Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

dalszy ciag

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
josi00
Plażowicz
dalszy ciag

Nieprzeczytany postnapisał(a) josi00 » 10.06.2010 17:57

witam wszystkich.moje pytanko.
jezeli mam zarejestrowany ponton do 3,5 m i mam na nim numer naklejony.oraz mam dokumenty zakupu kompletu tzn.ponton 3,3m. plus silnik 9,9 KM i czy w chorwacji bede mogl kupic bez problemu winiete zeby moc plywac.
Prosze to jest dla mnie wazne
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2010 07:10

josi00 napisał(a):witam wszystkich.moje pytanko.
jezeli mam zarejestrowany ponton do 3,5 m i mam na nim numer naklejony.oraz mam dokumenty zakupu kompletu tzn.ponton 3,3m. plus silnik 9,9 KM i czy w chorwacji bede mogl kupic bez problemu winiete zeby moc plywac.
Prosze to jest dla mnie wazne

Zastanów się, masz dowód i tablice dużego Fiata, pływasz nim. Masz jednocześnie fakturę zakupu na Malucha. Na pewno się z tego wytłumaczysz Chorwackiemu (Polskiemu) Policjantowi.
Czasami w kapitanatach proszą o okazanie certyfikatu morskiego pontonu(miałem tak w tamtym roku), a na nim dane nie będą się zgadzały ze stanem posiadania. :wink:

Pozdrawiam.

smoki3

Ps.Pomijam zupełnie kwestię ubezpieczenia w razie wypadku. :evil:
mik00
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mik00 » 16.06.2010 09:53

smoki3 napisał(a):[Czasami w kapitanatach proszą o okazanie certyfikatu morskiego pontonu(miałem tak w tamtym roku), a na nim dane nie będą się zgadzały ze stanem posiadania. :wink:

Pozdrawiam.

smoki3

Ps.Pomijam zupełnie kwestię ubezpieczenia w razie wypadku. :evil:

Czy nie wystarczą dane na tabliczce znamionowej pontonu? Ja posiadam jedynie FV zakupu i instrukcję do pontonu, skąd w takim razie wziąść certyfikat morski?

Pzdr
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 16.06.2010 10:31

Klasa pływalności, kategoria projektowa, klasa żeglugowa, czasami trochę na wyrost - "certyfikat morski", czy jak to tam zwał inaczej (po prostu literki A, B, C lub D), powinna być podana przez producenta dla danej jednostki (np. w instrukcji obsługi).
Generalnie większość pontonów ma klasę C - przybrzeżną (oczywiście definicja jest trochę dłuższa 8) ).
Jeżeli masz ponton znanej firmy, to nikt się Ciebie nie zapyta o ten parametr (są one po prostu ogólnie znane). Może być problem wtedy, gdy jest to sprzęt mniej znanej (albo po prostu nie znanej kapitanowi) marki. Wtedy może się zapytać (więc warto mieć "coś" na potwierdzenie, że dana jednostka nie pójdzie na dno przy najmniejszej fali :oops: )
mik00
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mik00 » 16.06.2010 10:35

To że mój ponton Bush posiada klasę żeglugową C to ja wiem. Pytanie jak przekonać o tym człowieka w kapitanacie jeśli nie posiadam oddzielnego papierka potwierdzającego ten fakt a jedyne informacje znajdują się na tabliczce znamionowej pontonu, którego nie będę miał ze sobą podczas załatwiania wizyty w kapitanacie?

Pzdr
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 16.06.2010 10:46

mik00 napisał(a):informacje znajdują się na tabliczce znamionowej pontonu

Zrób zdjęcie tabliczki znamionowej i tyle :idea:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2010 12:46

mik00 napisał(a):To że mój ponton Bush posiada klasę żeglugową C to ja wiem. Pytanie jak przekonać o tym człowieka w kapitanacie jeśli nie posiadam oddzielnego papierka potwierdzającego ten fakt

Pzdr

Możesz się zwrócić do importera lub bezpośrednio do producenta pontonu. Pewnie po podaniu numerów, nazwy i rozmiaru pontonu, prześlą odpowiednie dokumenty.

Pozdrawiam.

smoki3

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone