Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dlaczego Jugosławia się rozpadła?

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.11.2005 08:17

qqryq napisał(a):
niezawodny napisał(a):Zdecydowaną winę ponoszą Serbowie.

A ja tak jednoznacznej tezy bym nie stawiał, że tylko jeden naród ponosi odpowiedzialność za wszystko (o przyczynach wg mojej opinii pisałem w moim pierwszym poście tego wątku).

Rozpad Jugosławii był jak efekt domina. Istotne jest kto przewrócił tą pirwszą kostkę bo reszta kostek przewracała się automatycznie. I wg nie tylko mnie byli to Serbowie Milosevicia.
Natomiast nie byłoby rozpadu Jugosławii, gdyby nie chcieli tego sami Jugosłowianie, w związku z czym nie mogę się z tobą zgodzić że były jakieś przyczyny zewnętrzne typu polityka krajów ościennych, kryzys gospodarczy itd. To może być conajwyzej tłem całego konfliktu, dodatkowym czynnikiem ale nie jego przyczyną.
qqryq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qqryq » 28.11.2005 09:16

niezawodny napisał(a):I wg nie tylko mnie byli to Serbowie Milosevicia.

No cóż, zwyczajnie różnimy się w ocenie przyczyn. Każdy z nasz ma swoje zdanie. Ja śtego nie interpretuję w biało-czarnych koloroach, raczej staram się umiejscowić w pewnym środowisku międzynarodowym, który nie pozostało bez wpływu na cały ten problem.

A dodam, że i moje zdanie nie jest odosobnione, wszak pracę obroniłem na ocenę więcej niż dobrze i bynajmniej nie o profesora serbofila (wszak odbył staż na uniwersytecie w Zagrzebiu) ;)
pozdrawiam
Poprzednia strona

Powrót do Kultura chorwacka

Dlaczego Jugosławia się rozpadła? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone