Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dania bezglutenowe w Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ewa.krakuska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 29.03.2014 18:09

Niedawno otrzymałam diagnozę - celiakia.

O ile w domu nie ma problemu z trzymaniem diety to zastanawiam się czy uda mi się znaleźć w Hr takie miejsca gdzie będę mogła kupić bezglutenowy posiłek ( niestety muszę też wyeliminować laktozę).

Są na forum osoby z tym schorzeniem?
Natko_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natko_ » 30.03.2014 11:38

Cześć :D

Jest nas co najmniej 2 ;)
A w FAQ jest pomocny temat związany z dietą bezglutenową w CRO.

Z doświadczenia powiem tak:
w większych miastach (Zadar, Split, Dubrovnik...) są drogerie DM - w nich duży wybór produktów typowo bezglutenowych - chleby, mąki, dodatki, gotowe zupki, ciasta, ciastka... Ceny całkiem znośne (porównuję z czeskim DM, bo w PL nie mamy :/ ).

Restauracji bezglutenowej nie znalazłam. Mając wydruk z chorwackim zdaniem o konieczności bycia na diecie bg możesz zaryzykować zamówienie w restauracji dania.

Ja jadłam - bez sensacji - ryby z grilla z ziemniakami, surówkami - to w zasadzie względnie bezpieczne, byle ryba nie miała panierki z mąki i w sumie najlepiej proste przyprawy: sól, pieprz, zioła.

Oczywiście nie napijesz się słynnego Karlovacko ani Ozujsko, ale wino chorwackie - jak każde inne - jest bezglutenowe ;)

Jeśli chodzi o zakupy "codzienne" - w większości marketów znajdziesz wafle ryżowe (schinkeer czy jakoś tak mają przekreślony kłos, a na reszcie - jak u nas - bywa dopisek, że mogą zawierać śladowe ilości - kwestia tego, jak bardzo ufasz opisom, a jak sobie). Poza waflami znajdziesz kilka rodzajów jogurtów i deserów, które też mają info, że są bezglutenowe. Wiadomo - warzywa, owoce, mięso surowe, sery - można jeść.

Ogólnie: dla siebie biorę z domu ile "zmieszczę", żeby nie musieć szukać na miejscu sklepu na dzień dobry. A jak znajdę sklep, to czasem jest tak, ze zapasy do domu jadą, a ja dodatkowo do PL zakupy zrobię, bo "u nas tego nie ma" ;)

W razie pytań pisz śmiało - od ponad 7 lat jestem na diecie i w sumie też ze względu na nią wybieramy Chorwację jako wakacyjne miejsce - już wiem, że jest "bezpiecznie", wiem, co mam zabrać, czego szukać - z głodu nie padłam do tej pory i nie mam zamiaru dalej ;)
Natko_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natko_ » 30.03.2014 11:43

ewa.krakuska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 01.04.2014 18:55

Bardzo dziękuję!

O chorobie dowiedziałam się w ubiegłym tygodniu więc na razie zbieram informacje. Pierwsza myśl po usłyszeniu słowa celiakia była... już nigdy nie napiję się piwa w Chorwacji :)

No cóż jadę w tym roku w nieznane mi tereny ( w "moim" miejscu na pewno byłoby łatwiej) .
Planuję wziąć z sobą prowiant więc dam radę. Bez problemu mogę dogadać się po chorwacku w restauracji ale nie wiem na ile restauratorzy znają się na przygotowywaniu naprawdę bezglutenowych posiłków. Na szczęście będziemy mieć grill przy domu więc rybki, mięsko i kalmary przygotuję sama.

Pozdrawiam Cię serdecznie
Rafi_1_2_3
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi_1_2_3 » 05.04.2014 16:16

To jest nas troje :)
Pozdrawiam
ewa.krakuska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 06.04.2014 19:44

Pozdrawiam kolejnego bezglutenowego Cromaniaka :)
Rafi_1_2_3
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi_1_2_3 » 08.04.2014 20:55

[quote="ewa.krakuska"]Bardzo dziękuję!

O chorobie dowiedziałam się w ubiegłym tygodniu więc na razie zbieram informacje. Pierwsza myśl po usłyszeniu słowa celiakia była... już nigdy nie napiję się piwa w Chorwacji :)

Przecież jest piwko bezglutenowe! Nie jest tak tragicznie :)
Pozdrawiam bezglutków !
Natko_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natko_ » 08.04.2014 21:56

Rafi - a długo jesteś na diecie? :)

Bo jest piwo bg, owszem, ale parafrazując znaną reklamę, to każde bg smakuje PRAWIE jak piwo. i to prawie robi wielka różnicę ;)

Wiadomo, jak się nie ma, co się lubi, to się lubi co się ma :)
Estrella Damn Daura jest jeszcze ok, do tego w cenie w miarę rozsądnej. Bo te ściągane z Niemiec to ceny kosmos - 12 zł za butelczynę? To ja już naprawdę wolę wino :P

Trzymajcie bezglutki kciuki w te wakacje, bo porwałam się na robinsonadę, na wyspie, daleko "cywilizowanych" marketów - co zabiorę z domu, to se pojem - nie mam co liczyć na miejscowe produkty ;)

A Wy dokąd się wybieracie?
Natko_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natko_ » 08.04.2014 22:05

Ewa - skoro jesteś "świeżynka", to polecam forum celiakia - dużo wiadomości, porady, adresy...

I ogólnie pamiętaj żelazną zasadę: czytasz każdą etykietę!
Zdziwisz się nie raz, gdzie producenci pakują gluten i pod jakimi nazwami :/

W razie pytań - pisz na @ albo PW - służę radą :)
ewa.krakuska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 09.04.2014 23:11

No właśnie , wydawało mi się że umiem czytać etykiety. Mam syna z cukrzycą typ I, więc z dietetyki mogę robić doktorat. A tu życie przygotowało mi niespodziankę.
Odnalazłam forum celiakia. I kilka blogów, prowadzonych przez osoby na diecie bg.
O piwie bg nie słyszałam ;).

Ja w tym roku jadę do Orebiča. Wynajęliśmy duży dom więc z przygotowaniem posiłków nie będzie problemu.

Najważniejsze dla mnie jest to, że od kiedy odstawiłam gluten i laktozę zaczynam wracać do żywych. Mam nadzieję że wróci dawna energia i chęć życia.

Dziękuję za chęć pomocy, na pewno skorzystam!
maarec
Croentuzjasta
Re: Campingowe patenty i caravaning

Nieprzeczytany postnapisał(a) maarec » 12.04.2014 21:39

no i o to chodzi :)

Ty wywalisz, a ja zostałbym np. bez mrożonego jedzenia dla dziecka z alergią, które podczas pierwszych wczasów jadało to co przyjechało z PL i spokojnie przetrwało wczasy.

także dla każdego coś innego pasuje. Ja aktualnie mam w przyczepie lodówkę 160 litrów + 28 litrów zamrażalnik, który trzyma cały czas -20C podczas jazdy... ale niestety ja akurat mam takie wymagania a nie inne, a na awarię nie bardzo mogę sobie pozwolić.

Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.04.2014 22:12

Tzn. tylko w Polsce jest „specjalne" jedzenie dla alergików?
:roll:

Także kiedyś z alergikami jeździliśmy i ZTCP, to jedzenia z tego powodu z RP nie zabieraliśmy.
Ale każdy robi jak uważa.
maarec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maarec » 12.04.2014 22:17

pewnie, że jest. Ale jadąc na wczasy wolę nie tracić czasu na ganianie za lokalnymi zwierzakami, a mieć już gotowe do podgrzania :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.04.2014 22:22

My traktujemy urlop podobnie do pobytu w domu.
A że w nim nie pitrasi sie godzinami, to problem odpada.
Formy przekąsek w ciągu dnia, wieczorem jakaś konoba.
Żarłokami nie jesteśmy. Patrząc w knajpach, jakie ilości ludzie potrafią wchłonąć 8O , to brak słów komentarza.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 12.04.2014 22:48

FUX napisał(a):Tzn. tylko w Polsce jest „specjalne" jedzenie dla alergików?

A bo to wiadomo czym oni pasą swoje zwierzaki??? albo czym posypują marchewkę. Lepiej dmuchać na zimne i mieć spokój na wakacjach bez wprowadzania innych produktów do diety takiego alergika. :) :idea: np. chorwacki kurczak jest zupełnie innym kurczakiem niż nasz 8O
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies