Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dla tych ktorzy dopiero jada od tych ktorzy juz sa na miejsc

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 10.06.2008 17:28

Witajcie, oto kolejna porcja gorących wrażeń z Cro oraz BiH.

Na granicach: spoko i bez rozwalania, chociaż jak akurat wracaliśmy pusto z jednodniowej wycieczki to Triestu z powrotem do Rovinj to jakiś napalony Słoweniec szukał kilka razy numeru samochodu co trwało z 5-7 minut. Ale i tak żona była wkurzona, bo twierdzi, że jej dziadek jako partyzant u Tity walczył o ich wolność a tu taka zniewaga. Mnie to nie rusza, bo stałem parę razy na wschodniej granicy znacznie dłużej. Granicę przekraczałem już 3 razy nie licząc tej w Neum.

Najlepsze wrażenie mimo wszystko nadal robi na nas BiH. Piękne krajobrazy, widokowe trasy, taniutkie jedzenie i piwo, tak że mała zapasik zrobiliśmy właśnie w BiH. Taki np. ser owczy, czy piwo Jeleń czy inne alkohole.

Byliśmy w Zagrzebiu; miasto ładne, ale nie w 30 stopniowym upale; uciekliśmy na szczyt Slemje 1040 mnpm. gdzie temperatura niższa już o 5-6 stopni. Schronisko Puntiarka: ceny rewelka. Tu wreszcie żona zobaczyła i przypomniała sobie jedzenie jakie robione było w jej domu na przepisach przywiezionych jeszcze z Bośni po II wojnie światowej.

Rovinj i Porec - trudno wyrokować co ładniejsze. Mnie bardziej podobał się Rovinj, żonie Porec. Pula i Rijeka też oczywiście zwiedzone. Drogi na Istrii bardzo dobre; budują drugi pasek tej drogi szybkiego ruchu przez całą Istrię. Niespodzianką był płatny tunel w Ucka i płatny kawałek tej drogi szybkiego ruchu przed Porec jadac od polnocy; jednopasmowej oczywiście. Ruch umiarkowany; dla lipcowych turystów pewnie znikomy.

Potem Plitvickie Jezera: nie trzeba zachęcać. Atrakcją była burza, która złapała nas pod koniec 6 godz. trasy. Było ciepło więc nikt nie umarł. Chyba że ze strachu. Stamtąd jest tak blisko do BiH, że postanowiliśmy od razu do Bihaca. Tam za 40 zł zjedliśmy najlepszy objad w historii. Knajpa w centrum taka od Tity, ale poziom kuchni: najwyższe uznanie. Był w tym deser, piwo i kawa. Mucha nie siada i co ważne - odpowiednio doprawione, nie jak w Cro mdłe.

Stamtąd oczywiście do przedwojennego sąsiada w Srdevici koło Banja Luki. Potem do Sarajewa, gdzie dwa dni były nadzwyczaj miłe, ale jakby ktoś chciał nocować w motelu Bistrik - odradzam. Jakiś kacyk komunistyczny (zawsze ich poznaję!) tak potrafi się wkręcić, że wszędzie go polecają jako super spanie. Tymczasem oprócz dużego pokoju (średni Gomułka) nie było nawet osobnej WC, tylko jedna na 3 pokoje. To naprawdę zamierzchłe czasy w Polsce by pytać o takie podstawowe rzeczy. Brak lodówki, TV: dno! Cena jak za 4 gwiazdki. Jedyny plus to widok na całe Sarajewo.

Stamtąd do Mostaru; warto. Również dlatego, że za miastem jest duży market Interex, gdzie warto zrobić zakupy do Cro. Jak już były nie pozostało nam nic innego jak pojechać do Orebica, gdzie właśnie jesteśmy. Pogoda chłodniejsza niż w PL, co cieszy, woda cieplejsza, piwo droższe. Podwyżki co najmniej 30% nie cieszą, zlikwidowano także polecaną przeze mnie konobę Dalmatinac, kartka wskazuje, że jest przeniesiona w okolice promu, ale ja jej znaleźć nie potrafiłem. Pewnie jeszcze nie działa. Z ostatniej chwili - jest. Teraz nazywa sie Bistro Dalmatinac: na samym poczatku wjezdzajac droga juz po stronie promu, ale to pierwsza knajpa na Obala Knezimira czy podobnie. Dla chcacego nic trudnego znajdziecie.

W tej sytuacji zakaz wwozu żywności nie dziwi, ale myślę, że kolesie się przeliczą. Tak jak Słowenia z powszechnie krytykowaną winietą, tak nie zdziwiłbym się, gdyby Cro przestała być tak popularna jak dotąd.

Duży minus - benzyna, a zwłaszcza Diesel: w BiH droższy o 50% w stosunku do poprzedniego roku, o Cro nie wspominając. W każdym razie gdyby BiH posiadał wybrzeże jak choćby NBE nie byłoby alternatywy. Podobnie przyjaźnie nastawieni są do turystów, wejściówki max. 10 zł, a nie jak w Cro - od razu stówa kn (mury Dubrownika) czy nawet 40 kn wejście do amfiteatru w Puli, gdzie NIC nie ma.

Do kolejnej porcji!
RobZel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobZel » 10.06.2008 19:39

Achchchch ... i my (ja z rodziną i wielu, wielu innych :)) niedługo dołączymy do tych ekscytacji.
Z przyjemnoscią też zauważamy, że wybierając docelowo Zuljanę po Twojej wypowiedzi zachwalającej obecne Montenegro z całą pewnością zjedziemy bezwzględnie w te widoczki.

Miło czyta się tak treściwe i jednocześnie łakome (nie mylić z głodne:) kawałki - dziękuję a w zasadzie dziękujemy [b]MWN[/b]

PS. Tak tylko dla uzupełnienia tematu "wjazd żywności do CRO" załaczam link do info naszego MSZ

http://www.msz.gov.pl/Informacja,MSZ,dl ... 18049.html

z wiadmomością o zawieszeniu przez Chorwację wcześniejszych ograniczeń.
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 10.06.2008 19:54

heh mozna dostac lekkiego szkoku jak czlowiek sobie przymoni ile kiedys kosztowalo wejscie na mury w Dubrovniku lub nie daj Boze wejscie do "koloseum" w Puli.
kasssia1402
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasssia1402 » 10.06.2008 20:00

:D
Ostatnio edytowano 10.06.2008 20:06 przez kasssia1402, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.06.2008 20:02

kasssia1402 napisał(a):MWN jak będziesz miał okazję to napisz jeszcze coś o samym Orebicu. :D bo już za 2 tygodnie :)
:roll: Tyle już napisano........
zauroczona
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zauroczona » 10.06.2008 20:34

Ale super są takie relacje na zywo!
Pozdrawiam i czekamy na dalsze wrażenia na gorąco!!!
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 10.06.2008 20:58

Stamtąd oczywiście do przedwojennego sąsiada w Srdevici koło Banja Luki. Potem do Sarajewa, gdzie dwa dni były nadzwyczaj miłe, ale jakby ktoś chciał nocować w motelu Bistrik - odradzam. Jakiś kacyk komunistyczny (zawsze ich poznaję!) tak potrafi się wkręcić, że wszędzie go polecają jako super spanie. Tymczasem oprócz dużego pokoju (średni Gomułka) nie było nawet osobnej WC, tylko jedna na 3 pokoje. To naprawdę zamierzchłe czasy w Polsce by pytać o takie podstawowe rzeczy. Brak lodówki, TV: dno! Cena jak za 4 gwiazdki. Jedyny plus to widok na całe Sarajewo.

Chyba dawno nad morzem baltyckim nie byles:))))
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 12.06.2008 07:18

fajna relacja prosze o dalej ..... a czy w Bihacu jest cos do zobaczenia , mam zamiar spedziec po drodze na makarską dwa dni w okolicach Plitwickich jezior i zastanawiam sie nad wypadem do bihaca ewentulanie trasa przez BiH .... jedno wiem narazie mozna tam zrobic zakuoy :D a i cenne informacja o tej knajpce pewnie skorzystam . Dzięki !!
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 12.06.2008 12:40

Witaj MWN :)

mam pytania do drogi przez BiH jechałam ale nie w ostatnim roku. Jak drogi? czy są jakieś płatne? i konkretnie poproszę o cenę diesla!!
aha jeszcze jedno jak płaciłeś na stacji czy w markecie w BiH??
no i czy dużo kontroli drogowych :wink:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 12.06.2008 14:40

Kasiula.m napisał(a):Stamtąd oczywiście do przedwojennego sąsiada w Srdevici koło Banja Luki. Potem do Sarajewa, gdzie dwa dni były nadzwyczaj miłe, ale jakby ktoś chciał nocować w motelu Bistrik - odradzam. Jakiś kacyk komunistyczny (zawsze ich poznaję!) tak potrafi się wkręcić, że wszędzie go polecają jako super spanie. Tymczasem oprócz dużego pokoju (średni Gomułka) nie było nawet osobnej WC, tylko jedna na 3 pokoje. To naprawdę zamierzchłe czasy w Polsce by pytać o takie podstawowe rzeczy. Brak lodówki, TV: dno! Cena jak za 4 gwiazdki. Jedyny plus to widok na całe Sarajewo.

Chyba dawno nad morzem baltyckim nie byles:))))

JEżdże co roku i w tym też będę. Wszystko jest do przyjęcia to tylko kwestia ceny.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 12.06.2008 14:44

espeso napisał(a):Witaj MWN :)

mam pytania do drogi przez BiH jechałam ale nie w ostatnim roku. Jak drogi? czy są jakieś płatne? i konkretnie poproszę o cenę diesla!!
aha jeszcze jedno jak płaciłeś na stacji czy w markecie w BiH??
no i czy dużo kontroli drogowych :wink:

Byłem zszkowona ilością policji; jest jej tyle ze az stracg :cry:

Ale drogi są super, no i widoki takie, że się szybko nie pojedzie. Poza tym kierowcy się ostrzegają. Diesel był przeważnie po 2,49 KM ale to i tak taniej jak w Cro.

Bihac małe miasteczko niewiele do oglądania ale ma charakter. W sumie byłem tam kilka godzin (no, powiedzny wieczór) i spałem.

Lecę dalej, pozdrawiam.
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 12.06.2008 17:44

MWN napisał(a):Byłem zszkowona ilością policji; jest jej tyle ze az stracg :cry:
Bihac małe miasteczko niewiele do oglądania ale ma charakter. W sumie byłem tam kilka godzin (no, powiedzny wieczór) i spałem.

Lecę dalej, pozdrawiam.

MWN leć nisko i powoli hehe - po tej wypowiedzi wnoszę że byłeś już po 3 dużej Rakiji - ostrożnie bo drogi kręte no i ta policja ... :wink:
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 13.06.2008 07:36

a no właśnie czyli bez zmian :) z policją i widokami :)
szerokiej drogi i czekamy na wieści !!

jeszcze tylko powtórzę pytanie o płatności w BiH - tylko gotówka?? czy jakieś karty na stacji można użyć??

pozdrawiam
Archangel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 13.06.2008 08:23

MWN mam pytanko ten market Interex w Mostarze to z której jest strony, wjeżdżając od strony Metkovic czy od strony Jablanicy, a te podwyżki 30% to faktycznie przestają zachęcać. No i ta informacja, że piwo droższe to smuci. A wejście na mury musiało podrożeć aż 100% bo kosztowało jak byłem najpierw 30 kun potem 50 kun a tu masz. To ile kosztuje wejście do Plitwickich Jezior w tym roku.
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 13.06.2008 19:31

espeso napisał(a):a no właśnie czyli bez zmian :) z policją i widokami :)
szerokiej drogi i czekamy na wieści !!

jeszcze tylko powtórzę pytanie o płatności w BiH - tylko gotówka?? czy jakieś karty na stacji można użyć??

pozdrawiam

Ja na stacjach płaciłem kartą Visa bez żadnych problemów - to było w zeszłym roku ,ale myślę że nic się nie zmieniło :wink:
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone