Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Deszczowa Chorwacja to już częsty przypadek

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2009 21:01

victoo napisał(a):A co do pogody na chorwacji to w 2007 roku byłem przez tydzień na Hvarze. Pierwszy tydzien wrzesnia. Łało non stop, wiało i do tego było około 15 stopni. Pozdrawiam wszystkich, którzy w tym samym okresie urlopowali się w "słonecznej" dalmacji :/

Byłem wtedy na wyskości Hvaru na "lądzie". W Biokovie spadł śnieg: forum/viewtopic.php?p=238757#238757
Wiatr podrywał wodę z morza i na lądzie padał wtedy poziomy słony deszcz. Woda w Adriatyku jeszcze nigdy nie wydawała się tak ciepła a pioruny biły gdzieś w wodę pomiędzy Brać i Hvar.... a to co pozwiedzaliśmy w tym tygodniu to nasze.
Niezapomniany urlop.
Dziękuję za pozdrowienia.
:)
P.S. Drugi tydzień to już nuda na plaży w pełnym słońcu.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 03.07.2009 17:12

Mam zatem pytane gdzie jechać w przyszłym roku (z wyjątkiem Chorwacji) aby prawdopodobieństwo deszczu było mniejsze.

TU warto przyjechać i się wykąpać, ładna pogoda murowana. :D
translatiff
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) translatiff » 03.07.2009 18:14

przesadzacie z tą pogodą, jeśli chce się tylko opalać to lepiej na solarium :) ja przeżyłem kilka deszczowych dni w tym roku i spędziłem je na zwiedzaniu, więc deszcz wyszedł mi na dobre :) pozdrawiam malkontentów :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2009 20:36

robson123 napisał(a):Byłem w Chorwacji w dniach 21.06.2009 - 01.07.09. Wczoraj wróciłam i załamany jestem z nieudanego urlopu. W ciągu całego pobytu nie było dnia w którym nie padałby deszcz. Były oczywiście przejaśnienia i wtedy próbowałem skorzystać z odrobiny słońca co chwilę zasłanianymi przez chmury, lecz z plaży wyganiał mnie deszcz. Częste przelotne deszcze, burzę oraz jedna trzydniowa ulewa sprawiła, że urlop wcale nie był lepszy niż nad Bałtykiem. Porównując odległość i ceny to wydaję mi się że Bałtyk byłby lepszym rozwiązaniem. Chciałbym także dodać iż połowę urlopu spędziłem w Dalmacji w okolicach Splitu a drugą połową na półwyspie Istria w m. Pula. Czytałem w necie jakiś artykuł, że klimat w Chorwacji się zmienia i powodem tego są coraz większe huśtawki pogody. Mam zatem pytane gdzie jechać w przyszłym roku (z wyjątkiem Chorwacji) aby prawdopodobieństwo deszczu było mniejsze.

Dwa posty na forum, niedawno zalogowany..."sranie w banie" o zmieniającym się klimacie i przyszłych wakacjach.... a może Robsonie, Ty masz polski apartman w okolicach Słupska i chcesz nagonić trochę towarzystwa z południa w swoje okolice co :?: :wink: :lol:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 03.07.2009 20:49

slapol napisał(a):Dwa posty na forum, niedawno zalogowany..."sranie w banie"

:D .Co temat to kwiatek.
haweja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) haweja » 03.07.2009 21:04

Trzeba było jechać w lipcu
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2009 21:09

http://www.kostravel.pl/offer_121_1096.html
albo tutaj na wakacje oprócz pogody moc wrażeń.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 03.07.2009 21:57

victoo napisał(a):Trzy lata temu pracowałem na Krecie. Od początku czerwca do konca sierpnia nie spadła kropla deszczu.

A co do pogody na chorwacji to w 2007 roku byłem przez tydzień na Hvarze. Pierwszy tydzien wrzesnia. Łało non stop, wiało i do tego było około 15 stopni. Pozdrawiam wszystkich, którzy w tym samym okresie urlopowali się w "słonecznej" dalmacji :/

Nie ma reguły.. w 2008 od maja do mniej więcej 15 września nie spadła ani kropla deszcza i gnębiły nas potworne upały ...

Teraz też deszcz oglądamy na sąsiednich wyspach i chyba na lądzie, a tutaj nie pada (generalnie padało znacznie mniej niż na lądzie)....

W tym roku pogoda kapryśna w całej Europie....
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 04.07.2009 10:01

Własciciele naszych apartamentow tez z niedowierzania przecierali oczy jak 3 dzień z rzędu nie było słońca. Nam przynajmniej poswieciło 8 dni z 11(do 20 i potem jeszcze 24.06, 25 tez był piekny ale juz wyjezdzalismy), te pochmurno-deszczowe spędzilismy na zwiedzaniu, spacerach i kawce na balkonie (zadaszonym ;)).
larry123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) larry123 » 05.07.2009 13:23

CinnamonGirl napisał(a):Własciciele naszych apartamentow tez z niedowierzania przecierali oczy jak 3 dzień z rzędu nie było słońca. Nam przynajmniej poswieciło 8 dni z 11(do 20 i potem jeszcze 24.06, 25 tez był piekny ale juz wyjezdzalismy), te pochmurno-deszczowe spędzilismy na zwiedzaniu, spacerach i kawce na balkonie (zadaszonym ;)).

Nasz właściciel oprócz zalamywania rąk zaproponował jedną noc gratis.....

Ciekawe czy ktoś jeszcze miał taki przypadek..... :?: :mrgreen:
Sloniowatty
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sloniowatty » 05.07.2009 15:24

CinnamonGirl napisał(a):Własciciele naszych apartamentow tez z niedowierzania przecierali oczy jak 3 dzień z rzędu nie było słońca. Nam przynajmniej poswieciło 8 dni z 11(do 20 i potem jeszcze 24.06, 25 tez był piekny ale juz wyjezdzalismy), te pochmurno-deszczowe spędzilismy na zwiedzaniu, spacerach i kawce na balkonie (zadaszonym ;)).
zalujesz ze bylas? ja wlasnie stoje przed takim dylematem, zrezygnowac czy nie? olać 100 eur zaliczki i caly ten wyjazd? sklaniam sie ku decyzji zeby zrezygnowac. mam termin 24-31.07 w tucepi. Jakbys wiedziala ze tak bedzie to bys pojechala?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.07.2009 16:37

Sloniowatty napisał(a):
zalujesz ze bylas? ja wlasnie stoje przed takim dylematem, zrezygnowac czy nie? olać 100 eur zaliczki i caly ten wyjazd? sklaniam sie ku decyzji zeby zrezygnowac. mam termin 24-31.07 w tucepi. Jakbys wiedziala ze tak bedzie to bys pojechala?

Przeżyj to sam....
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 05.07.2009 18:31

nie żałuję - to były moje najlepsze wakacje :) i wiedząc ze taka by była pogoda pojechałabym jeszcze raz. Ani minuty sie nie nudziłam :)

nie wiem czego by mozna załować, poleząłam na plaży gdy świeciło(jeden dzien nawet w polarku ;) ten najchłodniejszy), pozwiedzałam, miałam nawet plan na kolejny deszczowy dzień - Kastele i Split ale nie został zrealizowany bo kolejnego dnia swieciło słonko a potem juz wyjezdzalismy.

moim zdanie nie ma sie co zastanawiac tylko jechac. Mozna ułozyc plan alternatywny co na wypadek jak jakis dzien bedzie pochmurny - zwiedzanie i cieszyc sie urlopem. Choc ciezko mi uwierzyc ze w lipcy bedzie tam tylko lało i lało ;).
Kriskaz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kriskaz » 05.07.2009 19:35

Obserwuję pogodę od dłuższego czasu ten rok przynajmniej do tej pory w całej Europie jest kapryśny(Włochy,Grecja,Hiszpania,Chorwacja itp) praktycznie nie ma upałów powyżej 33 stopni i często pada co nie jest normalne,myślę że Sierpień będzie OK. :D
Alita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alita » 05.07.2009 19:48

Rok temu byłam w pierwszy tydzień września w Orebciu, pogoda wspaniała, w nocy duszno jak ch..., był tylko jeden dzień kiedy słońce zakrywały chmury ale nie padało :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Deszczowa Chorwacja to już częsty przypadek - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone