Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dlaczego urlop w Słowenii, a dlaczego nie.

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
canon33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) canon33 » 15.02.2007 21:54

Dużo ciekawych informacji na temat Slowenii na tym forum.
Ja od jakiegos czasu zatanawiam sie dlaczego Polacy omijają Słowenie w drodze do Chorwacji. Może ktos mi to wyjaśni. Ostatnio dowiedziałem się od klegi, że to bardzo iuneresujący i piękny kraj. Co jest w tym, ze tak chetnie go omijamy.
Mam autentyczną chęć spędzic urlop w tym kraju. Jeżdżę z przyczepą. Może ktoś ma własne spostrzeżenia na temat pobytu w Słowenii. Jakie tam są ceny, bo informacje sa dość skrajne. Ile kosztują campingi?
Pozdrawiam 8)
magdapaszek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdapaszek » 15.02.2007 22:08

ja tez bym sie coś ciekawego dowiedziała :lol: :lol: :lol:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 15.02.2007 22:22

W tym roku planujemu zrobić sobie pit-stop w drodze do Włoch, w rejonie Triglava. Rozpatrzam się w tamtejszej ofercie kempingowej i widzę że drogawo.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.02.2007 22:27

Słowenia jest rzeczywiście bardzo piękna; taki sielski kraj, ale drogo tam, niestety. Dostęp do Adriatyku mają dość skąpy i to w miejscu, gdzie nie bardzo czuć klimat śródziemnomorski...Polecam Słowenię miłośnikom jaskiń (Postojna +Zamek Predjamski i Škocjanske jame), i piechurom. Warto zobaczyc uroczy Bled i Bohinj, Alpy Julijskie (poszwędac się po Karavankach), oczywiście Ljubljanę (w niej można zakochać się od pierwszego wejrzenia).
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.02.2007 22:37

i dodam jeszcze, że w miasteczku Celje do zwiedzenia zamek szlacheckiego rodu Celejskich/ czy też Cylejskich grofów, którzy to mieli związki dynastyczne z polskim rodem królewskim Piastów!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.02.2007 22:37

W Słowenii jest też kilkanaście kąpielisk termalnych (podobnych jak na Węgrzech) na węgierskich bywałem , na słoweńskich nie, ale może warto i tam zaglądnąć - choć i na nich nie jest tanio.
http://www.burger.si/SLO_Wellness.html
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 15.02.2007 22:44

jest drogo /jak na nasza kieszen/, klimat nie ten /jak na przejechane tyle km/. to glowne powody dla ktorych SLO jest tylko pkt przejazdowym.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 15.02.2007 23:47

Cóż wg mnie sprawa ze Słowenią jest jasna. Jeśli chodzi o wakacje nad Jadranem to starcie Hrvatska vs Slovenija wypada tak jakoś 5:0...
Powód jest dość prosty - wystarczy wziąć mapę do ręku i wszystko jasne.
W maju ubiegłego zwiedziłem CAŁE słoweńskie wybrzeże adriatyckie w kilka godzin. Dlaczego tak długo? Bo spodobało mi się w Piranie i zasiedziałem się przy frape na "rynku" :wink:
Herbem Słowenii jest Triglav - najwyższy szczyt dawnej YU. A zatem Słowenia to przede wszystkim góry a Jadran tam to jednak jest kicha - sorry za szczerość.
Ale tak poza tym to Słowenia jest pieknym i ciekawym krajem; Piran, jezioro Bled, Alpy, Ljublana, jaskinie itd - to wszystko warto zobaczyć np. w drodze do HR/Italii lub z powrotem...

Cenowo też jest jakieś 50% drożej a warto dodać że Słowenia jest pierwszym krajem nowej Unii który wprowadził Euro - od 01.01.2007 nie ma już tych obłędnych Tolarów, których nijak nie dało się przeliczć :wink:
canon33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) canon33 » 16.02.2007 00:43

niezawodny napisał(a):A zatem Słowenia to przede wszystkim góry a Jadran tam to jednak jest kicha - sorry za szczerość.
Cenowo też jest jakieś 50% drożej a warto dodać że Słowenia jest pierwszym krajem nowej Unii który wprowadził Euro - od 01.01.2007 nie ma już tych obłędnych Tolarów, których nijak nie dało się przeliczć :wink:

Jasne, dostęp do moża jest brdzo skąpy. To się zgadza. Ale, właśnie jak napisała Kasia, atrkcją są góry no i urokliwe miasteczka. Co do cen, to mam właśnie sprzeczne informacje. Przeciez w CRO też jest juz b. drogo. Ja za kamping (2 osoby , przyczepa, samochód) płaciłem od 70 do 120 zl. Benzyna też jest w droga. Czyżby w Słowenii było jeszcze drozej? Może ten przelicznik tak zniechęcał. Oczywiście, jeśli ktos uwielbia morze, to nie ma co dyskutować. Dzięki za info.
canon33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) canon33 » 16.02.2007 01:01

Janusz Bajcer napisał(a):W Słowenii jest też kilkanaście kąpielisk termalnych (podobnych jak na Węgrzech) .html

No tak. Obejrzałem ten link i jak widać obiekty sa piekne, ale noclegi chyba tylko w hotelach. 7 dni pobytu to 1000 zł od osoby ( w jedny z nich). faktycznie drogo. :oops:
Elaj203
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elaj203 » 16.02.2007 07:26

Byłam na kampingu w Ptuju. Cena za 3 os. + namiot + samochód 150 zł. Warunki bardzo w porządku, wszystko czyste i błyszczące. W cenie wstęp na kąpielisko z kilkoma basenami i dużymi zjeżdżalniami. :D
Do Chorwacji nad morze, ale w Słowenii warto właśnie zobaczyć góry, byłam na przełęczy Vrsić. Wrażenie niesamowite. A jaskinia Postojna to już zupełny odlot.
Ale dlatego, że cały rok czekam na ciepełko i kąpiele w morzu, to Słowenia jest zaliczana w drodze do lub z CRO :lol:

:papa:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 16.02.2007 08:13

my nie omijamy, slowenia jest nam jak najbardziej po drodze a zwlasza jaskinie postojna - superanckie

ktos tam o Cejle pisal - ja moge tylko powiedziec ze w 2004 roku nie bylo tam stacji z LPG choc w necie pisali ze jest :)

maja ladna autostrade, duzo buduja i swietnie to wyglada
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 16.02.2007 08:35

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Słowenia jest rzeczywiście bardzo piękna; taki sielski kraj, ale drogo tam, niestety. Dostęp do Adriatyku mają dość skąpy i to w miejscu, gdzie nie bardzo czuć klimat śródziemnomorski...Polecam Słowenię miłośnikom jaskiń (Postojna +Zamek Predjamski i Škocjanske jame), i piechurom. Warto zobaczyc uroczy Bled i Bohinj, Alpy Julijskie (poszwędac się po Karavankach), oczywiście Ljubljanę (w niej można zakochać się od pierwszego wejrzenia).

oczywiście, że można się zakochać w stolicy Słowenii (np tak stało się ze mną), sama nazwa miasta oznacza "kochana"...co do miejsc, które warto zobaczyć dodałbym uroczy Piran, Blejski Vintgar (niesamowity kanion - naprawdę urocze miejsce :!: ) , podoba mi się też Maribor, ładny i ciekawy jest też Ptuj, mają Słoweńcy też baseny termalne a całą Słowenię określa się mianem kraju "po słonecznej stronie Alp"...
mają Słoweńcy dużo zamków, co akurat mnie najbardziej "kręci"; oczywiście najładniejszy jest ten wspomniany Predjamski Grad, ten w Celje też fajny - polecam wejść na pobliską górę Grmada, skąd jest super widok na miasto i zamek, zamki też są np w Skofja Loka, Otocec, Velenje, Brezice...

PS a ja pisałem pracę magisterską o Słowenii... :lol:

PS 2 i jak ktoś lubi Coelho, to warto odwiedzić miejsca, które pojawiają się w książce "Weronika postanawia umrzeć"...
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 16.02.2007 08:38

W Slowenii spędziliśmy z żoną 2 tygodnie we wrześniu 2004 :)

Glównym celem wyjazdu byly góry, ale zwiedziliśmy też cale wybrzeże i kilka miejscowości wewnątrz kraju, wraz ze stolicą oczywiście :D

Oprócz miejsc znanych i polecanych tu na forum, ja osobiście mogę dodać jeszcze Radovljicę a pięknym ryneczkiem ozdobionym malowidlami na ścianach kamieniczek, Sanktuarium Brezje które odwiedzil też Jan Pawel II, Skofja Lokę.

Jaskinie - warto zobaczyć ale osobiście uważam te na Slowacji za ciekawsze i piękniejsze

Oczywiście najbardziej polecam góry, piękne i groźne Alpy Julijskie, nam udalo się zdobyć Kanjavec i Stenar, podczas wejścia na Triglav zalamala się pogoda.......... :cry: , widzieliśmy też skocznię w Planicy...... :)

Owszem jest drogo, ale czy aż tak bardzo w porównaniu z CRO?
W górach w miejscowości Srednja Vas za apartament 4-osobowy placiliśmy ok. 22 euro, nad morzem w Koperze w centrum miasta też za apartament ale dla 2 osób - 30 euro

Dodam że caly wyjazd kosztowal nas z benzyną i jedzeniem - ok. 2300 PLN :D

Pozdr
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 16.02.2007 08:56

no właśnie, Kulka53 wyprzedził (a) mnie z dodaniem Planicy, Velikanka to obiekt niesamowity, największa skocznia na świecie - warto się wspiąć na sam szczyt skoczni...
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone