Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dlaczego camping

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 12.10.2009 12:21

Wakacji na campie nauczyli mnie rodzice - kiedyś był to jedyny sposób żeby zwiedzić kawałek Europy - ceny kwater np. we Francji, dla przeciętnego Polaka na początku lat 90-tych to był kosmos.

Potem przekonałam do tego małżonka - zjeździliśmy w ten sposób Grecję, Włoch, Cro i Portugalię. Ostatnio tylko Teneryfa była na kwaterze ale tam nienajlepiej z infrastrukturą campingową.

Dlaczego camp - my w ten sposób po prostu odpoczywamy - totalna wolność - jak już większość pisała - nic nie rezewuję, nie płacę zaliczek, jadę kiedy chcę i na ile chcę. Chcę to zostaje, nie podoba mi się jadę dalej... My spędzamy wakacje objazdowo więc nie wyobrażam sobie rezewowania kilku kwater na dwu/trzy tygodniowy wyjazd.

U nas odpada problem gotowania - ciepłe posiłki zawsze w knajpce - niezależnie od tego czy kwatera czy namiot. Nie wyobrażam sobie gotowania w wakacje.

I nie jest prawdą, że nie da się jechać na wakacje namiotowe samolotem - przetestowałam dwa razy - da się i to bez nadbagażu :wink: .

Zwijanie i rozwijanie całego majdanu też nie jest problemem - doszliśmy do takiej wprawy, że zajmuje to max. pół godziny. To pewnie mniej więcej tyle i zebranie się na plażę z kwaterki :wink: .
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 15.10.2009 13:01

To opowiadanie jest straszne :twisted:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.10.2009 13:20

mottom napisał(a):To opowiadanie jest straszne :twisted:

Hehe, dobre jest! :lol: Ciekawe co Władek wymyśli w dalszym ciągu opowiadania? :twisted:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.10.2009 14:41

Słowo namiot zmieniamy na kwatera - hotel, pająk -kleszcz na karaluch - karaczan, łobuzy na "ochronę", spadającą gałąź na walący się strop etc................:lol: :lol: :lol:
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 17.10.2009 10:13

Fajne opowiadanie
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 18.10.2009 13:31

Obrazek poryczałem się ...
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 22.10.2009 01:20

Nasz tego roczny pierwszy wyjazd na camping tez byl pelen obaw.

Namówili nas znajomi którzy tez właściwie jechali pierwszy raz pod namiot.
Odpowiednie przygotowanie za pomocą opisów i relacji z tego forum pozwoliło tak się przygotować ze było suuuuper .

W sumie najbardziej bala sie zona , wiecie kobiety są raczej przyzwyczajone do wygody , ja osobiście się nie obawiałem, tak jak tu nie którzy pisali mały powrót do młodych lat obozy harcerskie ZHP .

Potwierdzam wszystkie argumenty "ZA" opisane w tym temacie.

A największym argumentem za jest to ze moja zona stała sie wielka zwolenniczka campingu i spania w namiocie. I namawia teraz innych naszych znajomych do jechania pod namit na Chorwacje .

Fakt ze namiot mieliśmy naprawdę duży i wygodny, ze trafiliśmy na fajny camping i ze wszystko było super .

Uważam wiec ze skoro mola żonka się przekonała to naprawdę warto

:D

.
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 27.10.2009 10:01

Dlaczego camping? Dlatego, że jest to camping. Właśnie dlatego.
Pozdrawiam :hut: :papa:
mroczny
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mroczny » 31.10.2009 21:28

mniej więcej i dla nas jest najważniejszy powód

Samo biwakowanie i klimat campingu jest juz atrakcją
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 31.10.2009 23:18

...Kiedyś jeździłam na Campingi, ...ale teraz .. na starośc .... wróciłam do obcji "apartmanów" - wtedy ..czyli do tej .....kiedy dzieciaczki były małe ...... -pozdrawiam i życzę miłego Campingowania - Jola
piotr.wd
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr.wd » 13.11.2009 10:33

Witam
Ja w minione wakacje mając 42 lata rozpocząłem przygodę z namiotami i pobytem na kampingach wraz z rodznią. ( 4osoby) Po pobycie 2, 5 tygodniowym, zatrzymując się na 4 kampingach ( 3 razy we Włoszech Wenecja, Gargano, Florencja i raz w Chrwacji - Istria ) uważam, że nie miałem lepszych wakacji, niż te. Wybierając kampingi kierujemy się głównie warunkami sanitarnymi, cieniem, ilością osób na kampingu oczywiście jeżeli planujemy dłuższy pobyt to jeszcze palża jest bardzo istotna. Jeżeli te warunki są spełnione to wówczas się rozbijamy. Wcześniej głownie jeździliśmy do Chorwacji do apartamentów i bywało różnie, pominąwszy fakt półrocznej wcześniejszej rezerwacji. Na zdjęciach oferty zawsze piękne a realia były czasami rozczarowaniem. Albo plaża nie taka jak w opisie, a jak taka to zatłoczona jak nad Bałtykiem, albo właściciel pijak itp . Aktualnie planujemy już urlop 2010 oczywiscie pod namioty.
Pozdrawiam
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 15.11.2009 18:57

piotr.wd Tak trzymać!
:hut: :papa:
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 15.11.2009 20:57

Widzę ze temat bardzo się rozwinął, jest zdecydowana większość zwolenników, choć gdyby w pytaniu było "Dlaczego nie lubimy kempingów" z pewnością byłoby odwrotnie.
Myślę że jak dobrze pójdzie to spróbuje w przyszłym roku. Czuje się przekonany :)
Generalnie nie podobają mi się dwa minusy w stosunku do kwater.
1) zaglądający sąsiedzi, ciasnota mam na myśli namiot obok namiotu (brak prywatności)

2) o dziwo prawie nie poruszana kwestia , temperatura.
Przecież w namiocie musi być sauna, a w czterech ścianach chłodek.
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 15.11.2009 21:41

stary_jac napisał(a):... Generalnie nie podobają mi się dwa minusy w stosunku do kwater.
1) zaglądający sąsiedzi, ciasnota mam na myśli namiot obok namiotu (brak prywatności)

2) o dziwo prawie nie poruszana kwestia , temperatura.
Przecież w namiocie musi być sauna, a w czterech ścianach chłodek.

Z ciasnotą bardzo różnie, wiele zależy od szczęścia i tego na jaki kamp trafisz. W Potirnie na cały kempingu było tylko kilka namiotów a od najbliższego dzieliło nas kilkanaście metrów. Rażanac to już była bajka, bo do sąsiadów było tych metrów z pięćdziesiąt. Niemal nie było do kogo" gęby otworzyć". Natomiast w Jagodnej zagęszczenie było znacznie większe, ale nie na tyle, aby zakłócać naszą prywatność.

Co do temperatury to wiele zależy od typu namiotu ,no i oczywiście od tego gdzie go ustawicie. Oczywiście zawsze należy szukać cienia, ale są kempingi (np. Lili ) gdzie szukać nie trzeba bo wszystkie namioty stoją w głębokim cieniu.

Właściwe przygotowanie się do takiej formy spędzania wakacji jest niezbędne. Tak jak wybiera się kwatery które spełniają nasze oczekiwania , tak trzeba też wybrać kamp. Ot i cała mądrość
:D
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 15.11.2009 21:53

SVIBANJ napisał(a): Co do temperatury to wiele zależy od typu namiotu

sory ale jakie to ma znaczenie 8O , cień owszem ale materiał to może tyko się trochę wydłużyć czas nagrzania.
A tak się składa że jestem teraz na kupnie namiotu, może faktycznie jest jakaś różnica ??
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi

Dlaczego camping - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone