napisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 20.07.2008 12:53
Cóż, z mojego relatywnie krótkiego (bo zaledwie kilkuletniego) doświadczenia wynika, że prognozowanie pogody (zwłaszcza długoterminowe) w Dalmacji to zadanie bardziej dla wróżbitów i jasnowidzów niż dla meteorologów... (a że ja ani jedno ani drugie, to pozwolicie, że powstrzymam się od "wyrokowania").
Dziś prognostycy zaoberwują jedno i "wysmarują" prognozy na najbliższe 7 dni, a już jutro albo pojutrze niespodziewanie ruchy forntów się zmienią i cała prognoza "do kosza" (tu pogoda zmania się bardzo gwałtownie)
Ile razy oglądam prognozy w Tv to zastanawiam się, czy ja naprawdę mieszkam w tym regionie o którym opowiada "sympatyczna pani ze szkalnego ekranu" (...że niby lało, ...że jakieś ochłodzenie...).
Cały zeszły tydzień to ponoć zimno było (ochłodzenie.. tak... z 34 na ... 30 st. w cieniu; jedynie noce rzeczywiście były "świeższe" - czyli nie 30 st a 22.. ale to chyba tylko na plus zaliczyć można).
Z tym, że ląd a wyspa (zwłaszcza, jeśli tak jak Hvar od lądu odzielona jeszcze Bračem) to ogromna różnica. Ileż to razy z niekłamaną zazdrością obserwujemy chmury "przewalające" się gdzieś nad lądem... a u nas ani kropli.....
Prawdą jest, że i tu zauważa się poważne zmiany w klimacie (ostatnie 3 lata to kapryśne sierpnie; zdarzały się i trąby powietrzene i gwałtowne ulewy; kilkudniowe ochłodzenia z praktycznie zimową jak na tutejsze warunki aurą... ), ale nigdy nic "na pewno".
Podobnie zresztą jak i na całym świecie... pogoda ciągle nas zaskakuje. Moim zdaniem raczej nie zmarźniecie. Nawet jeśli będziecie mieć koszmarnego pecha (trąmby powietrzene, grad, ulewa itp.) to na 99, 99% bedzie mniej więcej o 10 st. więcej niż w tym czasie w Pl. Tutaj fakt, że w nocy leje jak z cebra, nie przekreśla możliwości, że nowy dzień będzie upalny i słoneczny.
Nie przejmujcie się aż tak bardzo tymi prognozami.
Pozdrawiam serdecznie
P.S. I pamiętajmy, że w prognozach podaje się temperatury w cieniu (latem ten cień to tutaj "deficytowy towar"); a słonko tutaj grzeje znacznie mocniej niż w Pl; zatem polskie 25 w żadnym przypadku nie daje takiej samej "odczuwalności" ciepła jak tutejsze 25.