Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dalmacja na rowerze

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szy
Turysta
Dalmacja na rowerze

Nieprzeczytany postnapisał(a) szy » 19.06.2014 19:25

Cześć! Pierwszy raz z Wami, kłaniam się nisko :)

Wybieramy się na kilka dni w "Wasze" klimaty :), chcemy na rowerach poskakać po wyspach i wybrzeżu Dalmacji. Od Trogiru, przez Brac, Hvar, Korculę, do Dubrovnika.

Jeśli ktoś z Was ma ochotę rzucić okiem na naszą trasę i podsunąć nam jakieś sympatyczne, a mało znane miejsce do odwiedzenia, to będziemy wdzięczni. Oczywiście sam jestem na etapie pochłaniania wiedzy o Chorwacji, ale radami bywalców nie pogardzę... :)

To nasza trasa i kilka słów wprowadzenia - dzięki!

(tu miał być link do naszej strony, ale widzę, że muszę na niego zasłużyć - obrazek więc)

chorwacja-znajkraj.png

Wrócić do Splitu zamierzamy Jadrolinią z Dubrovnika.

Pozdrowienia :]

Szy.
szy
Turysta
Rower na katamaranie z Hvaru do Velej Luki

Nieprzeczytany postnapisał(a) szy » 19.06.2014 19:29

Hej.

W moim wcześniejszym poście wspominałem, że wybieramy się na rowery do Dalmacji. Jeden z etapów naszej wędrówki to rejs z Hvaru (miasta) do Velej Luki. Niestety, trasę obsługuje katamaran i oficjalnie roweru nie damy rady zabrać.

Czy da się dogadać z kapitanem, czy próbowaliście przewieźć rower na tej linii?

Czy oprócz katamaranu Jadroliniji istnieje inne połączenie na tej trasie, gdzie można zabrać rower? Niestety, w popularnych wykazach promów takiego nie znalazłem...

Dzięki za pomoc :]

Szy.
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 21.06.2014 17:45

Cześć Szymon :)
Znam Twoją stronę, czytałem chyba wszystkie relacje :) Właśnie przeczytałem też zapowiedź tegorocznego wyjazdu - http://www.znajkraj.pl/chorwacja-na-row ... y-dalmacji kiedy ruszacie?
Na katamaranach rowery to wróg, egzekwują to niestety. My też się wybieramy w tym roku do Chorwacji z rowerami ale w nieco innej formie, zabieramy je autem i stacjonując w jednym miejscu objeżdżamy co się da w okolicach :) Na pewno zawitamy na Hvar a co jeszcze to się okaże.

Zajrzyj tutaj i pytaj w tym dziele, na pewno pomogą w sprawie Cro i rowerów, ja aż takiego doświadczenia w jeżdżeniu na dwóch kółkach po tym kraju nie mam :)
rower-kondycje-buduje-i-paliwa-nie-potrzebuje-t31189.html

Widzę, że ze Starego Gradu do Korculi pływa Jadrolinija, więc chyba jest możliwość zabrania rowerów :)
http://www.jadrolinija.hr/docs/default- ... f?sfvrsn=2

Zazdroszczę płw. Peljesac na rowerach, dla mnie magiczne miejsce! :)
szy
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szy » 21.06.2014 22:10

remikrmk napisał(a):Cześć Szymon :)
Znam Twoją stronę, czytałem chyba wszystkie relacje :)

:)), dzięki!

remikrmk napisał(a):Właśnie przeczytałem też zapowiedź tegorocznego wyjazdu - kiedy ruszacie?

Pod koniec lipca, początek sierpnia. Tak jakoś :]

remikrmk napisał(a):Na katamaranach rowery to wróg, egzekwują to niestety.

Właśnie, zdążyłem się zorientować :/. Ale zdążyłem kilka linii odpytać mejlowo o rowery - żadna nie zrobiła wyjątku, chociaż Jadrolinija zapowiedziała, że zapakowane w torby rowery... przewiezie. Ale czy przez dwa tygodnie wozić torby dla jednego rejsu?

remikrmk napisał(a):My też się wybieramy w tym roku do Chorwacji z rowerami ale w nieco innej formie, zabieramy je autem i stacjonując w jednym miejscu objeżdżamy co się da w okolicach :) Na pewno zawitamy na Hvar a co jeszcze to się okaże.

Na bank też będzie fajnie :). Gdybyśmy się spotkali, to mam nadzieję na bezpardonowe zaczepienie na trasie :]

A jazda grzbietem Hvaru - na naszym etapie planowania podróży - wydaje mi się najatrakcyjniejszym dniem wyjazdu.

remikrmk napisał(a):Zajrzyj tutaj i pytaj w tym dziele, na pewno pomogą w sprawie Cro i rowerów, ja aż takiego doświadczenia w jeżdżeniu na dwóch kółkach po tym kraju nie mam :)

Dzięki :]

remikrmk napisał(a):Widzę, że ze Starego Gradu do Korculi pływa Jadrolinija, więc chyba jest możliwość zabrania rowerów :)

Zgadza się, ale jest jeden szkopuł - koszt rejsu linią "wybrzeżową" znacząco różni się od kosztów promów między wyspami - ten kawałek z rowerami to aż 72 euro. Cena to jedno, drugie - wylądujemy nie na tym końcu Korculi, co trzeba :). I juz mi to psuje koncepcję ;)

Wydaje mi się więc, że po jeździe Hvarem wrócimy ze Starego Gradu do Splitu i z niego popłyniemy promem do Velej Luki. A Jadrolinią linią będziemy za to chcieli wrócić z Dubrovnika do samochodu.

Chociaż... im więcej czytam o Chorwacji, tym coraz bardziej skłaniam się ku porzuceniu Rumunii tego lata i przedłużeniu Chorwacji - wtedy wyspami pojedziemy już od Rijeki do samego Dubrovnika. I zamiast części - zobaczymy całe wybrzeże. No, bez Istrii... :]

Dzięki, pozdrowienia :]

Szy.
lawenda80
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lawenda80 » 21.06.2014 22:19

Polecam blog kołem się toczy
szy
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szy » 22.06.2014 12:41

Znamy się z Karolem, jednak ma swój styl podróżowania, który nie do końca jest naszym :)

W dodatku mało Dalmacji w Jego postach. A z wysp był tylko na Pagu.

Szy.
Iza&Krzysiek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iza&Krzysiek » 22.06.2014 16:08

Witaj

Jadąc przez Hvar polecam od Starego Gradu do Hvaru wybrać "starą drogę" przez Brusje.
Ładniejsze widoki, mniejszy ruch samochodowy, bardziej wymagające podjazdy :) , ale i szybkie zjazdy. Sam mijałem tam grupki rowerowe.
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 22.06.2014 16:12

Szymon a co ze Słowenią? Jedziecie tam? Na Twojej stronie jest jej zapowiedź :) Wybierzemy się tam na kilka dni jadąc do Chorwacji i zbieram info o rowerowaniu w tym kraju. Jeśli masz jakieś ciekawe informacje to podziel się nimi :)
szy
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szy » 22.06.2014 23:06

remikrmk napisał(a):Wybierzemy się tam na kilka dni jadąc do Chorwacji

I taki też mamy plan :]

Zarys trasy na stronie, parę zaplanowanych miejsc też. Więcej może wrzucę z czasem, o ile zdążymy coś przed samym wyjazdem jeszcze planować.

... taka wygodna ta Słowenia przed Chorwacją :]

Szy.
Gajus.ems
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 23.06.2014 15:51

Hej witam !
Piękna trasa, moim zdaniem najciekawsza widokowo w CRO, wiem coś o tym bo przeszedłem ją na piechotę, niektóre miejsca kilkakrotnie( oczywiście nie w jednym roku, odcinek od Peljesca po Dubrownik pojazdem) Trochę pojeździłem rowerem po Peljesacu, byłem chyba w każdej miejscowości, jeździ się świetnie, jest wiele przejezdnych dróg szutrowych. Co do katamaranu na trasie Hvar Vela Luka to również kilka razy przemieszczałem się nim, z całą pewnością nie było tam rowerów. Opcja promu z Starego Gradu do Splitu i powrót do Vela Luki wydaje się optymalna, ma jednak minusy tj. czas i oczywiście koszty. Nie są one wysokie jeżeli chodzi o pojedynczą osobę, jednak z rowerem to już drugie tyle. Między wyspami kursują prywatni przewoźnicy ( takie starawe nieduże łajby, cena tez konkurencyjna, na które można wnieść rower, korzystałem z tej możliwości. Jednak nie widziałem takowych na trasie Hvar-V. Luka. Powodzenia.
GAJUS
szy
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szy » 24.06.2014 09:59

Bardzo dzięki za tyle pisania :), nawet za te ostatnie niewesołe wieści. Może w końcu okaże się, że wydłużając trasę z czegoś w rejonie Hvar-Korcula zrezygnujemy i problem zniknie. Chociaż w tym momencie jeszcze mi szkoda każdej wyspy.

Dzięki! :]

Szy.

Powrót do Chorwackie ABC