Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dle leniwych - PZM już sprzedaje winiety słoweńskie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Południowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Południowiec » 03.05.2010 11:52

Widzę, że niektórzy popadają w skrajności począwszy od kupowania winiety a skończywszy na rozcieńczaniu spirytusu przywiezionego z Polski.
A wracając do tematu winiet to dla mnie głupotą jest kupowanie winiety na przejazd kilkudziesięciu km przez SLO za 30 euro. Zauważcie inne kraje też mają autostrady i nigdzie nie ma tak wygórowanych cen. Dawniej jeździłem przez SLO płaciłem 0,95 e za 3 km autostrady.
Nie rozumiem waszych wypowiedzi na temat polactwa-kombinatorstwa, tak jakby to tylko nas dotyczyło. Ja np. 2 lata temu jadąc na Istrię kupiłem winietę w Spielfeld od Słowaka, który wracał z CRO, podszedł do mnie jak wchodziłem do sklepu, sprawdziłem czy jest OK, kupiłem za pół ceny. Inne narodowości reagują podobnie jak my, może z wyjątkiem Włochów i Francuzów gdzie autostrady są stosunkowo drogie, ale tam płacisz za konkretne odcinki.
Zawsze jeżdżę autostradami (Słowacja, HU) bez kombinatorstwa ale przypadek słoweński jest naciąganiem turystów.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.05.2010 11:57

Wybacz Bahama - nie chciałem.
Dzięki za info.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.05.2010 12:49

Południowiec racz zauważyć, że winieta jest postrzegana przez pryzmat 2 przejazdów, zaś jej ważnośc jest znacznie dluższa...
Tak sobie Rząd Słowenii zalożył i tyle.
Na czymś trzeba zarobić; w tym przypadku na tranzycie.
Polska także by mogła, ale Jej się nie chce, bo po co sie męczyć i budować autostrady i drogi szybkiego ruchu. Lepiej suszarki i fotoradary w śmietnikach na 40-kach ustawić i kasować...
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 03.05.2010 13:00

FUX napisał(a): Tak sobie Rząd Słowenii zalożył i tyle.

Chytry traci 2x. Jakby winiety były tańsze toby więcej kasy wpłynęlo za nie do Darsu, a tak mieszkańcy okoliczny wiosek mają zwiększony ruch kołowy i hałas.
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 03.05.2010 13:28

bzyq74 napisał(a):Chytry traci 2x. Jakby winiety były tańsze toby więcej kasy wpłynęlo za nie do Darsu, a tak mieszkańcy okoliczny wiosek mają zwiększony ruch kołowy i hałas.

Też tak uważam. Dlaczego w Austrii, Słowacji czy Czechach raczej nikt nie kombinuje jak objechać bokiem płatne drogi? Bo szkoda zachodu i lepiej zapłacić.
Słoweńskie opłaty to takie cwaniactwo żerujące na kierowcach.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 03.05.2010 13:40

W ogóle nie rozumiem co to za porównanie czy ktoś rozrabia spiryt przywieziony z Polski z możliwością kupna tańszej winiety.
Jadę na urlop wypocząć , pozwiedzać , posmakować Rakiji i popluskać się w Adriatyku i nie mam zamiaru akurat na tym oszczędzać.
Oszczędzanie na możliwości kupnie tańszej winiety nie uważam za jakieś karygodne.
To czy ktoś klei ją na ślinę by potem odsprzedać to mi to wisi .
Jego sprawa.Ja kupuję przyklejam na szybę i jadę spokojnie przez Słoweńską autostradę.

W zeszłym roku Chorwat na żywca nas skroił na parę kun za winogrona udając wielce głupiego przy tym .

Ponadto kupno tańszej winiety to żadne dla mnie cwaniactwo tylko tak jak ze spodniami kupuję to co mi odpowiada i szukam taniej.

Piszecie dużo na forum o innych celnikach ,policji itp , wyłudzających za byle co parę euro i co to jest uczciwe waszym zdaniem?
Piszecie dużo o tym gdzie nie warto jechać , bo Chorwat kogoś skroił.

Więc nie mówcie że tylko Polacy to cwaniacy , oszuści itp i to takie typowo propagowanie polactwa.

Ja płacę i wiem co mam , winietka też nie kradziona , więc i paserstwa tu nie ma.
Południowiec napisał(a):Nie rozumiem waszych wypowiedzi na temat polactwa-kombinatorstwa, tak jakby to tylko nas dotyczyło.

Dokładnie.
Południowiec napisał(a):Ja np. 2 lata temu jadąc na Istrię kupiłem winietę w Spielfeld od Słowaka, który wracał z CRO, podszedł do mnie jak wchodziłem do sklepu, sprawdziłem czy jest OK, kupiłem za pół ceny.

Też bym nie odmówił i zapewne nie jeden z was.
Kevlar napisał(a):Słoweńskie opłaty to takie cwaniactwo żerujące na kierowcach.

Święta racja , tylko dlaczego wielu z nas ma na tym cierpić.......
Południowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Południowiec » 03.05.2010 14:22

FUX
Południowiec racz zauważyć, że winieta jest postrzegana przez pryzmat 2 przejazdów, zaś jej ważnośc jest znacznie dluższa...

Za które trzeba zapłacić 30 E, w Au 10 dni-7,9 E, CZ - 1 m-c 350 koron, DE - O itd.

Tak sobie Rząd Słowenii zalożył i tyle.
Na czymś trzeba zarobić; w tym przypadku na tranzycie.

Gdyby byli rozsądni i chcieli zarobić to dają cenę jak AUS, CZ czy SK, gdzie płacisz i nie zastanawiasz się jak ominąć autostrady.
Zarabia się na ilości.

Polska także by mogła, ale Jej się nie chce, bo po co sie męczyć i budować autostrady i drogi szybkiego ruchu.

Na płd. sytuacja OK. Strabag buduje A1 do węzła w Gliwicach. Odcinek Chałupki-Bełk buduje Alpina opóźnienia dość znaczne.
W innych rejonach kraju też się coś dzieje. Nie ma rewelacji ale...

Lepiej suszarki i fotoradary w śmietnikach na 40-kach ustawić i kasować...

No właśnie takiej masy tego syfu nie widziałem nigdzie w Europie, a statystyki wypadków drogowych dalej w górę.
Czy nie lepiej te środki przeznaczyć na remonty dróg, a nie na propagowanie takiego "pseudobezpieczeństwa".
Południowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Południowiec » 03.05.2010 14:27

bzyq74 napisał(a):
FUX napisał(a): Tak sobie Rząd Słowenii zalożył i tyle.

Chytry traci 2x. Jakby winiety były tańsze toby więcej kasy wpłynęlo za nie do Darsu, a tak mieszkańcy okoliczny wiosek mają zwiększony ruch kołowy i hałas.

Dokładnie..
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.05.2010 18:20

Południowiec popracuj nad cytowaniem, bo nie do końca rozumiem, co chciałeś napisać...
Krisku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisku » 04.05.2010 00:03

Południowiec troszkę się myli. Strabag buduje od węzła Bełk do węzła Świerklany. A Alpine to już nic nie buduje bo ich wywalili z odcinka za opieszałość. Sorry za OT , ale chciałem żeby było tak jak ma być.
jacek1965
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek1965 » 04.05.2010 07:57

Też uważam, że 130 złotych za autostradę to przegięcie, jednak jeszcze wiekszym przegięciem jest jechanie autostradą w połowie na krzywy ryj. Jeżdżę objazdem ponieważ uważam, że usługa którą mi oferują Słoweńcy jest delikatnie mówiąc przeszacowana więc z niej rezygnuję (też nie chodzi o tą marną stówkę). Korzystając z winiety z allegro leczyłbym patologię patologią zdzierstwo oszustwem. Inni właściwie to juz napisali, ale dokładam swoje aby wzmocnić negatywne nastawienie do tego typu cwaniactwa
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 04.05.2010 12:16

JacYamaha napisał(a):Wybacz Bahama - nie chciałem.
Dzięki za info.

Temat zboczył :)
Zavadcoff
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zavadcoff » 04.05.2010 12:21

W zeszłym roku płaciłem za słoweńską winietkę i jadąc na Istrię nie uważam, że to zdzierstwo, gdyż elegancko przejechałem przez cały kraj. W okresie odcinkowego płacenia to dopiero było przegięcie, gdzie mnóstwo czasu spędzałem w korkach!
W tym roku jadę na południe i tak wysoka opłata za kilkadziesiąt kilometrów jest totalnym zdzierstwem i sam planuję objazd słoweńskich autostrad! Nie ma w tym niczego złego. Ilość nadłożonych km, czy też czasu są nieistotne w stosunku do oszczędności.
Nie popieram kupowania "używanych inaczej winietek". To jest wspieranie oszusta, który sam nie przykleił winietki, czyli popełnił wykroczenie! Skoro go popieram i wykorzystuję jego oszustwo - sam jestem nieco oszustem! Oczywiście kupiłbym tańszą winietkę od kogoś, kto jej nie użył (kupił w PZM i nie wyjechał), ale takiej pewności przy allegro nie mam.

Wkurza mnie szczekanie na tych, którzy Chorwację wybierają jako lepszą alternatywę Bałtyku i na rodzinny wyjazd nie mają 10tys! Każdy spędza wakacje tak, jak lubi i na takich warunkach, na które jego stać. Co to jest to dziadostwo?!? No na pewno rozlewanie spirytu, ale już nie to, że ktoś jedzie do CRO leżeć na plaży, kąpać się i wypoczywać w ciepełku! Nie każdy musi zjeździć na miejscu min 1000km i codziennie delektować się specjałami bałkańskimi. Co w takim układzie należy powiedzieć o masie polskich turystów lecących do Turcji, Egiptu, którzy na miejscu pilnują leżaka - niczego nie zwiedzą, niczego specjalnie nie pokosztują, bo niemalże nie wychodzą poza teren hotelu? A przewrotnie czy dziadostwem nie jest w takim razie jeżdżenie ponad 1000km w jedną stronę samochodem? To jest dopiero dziadostwo! Proponuję zastanowić się, co się pisze i czy samemu nie jest się dziadem!
Oczywiście nie chciałem ani nikogo obrazić, ani przywołać do odpowiedzi. Po prostu nie można na świat patrzyć jedynie przez pryzmat samego siebie. Bo to forum jest chyba po to, żeby porozmawiali sobie ze sobą ludzie wożący z Polski słoiki i Ci, którzy w knajpach wydają po 50EUR/os/wieczór.
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.05.2010 12:30

Zavadcoff- w pełni popieram. Te wczasy nad Bałtykiem wcale do tanich nie należą, a wypoczynek też ma swoje uroki. Bo gdzie w Chorwacji znajdziesz plaże taką jak w Łebie,Pobierowie, czy na Przylądku Rozewskim-bezcenne.
piosz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) piosz » 04.05.2010 13:34

ba napisał(a):Zavadcoff- w pełni popieram. Te wczasy nad Bałtykiem wcale do tanich nie należą, a wypoczynek też ma swoje uroki. Bo gdzie w Chorwacji znajdziesz plaże taką jak w Łebie,Pobierowie, czy na Przylądku Rozewskim-bezcenne.

Plaża w Łebie jest piękna tylko wczoraj lało tam jak z cebra i była temperatura +4 st. :D
Ostatnio edytowano 04.05.2010 16:26 przez piosz, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Dle leniwych - PZM już sprzedaje winiety słoweńskie - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone