Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dlaczego jedzenie w Chorwacji jest niesmaczne?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 13.08.2021 05:29

Ural napisał(a):Ryba z grilla inaczej smakuje niż smażona. Niestety ale to nie moja bajka. Wolę smażone okonie, dorsza, flądrę. To jest mój smak. Opanierowane przed smażeniem tylko w mące, żadnej panierki. Czy jest coś lepszego. To są smaki mojego dzieciństwa smażone okonki na Mazurach.
I sam sobie odpowiedziałeś.
To samo jest z chlebem, żurkiem, schabowym, wiarą przodków, patriotyzmem...
(To, co w dzieciństwie w nas "wtło(u)czono", jest dla nas normą i standardem, z których ciężko się wyrwać.
Tym bardziej, że "pompują" nas tym osoby, do których w dzieciństwie mamy nieograniczone zaufanie...)

Bagietka na "placu Pigalle" będzie inaczej smakować, niż ta na "placu Wolności".
Może będzie i lepiej smakować, ale po powrocie domu, większość i tak powie: "o, to jest bagietka, a nie jakaś francuska wata".
Aż się się chce użyć określenia: "atawizm smakowy" :wink:
I to samo w Chorwacji, Wietnamie, Anglii...
Dla nich jest to "ich bajka", ich smak z dzieciństwa, dla obcych ciekawostka... lecz w domu lepiej.

I teraz im powiedz, że niesmacznie gotują i jedzą. Normalnie psują sobie życie nie oprószając mąką rybki.
(Olga wciąż się dziwi, że można faszerować pierogi kapustą z grzybami, podobne podejście ma do łazanek)

W artykule na Onet, fragment książki "Polacy last minute":
kultura chodzenia do restauracji też jest w Polsce czymś stosunkowo nowym. W wielu krajach wychodzenie do restauracji przynajmniej raz w tygodniu jest czymś normalnym, a na przykład w Portugalii ludzie czasami nie mają nawet kuchni w domu, tylko po prostu jedzą codziennie na mieście.
U nas ta kultura jedzenia na mieście dopiero się buduje.

Jak może smakować coś, co pierwszy raz jem... :lol:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 13.08.2021 06:16

No cóż Boboo. Jedzenie w Konobach porównałbym do wielkiej degustacji. Jednym smakuje drugim nie. Smaki jedzenia wysysa się z mlekiem Matki i nic tego nie zmieni. Co kraj to obyczaj.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 13.08.2021 06:23

I dlatego twierdzenie (w tytułowym pytaniu), że jedzenie w Chorwacji jest niesmaczne, jest z gruntu... fałszywe.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 13.08.2021 06:54

Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 13.08.2021 07:23

boboo napisał(a):I dlatego twierdzenie (w tytułowym pytaniu), że jedzenie w Chorwacji jest niesmaczne, jest z gruntu... fałszywe.

No nie tak do końca. To jest Twoja opinia. Moja z gruntu rzeczy nie jest taka optymistyczna. Kuchni chorwackiej daleko do polskiej czy tudzież węgierskiej. Z wyglądu pięknie, estetycznie. Gorzej jak jej się posmakuje. Nie wszystko rozpływa się w ustach zwłaszcza potrawy mięsne. Jest to moja opinia na podstawie 10 czy 11 pobytów w Chorwacji. Co do owoców morza smakują mi jako przystawki ale nie odnoszę się akurat do nich bo w Polsce ich się masowo nie serwuje, a jeśli już to sporządza się z mrożonych produktów.
Ostatnio edytowano 13.08.2021 07:27 przez Ural, łącznie edytowano 1 raz
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 13.08.2021 07:26

No wszystkie te 3 pierwsze kraje to rozumiem. No ale Chorwacja to przepraszam bardzo - porażka.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 13.08.2021 07:57

Ural napisał(a):Nie wszystko rozpływa się w ustach zwłaszcza potrawy mięsne. Jest to moja opinia na podstawie 10 czy 11 pobytów w Chorwacji.
Z całym szacunkiem Stefanie,
ale chyba zabrakło Ci tego 12 pobytu, aby spróbować porządnego "bifteka" albo peki z koźlęcia.
Wtedy mógłbyś to "rozpływanie" brać dosłownie.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 13.08.2021 08:02

Ural napisał(a):

No wszystkie te 3 pierwsze kraje to rozumiem. No ale Chorwacja to przepraszam bardzo - porażka.

Listę sporządzili smakosze, a nie amatorzy, którzy nie próbowali nawet niczego poza polskimi potrawami.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 13.08.2021 13:45

boboo napisał(a):
Ural napisał(a):Nie wszystko rozpływa się w ustach zwłaszcza potrawy mięsne. Jest to moja opinia na podstawie 10 czy 11 pobytów w Chorwacji.
Z całym szacunkiem Stefanie,
ale chyba zabrakło Ci tego 12 pobytu, aby spróbować porządnego "bifteka" albo peki z koźlęcia.
Wtedy mógłbyś to "rozpływanie" brać dosłownie.

Kozy nie jadłem, ale za to młodego kożlaka czyli sarninę nadziewaną, duszoną w piwie, w śmietanie z przyprawami jałowca itp. tak ale nie w Chorwacji tylko w Polsce u swojego współpracownika myśliwego i miłośnika przyrody zarazem. Człowiek nie jest w stanie wszystkiego popróbować. Za dużo tego wszystkiego jest. No jeśli Ci peka smakowała no to super. Pewnie mi by też smakowała. No ale nie dostanie się jej w każdej konobie tym bardziej nad morzem. Nad morzem obsługa konoby nie celebruje się wymagajacymi potrawami tylko tanio aby zrobić i dużo sprzedać. Liczy się masówka.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 13.08.2021 13:53

mirko napisał(a):
Ural napisał(a):

Listę sporządzili smakosze, a nie amatorzy, którzy nie próbowali nawet niczego poza polskimi potrawami.

Zupełnie nie rozumiem. Rozumiem kuchnia wietnamska, filipińska, japońska, meksykańska, portugalska, hiszpańska, chińska, polska, rosyjska choćby bośniacka. Nie rozumiem. Nic mnie w Chorwacji nie zachwyciło tylko jagnięcina z grilla i duszona.
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 13.08.2021 14:03

Dlatego jeżdżę na Istrię. Taka mieszanka kuchni bałkańskiej i mojej ukochanej włoskiej.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 13.08.2021 15:15

Ural napisał(a):(...) No ale nie dostanie się jej w każdej konobie tym bardziej nad morzem (...)
Nożesz, a dokąd my z Olgą jeździmy od 2014?
Ze względu na ponton nawet bardzo nad samo morze.
A i konoby, w których jadaliśmy jakoś tak usytuowane były, że podczas jedzenia "nogi można moczyć" w Adriatyku.
W zdecydowanej większości konob (przez nas odwiedzonych) w menu były peki. Ale we wszystkich, w których były, były na zamówienie.
Tak przynajmniej 5 godzin przed wizytą. A jeszcze lepiej dzień wcześniej.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 13.08.2021 19:21

boboo napisał(a):
Ural napisał(a):(...) No ale nie dostanie się jej w każdej konobie tym bardziej nad morzem (...)
Nożesz, a dokąd my z Olgą jeździmy od 2014?
Ze względu na ponton nawet bardzo nad samo morze.
A i konoby, w których jadaliśmy jakoś tak usytuowane były, że podczas jedzenia "nogi można moczyć" w Adriatyku.
W zdecydowanej większości konob (przez nas odwiedzonych) w menu były peki. Ale we wszystkich, w których były, były na zamówienie.
Tak przynajmniej 5 godzin przed wizytą. A jeszcze lepiej dzień wcześniej.

Widocznie jadasz prosto z pontonu. :D
Nigdy nie zamawiałem Peki bo musiałbym sam ją zjeść. Moje dziewczyną preferują lekką kuchnię, różnorodne sałatki, naleśniki, ryże, makarony, pizzę, pierożki, a z mięsa tylko tolerują pilecinę, której ja z kolei nie cierpię. Ryb i owoców morza po za mną nikt nie jada.

Pekę jadłem z jagnięciny - była smaczna. Przyrządzona przez właściciela apartamentu.

W tym roku dania mięsne w konobach nie zrobiły na mnie wrażenia. No, a kotlet nadziewany z pileciny małżonki zawierał tyle soli co Adriatyk. Pozostały owoce morza. Kalmary z grilla przypominały gumę. Zatem za co mam chwalić kuchnię chorwacka. Jedynie za inne owoce morza. Widocznie trafiłem na kiepskie konoby, a może jestem zbyt wymagający. Nie sądzę.
Jaceł
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaceł » 13.08.2021 20:21

Niektórzy twierdzą, że kuchnia Chorwacka (raczej Dalmatyńska) jest zła, bo ... ryby i owoce morza są drogie ;)
No cóż, a niby dlaczego coś co jest drogie nie może być dobre? Też chciałbym tanie kalmary i rozdawane za darmo ośmiornice, no ale cóż, nie rozdają, więc płacę i płaczę.
A dlaczego?
Bo mi ta kuchnia smakuje :) :) :)
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 13.08.2021 22:08

Jaceł napisał(a):Niektórzy twierdzą, że kuchnia Chorwacka (raczej Dalmatyńska) jest zła, bo ... ryby i owoce morza są drogie ;)
No cóż, a niby dlaczego coś co jest drogie nie może być dobre? Też chciałbym tanie kalmary i rozdawane za darmo ośmiornice, no ale cóż, nie rozdają, więc płacę i płaczę.
A dlaczego?
Bo mi ta kuchnia smakuje :) :) :)

A mi nie smakuje bo byle czym się nie zachwycam. Skoro smakują gumowate kalmary czy ośmiornica to smacznego. :papa:
Co innego jak są mięciutkie, dobrze przyrządzone, przyprawione po domowemu to już zupełnie inna bajka. Cena nie ma tu akurat żadnego znaczenia. Zarówno kalmary jak i ośmiornica jest nie droga. :D
Z kolei licytowanie się, że wszystko co drogie to lepsze jest irytujące , drobnomieszczańskie i zalatujące snobizmem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Dlaczego jedzenie w Chorwacji jest niesmaczne? - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone