a to ja napisał(a):Maciej.
Costa del Sol też ma swoje "klimaty". Ale .. to tak na marginesie.
Ja - jak na Strzelca przystało - duszę mam podróżnika (horoskop "urodzeniowy" kiedyś mi to dobitnie potwierdził) .
Więc mam "TO" w gwiazdach zapisane .
Maciej napisał(a):No wreszcie jakieś fajne posty bo już nie chciało mi się tu wpisywać widząc jedynie ekonomię.
Dlaczego Chorwacja ? To jest po prostu miłość przynajmniej dla mnie. Cały rok słucham chorwackiego radia (Narodni rządzi ), w samochodzie tylko płyty Thompsona, Tiho, Gibonni czy Skoro, w domu najczęściej oglądanym kanałem jest HRT 1 ew. HRT plus. W internecie najczęsciej odwiedzam chorwackie strony - od newsowych po sportowe czy turystyczne. Czytam wiele ksiazek o Bałkanach, historii teraźniejszości. Żyję tym krajem i jego kulturą cały rok. Wakacje to nagroda, jak jestem na miejscu chłonę tę atmosferę każdym centymetrem ciała i duszy. Jest to moje miejsce na ziemi, jedyne, najlepsze. Ekonomia nie ma żadnego znaczenia - jeśli Chorwacja będzie najdroższa w Europie (odpukać) to i tak tam będę jeździł i basta.
Inne kraje ? Turystycznie czemu nie. Jak dotąd dość dobrze zwiedziłem Skandynawię (poza Finlandią), Czechy, Słowację, Korsykę, bylem też we Włoszech ale głownie pólnocnych. Myślę że dożyję czasów gdy jak Niemcy będziemy mogli jeździc na wakację 3-4 razy do roku. Wtedy bez trudu pogodzę miłość do Chorwacji z ciekawością świata. Turystyczne marzenia to Nowa Zelandia. Planowałem wstępnie pojechać tam w przyszłym roku ale pewnie plany trochę poczekają. Bardzo lubię wyjazdy w nowe miejsca dlatego w Chorwacji rzadko powtarzamy miejsca -stad tych ktorych jeszcze nie widzieliśmy naprawde jest już niewiele. Ale jak juz wspomniałem Hrvatska dla mnie to nie turystyka tylko miłość Krajobrazowo w basenie morza śródziemnego z Chorwacją może się równać Korsyka, może nawet jest bardziej dzika ale ja tam nie czuję tego czegoś po prostu. Na szczeście nie wszyscy tak mają wiec póki co Chorwacja nie wygląda jak Costa del Sol i oby tak zostało jak najdłużej
PZDR
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko