Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dlaczego camping

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 09.01.2014 18:17

demi-duox napisał(a):
longtom napisał(a):
W Grecji widziałem kampingi z wyznaczonymi miejscami dla osób, które śpią na karimatach bez namiotu. :)

Ech Grecja.
Na niektórych kampach takie miejsca i nie tylko mają jeszcze dodatkowo daszek przeciwsłoneczny utkany z czegoś jakby sitowie.

Coś takiego. :)

Obrazek

pzdr :wink:
iwoniczanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwoniczanka » 10.01.2014 01:05

Miał nastąpić CDN postu "dlaczego wybieram kemping", ale nie nastąpił, więc pozwolę sobie napisać-jako wieloletnia przeciwniczka namiotów, przyczep itp.dlaczego ja wybieram kemping i w tej chwili tylko kemping:
Cały czas wypoczywamy, mieszka się praktycznie na plaży, dlatego odpada wyprawa z klamotami na plażing. Jak wstawałam rano, to pierwsze co, to chlup do wody-bez tego całego wybierania się, szykowania itp. Czas płynie słodko i wolno na niczym niezmąconym leniuchowaniu (niezmąconym pop#laniem w te i we wte na trasie apartman-plaża-apartman <bo czegoś zapomniałam>-plaża-apartman <posiłek>-wyjście na spacer-apartman....). Leżę spokojnie na leżaczku, widok mam na morze jak się uda, drzewka-chce mi się herbaty? Proszę bardzo. Dwie minuty i dalej mogę leniuchować na leżaczku. Chce mi się jeść? 4 minutki i jem-tym razem siedząc na stołeczku-co ważne-9 nadal wśród drzew. A jak mam dość drzewek i leżaczka, to idę do knajpy. Na kempingu polubiłam nawet gotowanie na wakacjach, ponieważ szykując posiłek nadal uczestniczyłam w plażingu i relaxingu. Wracając do apartamentu odcinamy się od wakacyjnego życia, wyłączamy. Kemping daje tę wolność i swobodę, której nigdy nie dadzą nam betonowe ściany. Polecam spróbować każdemu. Jedyne co ważne, to dobrze się przygotować-zakupić wygodne materace, lodówkę turystyczną, grilla gazowego czy tam kuchenkę turystyczną, wziąć gary itp.,itd.

Napisałam to ja- ja, która kilka lat ciosała biednemu chłopu kołki na głowie za kempingowe pomysły. Ile on się nasłuchał, że w życiu, nigdy przenigdy, że to nie dla mnie, że to głupota. Ile on się nacierpiał i natłumaczył, żebym chciała chociaż spróbować, a teraz? Teraz w życiu, nigdy przenigdy ;) nie wynajmę apartmanu, jeśli będę miała wybór między nim a kempingiem. To chyba najlepsza rekomendacja "dlaczego kemping".
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 10.01.2014 08:08

iwoniczanka napisał(a):Napisałam to ja- ja, która kilka lat ciosała biednemu chłopu kołki na głowie za kempingowe pomysły. Ile on się nasłuchał, że w życiu, nigdy przenigdy, że to nie dla mnie, że to głupota. Ile on się nacierpiał i natłumaczył, żebym chciała chociaż spróbować, a teraz?

szkoda chłopa, z kilka lat mu zapewne ubyło... miejmy nadzieję, że ma i miał sowicie wynagrodzone... :wink:
iwoniczanka napisał(a):Jedyne co ważne, to dobrze się przygotować-zakupić wygodne materace, lodówkę turystyczną, grilla gazowego czy tam kuchenkę turystyczną, wziąć gary itp.,itd.

uważaj, bo teraz kategoryczni zwolennicy apartamentów, poddadzą w wątpliwość campy właśnie z uwagi na te przygotowania, oni przeca nie muszą tego wszystkiego przygotowywać...
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 10.01.2014 08:36

te kiero napisał(a): Hamaki , sznurek na pranie i plandekę zakup, zaznaczysz teren :D najwyżej zostawisz coś rozwieszone :D
Na Campie z wyznaczonymi parcelami pewnie nie będzie takiego problemu, ale na takim bez parcel...trza znaczyć :twisted:

Robię podobnie :) jeżeli natomiast ruszam auto (co bardzo rzadko robię) to majstruję czworokąt z kopczyków kamieni by auto się zmieściło i w środku zostawiam trójkąt ostrzegawczy. Zauważyłem, że tak robili np. Niemcy i Włosi. Początkowo mnie to denerwowało, taka aneksja terenu często w dobrych pod namiot miejscach ale zrozumiałem zamysł.
Kiedyś znajomym rozbili się przed namiotem na miejscu auta co skończyło się głośna dyskusją ale bez efektu bo nie zaznaczyli terenu co zazwyczaj jest honorowane.
My jeździmy w 2 osoby z namiotem 5 by mieć jak największy komfort bo jest wysoki, a oboje jesteśmy wysocy i wkurzające by było permanentne schylanie się. Natomiast w przedsionku jest miejsce na klasyczną lodówkę ca 45 l ze stolikiem, lodówkę samochodową, el. kuchenkę dwupłytową ze stolikiem, stolik/ krzesełka i plastikowe półki.

Zgadzam się w zupełności z Iwoniczanką dodałbym jeszcze że jest możliwość swobodnego przenoszenia się w przypadku zmiany koncepcji co do miejsca pobytu. U nas jest to uwarunkowane tym, że jeżeli poznamy okolicę, a poruszamy się na rowerach chcemy zobaczyć coś nowego. Oczywiście nie wchodzi w grę zwijanie i rozbijanie się co 2 dni bo za dużo jest sprzętu i małżonka by mnie zamordowała :)

Planuje jeszcze zakupić siatkę maskującą przydatną w miejscach o szczególnym nasłonecznieniu, nie stawia ona dużego oporu wiatrowi.
iwoniczanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwoniczanka » 10.01.2014 11:13

Te kiero Z tymi tobołami to był też mój argument. I jeszcze trzeba nie wiadomo gdzie latać to myć! I na siusiu też trzeba iść dalej niż dwa metry...SPOKO. Jestem przygotowana na odpieranie ataków :twisted:

Bluesman O to, to też jest ważne, że wyjeżdzasz kiedy chcesz i-co dla mnie istotne-o której chcesz. Nikt nie pogania, że do 10 won.
PS My podobnie zakupiliśmy namiot 6 os dla 2 os ;)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 10.01.2014 12:22

iwoniczanka napisał(a):PS My podobnie zakupiliśmy namiot 6 os dla 2 os ;)

My też kupiliśmy kiedyś wysokiego campusa 2+2 z 2 sypialniami i sporą częścią środkową ale po 1 burzy która na szczęście była ostatniego dnia namiot został uszkodzony. reklamacje uznali, leżał z 3 lata nierozpakowany i przed ostatnimi wakacjami pogoniliśmy go kupując w decathlonie na promo 4-os namiot 2-sec dla 3 osób. Miejsca jest wystarczająco dla nas tym bardziej ze za wiele gratów nie zabieramy a i auto blisko namiotu. Dodatkowo zabieramy małą plażową muszelkę gdzie mamy część jedzenia, kuchenkę itd. aby było pod dachem i na miejscu. Tego dużego rozkładaliśmy spokojnie z godzinę, składanie podobnie, mało kiedy mieścił się do swojego wora. teraz rozkładanie wraz ze szpilkami to minuta, składanie z 2 minuty i heja w drogę :)

Namiot gdyż daje totalną swobodę co do miejsca, terminu i maksymalny kontakt z naturą :)
iwoniczanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwoniczanka » 10.01.2014 12:42

Też rozważaliśmy zakup "szybkiego" namiotu, ale wszystkie modele są jednak mniejsze niż ten, który ostatecznie zakupiliśmy, a my targamy ze sobą pół chałupy (z czego połowa rzeczy wraca w stanie nienaruszonym, ale to szczegół). Generalnie jestem z niego bardzo zadowolona, ale rozkładanie rzeczywiście...niech szlag trafi
Ostatnio edytowano 11.01.2014 15:37 przez iwoniczanka, łącznie edytowano 1 raz
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 10.01.2014 22:12

bluesman napisał(a):Robię podobnie :) jeżeli natomiast ruszam auto (co bardzo rzadko robię) to majstruję czworokąt z kopczyków kamieni by auto się zmieściło i w środku zostawiam trójkąt ostrzegawczy. Zauważyłem, że tak robili np. Niemcy i Włosi. Początkowo mnie to denerwowało, taka aneksja terenu często w dobrych pod namiot miejscach ale zrozumiałem zamysł.

Tego jeszcze nie widziałem. My zostawiamy stolik z krzesłami, a cień robię rozpinając folię budowlaną.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 11.01.2014 01:28

bluesman napisał(a):
te kiero napisał(a): Hamaki , sznurek na pranie i plandekę zakup, zaznaczysz teren :D najwyżej zostawisz coś rozwieszone :D
Na Campie z wyznaczonymi parcelami pewnie nie będzie takiego problemu, ale na takim bez parcel...trza znaczyć :twisted:

Robię podobnie :) jeżeli natomiast ruszam auto (co bardzo rzadko robię) to majstruję czworokąt z kopczyków kamieni by auto się zmieściło i w środku zostawiam trójkąt ostrzegawczy. Zauważyłem, że tak robili np. Niemcy i Włosi. Początkowo mnie to denerwowało, taka aneksja terenu często w dobrych pod namiot miejscach ale zrozumiałem zamysł.
Kiedyś znajomym rozbili się przed namiotem na miejscu auta co skończyło się głośna dyskusją ale bez efektu bo nie zaznaczyli terenu co zazwyczaj jest honorowane.
My jeździmy w 2 osoby z namiotem 5 by mieć jak największy komfort bo jest wysoki, a oboje jesteśmy wysocy i wkurzające by było permanentne schylanie się. Natomiast w przedsionku jest miejsce na klasyczną lodówkę ca 45 l ze stolikiem, lodówkę samochodową, el. kuchenkę dwupłytową ze stolikiem, stolik/ krzesełka i plastikowe półki.

Zgadzam się w zupełności z Iwoniczanką dodałbym jeszcze że jest możliwość swobodnego przenoszenia się w przypadku zmiany koncepcji co do miejsca pobytu. U nas jest to uwarunkowane tym, że jeżeli poznamy okolicę, a poruszamy się na rowerach chcemy zobaczyć coś nowego. Oczywiście nie wchodzi w grę zwijanie i rozbijanie się co 2 dni bo za dużo jest sprzętu i małżonka by mnie zamordowała :)

Planuje jeszcze zakupić siatkę maskującą przydatną w miejscach o szczególnym nasłonecznieniu, nie stawia ona dużego oporu wiatrowi.

Gdzie tak te kiero napisał? Coś pozmieniałeś, cytujesz mój post a nie te kiero :D

ps ciekawy patent z tą siatką, są takie na allegro
emi13214
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emi13214 » 11.01.2014 11:15

Pozwolę się dołączyć do dyskusji, ponieważ też uwielbiam spędzać wakacje pod namiotem. Byłam kilka razy w apartmani i powróciłam z powrotem do campingowego wypoczynku. Tym bardziej, że w Cro campy są bardzo bezpieczne. Właściciele są najczęściej bardzo przyjaźnie nastawieni do swoich gości, a ogólnoeuropejskie towarzystwo jest miłe i kulturalne. Takie przynajmniej mam doświadczenia z pobytów chorwackich i węgierskich ( bez różnic). Teraz planuję pobyt we Francji i liczę na podobne doznania - mam nadzieję, że się nie zawiodę.

Namiot też mam 6-cioosobowy dla 2 osób. Wygoda i pełen luzik.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 11.01.2014 11:41

baunty napisał(a):Gdzie tak te kiero napisał? Coś pozmieniałeś, cytujesz mój post a nie te kiero :D

ps ciekawy patent z tą siatką, są takie na allegro

szczególarz :mrgreen: źle zacytowałem .......

skoro tak to istotne to napisałeś to Ty nie te kiero. Masz wszelkie prawa :papa:
Rychu-007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rychu-007 » 11.01.2014 12:52

Obrazek
Ponieważ podczas ostatniego pobytu doskwierał nam brak możliwości wyprostowania się pod namiotem to na tegoroczne wakacje zaopatrzyliśmy się w wysoką 5-kę. Namiot ma zintegrowaną podłogę i dość miejsca by urządzić w nim zaplecze tj. stolik, lodówka, półeczki z różnymi drobiazgami, a ponieważ w wejściu jest dość wysoki "próg" to raczej nic niechcianego nam tam nie powinno wejść w poszukiwaniu cienia :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.01.2014 13:33

bluesman napisał(a):(...) Planuje jeszcze zakupić siatkę maskującą przydatną w miejscach o szczególnym nasłonecznieniu, nie stawia ona dużego oporu wiatrowi.

demi-duox napisał(a):(...) a cień robię rozpinając folię budowlaną.

Polecam tzw. siatkę cieniującą. Powinna być nieco tańsza i lżejsza od maskującej. Folii budowlanej nie polecam, chyba że pod namiot (dla ochrony podłogi). Powód: nie "oddycha". Poza tym siatkę lepiej rozpiąć, bo możliwości zahaczenia ma niemal nieograniczone.

PS: Dla ochrony podłogi lepsza jest "zaoczkowana" plandeka. Gdyby jeszcze miała właściwości membrany dachowej, byłaby idealna ;-) 8)
Ostatnio edytowano 11.01.2014 13:42 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.01.2014 13:36

iwoniczanka napisał(a):(...) to też jest ważne, że wyjeżdżasz kiedy chcesz i - co dla mnie istotne - o której chcesz. Nikt nie pogania, że do 10 won. (...)

Z tym akurat się nie zgodzę, chyba że to kemping na dziko albo... no właśnie, jaki? Również na kempingach obowiązuje tzw. doba hotelowa, będąca podstawą rozliczenia należności za korzystanie z niego. Przynajmniej ja tylko na takich byłem.
iwoniczanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwoniczanka » 11.01.2014 15:01

eystrasalt napisał(a):
iwoniczanka napisał(a):(...) to też jest ważne, że wyjeżdżasz kiedy chcesz i - co dla mnie istotne - o której chcesz. Nikt nie pogania, że do 10 won. (...)

Z tym akurat się nie zgodzę, chyba że to kemping na dziko albo... no właśnie, jaki? Również na kempingach obowiązuje tzw. doba hotelowa, będąca podstawą rozliczenia należności za korzystanie z niego. Przynajmniej ja tylko na takich byłem.

Kemping 4*
Liczyli nam tylko noce, nikt nie mówił o godzinie zwolnienia parceli.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi

Dlaczego camping - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone