Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ddokumenty dla pożyczonego samochodu

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
monic
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) monic » 07.06.2011 21:17

Witam.Jadę za dwa tygodnie do środkowej Dalmacji pożyczonym samochodem.Czy to prawda,że muszę mieć umowę urzyczenia samochodu potwierdzoną przez urząd?Nie obejdzie się bez tego?
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 08.06.2011 06:08

W PZMot mają taki druczek, na którym potwierdzają fakt pożyczenia samochodu.
transporter0
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) transporter0 » 08.06.2011 14:39

Na granicy Słoweńskiej nigdy problemu nie miałem chociaż fakt że samochód jest zarejestrowany na właścicielkę firmy/moją mamę czyli to samo nazwisko.
Nie wiem tylko jak to jest w Bośni i Hercegowinie bo tam wybieram się w tym roku pierwszy raz. Może miał ktoś podobne doświadczenia na tej granicy?
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 08.06.2011 14:50

PZMOT oczywiście wycycka cię z kasy za kawałek takiego papieru który możesz sobie zrobić sam. Poza tym ja zawsze jechałem nie swoim autem i nigdy nic mnie złego nie spotkało. Pozdrav A tutaj masz wzór i całą dyskusję forum/viewtopic.php?t=8838&postdays=0&postorder=asc&start=75
transporter0
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) transporter0 » 08.06.2011 15:09

Dzięki za info. Też nigdy nie miałem żadnego upoważnienia przy wyjazdach ale wolałem być pewnym jak to jest BiH.
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 08.06.2011 15:47

W BiH koniecznie zielona karta i tyle :wink:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.06.2011 11:51

Tak. Konieczne sa pelnomocnictwa. jak pisza pzmot takie sprzedaje z tlumaczeniami

Ja od zawsze jezdze autem rejestrowanym na ojca. Mamm to samo nazwisko lecz inny adres. Bylem tez w cro autek kolegi bez pelnomocnictwa. Czesto bywam za granica autem sluzbowym i nie mam nic po za polisa i dowodem rej. Teoretycznie jest wymagane lecz w praktyce kontroli na granicy nie ma. Wjezdzajac do cro czesto tylko licza paszporty czy na sztuki sie zgadza
pumis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumis » 10.06.2011 21:31

Ja jak jeździłem służbowym autkiem, woziłem ze sobą zgodę właściciela pojazdu na jego użytkowanie za granią RP, napisaną w języku angielskim. Było to tylko dla mojego spokoju, nikt i nigdy się nie pytał o takie dokumenty, nawet jak w Austrii otrzymałem mandat ( na samej granicy ze Słowacją za prędkość + 15km/h a ograniczenie było chyba 30 :? ) Oczywiście zgodnie z "jakimis" przepisami taka zgoda jest wymagana ale na kilka tysięcy (lub kilkanaście) samochodów leasingowanych i pożyczanych, którymi jeździmy na wakacje, nie słyszałem o fakcie kontroli takowych dokumentów. Grunt to ważne dokumenty wozu i OC, brak zgody właściciela będzie kluczowy przy szkodzie na innym pojeździe :-(
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 11.06.2011 08:19

Ja bym proponował jakieś pisemko mieć.
A nuż ktoś "pożyczył" sobie samochód bo chciał przetestować?
Jak wytłumaczycie, że on nie kradziony? Każecie zadzwonić do przyjaciela albo zakładu pracy ( w niedzielę). Możecie stracić kilka godzin.
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 11.06.2011 09:27

Tego naprawde nikt nie sprawdza, ale jak chcecie miec święty spokój powtarzam forum/viewtopic.php?t=8838&postdays=0&postorder=asc&start=75
pozdrav :wink:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone