aodbq1 napisał(a):numenius napisał(a):DUBROWNIK:
Dojechaliśmy do Dubrownika, po drodze widziałem, że w porcie nie stoi żaden duży "wycieczkowiec" (widać to z mostu przy wjeździe do miasta), więc skierowaliśmy się do miasta. Z Jadranki w prawo i jeszcze raz w prawo po chwili jechaliśmy ulicą Vukovarską. Nie miałem (niestety) planu miasta, więc pełna improwizacja. Z drogi dojazdowej niekoniecznie widać, gdzie jest Stare Miasto, czyli nasz cel. Widać dopiero przy wyjeździe z tego miasta z Jadranki.
Zauważyłem po prawej stronie jakieś centrum handlowe, za nim za chwilę zajezdnię autobusową. Wjechałem na nią, ale szybko stwierdziłem, że to teren przedsiębiorstwa. Po chwili zatrzymania podszedł do mnie pracownik zajezdni i na moje pytanie grzecznie wskazał, że naprzeciwko wjazdu do tejże zajezdni jest wjazd na podziemny parking. Zapytałem, czy zna cenę postoju (5 kun/h) i temat parkowania załatwiony. Jest to parking w biurowcu "Atlantic Center". Po wyjściu zapytałem o drogę do starego miasta. Wskazano nam około 2km spaceru. ..
Bardzo fajna relacja - dziękuję.
Pytanie do autora: próbuję zlokalizować ten parking w biurowcu "Atlantic Center". Czy pamiętasz może ulicę albo adres ?
Wydaje mi się, że "Atlantic Cewnter" leży przy ul.Vukovarskiej, ale oczywiście administracyjnie może być przypisany do którejś z przecznic. To duży obiekt, a napis na elewacji widać z daleka. Jeżeli otworzysz sobie w Google mapę z ulicą Vukovarską, to przy zbliżaniu pojawią Ci się ikonki supermarketu Tomi i dworca autobusowego. To właśnie w tym miejscu, tyle, że market i dworzec są po jednej stronie ulicy, a parking
w tym centrum jest po jej drugiej stronie. W pobliży jest też Deutchebank, który wówczas miał dobry kurs wymiany Euro/Kuna. W supermarkecie Tomi jest dostępna toaleta (średnio estetyczna, ale gdy ktoś potrzebuje...). Parking tani, ale w cieniu, pod ziemią i sporo wolnych miejsc. 30 minut spaceru, częściowo
z pięknymi widokami na Jadran w prawo i na Srd w lewo i jest się w Old Dubrovnik.