Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.10.2009 18:41

Danka. Dawaj relacje bardziej marynistyczne...
Skorupy bardziej dygresyjnie... :wink:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 14.10.2009 18:48

FUX napisał(a): Dawaj relacje bardziej marynistyczne...

Tyle że ja się na żeglarstwie zupenie nie znam :lol: , więc chyba nie sprostam... Ale :idea: będę się starać, bo teraz czeka nas kilka godzin na morzu :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.10.2009 19:26

dangol napisał(a):
FUX napisał(a): Dawaj relacje bardziej marynistyczne...

Tyle że ja się na żeglarstwie zupenie nie znam :lol: , więc chyba nie sprostam... Ale :idea: będę się starać, bo teraz czeka nas kilka godzin na morzu :D

No wiesz. Lokalne konoby, źródła dobrego winka, serów, knajpek...
Myslisz, ze podnoszenie żagli miałem na mysli... :roll:

:wink:
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 14.10.2009 19:30

piotrf napisał(a):Od portu , do portu
Morskie Wilki goni
"Bavaria" pomyka
Po Jardana toni

Następne będzie Lastovo
A to dobrze wróży
Dowiemy się to i owo
O dalszej podróży

Bardzo przepraszan ale potrzebna jest drobna poprawka, Jadrana nie Jardana :) . A w ogóle to są bardzo zgrabne rymy!
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.10.2009 20:01

termondar napisał(a):
Bardzo przepraszan ale potrzebna jest drobna poprawka, Jadrana nie Jardana :) . A w ogóle to są bardzo zgrabne rymy!

Moja wina , moja bardzo wielka wina :oops:

Mam nadzieję , że zostanie mi to wybaczone :wink:

Dzięki za poprawkę
Pozdrawiam
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 14.10.2009 20:08

FUX napisał(a): Lokalne konoby, źródła dobrego winka, serów, knajpek...

W tym roku chcieliśmy trochę zaoszczędzić na wydatkach w Cro, toteż sporo żarełka mieliśmy ze sobą (zwłaszcza sery), więc na miejscu mało kupowaliśmy. Ba, nawet woleliśmy nie patrzeć , żeby nie było pokusy.

Całkiem jednak bez konoby się nie dało :wink:, ale jak już była, to danego dnia tylko jedna, tak jak w Visie... Stąd też nie ma szans :? na porównania, gdzie byłoby lepiej... Przewodnika po konobach w mojej relacji raczej nie można oczekiwać... Odwiedzane konoby będę oczywiście pokazywać :D i być może któraś z nich przypadnie komuś do gustu - maslinka przecież miło wspomina :) swój tegoroczny wieczór w "Lučicy", którą pokazywałam po rejsie 2007.
Wspomnę też, gdzie nabywaliśmy winko (o kasztelańskim spod lady już było, viskie "źródełko" też pokazałam na fotkach). Jeśli winko nam smakowało, robiliśmy od razu odpowiedni "plastikowy" zapas, tak więc miejsc zaopatrzenia zbyt wielu nie mieliśmy. Oprócz zapasów zabieranych na łódkę, winko było też w każdej konobie, w której przysiedliśmy.
Ostatnio edytowano 16.02.2020 19:15 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 14.10.2009 20:29

piotrf napisał(a): Moja wina , moja bardzo wielka wina :oops:
Mam nadzieję , że zostanie mi to wybaczone :wink:
Dzięki za poprawkę

W ramach wybaczenia :arrow: czasza wina Obrazek dla Ciebie, Piotrze :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.10.2009 17:25

in vino veritas :wink:

Dziękuję bardzo :D

Przyszedł - więc go piastuję
Wierząc , że nie minie
Pomysł : jak zejść z tego świata -
Utopić się w zacnym winie.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 15.10.2009 20:07

O niebo lepiej w winie, niż w Jadranie :wink:. Musimy więc uważać, bo zaraz wypływamy na głębokie wody :!:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.10.2009 20:10

Mnie namawiać nie potrzeba
Często pijam i smakuję
A żeby mi nie zabrakło
Zacne wina produkuję :wink:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 15.10.2009 21:17

To byś się nam Piotrze nadał do załogi :D.

Kapitan miałby z kim pogadać o produkcji wina (też mu wychodzi zacne :P ), bo cała reszta nadaje się tylko na winobranie - zwłaszcza tej wersji ostatecznej :wink:
Ostatnio edytowano 16.02.2020 19:16 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 15.10.2009 21:31

Višką Lukę opuszczamy około 11:50.

1-P9074568.JPG

Prawą burtą mijamy mały półwysep sv. Juraj z Češką vilą zbudowaną w XIX w. przez rodzinę Topić. Kolejnymi właścicielami byli Kovačeviciowie, następnie przez jakiś czas był tam hotel prowadzony przez Czechów :arrow: zagadkowa nazwa jest więc wyjaśniona :) .
W pobliżu znajdowały się kolejne obiekty militarne JNA m.in. składowisko min podwodnych.

3-P9074567.JPG

Do Češkiej vili niestety nie dotarłam ani wczoraj, a ni podczas porannego spaceru. Aby mój przewodnik :wink: po Visie był w miarę pełny, to mimo "niebycia" akurat w tym miejscu, podaję co tu można zobaczyć (wybacz FUX, ale :roll: nie mogę się powstrzymać).
A więc jest kościółek Sv. Jurja, w którym w XIV wieku mieszkali pustelnicy. Potem kaplicę kilkakrotnie przebudowano.
Na półwyspie znajduje się ponadto brytyjski cmentarz wojskowy, na którym początkowo były jedynie mogiły z czasów wojen napoleońskich (głównie poległych w bitwie morskiej z 1811 r.), potem doszły groby ofiar II wojny światowej, co upamiętnia pomnik postawiony w 1992 r.

Mijamy wysepkę Host - z innej strony :) , niż wczoraj.

2-P9074569.JPG

Nieco dalej jest Hrid Krava :D ...

4-IMG_3089.JPG

5-IMG_3086.JPG

...a potem wita nas otwarte morze.

6-IMG_3094.JPG

Będziemy teraz płynąć wzdłuż Visu, rozkoszując się wiatrem i falami oraz widokiem na dzikie brzegi wyspy z ukrytymi wejściami do małych zatoczek.
Wkrótce otwiera się większa zatoka Stončica, którą kiedyś polecał mirek111jako sympatyczne miejsce, przyjazne również żeglarzom. Chciałoby się tam zakotwiczyć i uradować ciała kąpielą w błękitach, ale...Głos rozsądku :idea: przypomina, że nie mamy luzów czasowych! Jeśli chcemy w końcu osiągnąć zaplanowane od ubiegłego roku Lastovo (a nie tylko chcemy, ale wręcz musimy :arrow: przecież dziś tam będzie na nas czekać nowy GPS), to trzeba płynąć dalej, a nie wciągać się w chwilową przyjemność.

7-P9074576.JPG

8-P9074582.JPG

Widok na dużą latarnię Stončica (wysokość 38 m - zbudowana w 1865 r.) na cyplu o tej samej nazwie, towarzyszy nam już od jakiegoś czasu.
Dopływając wczoraj wczesnopopołudniową porą do Visu, widzieliśmy :roll: błyski tej latarni, Dziś latarnik jest bardziej zdyscyplinowany i za dnia oszczędza energię :) .

9-IMG_3100.JPG

10=P9074583.JPG

Wraz ze Stončicą oddala się cały Vis...

Hrid Greben

11-P9074588.JPG

W końcu po Visie zostaje tylko niebieskawy zarys na horyzoncie...
Ostatnio edytowano 18.02.2020 16:23 przez dangol, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.10.2009 23:25

Więc żegnamy Vis...
Wiem, że się powtarzam, ale Vis mnie zachwycił. Wyspa oraz samo miasto.

Myślę, że ania006 byłaby tą częścią relacji zainteresowana. Nie wiem tylko czy zagląda jeszcze na forum.

Kolejny przystanek waszej morskiej wędrówki też zapowiada się ciekawie.
Tylko nie wierszem... tylko nie wierszem :wink:

Pozdrawiam
Mariusz Interseal
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.10.2009 00:01

Pożegnanie z Vis

Vis już na horyzoncie
Jacht nasz płynie dalej
Kasa jeszcze jest na koncie
Kapitanie piwa nalej
:wink:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 16.10.2009 09:06

A ja chętnie bym się dosiadła obok Grześka na ławeczce i pogrzała w tym ciepełku i słoneczku. I dlatego popatrzę sobie na zdjęcia. Zwłaszcza stara latarnia bardzo mi się podoba.

Ech kiedyś budowle latarni miały architekturę, ech to były czasy. A co powzdychać nie można. :?

:D :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009) - strona 60
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone