Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dieta Bezglutenowa

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
leopantera
Cromaniak
Dieta Bezglutenowa

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 17.05.2007 20:03

Witam forumowiczów i zwracam się z olbrzymią prośbą szczególnie do tych co byli tam enty raz
Sami byliśmy tam dwa razy (wybieramy się po raz trzeci) tyle, że w tym roku pojawił się nowy problem. U syna zdiagnozoawano nietolerancję na mąkę pszenną i mleko krowie.
Gdzie tego szukać na miejscu - głównie chleb żytni, jak się to nazywa po chorwacku
Mleko mnie nie martwi bo weźmiemy zapas mleka sojowego w proszku, ale przecież nie wezmę mu chleba żytniego na dwa tygodnie...
Wszelkie info mile widziane.
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 17.05.2007 20:24

Hej!
Mogę jedynie podać sznurki do kilku postów na ten temat. Co prawda było o chlebku kukurydzianym, ale też w związku z dietą bezglutenową. I w odpowiedzi kilka potrzebnych zwrotów po chorwacku.
Teraz doszło trochę osób, więc może ktoś coś więcej wie i dopowie. :D

Powodzenia! :)

Pozdrav
Jola
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 17.05.2007 21:53

Jest chleb żytni suchy.Niewiele waży,choć 14 paczek trochę przestrzeni zajmnie.
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 17.05.2007 22:54

Żytni chleb - raźeni kruh (hr)
życze zdrowia :P
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 18.05.2007 05:52

Serdeczne dzięki w imieniu synka Kamila
gp72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gp72 » 18.05.2007 12:18

Napisałaś, że mleko to nie problem. Nie znam szczegółów, ale moja córka ma nietolerancję laktozy i to jest problem. Generalnie dieta sprowadza się do dań z rożna/grila i bez dodatków. Odpadają wszystkie sosy w daniach, ziemniaki ze śmietaną, pizza, lody itp. Za kazdym razem trzeba sie dopytać, czy czegoś nie posmarują na koniec masłem. Ostatnio rybe z grilla w zestawie dziecięcym posmarowali mi w knajpie masłem czosnkowym. A pilnować się trzeba....bo dziecka szkoda.
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 18.05.2007 18:41

W zeszłym roku byliśmy z wielkim małym alergikiem uczulonym prawie na wszystko, więc jego mama zabrała wszystko co sie dało z Polski (łącznie z zamrożoną specjalną wędliną),suche wafle kukurydziane i ryżowe, a robiąc zakupy w sklepie dokładnie studiowała skład. W restauracji to i owszem był problem, więc tłumaczyła uparcie... i zabierała w pojemniczku zawsze coś bezpiecznego.
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 18.05.2007 21:37

AnetaA napisał(a):W zeszłym roku byliśmy z wielkim małym alergikiem uczulonym prawie na wszystko, więc jego mama zabrała wszystko co sie dało z Polski (łącznie z zamrożoną specjalną wędliną),suche wafle kukurydziane i ryżowe, a robiąc zakupy w sklepie dokładnie studiowała skład. W restauracji to i owszem był problem, więc tłumaczyła uparcie... i zabierała w pojemniczku zawsze coś bezpiecznego.

Moja mała jest uczulona dosłownie na wszystko łącznie z kukurydzą ( dlatego też darowaliśmy sobie zlot mimo odległości 15km ), nawet marchewka powduje u niej swędzenie i całonocne drapanie. Bezpieczna jest jedynie woda i powietrze. Wszędzie jeśli gdzieś jeździmy to z całym majdanem żarcia ( wydaje nam się, że bezpiecznego ) i gotujemy, nawet ciach pieczemy z mąk takich wynalazków, że trudno mi powtórzyć... Ale z doświadczenia powiem, że musisz uważać na wszelkiego rodzaju warzywa i owoce z uwagi na konserwanty, które używane są w Cro... Także zachęcam do zabrania dla dziecka praktycznie wszystkiego z Polski.
Przemek
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 10.07.2007 21:53

Spróbowałem i zabrałem ze sobą 4 bochenki żytniego chleba. Na miejscu zamroziłem to od razu, ale tylko dwa chleby dało się zjeść - reszta nosiła ślady pleśni
PLATON - gdzie spotkałeś się z suchym chlebem żytnim ? (tak na przyszłość)
ilona 75
Plażowicz
bezglutek

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilona 75 » 10.07.2007 22:13

Witam.
Pewnie juz po wojazach w cro. ja jadę za 2 dni. Moja Zuzia jest nadiecie bezmlecznej bezglutenowej i bezcukrowej. jak Ci poszło z tym kruhem żytnim? ja zawsze biorę ze sprawdzonej piekarni chleby i mrożę w domu zreszta też tak robię. Boje sie , że w hotelu mi ich nie zamrożą. Tak ogólnie to przerabane maja te nasze dzieciaczki. Pozdro. :)
ilona 75
Plażowicz
bezglutek

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilona 75 » 10.07.2007 22:15

A może jeździsz z małym do dr macierzyńskiej w gliwicach?
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 10.07.2007 22:29

Dokładnie do NIEJ
na szczęście syn jest już na etapie, że w weekendy może się najeść do woli i co woli.
Na miejscu znalazłem RAŻENY KRUCH ale niestety w składzie jest mąka pszenna
Ja chleby mroziłem dopiero na miejscu (były ważne datowo) - po drodze i tak się rozmrożą - jednak w dwóch po rozmrożeniu na niektórych kromkach w środku były ślady pleśni - wtedy synek objadał się lubenicą

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies