Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dinara

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kulka53
Weteran
Dinara

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.06.2006 12:12

Witam wszystkich :)

Mam pytanie.
Czy byl ktoś może na najwyższym szczycie Chorwacji - Dinara?
Jeżeli tak, to: którą drogą (podobno są trzy), dokąd można dojechać samochodem żeby bylo najbliżej, ile czasu zajmuje wejście (jakie jest przewyższenie) i czy w ogóle warto tzn czy np poniesiony trud wejścia rekompensują fajne widoki.
Czy w tej okolicy jest coś ciekawego do zobaczenia?
Pozdr
Pawel
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 02.06.2006 13:05

Hej!
Nie byłem to sam nic nie powiem, ale kuknij na tą stronę - po lewej w części "routes" rzeczywiście są linki do opisów 3 dróg. Na stronie też kupa informacji o okolicznych górach.
pzdr :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.06.2006 13:23

Dzięki Zawodowcu!

Tę stronę znam bdb, wlaśnie z niej wiem o 3 drogach na Dinarę. W ogóle jest to kopalnia informacji o balkańskich rejonach - to m.in. dzięki niej bylem we wrześniu 2005 w Durmitorze a w tym roku chcę pojechać do Macedonii. Bardzo ciągnie mnie też w Prokletje.....
Pozdrav
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 02.06.2006 16:00

kulka53 napisał(a):Dzięki Zawodowcu!

Tę stronę znam bdb, wlaśnie z niej wiem o 3 drogach na Dinarę. W ogóle jest to kopalnia informacji o balkańskich rejonach - to m.in. dzięki niej bylem we wrześniu 2005 w Durmitorze a w tym roku chcę pojechać do Macedonii. Bardzo ciągnie mnie też w Prokletje.....
Pozdrav

ja w tym roku trzeci raz jade do Cro,drugi raz przez BiH i CG a po lekturze opisow zawodowca postanowilem zobaczyc Durmitor.Czy ta droga(szutrowa ,z tego co pamietam) jest ok?
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 02.06.2006 23:47

Kaszubski, tak jak pisałem ta droga jest spoko do przejechania zwykłym samochodem byle nie kozaczyć :)
Kulka, jak już mowa o Summitpost i Prokletiju to się pochwalę że mam tam swoją stronkę o Djeravicy :)
pzdr
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 04.06.2006 15:04

zawodowiec napisał(a):Kaszubski, tak jak pisałem ta droga jest spoko do przejechania zwykłym samochodem byle nie kozaczyć :)
Kulka, jak już mowa o Summitpost i Prokletiju to się pochwalę że mam tam swoją stronkę o Djeravicy :)
pzdr

Dzieki za info.Zastanawiamy sie nad noclegiem w okolicach Tary,moze masz jakies doswiadczenia,ktore moglby nam sie przydac.Bylbym wdzieczny.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 04.06.2006 15:09

napisz mi prossze zawodowiec ,w ktorym miejscu robiles to zdjecie http://www.summitpost.org/image/183606/Piva-canyon.html a raczej jak tam dojechac,bo mam wrazenie,ze ja jechalem ostatnio droga ,ktorą na tym zdjeciu sfotografowales. A moze to jest ta sama droga,tylko "troche" wyzej?
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 04.06.2006 18:44

Kaszubski hmmm nie mam doświadczenia w noclegach koło Tary, nie spałem tam. Ale z kwaterą nie będzie problemu, przy moście na Tarze stoją miejscowi i proponują nocleg, na pewno jest w czym wybierać. Z tego co pamiętam przy moście albo niedaleko chyba też jest kamp.

Ta fotka jest z mostu na Pivie mniej więcej albo nawet dokładnie tam gdzie od głównej drogi odchodzi w górę droga do Trsy i dalej w Durmitor. A ta dróżka widoczna w dole to mam wrażenie że jest tylko dojazdowa dla obsługi tamy i chyba jest zamknięta dla ruchu publicznego. Ale mogę się mylić :)
pzdr
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.06.2006 07:34

Witam

To mial być temat o Dinarze ale z tego wynika, że nikt tam nie byl... :cry:
Ale to nic!
Zawodowcu, czytalem Twoje relacje w zeszlym roku i jestem nadal pod wrażeniem Twoich wyczynów, zdjęć i tych terenów. A propos - też mam zieloną Felicję :D
Droga Żabljak - Piva jest spoko przejezdna ale powoli. Jechalem nią z Żabljaka do Sedla taxi WV Golf 2, gość jechal ok. 30 - 40 km/h to kamienie nieźle walily o spód.
O noclegi na kwaterach w Żabljaku we wrześniu bylo b. latwo, jest też duży camp w Ivan Do.
Pozdr
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 05.06.2006 14:35

zawodowiec napisał(a):Kaszubski hmmm nie mam doświadczenia w noclegach koło Tary, nie spałem tam. Ale z kwaterą nie będzie problemu, przy moście na Tarze stoją miejscowi i proponują nocleg, na pewno jest w czym wybierać. Z tego co pamiętam przy moście albo niedaleko chyba też jest kamp.

Ta fotka jest z mostu na Pivie mniej więcej albo nawet dokładnie tam gdzie od głównej drogi odchodzi w górę droga do Trsy i dalej w Durmitor. A ta dróżka widoczna w dole to mam wrażenie że jest tylko dojazdowa dla obsługi tamy i chyba jest zamknięta dla ruchu publicznego. Ale mogę się mylić :)
pzdr

Dzieki wielkie za info o noclegach a raczej o ludkach zapraszajacych do siebie,bo to oznacza ,ze jedziemy bez rezerwacji,czyli tak jak lubie.Jesli co rusz beda takie widoki jak na Twoich zdjeciach to przejechanie Pivy.Durmitoru i Tary zajmie mi tydzien.Dzieki.Pozdrav.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone