Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 17.09.2009 11:14

Danusiu - jak to dobrze, że nie marnujesz czasu :D bo Wasze wspomnienia jeszcze świeże i gorące :D A przygody z przedmiotem martwym pouczające (i zdecydowanie w moim stylu - ja tam rozumiem, że jakiś guzik się sam przestawił :wink: i zapomniał mnie o tym poinformować :wink: :D ).
pozdrawiam
:papa:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 19.09.2009 21:37

Serdecznie pozdrawiam kolejnych Czytelników, zarówno tych towarzyszących mi na poprzednich adriatyckich trasach, jak i tych, co dopiero teraz tu zajrzą.

W Trogirze jesteśmy około 9:30. Na spacer po starówce i przegląd straganów targowiska mamy dwie godziny. Tyle sobie wyznaczyliśmy mając nadzieję, że warto w miarę szybko dotrzeć do mariny (ruszamy z pobliskich Kašteli), bo :idea: może łódka będzie gotowa do odbioru już około 13-tej? Marzenia złudne, ale o tym potem...
Czasu trochę mało jak na zwiedzanie tylu zabytków, jakie są w Trogirze, ale zawsze lepszy rydz, niż nic. Specjalnie się zresztą nie martwię takim rozwiązaniem, bo co nieco starówki już zobaczyłam w czasie pierwszej podróży po Cro w 2005 roku. Teraz będą tylko wąskie uliczki i widoki na kościelne wieże, wnętrza sobie odpuścimy. Nawet katedrę, chociaż jest wspaniała i chętnie bym doń wstąpiła raz jeszcze...

1 -DSCN0822.JPG

Przy Bramie Lądowej tłoczno. Cóż, tak tu być musi! Na szczęście w perspektywie tego tygodnia są jeszcze inne dalmatyńskie miasteczka, w których z pewnością będzie więcej luzu i już sama myśl o tym cieszy mnie ooooooogromnie :) .

2-IMG_2902.JPG

Zagłębiamy się w uliczki starówki i podziwiamy stareńkie przytulone do siebie budowle...

3-IMG_1085.JPG

4-IMG_2904.JPG

5-DSCN0829.JPG

6-DSCN0830.JPG

Wszystkie wąskie uliczki i tak w końcu doprowadzają na Plac Jana Pawła II, trudno więc się dziwić, że i my tam docieramy :wink: . A jak już jesteśmy, to oglądamy to i owo.

Najpierw loggia miejska, która bardzo mi się podobała przed laty, a teraz również i reszta załogi jest (chyba?) pod wrażeniem płaskorzeźby ponad stołem sędziowskim oraz wspaniałego dachu wspartego na kolumnach...

7-IMG_1090.JPG

1-IMG_2953.JPG

8-IMG_2906.JPG

Zaglądamy w różnorakie zakamarki, rzecz jasna cały czas z założeniem, że mają to być bardzo pobieżne oględziny...
Ostatnio edytowano 17.02.2020 16:13 przez dangol, łącznie edytowano 2 razy
oginioszki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oginioszki » 20.09.2009 00:59

Danusia jejku jak ten czas leci jeszcze "wczoraj" rozmawiałyśmy o Proizd i tak bardzo Tobie zazdrościłam że wszystko przed Tobą
a teraz ... teraz Ci nie zazdroszczę bo wiem jak ciężkie są powroty
Siadam do lektury i nie mogę sie doczekać wzmianki na temat tego czy odwiedziliście Proizd
pozdrawiam Agi
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 20.09.2009 01:08

dangol napisał(a):Serdecznie pozdrawiam kolejnych Czytelników, zarówno tych towarzyszących mi na poprzednich adriatyckich trasach, jak i tych, co dopiero teraz tu zajrzą.

Zajrzałem, szkoda zę dopiero teraz, ale już nie przegapię.

Pozdrawiam
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 20.09.2009 19:55

oginioszki napisał(a): Siadam do lektury i nie mogę sie doczekać wzmianki na temat tego czy odwiedziliście Proizd

Agnieszko, niestety tym razem jednak Proizd nie był po drodze :( , chociaż mógł być... Także inne Twoje prześliczne korczulańskie zatoczki :idea: muszą poczekać na inną okazję. Wspomniałam już o tym w relacji o szutrach Agnieszki-maslinki, że do wielu zatoczek łatwiej jest , a przede wszystkim szybciej, dotrzeć samochodem. Jachtem teoretycznie można wszędzie, ale... Albo wymarzona zatoczka zupełnie nie jest na kursie do miejsca obranego na nocną przystań, albo wiatr wieje z takiego kierunku, że wpłynięcie do wąskiej zatoki i zakotwiczenie byłoby głupotą... I jeszcze inne liczne przeciwności :x
Zatoczki Korčuli odstawiliśmy co prawda na kiedyś tam :wink: , ale za to dotarliśmy do innych, także pięknych miejsc 8) , które postaram się pokazać.

krutom napisał(a): Zajrzałem, szkoda że dopiero teraz, ale już nie przegapię

To się cieszę :D

Pozdravki :papa:
Ostatnio edytowano 16.02.2020 19:33 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 21.09.2009 10:59

Przysiadam się :!:
Nowa droga na Czervonochorskie - elegancka :) , Okres Jesenik spisał się na 5, szkoda, że Okres Sumperk jeszcze nie zrobił tego od swojej strony :!: Ja jadąc do Cro 11/09 w nocy miałem tam kompletne mleko i na serpentynach w kierunku Sumperka było mi naprawdę gorąco... 8O :?
A pogodę po drodze miałem taką smą jak i Wy, czyli deszcz, a i początek pobytu wyglądał tak jak na Twoich zdjęciach, pochmurno :!:
Czekam na cd :!:

pozdr
mojekp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mojekp » 21.09.2009 11:18

kapitalnie się czyta i proszę o jeszcze! Może i ja kiedyś zaliczę rejsowe klimaty w cro?

Pozdrawiam :)
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 21.09.2009 11:21

Danusiu, ja już z Tobą płynę :lol: .
No i piękny początek - mój ulubiony Trogir :lol: :!:
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 21.09.2009 11:28

I ja się z wielką chęcią dosiadam. :D

Powspominałam sobie Trogir - piękne miasto.
Faktycznie 2 godzinki to mało, ale jak sama wspomniałaś" lepszy rydz niż nic" :lol: :wink:

Czekam na kolejną porcję wrażeń.
Serdecznie pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 21.09.2009 20:20 przez Ania W, łącznie edytowano 1 raz
moscatel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moscatel » 21.09.2009 20:11

O proszę, przez pracowity koniec tygodnia i wyjazdowy weekend mało nie przeoczyłam Twojego powrotu, Danusiu. Ale już się poprawiam i rozsiadam tu wygodnie :) Fajnie, że wróciłaś i piszesz na gorąco.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 21.09.2009 21:50

Na szczęście większość zabytków da się :wink: zobaczyć tylko z zewnątrz, toteż jest duża szansa, że zmieścimy się w dwugodzinnym planie spaceru, zwłaszcza, że konsekwentnie pomijamy także wejście do katedry św. Wawrzyńca, zadowalając się widokiem ażurowej wieży i kunsztownego portalu mistrza Radovana. Portalem jestem uradowana szczególnie :D , gdyż w 2005 był w renowacji i nie udało mi się go zobaczyć. Rzecz jasna, pooglądałam go sobie w międzyczasie na Waszych fotkach w relacjach, ale to mimo wszystko nie to samo, co na żywo.

1`-IMG_1091.JPG

2-IMG_2907.JPG

3-DSCN0833.JPG

3-IMG_2964.JPG

3a-IMG_2965.JPG

Naprzeciw głównego wejścia do katedry mamy pałac Čipiko, którego frontowa ściana zachwyca 8) nas wspaniałymi oknami. Nic dziwnego, że zdobienia pałacu robią wrażenie, wszak to dzieło jednych z największych mistrzów tamtych czasów: Nikoli Firentinca , Andrija Aleši i Ivana Duknovića. Od bocznej ulicy jest drugie, bogato zdobione wejście do pałacu.

4 -DSCN0832.JPG

2-IMG_2963.JPG

Pora na tegoroczną :roll: pierwszą kawkę - srawkę. Wstępnie miała być pod katedrą, ale na otoczonym murami placyku jest gorąco i duszno, przyjemniej będzie usiąść gdzieś przy nabrzeżu :D . Zmierzając w tym kierunku, mijamy kolejne stare budowle, w tym kościół św. Mikołaja i klasztor benedyktynek. Znów konsekwentnie do środka nie wchodzimy - może trochę szkoda, ale co tam! Szczęśliwe chwile już się nam zaczęły :D i patronujący im bożek Kairos, którego płaskorzeźba z poprzedniej ery znajduje się w klasztornym muzeum, chyba na nic więcej by się nie przydał, poza chwilowym ucieszeniem zmysłów antycznym pięknem :wink:

5-IMG_2908.JPG
Ostatnio edytowano 17.02.2020 16:15 przez dangol, łącznie edytowano 2 razy
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.09.2009 22:05

Ekspresowa z Ciebie dziewczyna i zwiedzanie w stylu Japan masz opanowane do perfekcji :D
Nam zwiedzanie Trogiru zajęło prawie cały dzień , a odniosłem wrażenie , że zrobiliśmy to biegiem :lol: :lol:
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 21.09.2009 22:13

Danusiu, zasiadam do Twojej relacji..kurcze szybka kobitka z Ciebie..ja wróciłam tydzień temu i jeszcze nie mogę się zebrać do pisania relacji....ale wreszcie muszę się wziąc za siebie :)
Trogir zwiedzałam w 2005r. to jedno z moich ulubionych miast w Cro :)
czekam na wspaniały jak zwykle ciag dalszy :)
Pozdrawiam
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 21.09.2009 22:20

Na szczęście nie był to mój pierwszy Trogir :wink:, toteż nie rozpaczałam, że muszę się zmieścić w 2 godzinach. Całej reszcie śpieszyło się do mariny, żeby jak najszybciej być na łódce - toteż niewątpliwie tylko dzięki moim niecnym planom w ogóle się tam znaleźliśmy :wink:. Trzeba było przekonać resztę, że lepiej wymienić kasę w trogirskim banku, a nie płacić prowizję w kantorze w marinie, no i że targowisko tutaj niczego sobie... a potem te dwie godziny jakoś przemyciłam :lol:. A kierowcy po nocnej podróży już się nie mogli doczekać chwili, kiedy będą zwolnieni z obowiązków i usiądą sobie przy pivku :D, więc Trogir był dla nich :roll: "złem koniecznym".
Ostatnio edytowano 16.02.2020 19:34 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 21.09.2009 22:24

Ines, ja też pierwszy raz byłam w Trogirze w 2005 :). W zasadzie to wiele się od tamtego czasu nie zmieniło :D , tylko turystów chyba coraz więcej...
Mam nadzieję, że i ty wkrótce weźmiesz się za swoją relację - będzie pewnie tak fajna, jak zawsze 8)
Ostatnio edytowano 16.02.2020 19:34 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009) - strona 50
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies