Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dla jadących przez Zwardoń-dobra rada

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janlewbr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janlewbr » 22.07.2009 20:03

Droga przez Zwardoń to kompletna porażka [jechałem Chorwcja -Polska 12.07.2009 ] 30km w 2 godziny . STANOWCZO ODRADZAM . Lepiej pojechać przez Cieszyn troche dalej ale szybciej i to dużo . Remont pod Bratysławą zaczyna się około 50 km przed . Jest wykonywany odcinkami po ok. 5 km i ruch odbywa się z prędkością ok 60-80 km/h dwoma zwężonymi pasami w jedną stronę , bez dramatu , prawie jak w Austrii przed Grazem .
__Marcin__
Odkrywca
Droga do Zwardonia przez Skoczów, Ustroń, Wisłę ...

Nieprzeczytany postnapisał(a) __Marcin__ » 31.07.2009 16:31

Jadąc do Zwardonia aby nie trafić na korek w Węgierskiej Górce zaplanowałem dojazd z okolic Katowic przez Skoczów, Ustroń i Wisłę ...
Ktoś orientuje się może jak wygląda przejazd tymi drogami w środku tygodnia w okolicach godziny 20.00 ?
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 12.08.2009 12:04

czy kto śmigał parę dni temu do Zwardonia od Żywca jak tam droga? zmieniło sie coś czy dalej nie ma sensu sie tam pchać?
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 13.08.2009 13:09

wyjazd za 1 godz :wink: nikt nie jechał "Do" lub "Z" Zwardonia :?: wychodzi na to ze tamtędy nikt nie jeździ i droga będzie pusta :P
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 13.08.2009 13:13

ufokking napisał(a):wyjazd za 1 godz :wink: nikt nie jechał "Do" lub "Z" Zwardonia :?: wychodzi na to ze tamtędy nikt nie jeździ i droga będzie pusta :P

Odradzam.
"Prace" nad nową drogą trwają, a na dodatek dla wielu osób zaczyna się długi łikend ponieważ mają wolny piatek za sobotę 15.08.
Szkoda Twojego czasu na stanie w korkach. Polecam przejechać przez Cieszyn.

Pozdrawiam
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 13.08.2009 13:32

marcin10 napisał(a):
ufokking napisał(a):wyjazd za 1 godz :wink: nikt nie jechał "Do" lub "Z" Zwardonia :?: wychodzi na to ze tamtędy nikt nie jeździ i droga będzie pusta :P

Odradzam.
"Prace" nad nową drogą trwają, a na dodatek dla wielu osób zaczyna się długi łikend ponieważ mają wolny piatek za sobotę 15.08.

Pozdrawiam

Kiedy tamtędy jechałeś? czy to są spekulacje "mi sie tak wydaje" :P
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 13.08.2009 13:51

ufokking napisał(a):
marcin10 napisał(a):

Odradzam.

Pozdrawiam

Kiedy tamtędy jechałeś? czy to są spekulacje "mi sie tak wydaje" :P

Ostatni raz jechałem ok. 3 tygodnie temu.
To są Twoje wakacje i pojedziesz drogą jaka Ci najbardziej pasuje.
Życzę szerokości
Pozdrawiam
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 20.08.2009 22:52

Jechałem prze Zwardoń "do" i "z" Chorwacji. Jadąc "do" byłem w okolicach Zwardonia około 6.00-7.00 w sobotę. Ruch niewielki. Oczywiście remonty drogi, ruch wahadłowy 2-3 razy - ale ze względu na wczesną porę niezbyt to było dolegliwe. Wracając "z" byłem tam we wtorek około 15.00. Było gorzej, ale nie tragicznie. Stałem w korku dłużej na jednym wahadełku. poza tym - jak na warszawskie doświadczenia - "tłoczność" do przyjęcia. Pozdrowionka
Kisiels
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kisiels » 20.08.2009 23:06

Ktoś z tamtych okolic się orjentuje czy w niedzielne popołudnia (17-18godz) duży tłok panuje na tych zwężkach? Planowałem drogę z Krakowa przez Zwardoń 6 września ale teraz to już sam nie wiem ;/
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 22.08.2009 20:17

stary_jac napisał(a):że nie wspomnę o bardzo długich odcinkach w remoncie na autostradzie do Bratysławy

tak, ale te remonty wyglądają nieco inaczej niż u nas (niekończące się remonty A4). Otóż na autostradzie słowackiej zwężenie jest, ale i tak pozostają wyznaczone węższe dwa pasy, z dopuszczeniem wyprzedzania przez auta osobowe, z ograniczeniem prędkości do 80, a miejscami do 100 km/h. Jechałem tam, owszem, co jedno męczące, to początki i końce tych odcinków, gdzie zrobione są takie łuki wlotowe i wylotowe na odcinki zwężeń - tam jest do 60 km/h. Ale to zupełnie co innego niż nasze remonty, gdzie z powodu braku pasa awaryjnego na A4 istnieje konieczność zamknięcia jednego pasa i pozostawienia tylko jednego - wtedy oczywiście korki bywają masakryczne. Remonty na Słowacji - to dalej płynny ruch, tylko z okresowymi zwolnieniami.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 22.08.2009 20:38

Romo napisał(a):Jechałem prze Zwardoń "do" i "z" Chorwacji. Jadąc "do" byłem w okolicach Zwardonia około 6.00-7.00 w sobotę. Ruch niewielki.

To mnie trochę pocieszyłeś. W takim razie w czwartek 27. 08 zaryzykuję i pojadę tamtędy między 7-mą a 7.30 rano. :D
Skoro w Słowacji nie jest tak źle to tą trasą pojedziemy, a już miałem jechać przez Cieszyn i Czechy do Włoch :wink: (a potem do HR.) :wink:
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 22.08.2009 21:16

krakuscity napisał(a):
Romo napisał(a):Jechałem prze Zwardoń "do" i "z" Chorwacji. Jadąc "do" byłem w okolicach Zwardonia około 6.00-7.00 w sobotę. Ruch niewielki.

To mnie trochę pocieszyłeś. W takim razie w czwartek 27. 08 zaryzykuję i pojadę tamtędy między 7-mą a 7.30 rano. :D
Skoro w Słowacji nie jest tak źle to tą trasą pojedziemy, a już miałem jechać przez Cieszyn i Czechy do Włoch :wink: (a potem do HR.) :wink:

Czekam na informację ;)

Ja do Chorwacji jadę dopiero 11 września ale chce jechać przez Zwardoń ...
Przez Cieszyn niby lepiej ale do końca jakoś nie mam pewności czy na pewno trasa jest "bezwinietkowa" i boję się że naglę okaże się że jakiś kawałek jest "winietkowy" i będzie ... problem ...

Powiedz też gdzie kupiłeś winiety na Słowację i Austrię ...
Czy an granicy (jesli tak czy cena jest "normalna") czy na jakiejś stacji i itd ...
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 22.08.2009 21:28

kaszpir napisał(a):
Czekam na informację ;)

Ja do Chorwacji jadę dopiero 11 września ale chce jechać przez Zwardoń ...

Powiedz też gdzie kupiłeś winiety na Słowację i Austrię ...
Czy an granicy (jesli tak czy cena jest "normalna") czy na jakiejś stacji i itd ...

Nie wiem czy będę miał możliwość coś napisać z Włoch lub Chorwacji, winiety kupię na granicach, myślałem o trasie na Brno.
Co do trasy to pewnie zadecyduję w ostatniej chwili :D
becia25
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) becia25 » 22.08.2009 21:39

Jechałam dziś przez Zwradoń i powiem że aż tak wielkiej tragedii nie ma,fakt są nierówności na drodze ale nie ma już ruchu wahadłowego,wszystko da się znieść...kilka minut później w domu to nie problem.Pozdrav
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 22.08.2009 21:46

becia25 napisał(a):Jechałam dziś przez Zwradoń i powiem że aż tak wielkiej tragedii nie ma,fakt są nierówności na drodze ale nie ma już ruchu wahadłowego,wszystko da się znieść...kilka minut później w domu to nie problem.Pozdrav

Dzięki :D Może w weekend nie pracują.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Dla jadących przez Zwardoń-dobra rada - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone