Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dalmacja - wiatr

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rodzynpatryk
Croentuzjasta
Dalmacja - wiatr

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 21.08.2023 00:09

Witajcie!
Od tygodnia jestem w Mimicach i już w pierwszą noc obudził nas bardzo silny wiatr (chowaliśmy wszystko z balkonu :glupek: ), który pojawia się każdej nocy. Poprzednio (tj. 08.2015 Makarska, 08.2016 Mimice) nie przypominam sobie, aby w nocy tak wiało. Wczoraj z ciekawości zacząłem czytać i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, czy jest to jakieś "normalne" zjawisko w tym rejonie. Internet przytoczył pełno artykułów na temat wiatrów w tej części Europy, ale nie znam się na tym za bardzo i niewiele mi to dało. Poza tym, nie potrafię określić kierunku tego wiatru więc opis mało mi daje... :? jedyne informacje, jakie mi pasują, że może to być "wiatr dobrej pogody" lub "nocne wiatry", ale nie wiem czy coś takiego w ogóle występuje. :roll:

Dlatego przychodzę do Was, drodzy Forumowicze i myślę, że ktoś z Was będzie mi w stanie odpowiedzieć - co to jest za wiatr w Dalmacji? :)
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 21.08.2023 04:49

Pierwsze wyniki z Google :mg:

Bura wraz z sirocco, jest głównym wiatrem na Adriatyku od września do maja. Jest to zimny i suchy wiatr, wiejący z północnego wschodu. Zaczyna się nagle i wieje porwiście w kierunku morza. Ogólnie bora jest tworzona przez układy ciśnienia atmosferycznego zlokalizowane w Europie Środkowej i nad Morzem Śródziemnym.

Bura w Chorwacji (Bora) to silny wiatr północny. Chłodny, suchy i porywisty wiatr katabatyczny. Bura może osiągać bardzo duże prędkości, sięgając nawet do 200 km/h, co powoduje poważne zagrożenie dla żeglugi i bezpieczeństwa na wodzie.

Bura jest suchym, zimnym wiatrem schodzącym z gór. Wieje z północnego wschodu Chorwacji w stronę Adriatyku. Jej imponujące podmuchy z jednej strony budzą grozę, z drugiej zaś zachwyt i fascynację; regulują rytm dnia mieszkańców i, co ciekawe, odgrywają istotną rolę w lokalnej kuchni.

Silniejsza jest wieczorem - kiedyś spaliśmy w namiotach w Biogradzie n.m. i muszę przyznać było... czujnie :lol:

Wersja ekstremalna bury:

rodzynpatryk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 21.08.2023 06:16

Dzięki za odpowiedź :D Czyli to jest słynna chorwacką bora? Przyznam, że pierwsze co to powiedziałem o niej żonie, ale jak przeczytałem opis to odrzuciłem. :) W jednym z opisów przeczytałem, że jest to wiatr zimowy, zimny i suchy - dlatego stwierdziłem "to nie bora" :roll: Trudno mi określić czy jest zimny bo przy tym upale robi się przyjemnie wieczorem jak wieje :lool:

Tak z drugiej strony to jak u nas tak wieje w nocy, to kolejnego dnia rano co drugie drzewo połamane, powyrywane z korzeniami, dachy pozrywane, a tutaj spokój :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 21.08.2023 07:30

Będąc w Omisiu a więc stosunkowo blisko Mimic, takie nocne mocne wiatry były często.
Jak macie markizę lub inny żagiel, to lepiej na noc zwijać, bo można zapłacić.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 21.08.2023 09:25

Te Twoje nocne wiatry to zwykła bora czyli kalsyczny wiatr katabatyczny :D To nie prawda, że ona wieje tylko zimą. Zimą jest dłuższa i silniejsza ale pojawia sie przez cały rok. Latem potrafi wiać bardzo miejscowo i bardzo krótko - zdarza się, że powieje pół godziny i znika. Nie osiąga tez pełni swojej mocy - raczej nie przekracza 8-9B, zimą bywa 12B. Są miejsca na chorwackim wybrzeżu szczególnie narażone na ten wiatr ze względu na ukształtowanie terenu i Omiś oraz okolice właśnie do nich należą - bora dmucha w kotlinach, ujściach rzek - czyli miejscach gdzie zimne powietrze zza gór ma możliwość przedostania się na drugą ich stronę. W Chorwacji wieje z kierunku północno-wschdniego, jest chłodna, doskonale poprawia przejrzystość powietrza. Jej uderzenie potrafi być bardzo nagłe - niewprawione oko zwłaszcza z lądu może nie wychwycić oznak jej nadejścia.
rodzynpatryk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 25.08.2023 00:19

te kiero napisał(a):Jak macie markizę lub inny żagiel, to lepiej na noc zwijać, bo można zapłacić.

Dzięki za radę, na szczęście mieliśmy na balkonie tylko suszarkę z ręcznikami i mokrymi rzeczami z plaży, które ściągałem w środku nocy (przyzwyczajony do wieszania prania u siebie na balkonie, zawsze solidnie przyczepiam klamerkami). :)

Kapitańska Baba napisał(a):Te Twoje nocne wiatry to zwykła bora czyli kalsyczny wiatr katabatyczny :D To nie prawda, że ona wieje tylko zimą.

Dzięki za Wasze opisy i wyjaśnienia, teraz nie mam wątpliwości 8) szukając informacji o wietrze, bore skreśliłem przez opis, że występuje zima i od września. :oczy:
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 27.02.2024 22:00

W lipcu 2021r. mieliśmy borę przez kilka dni każdej nocy. Lokalizacja to Rovanjska. Więc latem również wieje.
Bidon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bidon » 01.03.2024 10:11

Powrót do Pogoda i klimat

Dalmacja - wiatr
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies