Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dalmacja: powrót do przeszłości (2005, 2006)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 09.05.2008 22:40

Leszek Skupin napisał(a):Śledzę z niemałym zainteresowaniem, bo w tym roku zamierzam popłynąć z rodziną na Hvar, zrealizować to co się w tamtym roku nie udało ;) a widzę, że jesteś kopalnią wiedzy na temat tej wyspy i jej zakątkach, gdzie co warto zobaczyć czy kupić ;)

Jaka tam kopalnia wiedzy... Przy większości hvarskich bywalców-miłośników to ja jestem marny żuczek :( . A w Pitve to nawet nie dotarłam :oops: do słynnego tunelu...
Niemniej jednak - coś jeszcze tu przed wakacjami pokażę :D :papa:
zawodowiec
Cromaniak

Postnapisał(a) zawodowiec » 09.05.2008 23:14

Tyle razy przejeżdżaliśmy przez Pitve, czasem i chodziliśmy po niej, ale jakoś zakupy robiliśmy tylko w tym przydrożnym straganie. Trzeba będzie to nadrobić.

Długo się zastanawialiśmy co znaczy nazwa. W końcu wykminiłem że pitwa to taka bitwa w której wygrywa ten co więcej wypije.
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 10.05.2008 19:54

zawodowiec napisał(a): Długo się zastanawialiśmy co znaczy nazwa. W końcu wykminiłem że pitwa to taka bitwa w której wygrywa ten co więcej wypije.

Jako że Pitve to baa..aardzo stara osada, jej nazwa najprawdopodobniej wywodzi się od jeszcze starszej nazwy Hvaru - Pityeia ("Među njima je i mnoštvo endemskih vrsta, primjerice dalmatinski bor, prema kojem je otok i dobio prvo ime Pityeia, Borov otok."). Ale ZDECYDOWANIE BARDZEJ podoba mi się Twoja wersja, skąd się Pitve wzięło :lol: - w winnej krainie to jak najbardziej prawdopodobne :wink: .
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.05.2008 21:12

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.05.2008 21:17

dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 11.05.2008 16:44

Zauroczył nas również niewielki Vrisnik położony na stoku wzgórza w otoczeniu winnic. Tu też sporo starych kamiennych domostw - prawdziwa Dalmacja 8)
Na szczycie wzgórza położony jest XVII-wieczny kościół sv. Antuna opata, do którego dochodzi się piękną cyprysową alejką.

1-P1016912.JPG

2-P8296908.JPG

3-P8296910.JPG

4-P8296917.JPG

5-P8296918.JPG

Z Vrisnika pięknie widać kolejną wioskę - Svirče.

6-P8296914.JPG

7-P8296920.JPG

W czasie tego pierwszego (bo mam nadzieję, że nie ostatniego :) ) pobytu na Hvarze wioskę "poznaliśmy" tylko z okien samochodu :( .
Dokładniejsze zwiedzenie jeszcze przed nami, kiedy się pojawimy na dłużej na Hvarze kolejnym razem. Przyjedziemy do Svirče wówczas z pewnością, bo przecież m.in. z tutejszych winnicach wywodzi się plavac.
Ostatnio edytowano 10.02.2020 10:30 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
witki
Cromaniak

Postnapisał(a) witki » 13.05.2008 11:02

czekamy na ciąg dalszy :wink:
Lidia K
Cromaniak

Postnapisał(a) Lidia K » 13.05.2008 15:02

Sympatyczny spacerek po małych osadach. Alejka cyprysowa piękna, czuję zapach tego miejsca. Zaskoczyły mnie dwa fakty, domy są często piętrowe, a nawet kilkupiętrowe, a nie tylko parterowe. I kopuła na wieży kościoła(hełm?) sv. Antuna jest wykonana z kamienia. Przeurocza. Nie przypominam sobie, żebym kiedyś tak szczególnie zwróciła uwagę na szczyt wieży.
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 14.05.2008 20:18

Teraz trochę o jednej z większych miejscowości na wyspie, którą odwiedziliśmy jednego popołudnia, co oczywiście jest :? zbyt krótkim czasem na poznanie wszystkich zakamarków. Ale zawsze lepszy rydz, niż nic :) !
W XIV w. Jelsa była portem wsi Pitve, a której pisałam wcześniej. Pitvianie pewnie wtedy nawet nie przypuszczali, że wkrótce to Jelsa będzie się bardziej liczyć...

1-P8317155.JPG

2-P8317157.JPG

Mieliśmy mały problem z zaparkowaniem samochodu w pobliżu portu, pojechaliśmy więc wyżej na jakąś uliczkę na północ od niego. Może to i dobrze, bo przynajmniej mieliśmy stamtąd fajny widoczek na miasteczko 8) .

3-PIC_0212.JPG

4-PICT0799.jpg

5-PICT0801.jpg

Na skróty uliczkami-schodkami obok maleńkiego kościółka Sv. Mihovila było do centrum w zasadzie całkiem blisko :) , a uliczki wychodziły wprost na park w pobliżu portu.
Zatoka portowa, w porównaniu z tą w Starim Gradzie, nieduża - ale bardzo urokliwa. Z nabrzeża widać wieżę kościoła parafialnego.

6-PIC_0210.JPG

7-PICT0805.jpg

8-PICT0809.jpg

Pod parasolkami jest lodziarnia, a zaraz za nią knajpka, w której jedliśmy obiadek. Wszyscy byli zadowoleni - oprócz mnie :( . To chyba do tej pory jedyny raz w Cro, kiedy podane danie mi nie smakowało. Miało to być rizotto z owocami morza i w zasadzie było :?, tyle że z morskich stworów został w nim tylko mocno słony smak Jadranu, a sam ryż to była jednolita kleista masa :( . Od tej pory zanim zamówię w jakiejś knajpce rizotto, najpierw patrzę :idea: jak je podają komuś innemu - smaku i tak nie przewidzę, ale co najmniej podoba mi się to, co jem :wink: .
Ostatnio edytowano 10.02.2020 10:44 przez dangol, łącznie edytowano 2 razy
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 14.05.2008 20:33

Po obiedzie spacer uliczkami miasteczka.

1-P8317156.JPG

2-PICT0811.jpg

Oglądamy kościółek Sv. Ivana zbudowany w XV w., przebudowany w XVII w. Jest on zbudowany na nietypowym planie sześciokąta.

3-PICT0810.jpg

4-PIC_0199.JPG

Teraz kolej na bliższe poznanie parafialnego kościoła Sv. Marije . Początki budowli sięgają XIV w., ale przeszedł on liczne przebudowy (dla obecnego wyglądu największy wpływ miały te z XVI w. i z XIX w.)

5-PICT0814.jpg

6-PIC_0206.JPG

Idziemy znów w okolice portu, żeby jeszcze trochę nacieszyć oczy...
Pora na powrót do aut - po drodze jeszcze raz ogarniajmy widokiem miasteczko, teraz już nam trochę znajome :D . Trochę żal, że nie dotarliśmy wszędzie, na przykład od widocznego na pagórku kościółka Gospe od Zdravlja - patronki Jelsy i pobliskich wiosek. Może następnym razem :idea: ...
Ostatnio edytowano 10.02.2020 10:53 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 14.05.2008 21:05

Fajne foty........jeszcze, jeszcze.
zawodowiec
Cromaniak

Postnapisał(a) zawodowiec » 14.05.2008 23:06

Jelsa jak i cały Hvar, kawał naszego życia, nie tylko wakacyjna miejscówka, to coś więcej (znowu Sapkowski...), tym przyjemniej się czyta i ogląda :D
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 14.05.2008 23:18

zawodowiec napisał(a): ... kawał naszego życia ... to coś więcej (znowu Sapkowski)

Sapkowski jest co nieco związany z moim życiem :lol: :wink: , bo część akcji "Narrenturmu" dzieje się w Bierutowie, a to moje rodzinne miasteczko 8)
Lidia K
Cromaniak

Postnapisał(a) Lidia K » 15.05.2008 10:33

Też nacieszyłam oczy spacerkiem po Jelsie.

Fajne zdjęcia i nie tylko te zrobione przez M. Cudowna pogoda na spacery, słoneczko i małe, białe chmurki. Oglądając specjalnie zwracałam uwagę kto robił zdjęcia M czy ktoś inny, z tych innych może bym niektóre lekko wyostrzyła. A na przyszłość .......... starałabym się pamiętać o pionie. Kiedy zrobiliśmy skanowanie filmów okazało się, że zdjęcia zrobione przeze mnie wszystkie są odchylone od pionu :oops: . Na małych odbitkach nie widziałam tego, ale na ekranie............niestety :( Teraz staram się również na to zwracać uwagę robiąc zdjęcia. Oczywiście nie przeszkadza to w delektowaniu się spacerem.

Czy swoje rodzinne miasto jeszcze odwiedzasz :?: Może mały spacer po Bierutowie zobaczymy :?:
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 15.05.2008 12:52

Lidia K napisał(a): A na przyszłość .......... starałabym się pamiętać o pionie. Kiedy zrobiliśmy skanowanie filmów okazało się, że zdjęcia zrobione przeze mnie wszystkie są odchylone od pionu :oops: . Na małych odbitkach nie widziałam tego, ale na ekranie............niestety :( Teraz staram się również na to zwracać uwagę robiąc zdjęcia.

Trzymanie pionu to czasami bardzo trudna rzecz - zwłaszcza po chorwackim winku :wink: . A tak na poważnie - to powinnam ubierać okulary korekcyjne, gdy patrzę gdzieś dalej niż 0,5 metra (trochę dziwne, bo mój rocznik ubiera już raczej okulary, jak patrzy na coś z bliska), ale kto by o tym pamiętał? No i pion się rozmywa :( , zwłaszcza gdy pstrykam coś na szybko i nie pamiętam :oops: , ze krzywe wieże to wyjątki, a morze nie jest pochyłe :lol: .

Lidia K napisał(a):
Czy swoje rodzinne miasto jeszcze odwiedzasz :?: Może mały spacer po Bierutowie zobaczymy :?:

Czasem bywam :D , chociaż ostatnio coraz rzadziej, o moich fotkach ze spacerku póki co można więc tylko pomarzyć :?. Ale na zainteresowanych :wink: miejscem skąd się wywodzę czeka w necie gotowy foto-spacerk jednego z mieszkańców.
Ostatnio edytowano 10.02.2020 10:55 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Dalmacja: powrót do przeszłości (2005, 2006) - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies