ufokking napisał(a):dziękuje autorowi wątku za informacje teraz to już tym bardziej jestem przekonany o innej trasie niż opisana powyżej tzn Słowacja>Węgry droga 86>Słowenia>Chorwacja
i w Słowacji winieta ok 44zl na miesiąc
Węgry 0zl
Słowenia 0zl
Chorwacja tam i z powrotem ok 440KN czyli ok 290zl
koszt opłat autostrad i winiet to ok 334zl
+ paliwo nie wiem ile mnie wyjdzie ale na winietach na tej trasie oszczędzam już 266zl
każdy jeździ jak mu pasuje dlatego można porównać
napisz proszę po ile była ropa w Chorwacji
DziaraZBO napisał(a):Możesz napisać w jakim banku masz konto i jaką kartę? Bo ja nawet i teraz dzwoniłem do mBanku i powiedziano mi że przewalutowanie kuny na euro i na zl + 2% (min 6zł). Wiec jesli tylko wyciaganie kasy z bankomatu 2% lub min 6zł, a placenie karta jest tylko kwestia przeliczenia kuny na euro i na zl to sie opłaca... Dlatego myślę że i nie tylko ja jestem ciekawy Wyjaśniej troszkę więcej szczegółów.
tombaz napisał(a):Czyli opłaca się wypłacać i płacić kartą min 200 kun, jeśli dobrze obliczyłem:
6zł x 50 = 300zł (100%)
300 x 0,65 = 195
kaszpir napisał(a):Jesteście pewni tych 6zł ? Czyli co minimalna "prowizja" to 6zł ??
W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych za granicą w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości do 2% wartości transakcji.
lukas_piotr2 napisał(a):ale mbank nie pobiera takich opłat przy płatności kartą, tylko za przewalutowanie przy wypłacie z bankomatu..
W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych za granicą w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości do 2% wartości transakcji.
DziaraZBO napisał(a):Witam Wszystkich,
wróciłem w tę niedzielę z moich pierwszych wakacji w Chorwacji / Makarska.
Kilka informacji które mogą się przydać wybierającym się tam pierwszy raz:
Wyjeżdzaliśmy z Zabrza (około 1300 km).
Całkowite koszty podróży jakie ponieśliśmy w dwie strony to 1200 PLN.
Samochód: Opel Astra 1.7 Diesel, spalanie około 5,70 l / 100km.
Czas podróży: 16 godzin w jedną stronę - czas dojazdu uwzględnia 5 przerw po około 15-20 min.
Nie mieliśmy potrzeby brania noclegu po drodze, ale nie polecam tego mniej doświadczonym kierowcom.
Witam serdecznie
Mam jedno pytanie
Czy nie wymieniać złotówek na EURO?
Czy lepiej już w CHorwacji wypłacic z bankomatu?
Pozdrawiam
Koszty podróży składały się na:
1. Winieta na 1 miesiąc Czechy : 66 PLN (kupiona na stacji Orlen w Cieszynie)
2. Winiety w Austrii : 15,40 EUR (2 winiety, każda na 10 dni w cenie po 7,70 EUR, kupione na pierwszej stacji po wjeździe do Austrii za Mikulovem)
3. Winieta na 6 miesięcy Słowenia : 30 EUR
4. Autostrady w Chorwacji : 42 + 171 + 187 + 42 KN (w sumie koszt autostrad w Chorwacji wyniósł dokładnie 269,41 PLN)
5. Pozostały koszt to paliwo.
Jeżeli macie możliwość to płaćcie za wszystko co możliwe kartą - banki nie pobierają prowizji za transakcje bezgotówkowe.
Naprawdę, wystarczy jeżeli kupicie w Polsce max.200 KN na wszelki wypadek i odpowiednią ilość EUR na opłacenie kwater.
Na miejscu używajcie jak najczęściej karty - przelicznik dla transakcji bezgotówkowych wyszedł nam średnio 0,61 PLN za 1 KN...!
Jeżeli będziecie musieli na miejscu wypłacić gotówkę z bankomatu, nawet po uwzględnieniu prowizji bankowej (3%), to i tak jest korzystniejszy przelicznik niż przy wymianie waluty, np. w PL zakup 1 KN to 0,65 - 0,70 PLN, a przy wypłacie z bankomatu w Chorwacji zapłaciłem około 0,63 PLN już z prowizją !! W Chorwackich kantorach za 100 EUR płacili w zeszłym tygodniu 720 KN.
Za rok znowu tam wracamy, jest pięknie, klimat bardzo pozytywny - polecam wszystkim Riwierę Makarską !
Jeżeli macie jakieś pytania to piszcie.
Postaram się w miarę możliwości przybliżyć temat.
Pozdrawiam.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi