napisał(a) justa999 » 03.08.2010 15:57
consett0805 napisał(a):O walorach Chorwacji można pisać, pisać i pisać. Choć nie skrywanym marzeniem jest dla mnie egzotyka ta daleka Tajlandia Filipiny czy też Karaiby. No ale żyjemy w takim czy nie innym kraju gdzie zwykłego śmiertelnika nie stać na takie eskapady i przynajmniej dla mnie zostaje na razie wzdychać do filmików z tamtych rejonów. Chorwacja, tak jej położenie geograficzne daje mi choć namiastkę tego co w tej chwili mogę lizać przez szybkę dlatego jeżdżę tam gdzie jeszcze wielu z mojego otoczenia nie było i pragnę i pokazać to co co ja już znam a oni nadal liżą przez szybkę.
Swoją drogą kiedy Chorwacja otworzy swoje podwoje dla Uni Europejskiej stając się jej członkiem ilu z nas zdecyduje się tam wyjechać? Gdyby tylko dawała 60%-70% tego co np dawała lub jeszcze daje Anglia dla wielu ojjjjjjjj bym się zastanawiał. Niestety realia są inne z tego co wiem pensje wystarczają tak jak podobnie u nas "od pierwszego do pierwszego". Choć Chorwacja ma ogromne swoje wybrzeże i osobiście tylko tam by mnie interesowało życie, jednak to dodatkowy gwoździk do tego, że raczej przez najbliższe 10-15 lat będzie to niemożliwe. Wybrzeże rządzi się własnymi prawami tam wszystko jest droższe bogatsze i dla takich jak ja praktycznie nie dostępne. I dlatego zostają te dwa tygodnie w roku kiedy spełniam swoje marzenia że mieszkam w miejscu w którym chciałbym spędzić resztę życia.
Oj sie rozpisałem zaraz mnie ukrzyżujecie.
Tak ostatnio myślę co by tu zrobić żeby od czerwca do września mieszkać w Cro. Szkoda że nie mam tam kawałka ziemi.
Co do tych marzeń o Karaibach i Filipinach to fakt trzeba te miejsca kiedyś zobaczyć ale znam osoby,które były już i tam i w innych ciekawych zakątkach śwata i tak wolą Chorwację.
Natomiast są też osoby dla których Chorwacja jest nieosiągalna jak dla Ciebie Karaiby z prostego powodu mało jest tutaj lotów samolotem a jeśli są to droższe niż do Turcji czy Egiptu. Stąd gdy ktoś mnie pyta gdzie bylam na wakacjach i słyszy w Cro to od razu pada stwierdzenie. Tam jest przecież tak strasznie drogo!!! I tak właśnie rodzą się mity. Bo czy u nas w Polsce nad morzem jest taniej, albo w Turcji gdy chce się wyjść z hotelu i coś kupić?
Ale dobrze niech lecą czarterem,
bo inaczej cała Chorwacja byłaby zaludniona turystami jak Makarska w lipcu i sierpniu