Kastel Stafilic!
W życiu nie miałam tak miłych, fajnych, pomocnych i ciepłych gospodarzy, a byłam już w Chorwacji dziewiąty raz!
Gospodarze wynajmują 3 apartamenty na parterze. Każdy ma swój kawałek ogródka/podwórka ze stolikiem i huśtawką ogrodową. Do tego wspólny ogromny stół z wielkim grillem i otwartą kuchnią letnią. Gospodarze mieszkają na górze i często zaglądają, pytają, dogadzają gościom.
Apartamenty mają 3. Jeden większy z 2 pokojami, a pozostałe dwa to studia z dużym pokojem, aneksem kuchennym i łazienką. Mieliśmy takie właśnie studio (2 dorosłych i 3,5 latek). Wszystko świeże, niezniszczone bardzo dobrze wyposażone. Pierwszy raz spotkała się z tym, aby w apartamencie było niemal wszystko na początek. Ręczniki papierowe, przyprawy, soczek i lód w lodówce, do tego mikrofala, ekspres przelewowy + filtry...
Właściciele przywitali nas własnej roboty nalewką i domowymi ciasteczkami.....
Ceny też nie powalały, bo płaciliśmy 40 euro za dobę. Oczywiście klima była w cenie.
Gospodarze nie dość że przynosili nam świeże figi, swoje winko, to zaprosili wszystkich swoich lokatorów na wspólnego grilla z wypasionym żarełkiem i lokalnymi napojami. Dzieciom nawet ugotowali pyszną zupkę rybną!
Mój synek polubił ich bardzo i traktował ich niemal jak dziadków!
Na pożegnanie wycałowali nas i jeszcze na drogę władowali ze 2 kg świeżych fig!
Sam dom z ogrodem/podwórkiem jest ogrodzony, zamykany, dlatego jest bardzo bezpiecznie dla dzieci.
Do plaży żwirkowej jest około 200m boczną uliczką, bokiem boiska (po drodze jest szkoła średnia) i ścieżką. Plaża jest dość wąska, ale zawsze mieliśmy trochę miejsca do rozłożenia swoich klamotów a byliśmy w szczycie sezonu (od 22 lipca do 6 sierpnia).
Okolica przyzwoita, choć może szału nie ma, widok z plaży super - na pozostałe Kastele i góry!
Dla niektórych problemem może być niewielka odległość od lotniska, ale dla mnie to nie był problem. Samoloty latały w takich porach, ze nikomu to nie przeszkadzało, a jeszcze było atrakcją porobić trochę fajnych fotek nisko latającym samolotom.
Sam Kastel Stafilic jest raczej kameralny, fajny dla rodzin z dziećmi. Pozostałe Kastele są trochę bardziej rozrywkowe i bardziej typowe - Kościołki, knajpki, długie wybetonowane nadbrzeże. Jest gdzie iść wieczorkiem. Natomiast nie polecam tam mieszkać, chyba że ktoś lubi dalekie wędrówki w poszukiwaniu skrawka plaży i upał wąskich uliczek....
Cóż urlop był naprawdę udany, gospodarze ponadprzeciętni, więc nie mogłam o nich nie napisać!!!
Namiary na obiekt