Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Diesel w Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 26.06.2011 17:55

RobertZ napisał(a):Nie uwierzycie co powiedział mi mechanik: "żadnych premium, tylko zwykły ON".

Kilka lat temu tankowałem w Austrii lub Słoweni (nie pamiętam dokładnie).
Podjechałem pod dystrybutor a tam na ON oznaczenia (takie,siakie i jeszcze inne). Nie wiem co mam zatankować ( a samochód nowy). Pytam sprzedawcę,... popatrzał na model samochodu i wskazał .... ON (bez dodatkowych oznaczeń).
Mario99
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mario99 » 26.06.2011 17:56

Pani Elu, Eurodizel BS to znakomite paliwo, kupi je Pani na każdej stacji INA. Chorwacja ma włane złoza i własny przemysł rafineryjny a ich paliwa są super!!!
knypsio123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) knypsio123 » 26.06.2011 18:01

Mario99 napisał(a):Pani Elu, Eurodizel BS to znakomite paliwo, kupi je Pani na każdej stacji INA. Chorwacja ma włane złoza i własny przemysł rafineryjny a ich paliwa są super!!!

Szczególnie PB 98. W zeszłe wakacje zatankowałem w Zagrzebiu i dojechałem aż do Polski i pozostało w baku ok. 10 litrów :!:
knypsio123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) knypsio123 » 26.06.2011 18:02

Mario99 napisał(a):Pani Elu, Eurodizel BS to znakomite paliwo, kupi je Pani na każdej stacji INA. Chorwacja ma włane złoza i własny przemysł rafineryjny a ich paliwa są super!!!

Szczególnie PB 98. W zeszłe wakacje zatankowałem w Zagrzebiu i dojechałem aż do Polski i pozostało w baku ok. 10 litrów. Autko to Opel Zafira 1.6
Gosia38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia38 » 26.06.2011 18:20

Na początku tankowaliśmy jakieś lepsze Eurodiesel class BS za 9,16 kn,ale później nie moglismy znaleźć stacji z takim i wlaliśmy zwykłe Eurodiesel BS za 9,11kn. Nie widać było różnicy i dojechaliśmy na nim szczęśliwie do Polski :D
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 26.06.2011 18:34

Gosia38 napisał(a):Na początku tankowaliśmy jakieś lepsze Eurodiesel class BS za 9,16 kn,ale później nie moglismy znaleźć stacji z takim i wlaliśmy zwykłe Eurodiesel BS za 9,11kn. Nie widać było różnicy i dojechaliśmy na nim szczęśliwie do Polski :D

0,05 kuny - to żadna róznica - więc można spokojnie tą lepszą wlać
Gosia38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia38 » 26.06.2011 18:37

Można,ale nie na każdej stacji jest i w tym jest problem. Lepszą tankowałam w Omisu.
ElaK
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElaK » 26.06.2011 18:39

Czyli już wiem co lać. Szanowny małżonek też przeczytał i zrozumiał. A zatem zostaje tylko odliczać dni do wyjazdu 01-08-11. Już nie mogę się doczekać. Wszystkim bardzo, bardzo dziękuję! :)
tadzikmal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tadzikmal » 27.06.2011 21:38

Witam,
Pewnie już gdzieś to jest, ale nie mogę znaleźć. Chodzi mi o stacje całodobowe w Ptuju. Wiem , że jest Petrol , a czy są jakieś inne ?
Pozdrawiam Tadzik
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 28.06.2011 13:23

tak informacyjnie: na mapie http://www.targeo.pl/ wybierz PTUJ. Z prawej strony na legendzie najedź kursorem na symbol "miejsca" i po rozwinięciu "motoryzacja" zaznacz stacje paliw (tak jak to jest w punktach POI automapy) i wyświetli się rozmieszczenie stacji paliw w rejonie Ptuj-a.
stacja całodobowa w Ptuju PETROL http://www.petrol.si/bencinski-servisi/bs-ptuj-i
ceny paliw PETROL http://www.petrol.si/
Ostatnio edytowano 29.06.2011 18:10 przez endryu, łącznie edytowano 1 raz
tadzikmal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tadzikmal » 28.06.2011 20:18

endryu napisał(a):tak informacyjnie: na mapie http://www.targeo.pl/ wybierz PTUJ. Z prawej strony na legendzie najedź kursorem na symbol "miejsca" i po rozwinięciu "motoryzacja" zaznacz stacje paliw (tak jak to jest w punktach POI automapy) i wyświetli się rozmieszczenie stacji paliw w rejonie Ptuj-a.
stacja całodobowa w Ptuju PETROL http://www.petrol.si/bencinski-servisi/bs-ptuj-i
ceny paliw PETROL http://www.petrol.si/

Dziękuje.
velmo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) velmo » 28.06.2011 23:20

Witam
Temat wbrew pozorom niebanalny. moje doświadczenia są takie 3 wyjazdy fiatem sieną 1.6 benzyna. z racji tego ze tego auta nie dalo sie napoić zagazowałem go. i tu niespodzianka. auto palilo zamiast 8L benzyny 13/14L gazu. poniewaz nie podróżowalem wiele w ciagu roku nie byl to problem. klopot sie jawil przed wakacjami. ile na podróż itd. postanowilem zainwestowac w solidny przeglad z regulacją. eureka na cro auto palilo 7L gazu zaladowany, 7 w cyklu miejskim i nie zgadniecie 7l na autostradzie zawsze 7!!! pochwalilem sie żonie, ze regulacja przyniosla efekt, ze warto inwetowac, ze na takich rzeczach nie ma co oszczedzac, (czytaj: jakiego to wspanialego ma meża)az przyszedl czas powrotu do rzeczywistosci pierwsze tankowanie gazu w kraju 13.5l na trasie, 13.5 w cyklu m....
Od 2 lat jezdzimy na wakacje do cro sceniciem 1.9dci totalnie zlewam to gdzie zatankuje. w tym roku kupilem scenica II 1.5 dci -zeby bylo smieszne tez ze 100konnym silnikiem i troche sie obawiam bo podobno te silniki sa bardzo wrazliwe na paliwo ale plan mam taki do pelna w sprawdzonym miejscu we wlasnej firmie i byle wjechac do cro.

jedno jest pewne kiedys kombinowalem zeby zatankowac jak najwiecej w kraju i jak najmniej za granica teraz jest dokladnie na odwrot.
pozdrawiam michal wyjazd z 3na 4 lipca pelne 15dni
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 29.06.2011 20:35

Dla zainteresowanych:
zapewne wiecie że tak jak my lubimy Chorwację i mamy swoje forum tak też jest z innymi. Forum swoje mają także pracownicy Orlenu, to co tam piszą stawia włosy na głowie. Dla zainteresowanych i mocnych psychicznie polecam:
o paliwach premium
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 30.06.2011 05:56

My tankowaliśmy Eurodiesel BS i nie było problemów.
rajcro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rajcro » 30.06.2011 08:10

Dokładnie - Eurodiesel BS spełnia wszelkie oczekiwania. No chyba, że ktoś ma już "usmolone" wtryski, jedzie do Cro i powstaje awaria. Wtedy ma podstawy do stwierdzenia, że w tej Chorwacji to są straszne paliwa i pompowtryski od nich padają... Każdy kto ma dieselka w poprawnym stanie będzie zadowolony z chorwackiego paliwka.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone