No cóż, widocznie dobrze trafiałem, bo na "gumiaki" nigdy nie trafiłem. Fakt, że idąc do konoby z zasady wybieram te z najlepszymi opiniami.
Może to jest sposób na "dobrą" chorwacką kuchnię?
Jaceł napisał(a):No cóż, widocznie dobrze trafiałem, bo na "gumiaki" nigdy nie trafiłem. Fakt, że idąc do konoby z zasady wybieram te z najlepszymi opiniami.
Może to jest sposób na "dobrą" chorwacką kuchnię?
Maciety napisał(a):Może mi ktoś wyjaśnić,. czym różni się Konoba, od zwykłego baru,. restauracji?
Ostatnio odnoszę wrażenie, że nie byłem w Chorwacji, tylko na jakiejś odległej, wodno-skalistej planecie (Trapist? ) do złudzenia przypominającej adriatyckie wybrzeże.a_tomek napisał(a):Dlaczego jedzenie w Chorwacji jest niesmaczne?...
....bo Chorwaci nie mają finezji i nie potrafią dać potrawie TEGO CZEGOŚ!
Ma być siermiężnie (...)
boboo napisał(a):Ostatnio odnoszę wrażenie, że nie byłem w Chorwacji, tylko na jakiejś odległej, wodno-skalistej planecie (Trapist? ) do złudzenia przypominającej adriatyckie wybrzeże.a_tomek napisał(a):Dlaczego jedzenie w Chorwacji jest niesmaczne?...
....bo Chorwaci nie mają finezji i nie potrafią dać potrawie TEGO CZEGOŚ!
Ma być siermiężnie (...)
Na tej planecie dawali dobrze i smacznie zjeść, podane było z finezją i nie było siermiężnie.
Nawet (a może w szczególności) w przybytku przynależącym do pola kampingowego, gdzie można by spodziewać się "masówki".
Co ciekawe, przybytek ów znajdował się bezpośrednio na samym morzem.
I wszystko jasne. Przed urlopem robiłem update nawigacji w aucie, po którym to update telefon przestał się komunikować z zestawem głośnomówiącym. Na pewno w mapach też namieszałoBravik napisał(a):To na pewno nie była Chorwacja. Tak to jest jak do końca zaufasz GM lub nawigacji.
mirko napisał(a):Ostatnia lista rankingowa !!!!!
https://mixer.hr/lifestyle/gastro/odabrali-gurmani-10-najboljih-nerazvikanih-svjetskih-kuhinja/
10. Norveška
Norveška, pitate se… I mi. Zima, kiša, mrak. Koliko namirnica uopće u takvim uvjetima može uspijevati? Poljoprivrednici su iz Norveške iselili još u 19. stoljeću. A onda su otkrili naftu, što je Norvežane učinilo bogatima. Umjesto poljoprivredom, počeli su se baviti drugim zanimanjima, a autohtonu hranu potražili su u životinjskom svijetu. Danas je njihova kuhinja bazirana na divljači (losovi, sobovi, zečevi) i ribi (losos). U norveškoj kuhinji mnogo je konzervirane hrane zbog dugih zima – riba i meso se kisele, sole, dime, pa i fermentiraju. Jela koja treba probati jesu Kjøttkaker (mljeveno meso s lukom i dvopekom prženo u masti), Pinnekjøtt (soljena i na zraku sušena ovčetina koja se rehidrira i kuha na pari), Bergensk fiskesuppe (fina riblja juha). Ako to nije dovoljno, valja se sjetiti da je Norveška, zemlja od 5 milijuna stanovnika, zemlja s čak 11 restorana s Michelin zvjezdicama.
Jeszcze gwoli siermiężności:a_tomek napisał(a):....bo Chorwaci nie mają finezji i nie potrafią dać potrawie TEGO CZEGOŚ!
Ma być siermiężnie
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne