Jakiejś wiekszej rużnicy pomiedzy autami w PL a autami w HR niezaobserwowałem - poza tym ze klimat oraz dbałość Chorwatów o szczeguły przedłużają znacznie witalnośc oraz świerzośc aut, zarówno tych starych jak i całkiem nowych.
W HR z pewnoscia jezdzi wiecej wynalazków ale to niedziwi bo po co np. dach w aucie jak mozna sobie jezdzić ze słoncem zapanbrat, w naszych realiach albo ci na swiatłach wyrwą radio albo twojej kobiecie torebkę- a ponadto nie ze słońcem zapanbrat a z deszczem - z tąd cabrio wydaje nam sie czyms wielce luksusowym i niesamowitym - tam to poprostu lekka zachcianka u nas wielki indywidualizm oraz odwaga .
Jakiś czas temu miałem przyjemnośc jezdzić po naszych diurawych drogach pieknym klasycznym Jaguarem XJS Cabrio - mym błedem było pozostawienie go na 20 min przy głównej ulicy Gdańska bez dachu, niestety zazdrosc ludzka w pełni została przelana na auto- ludzie zamiast podziwiac piekno tego Youngtime'ra zrobili poprostu z niego smietnik- biała skórzana tapicerka została czyms oblana- co sie dało naszczescie wyczyścić ale na kremowym dywanie pozostały ślady.
Poza Klimatem wielkie znaczenie tez sąsiedztwo- bardzo bym sie zdziwił jesli w HR niewidział bym Ferrari czy Maserati- bo przeciez te auta za miedzą a wzasadzie za wodą to niemal normalka ( z reguły te tańsze i starsze - ale przeciesz to nadal supersamochody).
PL ma nieco inszych sasiadów i do nas napływają masowo SAABy VOLVA czy z takich mocno luksusowych Porsche - w tej marce dominuje Cayenn- zreszta masowy napływ ich rozpoczoł sie kiedy w PL przejadł sie MB ML a nastąpiło to gdy pojawił sie nowy model tegoz Mercedesa, o dziwo tańszy od swojego poprzednika - ale juz nie tak wulgarny jak on - Co mogło nieco odstraszyć potencjalnych kupców a napewno zrobiło to z tymi którzy auto kupuja tylko i wylącznie na pokaz.
Jadąc do Chorwacji mialem nadzieje ze zobacze coś wiecej - bo auta to moja pasja/praca - a przeciesz najpiekniej wyglądają w ruchu ulicznym , na torze czy poprostu w garażu aniezeli na wymuskanym plakacie czy fotce w gazecie.
Ale jedno auto zrobiło na mnie niesamowite wrażenie BMW Z3 Coupe M-Power - jeżdzący rarytas - i chyba najbardziej udane BMW ostatniego dziesieciolecia poprzedniego wieku.
Nalezy pamietać ze co fajniejsze fury w kurortach to poprostu auta bogatych turystów i z tąd ich mnogośc w jednym miejscu może dawac nam fałszywy obraz rzeczywistości - a prawda zapewne jest nieco bardziej prozaiczna - tak jak u nas tylko ładniej , czysciej ...