Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dlaczego urlop w Słowenii, a dlaczego nie.

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.02.2007 11:00

canon33 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):W Słowenii jest też kilkanaście kąpielisk termalnych (podobnych jak na Węgrzech) .html

No tak. Obejrzałem ten link i jak widać obiekty sa piekne, ale noclegi chyba tylko w hotelach. 7 dni pobytu to 1000 zł od osoby ( w jedny z nich). faktycznie drogo. :oops:

Nie tylko w hotelach są tam noclegi, przy prawie wszystkich kapieliskach są kempingi (o pobycie ma jednym tu opisano) a już na pewno w masteczkach typu uzdrowiskowego kwatery prywatne też sie znajdą
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 16.02.2007 12:52

RobCRO napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Słowenia jest rzeczywiście bardzo piękna; taki sielski kraj, ale drogo tam, niestety. Dostęp do Adriatyku mają dość skąpy i to w miejscu, gdzie nie bardzo czuć klimat śródziemnomorski...Polecam Słowenię miłośnikom jaskiń (Postojna +Zamek Predjamski i Škocjanske jame), i piechurom. Warto zobaczyc uroczy Bled i Bohinj, Alpy Julijskie (poszwędac się po Karavankach), oczywiście Ljubljanę (w niej można zakochać się od pierwszego wejrzenia).

oczywiście, że można się zakochać w stolicy Słowenii (np tak stało się ze mną), sama nazwa miasta oznacza "kochana"...co do miejsc, które warto zobaczyć dodałbym uroczy Piran, Blejski Vintgar (niesamowity kanion - naprawdę urocze miejsce :!: ) , podoba mi się też Maribor, ładny i ciekawy jest też Ptuj, mają Słoweńcy też baseny termalne a całą Słowenię określa się mianem kraju "po słonecznej stronie Alp"...
mają Słoweńcy dużo zamków, co akurat mnie najbardziej "kręci"; oczywiście najładniejszy jest ten wspomniany Predjamski Grad, ten w Celje też fajny - polecam wejść na pobliską górę Grmada, skąd jest super widok na miasto i zamek, zamki też są np w Skofja Loka, Otocec, Velenje, Brezice...

PS a ja pisałem pracę magisterską o Słowenii... :lol:

PS 2 i jak ktoś lubi Coelho, to warto odwiedzić miejsca, które pojawiają się w książce "Weronika postanawia umrzeć"...

hej, naprawdę???!!!
a ja jestem słowenistką czyli "specem" od slo języka i literatury!!!!
(a mimo to na stałe wylądowałam w cro.. :D )
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 16.02.2007 13:32

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
RobCRO napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Słowenia jest rzeczywiście bardzo piękna; taki sielski kraj, ale drogo tam, niestety. Dostęp do Adriatyku mają dość skąpy i to w miejscu, gdzie nie bardzo czuć klimat śródziemnomorski...Polecam Słowenię miłośnikom jaskiń (Postojna +Zamek Predjamski i Škocjanske jame), i piechurom. Warto zobaczyc uroczy Bled i Bohinj, Alpy Julijskie (poszwędac się po Karavankach), oczywiście Ljubljanę (w niej można zakochać się od pierwszego wejrzenia).

oczywiście, że można się zakochać w stolicy Słowenii (np tak stało się ze mną), sama nazwa miasta oznacza "kochana"...co do miejsc, które warto zobaczyć dodałbym uroczy Piran, Blejski Vintgar (niesamowity kanion - naprawdę urocze miejsce :!: ) , podoba mi się też Maribor, ładny i ciekawy jest też Ptuj, mają Słoweńcy też baseny termalne a całą Słowenię określa się mianem kraju "po słonecznej stronie Alp"...
mają Słoweńcy dużo zamków, co akurat mnie najbardziej "kręci"; oczywiście najładniejszy jest ten wspomniany Predjamski Grad, ten w Celje też fajny - polecam wejść na pobliską górę Grmada, skąd jest super widok na miasto i zamek, zamki też są np w Skofja Loka, Otocec, Velenje, Brezice...

PS a ja pisałem pracę magisterską o Słowenii... :lol:

PS 2 i jak ktoś lubi Coelho, to warto odwiedzić miejsca, które pojawiają się w książce "Weronika postanawia umrzeć"...

hej, naprawdę???!!!
a ja jestem słowenistką czyli "specem" od slo języka i literatury!!!!
(a mimo to na stałe wylądowałam w cro.. :D )

no ja raczej byłem "specem" od polityki...czyli inny biegun, temat pracy brzmiał "System polityczny niepodległej Słowenii"... :lol: mój promotor mnie chwalił, że nowatorski temat, że nikt o tym nie pisał...no, ale to faktycznie nie był łatwy temat, mało materiałów po polsku, większość po angielsku i słoweńsku - te drugie tłumaczone były dla mnie przy piwie Laško (pijem Laško však dan eno flaško - PS tych "flaszek" było zwykle więcej niż jedna...) przez zaprzyjaźnionych Słoweńców (a raczej Słowenki... :oops: ). Sentyment do Słowenii pozostał i nadal jest spory...zwykle byłem tam w drodze do Chorwacji. a Ljubljana to puknt obowiązkowy na tej trasie...

PS szkoda, że nie spotkałem Cię wcześniej, bo wtedy Ciebie "męczyłbym" z tymi tłumaczeniami... :lol:

PS 2 - w domu mam jeszcze większość materiałów dzięki, którym powstała praca...ale bez pomocy tych w/w Słoweńców to pewnie ta praca by nie powstała.

PS 3 a żeby było turystycznie, to najlepiej wiedza wchodziła mi na zamku Bogenšperk przy w/w piwie Laško...
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 16.02.2007 14:01

System polityczny Słowenii nie wzbudzał we mnie nigdy szczególnego zainteresowania, za to zawsze zachwycała mnie organizacja słoweńskiego życia studenckiego i to, jak Republika Slovenije fantastycznie dba o swoich studentów.
Za piwem nie przepadam, więc mimo, że mieszkałam w Słowenii jakiś czas (trochę w Mariborze, pół roku w Ljubljanie), nie wiem jak smakuje ani Laško ani Union...Za to doskonale pamiętam, jak wspaniale smakowała bela kava z cynamonem w kawiarence Pri Vodnjaku na ljubljanskim starim mieście i spacery w Tivoli, który jest piękny o każdej porze roku...Nostalgia..
Fajnie spotkać cro forumowicza, który kawałek swojego serca i drobinę sympatii ma też dla tego wielkiego - maleńkiego kraju; słoweńskiej ziemi
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 16.02.2007 14:07

Tu juz byl podobny temat, ja tez troche w nim pisalem :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 16.02.2007 14:23

czesc Zawodowcu, to Ty??? inna fota, dlatego pytam...Jeśli to jednak Ty, pozdrówki serdeczne z Hvaru dla Was obojga :D
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 16.02.2007 14:45

Kasia, nie poznalas? ;) Razem z Agnieszka serdecznie pozdrawiamy Ciebie i Marka! Jeszcze raz dzieki za wino - bardzo smakowalo :D
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 16.02.2007 15:10

zawodowiec napisał(a):Tu juz byl podobny temat, ja tez troche w nim pisalem :)

to szkoda, ze autor obecnego wątku nie odświeżył tamtego...

Kasia, witaj w klubie SLO-sympatyków... :lol:

co do browarów, to coś pamiętam, że mieli je połączyć, ale nie wiem, co z tego wyszło, ale piwo dobre... :lol:

Republika Slovenije dba nie tylko o studentów...choć po ostatnich wydarzeń z Romami, o czym było w wątku o "pożegnaniu tolara" (pamiętasz "en tolar za Tvoje misli"???), nie wiem, czy to taki miły kraj dla wszystkich...choć np taka Marlene Ottey zdecydowała się biegać dla SLO...piłkarz ręczny z Białorusi Siarhej Rutenka, to obecnie też Słoweniec...więc, zależy pewnie od aklimatyzacji, ale powiem, że mi Słowenia by pasowała... :lol:

Tivoli też lubię, podobnie jak Zamek w Ljubljanie, fajnie się na niego wchodzi a po drodze są ławeczki, gdzie również można odpocząć czy poleżeć...a widok z góry na miasto jest bardzo fajny.

Podoba mi się klimat Prešeren Trg, miejsce spotkań mieszkańców stolicy...pamiętam jak jakiś czas temu, usiadłem sobie na ławce a po chwili przysiadł się właśnie jakiś serbski student i tak sobie gadaliśmy o tym i owym...

a w domu czasami w ramach owej nostalgii posłucham sobie słoweńskiej muzy np Adi Smolar ("Daleć je za naju pomlad" czy "Pivska" - ta druga piosenka, to coś dla piwoszy...), Roberto Magnifico, Zoran Predin...
canon33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) canon33 » 17.02.2007 20:26

Janusz Bajcer napisał(a):
canon33 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Nie tylko w hotelach są tam noclegi, przy prawie wszystkich kapieliskach są kempingi (o pobycie ma jednym tu opisano) a już na pewno w masteczkach typu uzdrowiskowego kwatery prywatne też sie znajdą

To fajnie. Ja jestem zdecydowanie turytą karawningowym, dlatego kempingi są dla mnie ważne. Lubie też góry. Z opisów wnioskuję, że Słowenia to trochę taka druga Austria z dostępem (niewielkim) do morza. Chyba w tym roku tam sie wybiorę.
canon33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) canon33 » 17.02.2007 20:35

RobCRO napisał(a):
zawodowiec napisał(a):Tu juz byl podobny temat, ja tez troche w nim pisalem :)

to szkoda, ze autor obecnego wątku nie odświeżył tamtego...

..

Chciałem odnowić ale cos mi nie wyszło i załozył sie nowy temat. :)
Ale teraz juz odnowiłem. :D
Sporo ciekawych wiadomości na obu forach. Myślę, że Chorwacja bardziej przyciaga morzem , bo obecnie ceny już chyba są podobne. W tym roku raczej stawiam na Słowenię.
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Dlaczego urlop w Słowenii, a dlaczego nie. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone