Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dla jadących przez Zwardoń-dobra rada

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
becia25
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) becia25 » 22.08.2009 21:48

Możliwe.....jednak mi się udało :lol:
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 22.08.2009 23:14

nawierzchnia w Zwardoniu bardzo kiepska i to po obu stronach granicy. budowa tunelu w Lalikach i rozjazd z nią związany jest tak oznakowany że ludzie dosłownie głupieją gdy docierają do tego pktu bo nie bardzo wiadomo gdzie wolno jechać. ten odcinek nocą to musi być jakiś horror i pewnie można zostawić tam jakąś część zawieszenia bo jadąc dziś tamtędy rzadko mogłem rozstać się z dwójką. co prawda nie trwa to długo ale mimo wszystko powinno być lepiej oznakowane.
po słowackich autostradach patrole dosłownie szaleją - dziś mijałem pięć pktów pomiaru prędkości. korzystają głównie z remontowanych odcinków ustawiając się miedzy robotnikami albo w okolicach zwężeń bo tam pojawiają się ograniczenia do 60 oraz 80 kmh i biada tym którzy nie zdejmują nogi z gazu. widziałem też lotną która trzepała jakiegoś rodaka, a słowackie radio śpiewało całą litanię ostrzeżeń przed takimi łapankami więc bójcie się i uważajcie bo tam naprawdę jest czego.
przez całe Węgry w obie strony spokój z mundurkami, a nawierzchnia 86-tki patrząc przez pryzmat naszych dróg jest moim zdaniem dobra lub bardzo dobra. faktycznie odcinek bliżej granicy ze Słowenią jest nieco gorszy i to raczej w kierunku powrotnym, jednak nie dopatrzyłem się tam sytuacji w których trzeba nagle zwalniać czy hamować - jest ok.
W Chorwacji jak zwykle polują z radarem w okolicach Stone (o czym czytałem i zapomniałem), a kolejny patrol namierzał mnie z krzaków w okolicach miejscowości Gorican (jeśli dobrze kojarzę) gdy kierowałem się starą jedynką na Plitvickie.

mało osób wspomina o tym że od jakiegoś czasu wrcając drogą ze Zwardoń/Milówka na Żywiec, w miejscowości Węgierska Górka główna droga do Żywca oraz jego obwodnicy jest na pewnym odcinku zamknięta i trzeba zboczyć objazdem. mało kto wraca później na S69 (a warto) więc może ta mała mapka to ułatwi:
Obrazek
w mapce jest drobna pomyłka - pisząc Cięcina miałem na myśli Cisiec ;)

pocieszę tym że z tego co widziałem prace remontowe na zamkniętym odcinku dobiegają końca i lada dzień powinien być znowu włączony do ruchu :)
Kisiels
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kisiels » 23.08.2009 21:51

Lada dzień mają skończyć to miło by było gdyby ktoś potwierdził jak już będzie droga otwarta :) Napewno zyska tym wielką wdzięczność forumowiczów :)
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 23.08.2009 22:07

Kaszpir, leciałem przez Słowację, nastepnie Węgry - 86, a następnie 10 km niepłatnie przez Słowenię, więc winietka na Austrię nie była mi potrzebna. Co do winietki na Słowację, to w pierwszym miasteczku po stronie słowackiej, po przejechaniu pod małą estakadą (ciaśniutko), lekko w dole jest po prawej stronie sklep spożywczy. Tam mozna kupić winiety. Nie pamiętam w jaki sposób jest to oznaczone, najprawdopodobniej jakąś tablicą na ścianie bądź przy drodze-w każdym razie łatwo zauważyć. Ja o tym miejscu nie wiedziałem i spokojnie wypatrzyłem. Niecałe 10E na miesiąc. Wpisujemy w stosowne miejsce nr rejestracyjny wozu, kleimy na górny prawy róg do szyby, a odcinek kontrolny zachowujemy do ewentualnej kontroli. Chciałem tylko dodać - w kwestii fotoradarów, że faktycznie w drodze powrotnej 18.08. widziałem dwa stanowiska przenośne - jeden na początku remontów autostrady słowackiej, drugi na końcu. Suszą....
Pozdrowionka
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 23.08.2009 22:10

A ta droga zaznaczona zieloną strzałką jest dobra ? Dobrze się tamtędy jedzie ?

Bo na mapie wygląda na drogą "podrzędną" i wiele gorszą (wolniejszą) od tej przez Węgierską Górkę ...
To jest droga przez "Szczuronie" ?

Do kiedy jest zamknięta tamta droga ?

Ona jest zupelnie zamknięta , czy jest może ruch wahadłowy ?

Czy poza Wegierską Górą są jeszcze jakieś inne niespodzianki do Zwardonia i poza Zwardoniem ?
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 23.08.2009 22:11

becia25 napisał(a):Możliwe.....jednak mi się udało :lol:

A Wegierska Góra ? Jakoś objechałaś ? Bo podobno zamknięte ?
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 23.08.2009 23:06

kaszpir napisał(a):A ta droga zaznaczona zieloną strzałką jest dobra ? Dobrze się tamtędy jedzie ?

Bo na mapie wygląda na drogą "podrzędną" i wiele gorszą (wolniejszą) od tej przez Węgierską Górkę ...
To jest droga przez "Szczuronie" ?

Do kiedy jest zamknięta tamta droga ?

Ona jest zupelnie zamknięta , czy jest może ruch wahadłowy ?

Czy poza Wegierską Górą są jeszcze jakieś inne niespodzianki do Zwardonia i poza Zwardoniem ?

to dobra droga i znacząco nie różni się od tego zamkniętego odcinka. zresztą to nie jest długi objazd i szybko trafiamy po oznakowaniach na dalszą część trasy. bajer polega na tym by nie jechać przez centrum Żywca tylko cofnąć się w lewo pod wiaduktem na którym jest S69 i rondem ładnie na nią wskoczyć. oczywiście można to zrobić też przed samym browarem w Żywcu ale dla samej nawierzchni i bezkolizyjnej jazdy warto to zrobić wcześniej.
wspomniany odcinek jest zupełnie zamknięty.
Inne niespodzianki? cała droga w ciągłym remoncie i na pewnych odcinkach ruch wahadłowy, choć teraz już mniej. do tego tragiczna nawierzchnia poprzecinana słabo zabezpieczonymi przekopami do no wej kanalizacji - dosłownie jak progi zwalniające co kilka metrów.
końcówka to nowy odcinek ekspresówki więc jest ok ale samo połączenie z miejscem gdzie trwa budowa tunelu jest kiepsko oznakowane, dasz jednak radę bo pobłądzić zbytnio nie ma gdzie :) skręć tylko dobrze jadąc dalej w lewo na Zwardoń bo jak przelecisz (choć jest tablica) to podciągniesz na Koniaków (za to jest tam kawałek dalej ładna karczma po lewej więc skorzystasz) :)
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 24.08.2009 07:06

zlybanan napisał(a):to dobra droga i znacząco nie różni się od tego zamkniętego odcinka. zresztą to nie jest długi objazd i szybko trafiamy po oznakowaniach na dalszą część trasy. bajer polega na tym by nie jechać przez centrum Żywca tylko cofnąć się w lewo pod wiaduktem na którym jest S69 i rondem ładnie na nią wskoczyć. oczywiście można to zrobić też przed samym browarem w Żywcu ale dla samej nawierzchni i bezkolizyjnej jazdy warto to zrobić wcześniej.
wspomniany odcinek jest zupełnie zamknięty.

Będe jechał z AutoMapą 5.5.3 Europe więc ustawie sobie przez miejscowość
"Szczuroń" i sądzę że ominę remont na Węgierskiej Górce ...

Tylko pytanie czy jadąc w kierunku Słowacji też mnie dotyczy ten "objazd" czy jest on tylko dla osób wracających z Słowacji ?

Bo nikt poza Tobą nie pisał o tych utrudnieniach ...
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 24.08.2009 17:37

droga jest zablokowana w obu kierunkach (czyli tak jak zaznaczyłem zjazd z ronda też jest zamknięty). pierwsze słyszę o miejscowości Szczuroń i nie polecam tak kombinować. ten objazd jest bardzo prosty i raczej dobrze oznaczony, a na dokładkę poznasz po sporym ruchu na tym kierunku bo to teraz tam jedyna sensowna (czyt. główna) droga
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 24.08.2009 21:05

zlybanan napisał(a):droga jest zablokowana w obu kierunkach (czyli tak jak zaznaczyłem zjazd z ronda też jest zamknięty). pierwsze słyszę o miejscowości Szczuroń i nie polecam tak kombinować. ten objazd jest bardzo prosty i raczej dobrze oznaczony, a na dokładkę poznasz po sporym ruchu na tym kierunku bo to teraz tam jedyna sensowna (czyt. główna) droga

Tyle że jedyna równoległa droga na mapce podanej przez Ciebie (droga prowadząca z ronda) idzie właśnie przez miejscowość Szczuronie , blisko miejscowości Cięciny)

Nic innego tam nie widzę ...

Ale ja jadę 11.09.09 więc mam cichą nadzieję że korków nie będzie już (mniejszy ruch) a remonty na Węgierskiej Górce się skończą , a może także inne się już skończą ;)
becia25
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) becia25 » 24.08.2009 21:19

kaszpir napisał(a):
becia25 napisał(a):Możliwe.....jednak mi się udało :lol:

A Wegierska Góra ? Jakoś objechałaś ? Bo podobno zamknięte ?

Nie wiem,jedyny objazd jaki był to na Cięciny ale nie pamiętam czy to w tej miejscowości.
becia25
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) becia25 » 24.08.2009 21:23

zlybanan napisał(a):nawierzchnia w Zwardoniu bardzo kiepska i to po obu stronach granicy. budowa tunelu w Lalikach i rozjazd z nią związany jest tak oznakowany że ludzie dosłownie głupieją gdy docierają do tego pktu bo nie bardzo wiadomo gdzie wolno jechać. ten odcinek nocą to musi być jakiś horror i pewnie można zostawić tam jakąś część zawieszenia bo jadąc dziś tamtędy rzadko mogłem rozstać się z dwójką. co prawda nie trwa to długo ale mimo wszystko powinno być lepiej oznakowane.
po słowackich autostradach patrole dosłownie szaleją - dziś mijałem pięć pktów pomiaru prędkości. korzystają głównie z remontowanych odcinków ustawiając się miedzy robotnikami albo w okolicach zwężeń bo tam pojawiają się ograniczenia do 60 oraz 80 kmh i biada tym którzy nie zdejmują nogi z gazu. widziałem też lotną która trzepała jakiegoś rodaka, a słowackie radio śpiewało całą litanię ostrzeżeń przed takimi łapankami więc bójcie się i uważajcie bo tam naprawdę jest czego.
przez całe Węgry w obie strony spokój z mundurkami, a nawierzchnia 86-tki patrząc przez pryzmat naszych dróg jest moim zdaniem dobra lub bardzo dobra. faktycznie odcinek bliżej granicy ze Słowenią jest nieco gorszy i to raczej w kierunku powrotnym, jednak nie dopatrzyłem się tam sytuacji w których trzeba nagle zwalniać czy hamować - jest ok.
W Chorwacji jak zwykle polują z radarem w okolicach Stone (o czym czytałem i zapomniałem), a kolejny patrol namierzał mnie z krzaków w okolicach miejscowości Gorican (jeśli dobrze kojarzę) gdy kierowałem się starą jedynką na Plitvickie.

mało osób wspomina o tym że od jakiegoś czasu wrcając drogą ze Zwardoń/Milówka na Żywiec, w miejscowości Węgierska Górka główna droga do Żywca oraz jego obwodnicy jest na pewnym odcinku zamknięta i trzeba zboczyć objazdem. mało kto wraca później na S69 (a warto) więc może ta mała mapka to ułatwi:
Obrazek
w mapce jest drobna pomyłka - pisząc Cięcina miałem na myśli Cisiec ;)

pocieszę tym że z tego co widziałem prace remontowe na zamkniętym odcinku dobiegają końca i lada dzień powinien być znowu włączony do ruchu :)

co do nawierzchni faktycznie kiepska,ale ja np przez całą drogę w obie strony nie napotkałam ani jednego patrolu :D
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 25.08.2009 20:57

A my po prostu, po przebrnięciu przez Żywiec, pojechaliśmy na Korbielów, nie pchaliśmy się na Zwardoń. Poszło nie najgorzej.
janlewbr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janlewbr » 25.08.2009 21:07

Jechałem przez Zwardoń 12 lipca . Gdybyście słyszeli co wtedy mówiłem w aucie nigdy byście tamtendy nie pojechali .
Zwardoń - Bielsko Biała 3 godziny !!!!!
Sukces niebywały !
Przecież to tylko 30 km . To są drogi Orliki .
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 25.08.2009 21:30

Ja nie rozumiem. Jaki jest sens jazdy przez Zwardoń (dla mnie jest to sado - maso), skoro 75- ka od Cieszyna do Żyliny jest bezpłatna. No chyba, że chcecie podziwiać widoczki.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Dla jadących przez Zwardoń-dobra rada - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone