napisał(a) RobCRO » 16.02.2007 15:10
zawodowiec napisał(a):Tu juz byl podobny temat, ja tez troche w nim pisalem
to szkoda, ze autor obecnego wątku nie odświeżył tamtego...
Kasia, witaj w klubie SLO-sympatyków...
co do browarów, to coś pamiętam, że mieli je połączyć, ale nie wiem, co z tego wyszło, ale piwo dobre...
Republika Slovenije dba nie tylko o studentów...choć po ostatnich wydarzeń z Romami, o czym było w wątku o "pożegnaniu tolara" (pamiętasz "en tolar za Tvoje misli"???), nie wiem, czy to taki miły kraj dla wszystkich...choć np taka Marlene Ottey zdecydowała się biegać dla SLO...piłkarz ręczny z Białorusi Siarhej Rutenka, to obecnie też Słoweniec...więc, zależy pewnie od aklimatyzacji, ale powiem, że mi Słowenia by pasowała...
Tivoli też lubię, podobnie jak Zamek w Ljubljanie, fajnie się na niego wchodzi a po drodze są ławeczki, gdzie również można odpocząć czy poleżeć...a widok z góry na miasto jest bardzo fajny.
Podoba mi się klimat Prešeren Trg, miejsce spotkań mieszkańców stolicy...pamiętam jak jakiś czas temu, usiadłem sobie na ławce a po chwili przysiadł się właśnie jakiś serbski student i tak sobie gadaliśmy o tym i owym...
a w domu czasami w ramach owej nostalgii posłucham sobie słoweńskiej muzy np Adi Smolar ("Daleć je za naju pomlad" czy "Pivska" - ta druga piosenka, to coś dla piwoszy...), Roberto Magnifico, Zoran Predin...