Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

DHL - cargo do Chorwacji

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
r_s_poland
Odkrywca
DHL - cargo do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 22.07.2006 10:25

wybieramy sie na 3 tyg we wrzesniu 02.09 wyjazd pljesac , kolcula hvar brac , i szukamy osób które wspolnie z nami wysla sprzet i inne bagaże DHL-em , wiadomo ze jak sie złozy pare osób to bedzie taniej , a do samochodu nie upcham wszystkiego + 4 osoby:)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 25.07.2006 16:41

proponuję zakup boxu dachowego i nie będzie problemu ze zmieszczeniem :lol:
r_s_poland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 25.07.2006 20:03

ile za taki box? i ile literków wiecej spali 1.9 tdi AJM? przy autostradowej niemiecjiej sredniej pali mi 6.8 ( max 180 km/h)
i jak to sie ma to kierowania pojazdem i jaka max predkość można osiągnąć?
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 25.07.2006 20:32

ja za fapowski 300 litrowy płaciłem 3 lata temu 520 zł. obecnie staniały i to dość znacznie - np norauto widziałem już od ok 300zł. lepszy jest wąski i długi bo jest mniejszy opór czołowy. W przypadku Peugeota 206 1,4 nie odnotowałem większej różnicy w spalaniu ze względu na to że z boxem starałem się nie przekraczać 150 km/h natomiast jadąc bez niego wiadomo ..... i 190 miejscami było :oops: .
W przypadku silnika dieslowskiego również różnica powinna być niewiele odczuwalna ze względu na to że silniki te mają duży zapas jak się mówi potocznie mocy (a to g.... prawda :wink: bo to zapas momentu obrotowego).
Co do kierowania ... hmm przy rozsądnej jeździe jedynie minimalnie bardziej czuć boczne podmuchy wiatru ale nie w stopniu znaczącym, kierowalność praktycznie taka sama - w przypadku znacznie cięższego od 206 Audika powinna być całkowicie niezauważalna.
Należy jedynie pamiętać że do boxa należy ładować lekie pakunki a do kofra te bardziej betonowe.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 25.07.2006 20:38

aha jeszcze pytałeś o prędkość - wyjazd w styczniu tego roku z kumplami na narty do Włoch z moim boxem dokładnie Audikiem A4 1,9 TDi 110 Ps równe 200 km/h - choć to moim zdaniem już lekka przesada i głupota - ale przetestowany był :wink:
r_s_poland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 26.07.2006 19:20

no no sprawa wymaga głebszego zastanowienia:) dziekuje Ci za informacje, przemysle to wybiłes mi z głowy DHL'a hahhaha

pozdrwiam (a tak wogole to super to forum)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 27.07.2006 08:45

co masz ze sobą to masz - niech tak w DHL-u zapodzieje się Twoja paczka z maską i rurką - tragedia 8O :wink: bo reszta to pół biedy :wink:
r_s_poland
Odkrywca
nieee

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 29.07.2006 07:48

do dhl chcielismy wlozyc lekie i duze rzeczy , to co zajmuje miejsce w samochodzie a nie waży:)
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 09.10.2006 12:38

Witam,
ja w temacie DHLu, czy dowiadywaliście się ile kosztuje w ogóle przesłanie czegokolwiek tą firmą?
Chodzi mi o ... motocykl:) - jakieś 220kg. Wiem, wiem lepiej jest jechać cały czas na nim, ale ze względu na rodzinkę to nie bardzo możliwe:)
Myślałem o przyczepce do samochodu, na bike'a ale tu znów nie wiem ile więcej by mi spalił, ile wyporzyczenie i czy nie byłoby jakichkolwiek komplikacji po drodze.
Byliśmy w tym roku w Sukosanie Matizem i wyszło około 5 litrów na trasie, przy jeździe 120km/h.
Może więc lepszym wyjściem byłaby wyprawa z rodzinką samochodem a na miejscu odbiór motocykla z DHLu?
Sprawdzałem PKP cargo - ale to maskara cenowa - ze Szczecina do granicy prawie 2tys.:)))
pozdrawiam
damian
szczecin
GSX 750ES
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 09.10.2006 14:17

Matiz + przyczepka + motor (220 kg) :roll: szczerze odradzam - miejscami możesz do 2 zejść albo sprzęgło skopcisz - o hamulcach nie wspominam :wink:
stick
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stick » 09.10.2006 17:32

Ty się nie zastanawiaj, tylko kupuj. Ja wysyłałem paczkę do Szwecji - jakieś 40 kg za dokładnie 670 złociszy netto. Przesyłka dotarła za 5 dni. Jak bym chciał lotniczą (w niecałe dwa dni na miejscu) to 2 tysiaki z groszami (dalej netto). Dla porównania - fajny box firmy Thule (którą serdecznie polecam) kupisz za 1200 złotych brutto tym razem. Pozdrawiam.
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 10.10.2006 06:49

Witam,

no rzeczywiście zapomniałem o tym, że i bez moto na przyczepce miejscami trzeba było schodzić do 4 a nawet 3, jak jakiś ostrzejszy podjazd. Cóż - więc pewnie ze względu na to odpada przyczepka:(
DHL patrząc po cenie do Szwecji to też nie lada wydatek, więc pozostaje ... zmienić samochód na mocniejszy:)
Bo samochodem i moto to podwójne koszty transportu - koza czasem potrafi zjeść więcej od matiza:)
pozdrawiam
damian
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 10.10.2006 07:21

więc pozostaje ... zmienić samochód na mocniejszy:)

proponuję Ci rozejrzeć się za jakimś dieselkiem - koszt paliwa niższy natomiast przyczepki z motorkiem silnik nie poczuje :wink:
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 10.10.2006 08:11

Właśnie o jakimś dieselku myślałem. Ale raczej zdecyduję się - podobnie jak to było z moto - na sprowadzanie z zagranicy. Zwiedzałem ostatnio z kolegą komisy - strach coś kupować. Każda szyba z "innej parafii" widać, że większość tłuczona i składana.
Z resztą widzę co przejeżdża przez granicę u nas w Szczecinie. Czasem zastanawiam się co to w ogóle jest - dostawczy, osobowy, czy może ciężarówka - tak pogięte:))))))
Muszę tylko trochę kaski nazbierać i opchnąć Matiza, co sądząc po ruchu na rynku samochodów nie będzie takie łatwe.
pozdrawiam
damian
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 10.10.2006 08:34

ja kupiłem w maju - tylko i wyłącznie kupuj z zagranicy i nie od turków tylko ze sprawdzonego żródła - najlepiej gdybyś miał jakieś zaufane źródło (ja miałem - kumpel wozi któremu tam załatwia szwagier - obu znam b. dobrze więc wiem co mam).
Nigdy w życiu od nieznajomych handlarzy :!: :!: :!:

Ps. Podstawowym dokumentem który np w Niemczech ma każdy samochód jest książka serwisowa :!: jak Ci ktoś walnie ściemę że się zgubiła od razu gadaj dziękuję - w Niemczech nikt takiego auta nie kupuje - tylko Turki i Polscy handlarze (potem masz bolida z przebiegiem 300 albo więcej tyś km)
Następna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

DHL - cargo do Chorwacji
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone