napisał(a) Fatamorgana » 06.05.2010 23:46
Ja nie, ale chciałem tak coś dodać i powiem, że 2 lata temu przyjrzałem się pewnemu małżeństwu z Dolnego Śląska na Słowacji a raczej ich pojazdowi- staremu Mercedesowi busowi "L coś tam", który został przebudowany na taki niezbyt wielki karawanik.
Doszedłem do wniosku, że to jest coś naprawdę przydatnego- przenośna buda na kółkach, która służy za auto, chałupę, namiot, kuchnię, spalnię (tylko chyba nie sralnię, choć są kiblowkłady camperskie) w jednym.
Jednak typowe auto tak przerobione nie przyda się raczej poza wakacjami i wyjazdami turystycznymi.
Znalazłem na swoje niewielkie potrzeby złoty środek i... kupiłem niewielkiego busa, którego następnie niewielkim kosztem czasowo-finansowym przystosowałem do swoich potrzeb turystycznych. Tenże samochód służy mi normalnie za dostawczy- firmowy, ale w każdej chwili mogę go opróżnić i wtedy wstawić potrzebne na wyjazd graty- robiąc z niego taki para-camper.
Miejsca jest wygodnie na 2 osoby, dlatego wożę namiot, żeby jedno mogło spać bez tłoku, gdy jest dużo bagaży.
Taka sytuacja daje mi absolutnie pełną swobodę ruchów i spędzania czasu oraz niezależność od wszystkiego- a to na wyjazdach cenię najbardziej, a nie zapomniałem ile czasu, trudu i nawet nerwów kosztuje szukanie noclegu dla trójki w sezonie w popularniejszych miejscach w czasie objazdówek.
Ale w związku z kempingami myślę jeszcze o tym, aby dokupić tzw. dostawkę namiotową, ale tu pojawia się problem, bo nie będzie to na pewno z niczym w tym pojeździe kompatybilne (przypięcie).
Kombinuje jak to rozwiązać...
Ktoś miał czy ma może podobne pomysły?