Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dlaczego Chorwacja ?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pablito
Podróżnik
Dlaczego Chorwacja ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablito » 22.07.2005 14:21

Witam Wszystkich,
nie ukrywam, że chcę wsadzić kij w mrowisko i trochę zamącić. :D Forum CRO obserwuję od zeszłego roku, od niedawna również jako autor postów o mojej tegorocznej eskapadzie. Nie ukrywam, iż podziwiam wiedzę Forumowiczów o ich ukochanym kraju; szczególy dot. tras, zakwaterowania, plaż, ceny z dokładnością do kilku miejsc po przecinku (piszę to bez złośliwości) robią wrażenie. Dlaczego jednak jeździcie ciągle do tego samego kraju ? Nawet jeśli wybieracie różne miejscowości pobytu, to jednak krąg kulturowy pozostaje ten sam, "klimat" wyjazdu jest de facto identyczny. Czy to świadomy wybór, czy może irracjonalna niechęć (obawa) przed ruszeniem się gdzieś indziej / dalej ? Czy macie porównanie do innych europejskich zakątków ? Z całym szacunkiem dla Chorwacji, Europa nie kończy się na niej. Jak może niektórzy z Was wiedzą, ja jestem miłośnikiem podróżowania, od wielu lat jeżdżę po świecie. Jednak za każdym razem staram się wybrać nowy kierunek, poznać coś nowego. Wracam tylko do miejsc (krajów), które zauroczyły mnie na "amen" (na świecie: Nepal, Peru, Meksyk, N. Zelandia, w Europie: Toskania, Andaluzja, Prowansja, Korsyka). Chorwację i Słowenię poznałem w zeszłym roku, tego lata odwiedziłem pozostałe kraje b. Jugosławii i Albanię. Obie podróże były b. ciekawe, ale nie zamierzam na Bałkany wracać (no, może do Czarnogóry, a zwłaszcza Budwy) - wg mnie na Starym Kontynencie jest mnóstwo ciekawszych miejsc (wcale nie droższych)... a więc: DLACZEGO CHORWACJA ?
Pozdrawiam gorąco i mam nadzieję na ciekawą dyskusję z merytorycznymi argumentami...
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 22.07.2005 14:31

To moze inaczej: Ty moze podzielisz sie swoja wiedza na temat " jak za podobna kase co w Chorwacji zwiedzic inne kraje srodziemnomorskie? " ....
bo ja tak naprawde to do Cro pojade jeszcze pewnie za rok i mi sie odechce ....tez wiatr popedzi nas gdzies dalej albo i blizej ale na pewno w inne miejsce.
My - wybralismy dwa lata z rzedu Chorwacje bo ....Szkocja byla za droga wiec atut cenowy to na pierwszym miejscu. Jak mi ktos podpowie jak z a podobna kase pojechac np do Wloch albo na poludnie Francji ( tu jest mankament z apartamentami niestety a campi8ng nie jest dla kazdego ) to jade zobaczyc ....
Ale jeszcze jedna sprawa: w Chorwacji pasowal nam nastoj, klimat .... cos czego boje sie ze w innym miejscach nie bedzie .....w koncu to jedyny narod slowianski ale o kulturze srodziemnomorskiej....mysle ze to ma duze znaczenie. Ja tam sie po prostu dobrze czuje choc jak zobacze jeszcze ten kawalek ktorego nie znam to nie pojade predko bo .... mam podobny ped do nowych miejsc. Tak jak nie powtarzam dan w ulubionej knajpie tak nie powtarzam miejsc w wakacje. Co najwyzej polecam znajomym jak bylo dobrze :))
Pozdrawiam Sasaneczka
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 22.07.2005 15:18

mnie tez interesuje gdzie moglbym za podobne pieniadze odpoczywac w Europie( nie liczac Moldawii),Bylem w Danii(nudno i drogo),bylem w Czechach(pieknie ale bez morza),bylem w Niemczech(zakupy i piwo,bo coz robic w Hamburgu czy Berlinie),bylem nad Balatonem(za duzo komarow i muszek).Slowacja(pieknie ale gdzie plaza?)...............Za ocean wybiore sie za kilka lat najprawdopodobniej,ale dzisiaj nie stac mnie na piwo za 5euro na Costa del sol..........Czekam na propozycje tanich(stosunkowo )wakacji nad cieplym morzem.Pozdrawiam.
pablito
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablito » 22.07.2005 15:52

No cóż, mam nadzieję, że piwo za 5 euro nie jest jedynym wyznacznikiem (nie)atrakcyjnosci wyjazdu... Poza tym, gdzie na Costa del Sol jest piwo za 5 euro ? Chyba w najdroższej knajpie w Marbelli... już nie mówiąc o tym, że w Hiszpanii nalezy pić wino :D
Osobiście myślę, że tak naprawdę wszytko jest kwestią priorytetów. Kilka lat temu, budząc zdumienie znajomych, sprzedałem swój duży samochód, kupiłem duzo tańszy i skromniejszy, a różnicę w całości wydałem na 2-miesięczną włóczęgę po wyspach Pacyfiku. I nigdy nie żałowałem tej decyzji... Na Forum znalazłem wątek, w którym Forumowicze podają marki swoich samochodów. Myslę, iż wiele osób mogłoby postąpić podobnie jak ja, i pieniądze by się znalazły...
A żeby nie być gołosłownym: we wrześniu lecimy całą rodziną do Grecji. Bilety w promocji Centralwings (mam nadzieję, że nie skrewią :D ) kosztowały 760 zł/3 osoby. Dobry hotel z 2 posiłkami za 35 euro/pokój. Do tego na kilka dni wynajmę samochód. Suma sumarum wyjdzie ok. 3.000 zł/2 tygodnie, może trochę więcej. Drogo ? Na pewno nie drożej niz w Chorwacji (a nie umęczę się za kierownicą).
Życzę miłego weekendu.
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 22.07.2005 17:16

przegladajac forum znalazlem i takie spojrzenie na chorwacje..
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=3321
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 22.07.2005 19:11

No wlasnie tak czytam i jeszcze wroce jadnak do kwestii kasy ..... mysle ze dla mnie glowny powod jezdzenia do Chorwacji to to ze kwatery sa tam w dobrej cenie, ......... <<<<< wrocilam wczoraj z Mazur gdzie ceny sa naprawde chorwackie ale wodna jednak inna i pogoda ...bagatela spadla do 13 st i padalo ... w Chorwacji moglabym to zniesc jako anomalie ale u nas to ....wlasciwie normalka. <<tyle dygresji>>>
Mysle ze wiele osob przyzwyczailo sie juz do tego ze w Chorwacji jest milo, fajnie i jak zauwazylam nie traktuja nas jak obywateli drugiej kategorii .... mnie naprawde na razie nie stac na wynajecie kwatery na Costa Brava i mysle ze wiele osob z tzw "klasy sredniej" mysli podobnymi kategoriami.... Oczywiscie mozna pojechac do Bulgarii .....tylko co ja bym tam robila??? Nudy na plazy ....
Znajdzcie mi inny kraj gdzie za stosunkowo dobre warunki ( co akurat dla mnie z dzieckiem sie liczy , nawet bardzo) place pieniadze jeszcze do przelkniecia? znajdzcie mi kraj gdzie jest tak duzy wybor kwater gdzie standardem jest oddzielna sypialnia i aneks kuchenny?? ....no wlasnie i tu zaczyna sie problem bo z tego co mowia znajomi to w Hiszpanii i Francji ciezko cos podobnego znalesc ....
Znajdzicie a ja tam jade ....
:)) No moze Slowenia jest jeszcze jako taka cenowo ?????
sorki ze przynudzam,
Sasaneczka
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 22.07.2005 20:22

Myślę że odnośnikiem powinnno tutaj być ;'
1.termin czyli sezon wypoczynkowy
2.ciepłe morze
3.klimat
4.,,klimat''
5.cena
6.odległość
ad,1 czerwiec -wrzesień
ad.2 najbliższe czyste ciepłe morze
ad3.klimat dopasowany do nas
ad.4 ,,klimat'' dopasowany do nas
ad.5 ceny około 20 % wyższe niż u nas ale do zaakceptowania za ciepłe morze i ,,klimat''
ad.6 .około 1000 km ze Śląska-super sprawa
Jeśli chodzi o inne kraje ,które zwiedziłeś
Ameryka Południowa,Afryka -bieda i problem z wodą,dwa trzy pierwsze dni jak umyjesz żęby ich wodą to spędzisz te dni na klopie,a po za tym szczepienia,żebracy,lawiny błotne, itd.
Nawet Bułgaria,Ukraina to też problem z czystością wody ,zakażenia biegunki itp,brud na każdym kroku
Skandynawia-piekne krajobrazy ,brak ciepłego morza
Francja,Włochy (Toskania) morze nie te choć ciepłe,kuchnia doskonała,,,klimat'' nie ten.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 22.07.2005 20:53

Acha Egipt -sraczka,plus eskorta policji.Tunezja - jak w obozie za drutami,sraczka.Kuba -jak w obozie -nie wiem czy my czy oni.
:D :D :D
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 22.07.2005 21:14

pablito napisał(a):No cóż, mam nadzieję, że piwo za 5 euro nie jest jedynym wyznacznikiem (nie)atrakcyjnosci wyjazdu... Poza tym, gdzie na Costa del Sol jest piwo za 5 euro ? Chyba w najdroższej knajpie w Marbelli... już nie mówiąc o tym, że w Hiszpanii nalezy pić wino :D
Osobiście myślę, że tak naprawdę wszytko jest kwestią priorytetów. Kilka lat temu, budząc zdumienie znajomych, sprzedałem swój duży samochód, kupiłem duzo tańszy i skromniejszy, a różnicę w całości wydałem na 2-miesięczną włóczęgę po wyspach Pacyfiku. I nigdy nie żałowałem tej decyzji... Na Forum znalazłem wątek, w którym Forumowicze podają marki swoich samochodów. Myslę, iż wiele osób mogłoby postąpić podobnie jak ja, i pieniądze by się znalazły...
A żeby nie być gołosłownym: we wrześniu lecimy całą rodziną do Grecji. Bilety w promocji Centralwings (mam nadzieję, że nie skrewią :D ) kosztowały 760 zł/3 osoby. Dobry hotel z 2 posiłkami za 35 euro/pokój. Do tego na kilka dni wynajmę samochód. Suma sumarum wyjdzie ok. 3.000 zł/2 tygodnie, może trochę więcej. Drogo ? Na pewno nie drożej niz w Chorwacji (a nie umęczę się za kierownicą).
Życzę miłego weekendu.

odnosnie Twoich wakacji w Grecji.500 euro za hotel 760zl za lot(jesli nie doliczyli oplat lotniskowych,rownie wielkich)wynajecie samochodu-kilkaset zl,lody ,kawiarnia,sprzet do plywania,skuterek i takie tam .3000 zl??? hm.Druga sprawa,napisales, ze sprzedales autko i spedziles dwa miesiace na Urlopie w ameryce.Musisz miec ciekawa prace.Ja mam tylko 26 dni urlopu, sporo z tej puli wykorzystuje w okresie nieletnim,wiec jaki ja moge miec wybor?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2005 21:46

W ostatnich latach byłem w Hiszpanii, Włoszech,Francji, Grecji i Chorwacji (x3). Ostatnio na celowniku była Turcja, Bułgaria i Włochy (południowe)....wylądowałem w Primosten :lol: Powód???....opisał Platon i Kaszubski....
N.Zelandia i Peru na razie nie na moją kieszeń (auto jest zbyt małe, żeby po wymianie na mniejsze pojechać na takie wakacje i...jeszcze mieć czym jeździc do pracy :wink: :lol: ). W tym roku chce zaliczyć Montenegro...ale na hardcorowe wyprawy typu Białoruś narazie sie nie zdecyduję......
Pzdr
deste77
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) deste77 » 22.07.2005 22:10

Bo Chorwacja to jest to i kto nigdy tam nie był nic nie może na ten temat powiedzieć! Poważnie.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.07.2005 23:48

pablito napisał(a):No cóż, mam nadzieję, że piwo za 5 euro nie jest jedynym wyznacznikiem (nie)atrakcyjnosci wyjazdu... Poza tym, gdzie na Costa del Sol jest piwo za 5 euro ? Chyba w najdroższej knajpie w Marbelli... już nie mówiąc o tym, że w Hiszpanii nalezy pić wino :D
Życzę miłego weekendu.

Spanie 2000 PLN i bilety to już prawie 3000 PLN. Zostawienie samochodu na lotnisku w Polsce ( nie każdy jest z Warszawy ) to z 600 PLN, dojazd 350 km X 2 200 PLN, opłaty lotniskowe do tych biletów do 100% więcej, jedzenie na miejscu 400 euro, zwiedzanie nie wiem 100 euro, samochód z 30 euro dziennie, nie każdy może pojechać we wrześniu ( dzieci 1 i 6 klasa). Nie biorąc tego argumentu pod uwagę ( jeszcze ktoś może nie mieć urlopu we wrześniu ) daje ca. 7000 PLN. Weź kalkulator zanim coś napiszesz. Sprawdzałem Grcje na przełomie czerwca i lipca bez fajerwerków na 2 tygodnie bez kieszonkowego, tzw. wycieczek fakultatywnych, ale z doliczonymi wszelkimi ukrytymi doliczeniami typu opłaty lotniskowe, z pełnym wyżywieniem ale bez basenów, rowerów, kortów wychodziło 11.000PLN za cztery osoby. Dojazdy do Warszawy, parkingi już wyżej opisałem. Acha. Zapomniałem o kieszonkowym. Tak z 1000 euro by się przydało. Bez komentarza.
Nie mówię, że do końca życia będę jeżdził do Cro. Na dzisiaj 14 dni ze spaniem po drodze, jedzeniami w knajpach również, wystarcza mi około 1600 euro. Tak więc w Cro mogę siedzieć cały miesiąc, niż wydać na Grecję 15000 PLN. Acha. Jeszcze jedno. Napaliłem się na motorówkę. W Cro jest gdzie pływać. Ponad 1000 wysp. Własna motorówka zwraca się po 2-3 sezonach.
Pozdrawiam
Fux
lutka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lutka » 24.07.2005 11:29

Wedlug mojego odczucia inne kraje sa po to,zeby pozwiedzac, zobaczyc cos nowego i ...zapomniec, a Chorwacja jest krajem, do ktorego wraca sie co roku bez wzgledu na wszystko, bezinteresownie.I mysle, ze to nie kwestie finansowe sa tu decydujace, poniewaz Chorwacja wcale nie jest taka tania.Ktos kiedys powiedzial, ze pierwszy raz do Chorwacji jedzie sie z przypadku,nastepny raz -z milosci.I chyba to jest to.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 24.07.2005 11:48

lutka napisał(a):Wedlug mojego odczucia inne kraje sa po to,zeby pozwiedzac, zobaczyc cos nowego i ...zapomniec, a Chorwacja jest krajem, do ktorego wraca sie co roku bez wzgledu na wszystko, bezinteresownie.I mysle, ze to nie kwestie finansowe sa tu decydujace, poniewaz Chorwacja wcale nie jest taka tania.Ktos kiedys powiedzial, ze pierwszy raz do Chorwacji jedzie sie z przypadku,nastepny raz -z milosci.I chyba to jest to.

O !!!
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 24.07.2005 12:00

Po co szukać daleko tego co jest bardzo blisko.............???
Wspaniały kraj,wspaniałe CZYSTE morze,no i wspaniała pogoda!!!
Czegóż chcieć więcej od wakacji?
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone