Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Baśka Voda

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ania&Krzych
Podróżnik
Do Baśka Voda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania&Krzych » 12.04.2006 12:14

Witam,

jak najlepiej dojechać do Baśka Voda z Warszawy. przez jakie kraje, jakimi drogami (przez jakie miejscowości najlepiej), gdzie winietki?, no i jak dostac się do Baśka już po dostaniu się do Chorwacji.

z góry dzieki za info
Pozdrawiam
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 12.04.2006 13:49

Ania&Krzych napisał(a):Witam,

jak najlepiej dojechać do Baśka Voda z Warszawy. przez jakie kraje, jakimi drogami (przez jakie miejscowości najlepiej), gdzie winietki?, no i jak dostac się do Baśka już po dostaniu się do Chorwacji.

z góry dzieki za info
Pozdrawiam

odpowiedż na pytanie pierwsze,z tym ,że trzeba by dokupić sobie koniecznie mapę Europy :wink:
http://www.hotelibaska.hr/hrv/default.asp?cID=map

z odpowiedzią na drugie niech się ktoś inny męczy :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.04.2006 16:18

Moja trasa--W-wa katowicką do Cieszyna, pózniej Czechy (winietka) na Frydek Mystek, Brno do Mikulova (tutaj nocuję, jem pyszną kolację, idę na spacer, nocka i śniadanko). Dalej na Wiedeń (znowu winietka), Graz i do Słowenii na Maribor (płatne autostrady na bramkach), kierunek Zagreb i znowu bramki, jedziesz do Splitu autostradą i dalej droga na Makarska, Dubrownik. Baśka Voda--będzie zjazd.
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 12.04.2006 16:35

...jeśli interesuje Cię tylko i wyłącznie jak najszybsze dotarcie do Baskiej Vody to rzeczywiśćie Cieszyn --> Brno --> Wiedeń ---> Graz ---> Maribor ---> Zagrzeb ---> Split za pomocą autostrad.

...jeśli jednak walory widokowe jak i mniejszy koszt podróży także mają znaczenie polecam trasę ........--> Wiedeń ---> Graz ---> Klagenfurt ---> przełęcz LoiBpass ---> Ljubjlana ---> Postojna ---> Rijeka i dalej magistralą adriatycką uważając by zapierające dech w piersiach widoki nie były przyczyną kraksy...jak już znudzi się oglądanie piękna za oknem samochodu można wskoczyć na autostradę np w Zutej Lokvie albo w Zadarze...jeśli to pierwsza wyprawa do Cro radzę wybrać ten drugi wariant...POZDRAWIAM
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.04.2006 17:25

Droga Caymana faktycznie piękniejsza, ale o ile dłuższa czasowo ten tylko wie, kto nią jechał. Jeśli masz czas i lubisz podziwiać widoki to polecam, tez nią jeżdziłem. Tylko średnia prędkość może być ok 40 km/h. Jechałem z Zadaru do Puli prawie 7 godz, a lubię szybko podróżować, ciężarówki skutecznie to uniemożliwiają. Ale moze teraz jak jest autostrada to jadranką da się trochę większą prędkość osiągnąć, tak np 60 średnio. Pozdrowienia
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 12.04.2006 18:00

...no rzeczywiście prędkość nie jest zawrotna, ale chyba pierwszy raz warto trochę czasu poświęcić...ja jechałem z Rijeki do Zadaru jakieś 4h potem 20 minut autostradą z Zadaru do Szybenika :)...i znów magistralą do samej Baskiej Vody...aha jeszcze jedno...przejazd przełęczą LoiBpass w czasie deszczu nie należy do najłatwiejszych...
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 12.04.2006 22:43

Cayman napisał(a): ... polecam trasę ........--> Wiedeń ---> Graz ---> Klagenfurt ---> przełęcz LoiBpass ---> Ljubjlana ---> Postojna ---> Rijeka i dalej magistralą adriatycką ...

:D też przećwiczyliśmy tą trasę :D
Jadąc do Vodic.
Cayman - a gdzie mieliście "międzylądowanie" :wink: ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.04.2006 23:03

Ania&Krzych napisał(a):Witam,

z góry dzieki za info
Pozdrawiam

http://www.baskavoda.hr/pl/osnovni/polozaj.htm
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 12.04.2006 23:15

maciek1956 napisał(a):Moja trasa--W-wa katowicką do Cieszyna, pózniej Czechy (winietka) na Frydek Mystek, Brno do Mikulova (tutaj nocuję, jem pyszną kolację, idę na spacer, nocka i śniadanko). Dalej na Wiedeń (znowu winietka), Graz i do Słowenii na Maribor (płatne autostrady na bramkach), kierunek Zagreb i znowu bramki, jedziesz do Splitu autostradą i dalej droga na Makarska, Dubrownik. Baśka Voda--będzie zjazd.

ja moze podpowiem, ze po zjezdzie z autostrady przed Splitem, kieruj się na Split (i tak jedzie sie obwodnica, wiec do miasta nie wjezdzasz). A potem dopiero kierunek na Makarska. Tym sposobem pojedziesz Jadranka nad brzegiem morza.

Jesli za bramka za autostrada od razu pokierujesz sie na Makarską, Dubrovnik, to pojedziesz przez góry. Też w sumie piękna sprawa. Do Jadranki dojedziesz wtedy na przełęczy Vrulje za Brelą, a przed Baska Voda.

Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.04.2006 11:05

Janqes napisał(a):
maciek1956 napisał(a):Moja trasa--W-wa katowicką do Cieszyna, pózniej Czechy (winietka) na Frydek Mystek, Brno do Mikulova (tutaj nocuję, jem pyszną kolację, idę na spacer, nocka i śniadanko). Dalej na Wiedeń (znowu winietka), Graz i do Słowenii na Maribor (płatne autostrady na bramkach), kierunek Zagreb i znowu bramki, jedziesz do Splitu autostradą i dalej droga na Makarska, Dubrownik. Baśka Voda--będzie zjazd.

ja moze podpowiem, ze po zjezdzie z autostrady przed Splitem, kieruj się na Split (i tak jedzie sie obwodnica, wiec do miasta nie wjezdzasz). A potem dopiero kierunek na Makarska. Tym sposobem pojedziesz Jadranka nad brzegiem morza.

Jesli za bramka za autostrada od razu pokierujesz sie na Makarską, Dubrovnik, to pojedziesz przez góry. Też w sumie piękna sprawa. Do Jadranki dojedziesz wtedy na przełęczy Vrulje za Brelą, a przed Baska Voda.

Pozdrawiam

Tak, zapomniałem napisać, że należy się kierować na Split, ale to może dlatego, że wpadłem w straszny korek na odcinku Splitu-Omiś. Droga przez góry jest wolniejsza, ale pusta, przynajmnie ja tak miałem..
Pozdrowienia
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 13.04.2006 11:56

Janqesja napisał(a): moze podpowiem, ze po zjezdzie z autostrady przed Splitem, kieruj się na Split (i tak jedzie sie obwodnica, wiec do miasta nie wjezdzasz). A potem dopiero kierunek na Makarska. Tym sposobem pojedziesz Jadranka nad brzegiem morza.

Pozdrawiam

Właśnie w zeszłym roku w ten sposób pojechaliśmy i to zupełnie nieświadomie. Już myśleliśmy że do Bośni dojedziemy... Wszyscy chcieli zawracać bo zamiast morza coraz większe góry ale jako że kierowałem to wytrzymałem do końca :) Warto było, ładne widoki choć po 24 godzinach podróży te serpentynki były już ciut męczące
Pozdrawiam
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 13.04.2006 12:26

a to ja napisał(a):
Cayman napisał(a): ... polecam trasę ........--> Wiedeń ---> Graz ---> Klagenfurt ---> przełęcz LoiBpass ---> Ljubjlana ---> Postojna ---> Rijeka i dalej magistralą adriatycką ...

:D też przećwiczyliśmy tą trasę :D
Jadąc do Vodic.
Cayman - a gdzie mieliście "międzylądowanie" :wink: ?

Droga A To Jeczko :) Jeśli pisząc międzylądowanie masz na myśli nocleg to memu młodemu organizmowi wystarczyło 2h snu na przednim siedzeniu pod Grazem...D
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 13.04.2006 12:29

Janqes napisał(a):

Pozdrawiam

...wracając z Baśkiej Vody byłem mocno zdziwiony drogowskazami "w góry" na Split...droga jest chyba sporo dłuższa niż Jadranką, a wcale nie mniej kręta...

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone