Od tygodnia jestem w Mimicach i już w pierwszą noc obudził nas bardzo silny wiatr (chowaliśmy wszystko z balkonu

Dlatego przychodzę do Was, drodzy Forumowicze i myślę, że ktoś z Was będzie mi w stanie odpowiedzieć - co to jest za wiatr w Dalmacji?

Bura wraz z sirocco, jest głównym wiatrem na Adriatyku od września do maja. Jest to zimny i suchy wiatr, wiejący z północnego wschodu. Zaczyna się nagle i wieje porwiście w kierunku morza. Ogólnie bora jest tworzona przez układy ciśnienia atmosferycznego zlokalizowane w Europie Środkowej i nad Morzem Śródziemnym.
Bura w Chorwacji (Bora) to silny wiatr północny. Chłodny, suchy i porywisty wiatr katabatyczny. Bura może osiągać bardzo duże prędkości, sięgając nawet do 200 km/h, co powoduje poważne zagrożenie dla żeglugi i bezpieczeństwa na wodzie.
Bura jest suchym, zimnym wiatrem schodzącym z gór. Wieje z północnego wschodu Chorwacji w stronę Adriatyku. Jej imponujące podmuchy z jednej strony budzą grozę, z drugiej zaś zachwyt i fascynację; regulują rytm dnia mieszkańców i, co ciekawe, odgrywają istotną rolę w lokalnej kuchni.
te kiero napisał(a):Jak macie markizę lub inny żagiel, to lepiej na noc zwijać, bo można zapłacić.
Kapitańska Baba napisał(a):Te Twoje nocne wiatry to zwykła bora czyli kalsyczny wiatr katabatycznyTo nie prawda, że ona wieje tylko zimą.