Cześć
Jest nas co najmniej 2
A w FAQ jest pomocny temat związany z dietą bezglutenową w CRO.
Z doświadczenia powiem tak:
w większych miastach (Zadar, Split, Dubrovnik...) są drogerie DM - w nich duży wybór produktów typowo bezglutenowych - chleby, mąki, dodatki, gotowe zupki, ciasta, ciastka... Ceny całkiem znośne (porównuję z czeskim DM, bo w PL nie mamy :/ ).
Restauracji bezglutenowej nie znalazłam. Mając wydruk z chorwackim zdaniem o konieczności bycia na diecie bg możesz zaryzykować zamówienie w restauracji dania.
Ja jadłam - bez sensacji - ryby z grilla z ziemniakami, surówkami - to w zasadzie względnie bezpieczne, byle ryba nie miała panierki z mąki i w sumie najlepiej proste przyprawy: sól, pieprz, zioła.
Oczywiście nie napijesz się słynnego Karlovacko ani Ozujsko, ale wino chorwackie - jak każde inne - jest bezglutenowe
Jeśli chodzi o zakupy "codzienne" - w większości marketów znajdziesz wafle ryżowe (schinkeer czy jakoś tak mają przekreślony kłos, a na reszcie - jak u nas - bywa dopisek, że mogą zawierać śladowe ilości - kwestia tego, jak bardzo ufasz opisom, a jak sobie). Poza waflami znajdziesz kilka rodzajów jogurtów i deserów, które też mają info, że są bezglutenowe. Wiadomo - warzywa, owoce, mięso surowe, sery - można jeść.
Ogólnie: dla siebie biorę z domu ile "zmieszczę", żeby nie musieć szukać na miejscu sklepu na dzień dobry. A jak znajdę sklep, to czasem jest tak, ze zapasy do domu jadą, a ja dodatkowo do PL zakupy zrobię, bo "u nas tego nie ma"
W razie pytań pisz śmiało - od ponad 7 lat jestem na diecie i w sumie też ze względu na nią wybieramy Chorwację jako wakacyjne miejsce - już wiem, że jest "bezpiecznie", wiem, co mam zabrać, czego szukać - z głodu nie padłam do tej pory i nie mam zamiaru dalej