Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Bośni i Hercegowiny na dowód osobisty.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ineczka71
Podróżnik
Czyli wystarcza Green Card?

Nieprzeczytany postnapisał(a) ineczka71 » 24.04.2009 21:36

No dobra, pewnie zaraz moderator mnie wykasuje kazac poszukac w poprzednich watkach (choc moze okaze laske), ale musze sie upewnic. Jade za miesiac na Korcule i musze przejechac ten kawalek BiH.
Mam ubezpiecznie pelne (kupione w UK) i zaswiadczenie stwierdza, ze robi ono takze za Zielona Karte, pokrywajac obowiazkowe ubezpieczenia krajow UE, Chorwacji, Macedonii, Norwegii i Szwajcarii. Nic nie pisza o BiH, a gdy zadzwonilam gosc po drugiej stronie lini wzruszyl (wirtualnie) ramionami ....
KrisLukas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisLukas » 24.04.2009 22:42

Przerabialem TO.
Ubezpieczenie angielskie jest wazne w tych samych krajach co polskie tzn Unia Europejska + Szwajcaria+ Norwegia + Chorwacja + Islandia + moze jeszcze jakis kraj.
Do BiH potrzebujesz ZK. Mam ubezpieczenie w MORE THAN i jak zadzwonilem pierwszy raz to pani w sluchawce powiedziala ze nie wydaja ZK, jak zadzwonilem drugi raz pan w sluchawce powiedzial ze wydaja.
W UK rzadko kto potrzebuje Zielonej Karty i dlatego nawet w ubezpieczalniach wielu ludzi nie ma o nich pojecia. Podzwon, ponalegaj a jesli nic z tego nie wyjdzie to pozostaje wyjscie za 30E na granicy
ineczka71
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ineczka71 » 24.04.2009 23:17

Dzieki. Mam jeszcze troche czasu, zadzwonie pewnie jeszcze raz. Ale jesli na Certifikate jest napisane (cytuje):
"This Certificate (...) takes the place of an International Motor Insurance Card (Green Card) and is evidence that the insurance extends to include the compulsory motor insurance requirements of any member couuntry of EU , Croatia ....."
to uznalam, ze Certificate = Grenn Card.
Najwyrazniej mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem. :lol:
Niemniej jednak zadzwonie do LLoydsa jeszcze raz. Zobaczymy co powiedza ...
gospodarz
Cromaniak
Re: Czyli wystarcza Green Card?

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 25.04.2009 06:22

ineczka71 napisał(a):No dobra, pewnie zaraz moderator mnie wykasuje kazac poszukac w poprzednich watkach (choc moze okaze laske) ....

Moderatorze okaż laskę :wink:
noyle
Cromaniak
Re: Czyli wystarcza Green Card?

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 28.04.2009 21:40

ineczka71 napisał(a):Zielona Karte, pokrywajac obowiazkowe ubezpieczenia krajow UE, Chorwacji, Macedonii, Norwegii i Szwajcarii. Nic nie pisza o BiH, a gdy zadzwonilam gosc po drugiej stronie lini wzruszyl (wirtualnie) ramionami ....

W Polsce tez tak mówią że nie trzeba. Dopiero jak zapytasz o Serbię, Ukrainę itd to jednak wypisują tą prawdziwa zieloną kartę.
ineczka71
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ineczka71 » 28.04.2009 23:21

No coz, tak tylko w kwestii informacyjnej ...
Okazalo sie, ze moje obezpieczenie w wersji pelnej obowiazuje w calej EU bez problemu. I w Chorwacji tez. Natomiast jesli chodzi o BiH, to LLoyds nie moze nawet takowego zaproponowac. Nie obejmuja odpowiedzialnoscia. Dziwne jakies zwyczaje. 8O
Czyli jesli nie ma jakichs ulatwien dla aut tylko przejezdzajacych ten odcineczek do Dubrownika, to okaze sie, ze oplata na granicy jest jedyna opcja :(
Mazovia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mazovia » 08.05.2009 11:21

No i weź tu człowieku nie strać wiary w fundamentalne ikony naszej finansowej cywilizacji :) LLOYDS nie chroni w BiH a Samopomoc, PZU i inne MTU bez problemu... Koniec swiata pani Popiołkowa :)
ineczka71
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ineczka71 » 08.05.2009 19:10

:devil:
No coz, skoro nie chcieli moich pieniazkow ..... to nie zarobia
Szkoda tylko, ze mnie sie dopiero wlaczylo myslenie (lepiej pozno niz wcale) i raczylam zauwazyc istnienie promow .... Zaczne wakacje trzy godziny wczesniej po prostu! :hut:
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 08.05.2009 19:28

To jest panowie jakaś dziwna sprawa. Otóż czymś naturalnym jest, że AC niektórych ubezpieczycieli nie działa w pewnych krajach (np. polskie biura nie chcą brać odpowiedzialności za b. ZSRR).
Natomiast zielona karta powinna obowiązywać w krajach, które są członkami odpowiedniej organizacji międzynarodowej. Faktem jest, że na samej zielonej karcie powinny być wyszczególnine kraje, w których zielona karta działa. Np. od 2003 r. nie działa ona w Iraku, no ale to z widomch przyczyn. Generalnie na standardowym druku ZK są wszystkie państwa sygnotariusze, łącznie z np. Iranem i Marokiem, a wyłączenie działania dotyczy Kosowa i Północnego Cypru.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Do Bośni i Hercegowiny na dowód osobisty. - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone