Re: DJ PabloX miksuje plaże Pagu, Rab, Senj, Zadar... Cro 20
napisał(a) PabloX » 26.10.2013 17:24
Relacja z wakacji na Pagu dobiegła końca. Na koniec pozostawiłem wpis o ostatnim Uskoku, który - jak wcześniej wspomniałem - był Polakiem.
Kapitan Zdzisław Broński pseudonim Uskok (1912-1949) Kpt.
Uskok (z prawej) i jego dowódca - mjr Hieronim Dekutowski
ZaporaDe Press - Marsz Oddziału Zapory Żołnierz do końca wierny Polsce - walczył w szeregach Wojska Polskiego w 1939 r., następnie w Armii Krajowej przeciwko Niemcom, a od 1945 r. w Obwodzie Lubartów Zrzeszenia WiN przeciwko sowietom i miejscowym komunistom.
Uskok poległ 21 maja 1949 r. w trakcie ataku grupy operacyjnej UBP i KBW na bunkier, w którym się ukrywał. Do dzisiaj nie wiadomo, gdzie znajduje się miejsce pochówku kpt.
Uskoka.
Krzysztof Kamil Baczyński napisał o swoim pokoleniu:
Nam jedna szarża - do nieba wzwyż
I jeden order - nad grobem krzyżKpt. Zdzisław Broński i wielu innych Żołnierzy Wyklętych zostało przez sowieckich kolaborantów pozbawionych prawa do choćby tego "orderu"... Nie mają grobów (poza symbolicznymi), na ich mogiłach nie postawiono Krzyża... tym bardziej powinni pozostać w naszej pamięci.
CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM! PAMIĘTAMY! Chciałem napisać o kpt.
Uskoku więcej, ale są w sieci bardzo dobrze opracowane serwisy poświęcone Żołnierzom Wyklętym, prowadzone przez ludzi, którzy mają znacznie większą wiedzę niż ja - polecam np.:
Podziemie zbrojne Dwa zdania o psudonimie kpt. Zdzisława Brońskiego: konsultowałem się w tej sprawie z historykiem, który ma dużą wiedzę nt. tej postaci - a za jego pośrednictwem również z historykiem z IPN, który prowadzi badania naukowe nt.
Uskoka i jego żołnierzy. Nikt nie wie, skąd pseudonim
Uskok, ale moja teoria, że pseudonim ten wynika z fascynacji Zdzisława Brońskiego bohaterami bardzo popularnej w okresie międzywojennym powieści T.T. Jeża "Uskoki - z dziejów południowej Słowiańszczyzny" została uznana za bardzo prawdopodobną. Myślę, że mam rację. Ale mogę jej też nie mieć - w takim przypadku pozostaje to moja asocjacja pomiędzy historią chorwackich Uskoków i bohaterskiego żołnierza, poległego w walce o wolność Polski w 1949 roku.