Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
poljako_poljako
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) poljako_poljako » 07.11.2009 14:39

Dangol. Pozdrawiam i gratuluję relacji, którą czytam z zainteresowaniem. W tym roku też udało się nam dotrzec na Lastovo i mam nawet parę zdjęć z miejsc, które widac na Twoich.
Kościołek z "turystą" bardzo podobnym do tego, którego Ty sfotografowałaś.
Obrazek

Jeśli chodzi o kominy na Lastovie, to mam fajne zdjęcie, gdzie widać połączenie "tradycji z nowoczesnością" (nie pytajcie, które to "tradycja" a które "nowoczesność")
Obrazek

Co do anteny, to nie jest zamontowana na kościółku ale ma solidny fundament i strażnika w postaci dzielnego psa.
Obrazek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 07.11.2009 19:30

poljako_poljako napisał(a): W tym roku też udało się nam dotrzec na Lastovo i mam nawet parę zdjęć z miejsc, które widac na Twoich.
Kościołek z "turystą" bardzo podobnym do tego, którego Ty sfotografowałaś.

Witaj :D
Aż mi głupio, że dopiero :oops: teraz, przy okazji Twej wizyty "u mnie", dotarłam do Twojego lasovskiego jeż-pikniku. Ale już nadrobiłam :D . Szkoda, że przegapiłam przed naszym rejsem, bo Twoja relacja :idea: mogłoby się przydać w tej samej mierze co te, o których istnieniu wspomniałam wcześniej. Zwłaszcza, że opłynąłeś wyspę 8) bardziej od nas.

A co do turysty pod św. Rochem - widocznie jest to dobre miejsce, żeby tam przysiąść i odpocząć :D

Mam propozycję ( i mam nadzieję, że nie do odrzucenia :wink: ), żebyś jeszcze wydobył co nieco ze swego fotkowego archiwum i :idea: dorzucił na forum albo do swojej relacji, albo tu do mnie? Wyspa nie jest jeszcze zbyt popularna wśród forumowiczów, moglibyśmy im przybliżyć jej uroki :). Co Ty na to?
Ostatnio edytowano 16.02.2020 20:52 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 07.11.2009 20:42

Największą świątynią w miasteczku jest parafialny kościół sv. Kuzme i Damjana - patronów Lastova widniejących w herbie.
Wysoką kościelną wieżę już widzieliście na fotkach z panoramkami miasteczka :arrow: teraz ujęcia z bliska :) .

1-=P9084711.JPG

2-P9084715.JPG

3-P9084714.JPG

Świątynia została zbudowana w początkach XIV wieku. W każdym bądź razie w 1310 r. kościół :idea: już by , bo właśnie tu podpisano Statut Lastova.
Początkowo była tylko jedna nawa. Przebudowę rozpoczęli w 1469 rok Ilijić i Maroje Ratković z Dubrovnika, w 1473 r. prace zakończył mistrz Radosan (na portalu umieszczona i jego imię). Obecna środkowa nawa pochodzi właśnie z tamtej przebudowy. Boczne nawy dodano XVI/XVII w. Małe dzwonniczki pochodzą z XVIII w., a wysoką dzwonnicę dodano w 1942 r.

5-P9084705.JPG

6-P9084699.JPG

4-P9084695.JPG

7-P9084707.JPG

W środku byliśmy tylko przez moment. :( Jak wspominałam wcześniej, trwało tam właśnie nabożeństwo, nie wypadało rozpraszać skupionych wiernych, więc wnętrza kościoła nie obejrzeliśmy nawet mało dokładnie... I tak się cieszę, że drzwi do świątyni były otwarte :) .
Poniższa fotka pochodzi więc z netu :arrow: w głównym barokowym ołtarzu z 1631 r. umieszczony jest obraz przedstawiający Patronów świątyni.

8-.jpg
fotka z netu

Często podaje się, że poliptyk ołtarzowy pochodzi z 1487 r., ale bardziej wiarygodne źródła podają, że jest to dzieło Giovanniego Lanfranco z czasów budowy ołtarza. W podanym linku znajdziecie opis malowideł oraz ich fotki - niestety czarno-białe... Oprócz świetych Kosmy i Damiana, w kościele był (?j est) wizerunek św. Błażeja - w ten sposób zasygnalizowana została zależność Lastova od Dubrovnika, którego patronem jest św. Błażej.
Boczne ołtarze dodano w XVI w. -w jednym z nich do dziś zachowała się Pieta z 1545 r. Do cennego wyposażenia kościoła zalicza się ponadto obrazy namalowane w XVII i XVIII w.

Jeszcze kilka ujęć świątyni od strony uliczki...

9-P9084716.JPG

10-IMG_1272.JPG

... i detal na tylnej ścianie.

11=P9084717.JPG
Ostatnio edytowano 19.02.2020 12:03 przez dangol, łącznie edytowano 2 razy
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.11.2009 21:39

Danusiu

Wklej choć raz byle co
Bo robię się nudny
Co nie cieszy mnie wcale
Ciągle muszę chwalić
Bo są tego warte
Zauważone przez Ciebie
Również " odtylne " detale
:wink:

Pozdrawiam serdecznie
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 09.11.2009 11:17

To ja dla odmiany nie będę chwalić. A przyganię. :wink: :) :D

Wieża kościelna pięknie ozdobiona jest posągami na każdym rogu i na szczycie. Na Twoich zdjęciach nie widać czy to są identyczne posągi czy każdy jest inny. Kogo przedstawia figura na czubku wieży? I czyje głowy przedstawiają rzeźby umieszczone na dzwonniczkach?
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 09.11.2009 14:02

Ha, Lidio. Tu mnie masz, lekcja z kościoła w Lastovie nie do końca odrobiona jak należy :wink: .
Koniecznie muszę tam wrócić na poprawki :lol: . Może do tej pory dorobię się sprzętu, który mi pięknie wyzoomuje wszystkie figury :).
Nie wiem jednak, czy :? uda mi się :wink: rozpoznać kogo one przedstawiają. Nie za bardzo natomiast można chyba liczyć na to, że znajdzie się ktoś tam na miejscu, kto to wszystko podpowie?
A tak po cichu to liczę na to, że :idea: ktoś inny kiedyś za mnie ta braki uzupełni :D
Ostatnio edytowano 16.02.2020 20:53 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 10.11.2009 19:54

Naprzeciw wejścia do kościoła znajduje się XV-wieczna loggia. Na otoczonym kominami placu przykościelnym odbywały się sądy, stał tu pręgierz...

1-P9084693.JPG

2-P9084694.JPG

Tuż poniżej stoi XV-wieczna kaplica Sv. Marije na Grži. Właśnie ten lastovski kościółek urzekł mnie najbardziej 8) .

3-P9084700.JPG

4-IMG_1273.JPG

5-P9084697.JPG

6-P9084698.JPG

Nad wejściem w lunecie umieszczony jest herb Marina Vlahanovića (któregoś z lastovskich kapłanów).

7-P9084702.JPG

W czasie włoskiej okupacji, w kościółku był magazyn. Na szczęście dziś znów służy właściwym celom :) .
Szkoda, że nie trafiliśmy tu kilka dni później :arrow: dnia 12 września odbywają się tu coroczne obchody święta patronki kaplicy, wtedy pewnie udałoby się zaglądnąć do środka...

8-P9084704.JPG

Na wysokości kościoła parafialnego, prawie naprzeciw szkoły, znajduje się XVII- wieczny kościółek sv. Jospia.

9-P9084708.JPG

10-P9084709.JPG

11-P9084710.JPG
Ostatnio edytowano 19.02.2020 12:23 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 11.11.2009 20:32

Dla kompletu "widzianych" lastovskich kościółków :arrow: te, które dostrzegliśmy :? tylko z daleka.
Kaplicy sv. Marije u polju trochę mi szkoda... No i tego cmentarza obok :arrow: można byłoby wypróbować, czy czosnek faktycznie działa na lastovskie wampiry :wink: .

1-P9084685.JPG

Romańsko-gotycka kaplica powstała w XIV wieku, przebudowano ją na początku wieku XVI. Jest powiązana z historycznymi wydarzeniami roku 1602 - właśnie tutaj w tajemnicy spotykali się inicjatorzy buntu przeciwko tyranii władz Dubrovnika.
Na stoku jednego ze wzgórz stanowiących tło dla kaplicy cmentarnej, można dostrzec zarysy ruin XVI-wiecznego kościółka sv. Ilije.

W związku z buntem :wink: reszty załogi , która wymusiła na kapitanie (chociaż tak naprawdę to nie wiem, czy to nie była właśnie jego inicjatywa :lol: ) niezwłoczne udanie się do sklepu po piwo (przy okazji udało się też kupić pieczywo :) ), a potem miał nastąpić powrót "pędem" do łódki, żeby zamiast żaru z nieba upajać się morską bryzą 8). Wobec powyższego, musiałam sobie odpuścić dalsze zwiedzanie...

Udało mi się :) jeszcze na moment zboczyć z głównej uliczki i podejść wyżej, aby chociaż przez chwilę pogapić się na najładniejszy pałac Lastova. Co prawda odkupiłam to koniecznością jak najszybszego zanurzenia się w wodzie w Zaklopaticy (szybko w żarze po schodach w górę, a potem jeszcze gonitwa za resztą, co już prawie do sklepu docierała) :arrow: ale było warto :D .

Kneževa palača (czyli po prostu Palac) stoi na stoku Glavicy na skraju miasteczka. Dzięki takiemu położeniu, rektor miał całe swe włości jak na dłoni...
Pałac pierwotnie był renesansowy. Jakieś ślady z tamtych czasów jeszcze pozostały, ale przebudowy były liczne, ostatnia na początku XX w.
Niszę nadal upiększa figurka patrona Dubrownika św. Błażeja, jako świadectwo dawnej zależności Lastova od Republiki.

2-P9084718.JPG

3-P9084719.JPG

4-P9084720.JPG
Ostatnio edytowano 19.02.2020 12:36 przez dangol, łącznie edytowano 2 razy
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 11.11.2009 22:14

Witaj Danusiu

Czytam, oglądam i podziwiam kolejną twoją relację.
Wielki szacunek za fachowość , zaangażowanie i b.ciekawe opisy
miejsc, które odwiedziłaś.Dzięki tobie, także i ja mogę być w miejscach,
w których w realu być może, nigdy nie będę :cry:
No i te fotki......super :lol:
Pozdrawiam
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 12.11.2009 11:16

dangol napisał(a):W związku z buntem :wink: reszty załogi , która wymusiła na kapitanie (chociaż tak naprawdę to nie wiem, czy to nie była właśnie jego inicjatywa :lol:) niezwłoczne udanie się do sklepu po piwo (przy okazji udało się też kupić pieczywo :) ).

I dżem figowy też :)

dangol napisał(a):
kulka53 napisał(a):próbujemy też kupić dżem od suhe smokve :D jednak po raz kolejny okazuje się, że w Chorwacji nie jest o niego tak całkiem łatwo, i tym razem nie udaje się nam

Ja miałam więcej szczęścia :D . W sklepiku w Lastovie była półeczka z lokalnymi produktami - na figowym dżemie nie było żadnej etykietki, za to potem było niebo w gębie :P .

Widzę, że kończy się Twoja wizyta w Lastovie, ciekawie było i ciekawe co będzie dalej :roll: :?:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 12.11.2009 14:52

Lidia K napisał(a): I dżem figowy też :)
(...)
Widzę, że kończy się Twoja wizyta w Lastovie, ciekawie było i ciekawe co będzie dalej :roll: :?:

Dżem figowy też :P oczywiście! Przecież nie samym chlebem :wink: człowiek żyje.

Pojawi się jeszcze kilka fotek z Zaklopaticy, zanim popłyniemy dalej...
A dokąd? Będzie wiadomo już :idea: niebawem.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 12.11.2009 14:55

kleeberg napisał(a):Wielki szacunek za fachowość , zaangażowanie i b.ciekawe opisy

Staram się jak mogę :), chociaż czasem nie do końca wychodzi tak, jakbym chciała...
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 13.11.2009 21:36

Zanim ostatecznie pożegnam się z miasteczkiem, pozwolę sobie na mały suplement, a konkretnie wzmiankę o karnawałowych szaleństwach w jakich może uczestniczyć każdy, kto znajdzie się w Lastovie we wtorek przed Środą Popielcową. Właśnie tego dnia obchodzi się tutaj (już od końca XVI w.) Poklad :arrow: święto upamiętniające cudowne ocalenie Lastova przed średniowiecznymi piratami katalońskimi.

Według starej legendy, piraci po zajęciu Korčuli wysłali na Lastovo swojego wysłannika z wezwaniem do dobrowolnego poddania się. Mieszkańcy Lastova nie należeli jednak do bojaźliwych, postanowili odeprzeć atak piratów. Kiedy mężczyźni szykowali się do walki, kobiety z dziećmi schroniły się w kościółku sv. Jurja (na wzgórzu Hum - najwyższym szczycie wyspy) i modliły się o ocalenie. Modły zostały wysłuchane :). Cała flota piratów zatonęła podczas silnego sztormu, toteż mieszkańcy w ogóle walczyć nie musieli :D . Wysłannika piratów przywiązali do osła, przeciągnęli go przez całą wieś, a na koniec spalili ( 8O żywcem ???)

Mieszkańcy szykują się do uroczystości już od poniedziałkowego rana, kiedy wykonywany jest Poklad - duża kukła wyobrażajaca pirata, który przybył na wyspę z wezwaniem do kapitulacji. Tułów Pokladu wypełniany jest słomą i trocinami, a nogi piaskiem z ... :mrgreen: cmentarza. Pirat zostaje ubrany w czerwony strój, a twarz przyczernia się mu węglem, aby jak najbardziej przypominał legendarnego pirata.
Właściwe święto rozpoczyna się we wtorek o godzinie 11, obwieszczają to kościelne dzwony. Kukła zostaje posadzona na ośle (najładniejszym w całym Lastovie :wink: ) i przy dźwiękach muzyki przez miasteczko rusza pochód...
Zabawa trwa aż do zmroku i uwieczniona jest tańcem z mieczami i nabiciem kukły na pal. Kukłę spuszcza się na 300-metrowej linie ze wzgórza w zachodniej części miasteczka do jego centrum, a następnie podpala.
Mieszkańcy bawią się do momentu, gdy :roll: z Pokladu zostanie tylko popiół. Wówczas biją dzwony obwieszczające koniec karnawału...

Karnawał zakończony, zapasy wina wypite ...

Teraz już nie ma żadnego :( pretekstu, żeby dłużej zostać w Lastovie...

1-P9084724.JPG

2-P9084722.JPG

3-P9084679.JPG

4-IMG_1265.JPG

5-P9084703.JPG

6-P9084732.JPG
Ostatnio edytowano 19.02.2020 12:45 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 13.11.2009 22:03

Danusiu ... cóż napisać - JA TAM CHCĘ :!: :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 13.11.2009 23:09

Buber napisał(a): JA TAM CHCĘ :!: :D

Wojtku, no to bierz się za planowanie wyjazdu na Lastovo 2010 :!:
Miejsc noclegowych na wyspie trochę jest :D , a w Pasadur możesz się nawet załapać na pięknie położony hotel Solitudo. Koniecznie musisz trafić na Lastovo i przy okazji :idea: odnaleźć tę całą masę kościółków, do których mi nie było dane dotrzeć. Co Ty na to?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009) - strona 67
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies