Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dlaczego Chorwacja ?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lutka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lutka » 24.07.2005 12:23

''Kiedy ktos Ci bedzie wmawial, ze cudownie jest na Lazurowym Wybrzezu, a jeszcze ladniej na Costa Brava lub Balearach, wzrusz pogardliwie ramionami i skieruj go do Dalmacji.Te slowa sle do Ciebie z najpiekniejszego srodziemnomorskiego wybrzeza, jakie widzialem, wybrzeza nie skazonego betonowymi cielskami wielkich hoteli, naturalnego w swym boskim, poludniowym mjaestacie..."- Robert Maklowicz do Piotra Bikonta, "Wprost"
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 24.07.2005 13:27

No wreszcie jakieś fajne posty bo już nie chciało mi się tu wpisywać widząc jedynie ekonomię.
Dlaczego Chorwacja ? To jest po prostu miłość przynajmniej dla mnie. Cały rok słucham chorwackiego radia (Narodni rządzi :twisted: ), w samochodzie tylko płyty Thompsona, Tiho, Gibonni czy Skoro, w domu najczęściej oglądanym kanałem jest HRT 1 ew. HRT plus. W internecie najczęsciej odwiedzam chorwackie strony - od newsowych po sportowe czy turystyczne. Czytam wiele ksiazek o Bałkanach, historii teraźniejszości. Żyję tym krajem i jego kulturą cały rok. Wakacje to nagroda, jak jestem na miejscu chłonę tę atmosferę każdym centymetrem ciała i duszy. Jest to moje miejsce na ziemi, jedyne, najlepsze. Ekonomia nie ma żadnego znaczenia - jeśli Chorwacja będzie najdroższa w Europie (odpukać) to i tak tam będę jeździł i basta.
Inne kraje ? Turystycznie czemu nie. Jak dotąd dość dobrze zwiedziłem Skandynawię (poza Finlandią), Czechy, Słowację, Korsykę, bylem też we Włoszech ale głownie pólnocnych. Myślę że dożyję czasów gdy jak Niemcy będziemy mogli jeździc na wakację 3-4 razy do roku. Wtedy bez trudu pogodzę miłość do Chorwacji z ciekawością świata. Turystyczne marzenia to Nowa Zelandia. Planowałem wstępnie pojechać tam w przyszłym roku ale pewnie plany trochę poczekają. Bardzo lubię wyjazdy w nowe miejsca dlatego w Chorwacji rzadko powtarzamy miejsca -stad tych ktorych jeszcze nie widzieliśmy naprawde jest już niewiele. Ale jak juz wspomniałem Hrvatska dla mnie to nie turystyka tylko miłość :hearts: Krajobrazowo w basenie morza śródziemnego z Chorwacją może się równać Korsyka, może nawet jest bardziej dzika ale ja tam nie czuję tego czegoś po prostu. Na szczeście nie wszyscy tak mają wiec póki co Chorwacja nie wygląda jak Costa del Sol i oby tak zostało jak najdłużej :sm:
PZDR :)
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 24.07.2005 19:32

Maciej.
Costa del Sol też ma swoje "klimaty". Ale .. to tak na marginesie.

Ja - jak na Strzelca przystało - duszę mam podróżnika (horoskop "urodzeniowy" kiedyś mi to dobitnie potwierdził) .
Więc mam "TO" w gwiazdach zapisane :D .

Może dlatego lubię jeździć wszędzie, gdzie jest ciekawie, inaczej ... .
A Chorwacja? - to ... "wciąga" :wink: :)
Choć i tam komercja powolutku zaczyna się rozpychać łokciami. Szczególnie w szczycie sezonu. Ale gdzie jej teraz nie ma? - chyba, że w ... bieszczadzkich ostępach - gdy idąc wzdłuż leśnego strumienia na czas jakiś zejdziesz ze szlaku ... .

Pozdrawiam wszystkich tych, którzy wiedzą, co lubią i ... jest im z tym dobrze :D :D :D
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 24.07.2005 20:00

a to ja napisał(a):Maciej.
Costa del Sol też ma swoje "klimaty". Ale .. to tak na marginesie.

Ja - jak na Strzelca przystało - duszę mam podróżnika (horoskop "urodzeniowy" kiedyś mi to dobitnie potwierdził) .
Więc mam "TO" w gwiazdach zapisane :D .

Też jestem Strzelec :sm: i to z 13-ego (grudnia oczywiście) :twisted: Generał w moje urodziny nawet stan wojenny wymyślił tak się chłop wystraszył :wink:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 24.07.2005 20:31

Chorwację wybrałem dlatego, gdyż jest to piękny kraj, ludzie są bardzo mili i sympatyczni, nad Adriatyk mam 1000km, od czerwca do wrzesnia pogoda przeważnie bardzo ładna. Jak czytam forumowiczów posty to dopiero teraz widzę ile jeszcze mam do zwiedzania. A jak się znudzi to na 2-3 sezony pojadę w inne miejsce ale pewnie zawsze do HR wrócę.

Pozdrawiam :wink:
Ostatnio edytowano 25.07.2005 21:53 przez krakuscity, łącznie edytowano 2 razy
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 25.07.2005 09:08

Maciej napisał(a):No wreszcie jakieś fajne posty bo już nie chciało mi się tu wpisywać widząc jedynie ekonomię.
Dlaczego Chorwacja ? To jest po prostu miłość przynajmniej dla mnie. Cały rok słucham chorwackiego radia (Narodni rządzi :twisted: ), w samochodzie tylko płyty Thompsona, Tiho, Gibonni czy Skoro, w domu najczęściej oglądanym kanałem jest HRT 1 ew. HRT plus. W internecie najczęsciej odwiedzam chorwackie strony - od newsowych po sportowe czy turystyczne. Czytam wiele ksiazek o Bałkanach, historii teraźniejszości. Żyję tym krajem i jego kulturą cały rok. Wakacje to nagroda, jak jestem na miejscu chłonę tę atmosferę każdym centymetrem ciała i duszy. Jest to moje miejsce na ziemi, jedyne, najlepsze. Ekonomia nie ma żadnego znaczenia - jeśli Chorwacja będzie najdroższa w Europie (odpukać) to i tak tam będę jeździł i basta.
Inne kraje ? Turystycznie czemu nie. Jak dotąd dość dobrze zwiedziłem Skandynawię (poza Finlandią), Czechy, Słowację, Korsykę, bylem też we Włoszech ale głownie pólnocnych. Myślę że dożyję czasów gdy jak Niemcy będziemy mogli jeździc na wakację 3-4 razy do roku. Wtedy bez trudu pogodzę miłość do Chorwacji z ciekawością świata. Turystyczne marzenia to Nowa Zelandia. Planowałem wstępnie pojechać tam w przyszłym roku ale pewnie plany trochę poczekają. Bardzo lubię wyjazdy w nowe miejsca dlatego w Chorwacji rzadko powtarzamy miejsca -stad tych ktorych jeszcze nie widzieliśmy naprawde jest już niewiele. Ale jak juz wspomniałem Hrvatska dla mnie to nie turystyka tylko miłość :hearts: Krajobrazowo w basenie morza śródziemnego z Chorwacją może się równać Korsyka, może nawet jest bardziej dzika ale ja tam nie czuję tego czegoś po prostu. Na szczeście nie wszyscy tak mają wiec póki co Chorwacja nie wygląda jak Costa del Sol i oby tak zostało jak najdłużej :sm:
PZDR :)

Pięknie napisane Macieju.
P.S.
Może można by powiedzieć ,że Chorwacja to takie nasze Bieszczady z ciepłym morzem. :wink:
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 25.07.2005 11:21

Tak sobie czytam te wszystkie uwagi, spostrzezena i przemyslenia, i jeszcze bardziej nie moge sie doczekac wyjazdu...Jade pierwszy raz i moze dziwnie to zabrzmi: chcialabym juz wrocic, by przekonac sie na wlasnej skorze jak to jest z ta CROATIA?
Tez troche pozwiedzalam (Grecja, Bulgaria, Turcja, Albania,Wlochy,Sycylia, Malta, Maroko) i niejako na zapas probuje gromadzic, to co piszecie o Cro, by na miejscu poczuc, to, co tu przeczytalam.
Uwielbiam podroze i raczej wybieram nowe miejsca.
Jak bedzie z CRO?? ?zobacze za miesiac, po powrocie. :papa:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 25.07.2005 14:42

ja do Cro pojechalem nie pod wplywem namowy znajomych(nikt z moich znajomych przede mna tam n ie byl)ani dlatego ,ze znalazlem cos w sieci,ani z powodu reklamy.Pojechalem do Chorwacji poniewaz kiedys przez przypadek zobaczylem program w TV o lekarzach i ich pasjach...smieszne nie? miedzy roznymi wypowiedziami uslyszalem kilka zdan wypowiedzianych przez pania doktor , ktora lubi nurkowac.Powiedziala gdzie juz nurkowala,uslyszalem nazwy panstw jakbym czytal caly atlas, na koncu tej wypowiedzi pani dodala,ze jest tylko jedno miejsce do ktorego musi wracac co jakis czas( do innych jezdzila tylko raz ),tym miejscem jest Dalmacja, no i stalo sie ..............musialem sie przekonac co ja tak urzeklo,teraz juz wiem.A Wy jak sie tam znalezliscie pierwszy raz,przypadkiem?
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 25.07.2005 14:49

Po pierwszym pobycie w Dalmacji uznałem, że turystyka zwiedzanie to co innego ale wypoczynek tylko Chorwacja no i tak już zostało.
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 25.07.2005 22:42

Podziwiam Wasze zaangażowanie i nieco zazdroszczę. Ja aż tak nie potrafię :? A 7 raz jadę do Cro głównie za sprawą opozycji domowej, która skutecznie forsuje swoją politykę wyjazdową :lol: i odrywa mnie od pracy 8O :lol: . Tyle że to ja siedzę na cro.pl, a one podśmiewują się ze mnie. Gdzie więc jest prawda :?:
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 26.07.2005 06:42

Maciek!!!
Kolejne duże piwko za Twój post!!
Jak wielu z nas było się w różnych miejscach na wczasach, w róznych krajach. Wszędzie było miło i wypoczynek był przedni. Ale w cro zostawłem duszę. To podobnie jak z miłością. trudno wytłumaczyć czemu akurat ta czy ten.I za co do końca się kocha.......
...ale przede wszystkim chce się być z tym kimś jak najczęściej. To dlatego pablito....jeździmy do chorwacji...w odpowiedzi na Twoje pytanie.....
a czy jest drogo czy tanio.....myslę,że dla mnie choćby ceny skoczyły niewyobrażalnie to spałbym w gorszych "apartmanach", jechał na krócej,...ale i tak byłaby to chorwacja.
robi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robi » 26.07.2005 07:50

zgadzam sie z Platonem a poza tym........
......kiedyś wszyscy mnie pytali dlaczego majac auto zostawiam je w garażu a śmigam rowerem. Próbowałem tłumaczyc,że szybko(tak tak szybciej niz autkiem) zdrowo, ekologicznie, ale przede wszystkim BO LUBIE :P taka dygresja mi sie nasuneła.
Pozdrawiam
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 26.07.2005 08:10

Nie obruszajcie się za tą ekonomie bo kazdy jezdzi tam ze swoich powodow .... Znacie przyslowie ze " milości się do garnka nie włoży??" --- jakby tam bylo koszmarnie drogo na pewno "zakochanych" byloby duuuuzo mniej bo na starcie juz wiele osob by sie zniechęcalo.
Latwiej polubić coś co jest przystępne i w zasięgu ( te wszystkie czynniki wymieniane wczesniej) ..... i to chyba się po prostu pięknie łaczy.

aaaa Jacek dodal jeszcze ze od nas z W-wy na poludnie jest jedyna w miare dobra droga ;) duza lepsza nad Adriatyk niz nad Bałtyk ;)
Pozdrawiam materialnie i sentymentalnie zarazem Sasaneczka
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 26.07.2005 08:47

Aneta
fajną masz stronkę...mozna dorzucić kilka powiedzonek o kobietach????:):):)
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 26.07.2005 08:51

Przyglądając się bliżej różnym uzytkownikom forum zauważyłam, że dla niektórych Cro stała się sposobem na życie i prawdziwą pasją. Odzwierciedlają to zdjęcia, opisy, emocje....
Rzeczywiście Cro jest ... przystępna: przystępni są ludzie, przyroda, zabytki. Jesli ktoś lubi ziwedzać, to Cro jest dla niego rajem!

My zwiedziliśmy dość intensywnie pewne rejony Włoch: Veneto, Toskanię i region wypoczynkowy Rawenna-Rimini. Tego ostatniego nie polacę, bo Adriatyk napawał mnie obrzydzeniem (a niby to samo morze, co w Cro!). Pływało w nim wszystko!
Ale miasteczka Toskani jak Volterra, San Gimigniano sa cudne, i gdzie indziej się ich nie znajdzie! Takie małe Splity - zamki, w których zbudowano domki.
Podobnie z jeziorem Garda i bliskimi miastami Verona i Wenecja. No chyba nikt mi nie powie, że te miasta mu się nie spodobały! A samo jezioro jest cudne. Najbliższe miasteczka i zamki na wzgórzach przeurokliwe.

Drugim krajem, który nas zachwycił jest Turcja. Al enie ta wypoczynkowa z seksturystyką dla Polek, ale cuda natury: Pammukale, Kapadocja, wodospady Kursunlu (Takie Plitvickie Jezera). Miasta wraz z hotelami sa zatłoczone i bardzo brudne, wszędzie słychać rosyjskie nawoływania (turyści, sprzedawcy).

Cro łaczy w sobie zalety perełek architektonicznych Włoch oraz cudów natury z Turcji. Poza tym jest cicho i przyjemnie. Pewnie kurorty tętnią nocnym życiem, ale jak tego nie zaznałam (z własnego wyboru).
Wierz mi: Cro można pokochać!

Wyjeżdżałam tam z nadzieją, że będzie to miłosć od 1.go wejrzenia. Ale tak się nie stało. Zauroczył mnie Split, spodobał się Trogir, zainteresowały Plitvickie. Dubrownik musi poczekać... Aby docenić ten kraj w większym stopnu trzeba mieć dobry plan zwiedzania i go zrealizować!!!
Efekty zauroczenia możesz mieć natychmiastowe lub z zachowaniem pewnej inercji czasowej (tak było w moim przypadku i Wenecji).

Zaufaj cromaniakom, croentuzjastom, cromiłośnikom, crofascynatom. W wielu przypadkach wiedzą, co mówią! Choć zdarzają sie i tacy, którzy mówią co wiedzą!, a miłość do Cro opierają na życiu kempingowym. Dla mnie to za mało jak na fascynację i miłość. Bo spomnienia oczywiście można mieć w takim przypadku niezapomniane lub wręcz ... ich nie pamiętać :-D.
Najfajniejsze jest w tym to, że w Cro masz wybór! Od Ciebie zalezy z jakim nastawieniem i wspomnieniami wrócisz.
Życzę Ci tych najlepszych i najbardziej wartościowych!
A.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Dlaczego Chorwacja ? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone