Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dalmacja, Pag - wrzesień 2012 ;)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 08.06.2013 15:15

[quote
]
Ostatnia rada, o której właśnie sobie przypomniałam! Zanim pojedzie się na południe warto mieć zieloną kartę. Będąc tak blisko Dubrovnika bardzo chciałam go zobaczyć, dopiero na miejscu dotarło do mnie, że zapomnieliśmy o zielonej karcie. Bez niej zostawała opcja płacić na granicy lub prom. Prom licząc nas trójkę + samochód wychodziło dosyć drogo, napewno mielibyśmy za to dodatkowy nocleg, na granicy nie wiedzieliśmy jak to wygląda, więc niestety Dubrovnik muszę zostawić na inny wyjazd (Ale przynajmniej jest pretekst, żeby wrócić w tamte rejony )

Spokojnie mogliście jechać bez zielonej karty. Jadąc głębiej do BiH to i owszem trzeba mieć, ale na drodze do Dubrownika nie sprawdzają (jechałam kilka razy). Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wakacji
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 08.06.2013 17:38

aga_stella napisał(a):[quote
]
Ostatnia rada, o której właśnie sobie przypomniałam! Zanim pojedzie się na południe warto mieć zieloną kartę. Będąc tak blisko Dubrovnika bardzo chciałam go zobaczyć, dopiero na miejscu dotarło do mnie, że zapomnieliśmy o zielonej karcie. Bez niej zostawała opcja płacić na granicy lub prom. Prom licząc nas trójkę + samochód wychodziło dosyć drogo, napewno mielibyśmy za to dodatkowy nocleg, na granicy nie wiedzieliśmy jak to wygląda, więc niestety Dubrovnik muszę zostawić na inny wyjazd (Ale przynajmniej jest pretekst, żeby wrócić w tamte rejony )

Spokojnie mogliście jechać bez zielonej karty. Jadąc głębiej do BiH to i owszem trzeba mieć, ale na drodze do Dubrownika nie sprawdzają (jechałam kilka razy). Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wakacji

Nie wprowadzaj ludzi w błąd. ZK obowiązkowa jest na całym terenie BiH bez względu na to czy jedziesz w głąb kraju czy tylko krótki odcinek w drodze do Dubrownika. Ale o tym jest inny wątek, wątek rzeka.
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 10.06.2013 17:42

Nie wprowadzaj ludzi w błąd. ZK obowiązkowa jest na całym terenie BiH bez względu na to czy jedziesz w głąb kraju czy tylko krótki odcinek w drodze do Dubrownika. Ale o tym jest inny wątek, wątek rzeka.
[/quote]
[/quote][/quote]
Oczywiście, że karta obowiązuje na całym terytorium BiH, mnie chodziło o to, że jeśli jest się w miarę blisko (a nie ma się karty), to można zaryzykować. Tak zrobiliśmy za pierwszym pobytem (nie planowaliśmy jazdy do Dubrovnika), ale uznaliśmy, że warto pojechać. Gospodarz stwierdził, że nie powinniśmy mieć kłopotów. I tak było. Jasne, że lepiej kupić kartę i mieć święty spokój (zwłaszcza w przypadku kolizji).
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 11.06.2013 12:25

Zwłaszcza, że Zielona Karta jest za darmo.

:smo:
k.ka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) k.ka » 11.06.2013 19:01

A ja słyszałam, że jest za darmo jak się wykupuje OC, a potem trzeba dopłacać... Ktoś wie jak jest? W sumie wakacje już za 2,5 miesiąca, trzeba się przygotować :D
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 11.06.2013 19:03

k.ka napisał(a):A ja słyszałam, że jest za darmo jak się wykupuje OC, a potem trzeba dopłacać... Ktoś wie jak jest? W sumie wakacje już za 2,5 miesiąca, trzeba się przygotować :D

Każda firma podchodzi do tematu inaczej.
Zapytaj u swojego ubezpieczyciela i styknie.
yacus
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) yacus » 19.06.2013 10:48

Jestem pod wrażeniem waszych wakacji :)

Wybieram się w połowie lipca do Chorwacji, na chwilę obecną upatrzyliśmy sobie Pulę - jedziemy w ciemno. Lecz nie o tym...również wyruszam z Krakowa, planuję jechać tak jak Wy czyli Słowacja, Węgry i Cro (Chyżne, Banska Bystrica, Budapeszt i M7 do Zagrzebia. Możecie podpowiedzieć jak wygląda sprawa z LPG na Węgrzech? Zasięg na butli mam około 350km, więc wyjeżdżając z Krakowa tankowanie wypada przed budapesztem a potem już Chorwacja. Dodam tylko, że to mój dziewiczy, również "posesyjny" wypad do Cro :)
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 19.06.2013 11:17

Wyjazd w lipcu w "ciemno" może być trudno z noclegiem, ale mimo to życzę powodzenia i udanych wakacji!

:papa:
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 19.06.2013 11:19

anakin napisał(a):
k.ka napisał(a):A ja słyszałam, że jest za darmo jak się wykupuje OC, a potem trzeba dopłacać... Ktoś wie jak jest? W sumie wakacje już za 2,5 miesiąca, trzeba się przygotować :D

Każda firma podchodzi do tematu inaczej.
Zapytaj u swojego ubezpieczyciela i styknie.

Tak zgadzam się z wami w 100%, łącznie z OC, zawsze trzeba upomnieć się dodatkowo o ZK.

:smo:
yacus
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) yacus » 19.06.2013 11:34

ARTUR_KOLNICA napisał(a):Wyjazd w lipcu w "ciemno" może być trudno z noclegiem, ale mimo to życzę powodzenia i udanych wakacji!

Dziękuję :)

Również się tego obawiam, jednak różne opinie krążą po sieci. Jeżeli nie w tym miejscu, to może w innym :) Nie mam żadnych sprawdzonych namiarów, w które mógłbym uderzyć. Nie chcę również zarezerwować noclegu 5 km od plaży :D
k.ka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) k.ka » 19.06.2013 15:59

yacus napisał(a):Jestem pod wrażeniem waszych wakacji :)

Wybieram się w połowie lipca do Chorwacji, na chwilę obecną upatrzyliśmy sobie Pulę - jedziemy w ciemno. Lecz nie o tym...również wyruszam z Krakowa, planuję jechać tak jak Wy czyli Słowacja, Węgry i Cro (Chyżne, Banska Bystrica, Budapeszt i M7 do Zagrzebia. Możecie podpowiedzieć jak wygląda sprawa z LPG na Węgrzech? Zasięg na butli mam około 350km, więc wyjeżdżając z Krakowa tankowanie wypada przed budapesztem a potem już Chorwacja. Dodam tylko, że to mój dziewiczy, również "posesyjny" wypad do Cro :)

My tankowaliśmy Sahy - Słowacja, potem tuż za granicą Chorwacką jest (jeśli jedziesz M7), a potem znalazłam kilka stron ze stacjami na autostradzie i wyliczyłam gdzie mniej więcej trzeba tankować, żeby potem się nie denerwować, że np 100km trzeba jechać na benzynie. Ogólnie unikaj tankowania na Wę
grzech, bo drogo i my raz jak tankowaliśmy to samóch wogóle "kopa" nie miał :)
Tu są fajne stronki:
http://www.fuel-prices-europe.info/ <- ceny paliw
http://www.petrol.eu/gas-stations/map#Q <- zaznaczone stacje z LPG m.in Chorwacja
http://lpg-forum.pl/mapy-stacji-lpg-w-e ... 13450.html <- a tu strona jakby ci się jakiekolwiek inne państwo na wakacje czy przejazd zamarzyło :D
My też mamy zakres około 320-370km, w zależności od trasy i chęci do wyprzedzania (ja mam górną granicę, mąż dolną :mrgreen: ), nie było większego problemu, nawet jak nie wiesz gdzie są na autostardzie stacje to wypatrywać, żeby pod znakiem pisało GLP :)
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 20.06.2013 10:04

yacus napisał(a):
ARTUR_KOLNICA napisał(a):Wyjazd w lipcu w "ciemno" może być trudno z noclegiem, ale mimo to życzę powodzenia i udanych wakacji!

Dziękuję :)

Również się tego obawiam, jednak różne opinie krążą po sieci. Jeżeli nie w tym miejscu, to może w innym :) Nie mam żadnych sprawdzonych namiarów, w które mógłbym uderzyć. Nie chcę również zarezerwować noclegu 5 km od plaży :D

Mimo wszystko na pewno jedź i korzystaj z uroków tego pięknego kraju!

:papa: :boss:
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Dalmacja, Pag - wrzesień 2012 ;) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone