Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dlaczego wracam do Chorwacji? Dziś Stari Grad:)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Dlaczego wracam do Chorwacji?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.04.2013 16:09

Niedzwiad napisał(a):A po co się leczyć z tej choroby:)??? :mrgreen: :mrgreen: każdy wraca bo Cro jest najpiękniejsza i w ogóle naj...

Jest taki ktoś :wink: co śpiewa "Lijepa li si" i "Uvijek vjerni tebi" :lol:
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 14.04.2013 16:17

To dawaj raz dwa:) bo kilka osób czeka na Twoją relacje :papa: czekam i ja :boss:
morgana
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) morgana » 14.04.2013 16:49

Jako, że ta choroba dopadła i mnie przed trzema laty, z chęcią poczytam, dlaczego tam wracasz :) .
Emily
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emily » 14.04.2013 16:50

Tak więc, kontynuuję :D Chorwacja zaskoczyła nas pozytywnie już na granicy. Historie Rodziców o niekończących się kolejkach, przerażały... a tutaj Chorwat tylko macha ręką, żeby jechać. Pierwsza myśl: coś tu się nie zgadza. Byliśmy przygotowani na mordęgę i ewentualne skrupulatne przeszukanie a tutaj droga wolna...Pierwsze miłe zaskoczenie. Nasz cel podróży niezbyt wyszukany - Istria, Porec, Zelena Laguna. Pomimo niewątpliwych uroków tych miejsc, Dalmacja to już zupełnie inna bajka. A nasze pierwsze wypady to właśnie Istria. Byliśmy zauroczeni tym miejscem a strach przed podróżą na południe (wtedy jeszcze nie było tych pięknych autostrad a jedynie Magistrala Adriatycka) był silniejszy od wrażeń, których mogliśmy doświadczyć...Tak więc przez te kilka wypraw dość porządnie zjechaliśmy Istrię. Ale wracając do tych pierwszych dni. Dotarliśmy na Zeleną Lagunę (kemping przy kompleksie hotelowym Plava Laguna) w nocy. Recepcja kempingu była jeszcze wtedy nieczynna i musieliśmy spać pod bramą. Rano, gdy obudziłam się, pierwsze co zobaczyłam to palma. To była taka zwykła niewielka palemka - ale dla mnie pierwsza w życiu. Więc, zaczynało się dobrze:) O dziwo, ruch na kempingu był już spory. Ludzie zaczęli wstawać, robili zakupy w markecie, krzątali się wokół namiotów, zazwyczaj tylko w strojach kąpielowych:) Słoneczko już było wysoko i ciepełko dawało o sobie znać. Obudziłam Marcina. Oboje byliśmy dość grubo ubrani i musieliśmy błyskawicznie się przebrać. Więc szybka wycieczka do recepcji, pogawędka w angielskim, mapa do ręki i zaczęło się poszukiwanie parceli... Wybraliśmy miejsce nabliżej łazienek- dość praktyczne choć mało widokowe miejsce. I tak rozpoczęła się nasza kempingowa historia. Pokochaliśmy kempingi. Kilka piwek i namiot szybciej się rozbija. W międzyczasie grill, pożyczenie młotka od sąsiadujących Węgrów i pierwszy rekonesans kempingu... To, co zawsze mnie interesuje to narodowości przebywające obok. Akurat na Zelenej pełno jest Niemców, Austriaków, Holendrów (tych szczególnie dużo spotkaliśmy na sycylijskim kempingu), Słoweńców... Taki kempingowy melting pot. W tym roku spotkaliśmy nawet rodzinę z Finlandii, która nie mogła przyzwyczaić się do gorąca... Prawie całe dnie spędzali w wodzie przez te nieznośne dla nich upały... Natomiast na promie z Rijeki na Korculę spotkaliśmy mnóstwo Amerykanów, rodzinę ze Szwecji, w Dubrovniku wyjątkowo dużo Hiszpanów...Bardzo ciekawa ta mieszanka kulturowa. Można poznać różne języki, kultury, przyzwyczajenia. Lubię obserwować tę różnorodność i uczyć się od innych... Ciągle czegoś nowego:) Nie zapomnę szczególnie ciekawych rozmów na korczulańskim kempingu w Prizbie z dwiema rodzinami : francuską i chorwacką. Można naprawdę dużo się dowiedzieć.... Myślę, że zawsze powinniśmy poszukiwać ciekawych indywidualności i uczyć się od nich....A Chorwacja temu sprzyja:)
Emily
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emily » 14.04.2013 17:01

kemping Zelena Laguna , Porec, Istria:)
Załączniki:
IMG_0089 (1500x1000).jpg
Emily
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emily » 14.04.2013 17:06

stateczek Zelena Laguna - Porec:) co wieczór nim się pływało na kolację w mieście i lody od kuglarzy:)
Załączniki:
IMG_0113 (1500x1000).jpg
Emily
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emily » 14.04.2013 17:29

Porec wieczorem; jak chyba w każdym chorwackim mieście latem- urokliwe uliczki pełne ludzi, restauracyjek, lodziarni, pięknie oświetlone... koncerty, imprezy, zawsze coś się dzieje.. Tak jest i w Porecu...
Załączniki:
IMG_0301 (1500x1000).jpg
Emily
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emily » 14.04.2013 17:33

:D
Załączniki:
IMG_0304 (1500x1000).jpg
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.04.2013 17:34

Emily napisał(a):Wszystko zaczęło się w 2001 roku. Zaledwie rok wcześniej, po raz pierwszy moja stopa stanęła na obcej ziemi - Szwecja (krótka wyprawa promem Unity Line)... Cudowne przeżycie. Zawsze nosiłam w sobie ciekawość świata, ludzi , poznawanie nowych kultur ...

Jak miło czyta się relacje osób, które w życiorysie, mają podróże zapisane złotymi zgłoskami. Będę śledził Twoją opowieść :)
signum
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) signum » 14.04.2013 19:14

Witaj. Dosiądę się i ja gdyż relacja zapowiada się fantastycznie.

Pozdrawiam wszystkich w końcu wiosennie :D
emi13214
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emi13214 » 14.04.2013 19:34

To jest choroba nieuleczalna..........
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 14.04.2013 20:02

A gdzie Ty widzisz ta wiosnę?? U nas pół dnia padało;/ no i za 5 dni znowu ochłodzenie i deszcze do 9 stopni bla bla bla a majówka w PL zapowiada się zimna , deszczowa i wietrzna :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa:
Emily
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emily » 14.04.2013 20:20

A u nas w Legnicy dziś ciepełko:) Wiosennie:) Nie wiem jednak, co przyniesie jutro.... Ale jeszcze tylko 12 dni i wyjazd na KRK....pozdrawiam cieplutko :hut:
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 14.04.2013 20:37

Ale masz zajebiście!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa:
Emily
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emily » 14.04.2013 21:01

Dzięki:)Jak tylko wrócę to podzielę się wrażeniami:) :papa: :papa: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Dlaczego wracam do Chorwacji? Dziś Stari Grad:) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone