kaszpir napisał(a):A ta droga zaznaczona zieloną strzałką jest dobra ? Dobrze się tamtędy jedzie ?
Bo na mapie wygląda na drogą "podrzędną" i wiele gorszą (wolniejszą) od tej przez Węgierską Górkę ...
To jest droga przez "Szczuronie" ?
Do kiedy jest zamknięta tamta droga ?
Ona jest zupelnie zamknięta , czy jest może ruch wahadłowy ?
Czy poza Wegierską Górą są jeszcze jakieś inne niespodzianki do Zwardonia i poza Zwardoniem ?
zlybanan napisał(a):to dobra droga i znacząco nie różni się od tego zamkniętego odcinka. zresztą to nie jest długi objazd i szybko trafiamy po oznakowaniach na dalszą część trasy. bajer polega na tym by nie jechać przez centrum Żywca tylko cofnąć się w lewo pod wiaduktem na którym jest S69 i rondem ładnie na nią wskoczyć. oczywiście można to zrobić też przed samym browarem w Żywcu ale dla samej nawierzchni i bezkolizyjnej jazdy warto to zrobić wcześniej.
wspomniany odcinek jest zupełnie zamknięty.
zlybanan napisał(a):droga jest zablokowana w obu kierunkach (czyli tak jak zaznaczyłem zjazd z ronda też jest zamknięty). pierwsze słyszę o miejscowości Szczuroń i nie polecam tak kombinować. ten objazd jest bardzo prosty i raczej dobrze oznaczony, a na dokładkę poznasz po sporym ruchu na tym kierunku bo to teraz tam jedyna sensowna (czyt. główna) droga
zlybanan napisał(a):nawierzchnia w Zwardoniu bardzo kiepska i to po obu stronach granicy. budowa tunelu w Lalikach i rozjazd z nią związany jest tak oznakowany że ludzie dosłownie głupieją gdy docierają do tego pktu bo nie bardzo wiadomo gdzie wolno jechać. ten odcinek nocą to musi być jakiś horror i pewnie można zostawić tam jakąś część zawieszenia bo jadąc dziś tamtędy rzadko mogłem rozstać się z dwójką. co prawda nie trwa to długo ale mimo wszystko powinno być lepiej oznakowane.
po słowackich autostradach patrole dosłownie szaleją - dziś mijałem pięć pktów pomiaru prędkości. korzystają głównie z remontowanych odcinków ustawiając się miedzy robotnikami albo w okolicach zwężeń bo tam pojawiają się ograniczenia do 60 oraz 80 kmh i biada tym którzy nie zdejmują nogi z gazu. widziałem też lotną która trzepała jakiegoś rodaka, a słowackie radio śpiewało całą litanię ostrzeżeń przed takimi łapankami więc bójcie się i uważajcie bo tam naprawdę jest czego.
przez całe Węgry w obie strony spokój z mundurkami, a nawierzchnia 86-tki patrząc przez pryzmat naszych dróg jest moim zdaniem dobra lub bardzo dobra. faktycznie odcinek bliżej granicy ze Słowenią jest nieco gorszy i to raczej w kierunku powrotnym, jednak nie dopatrzyłem się tam sytuacji w których trzeba nagle zwalniać czy hamować - jest ok.
W Chorwacji jak zwykle polują z radarem w okolicach Stone (o czym czytałem i zapomniałem), a kolejny patrol namierzał mnie z krzaków w okolicach miejscowości Gorican (jeśli dobrze kojarzę) gdy kierowałem się starą jedynką na Plitvickie.
mało osób wspomina o tym że od jakiegoś czasu wrcając drogą ze Zwardoń/Milówka na Żywiec, w miejscowości Węgierska Górka główna droga do Żywca oraz jego obwodnicy jest na pewnym odcinku zamknięta i trzeba zboczyć objazdem. mało kto wraca później na S69 (a warto) więc może ta mała mapka to ułatwi:
w mapce jest drobna pomyłka - pisząc Cięcina miałem na myśli Cisiec
pocieszę tym że z tego co widziałem prace remontowe na zamkniętym odcinku dobiegają końca i lada dzień powinien być znowu włączony do ruchu
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi