Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 31.08.2009 11:48

W Varaždinie będziemy w piątek, 11.09, pewnie około południa. Tylko przejazdem, ale też by jak zwykle wymienić tam walutę w sympatycznej mjenjacnicy "Luna"
Na przyszły rok we wrześniu na 99% Grecja, nie mamy takich dylematów jak Ty, bo u nas będzie to podróż oczywiście lądowa :? :D

Życzymy dobrych wiatrów, spokojnego kołysania, ciepłych kąpieli, bezpiecznego cumowania i wspaniałych odkryć na lądzie.
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 31.08.2009 16:40

Danusiu i Wam Lidko - wspaniałych wakacji!!! Odpocznijcie, opalcie się ładnie i przywieźcie osiem fur wspomnień :D

Danusiu - mam tyle zaległości jeśli chodzi o Twoje pisanie... Mam nadzieję, że zdążę nim powstanie CD :lol: Ale znając Twoją obowiązkowość i systematyczność, to relacja będzie zaraz po powrocie, a ja będę nadal w ciemnym lesie :lol:

Całuję mocno i AHOJ PRZYGODO!!! :D :D :D
moscatel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moscatel » 31.08.2009 17:13

Danusiu, udanej wyprawy życzę :)
I zazdroszczę po cichutku, bo choć przede mną jeszcze 21 dni nieoczekiwanego urlopu, to żadna wspaniała podróż w tym roku mnie już nie czeka. A szkoda...
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 01.09.2009 09:51

Dziękuję Wam za "podróżowe" dobre życzenia :D . Prognozy pogodowe są korzystne, więc jestem pełna optymizmu :) co do tegorocznego żeglowania, chyba :idea: żadna bora nas nie dorwie. Co do dobrych wiatrów - mam nadzieję, że na Jadranie będą takowe 8) . Póki co inne wiatry mam :wink: , ale czy to zawsze jest pozytywny objaw?

Relacja z tegorocznej morskiej trasy oczywiście powstanie :) , chociaż nie wiem, czy tak zaraz po powrocie... Z przyczyn technicznych będzie przesunięcie, ale nie potrafię określić, jak długie. Od wczoraj "skończył" mi się domowy internet :(. Miał być od razu nowy, tańszy i lepszy, ale realnie jak zwykle wyszło nie tak :x . Była już nowa umowa z Netią, więc do TPSA poszła rezygnacja, oczywiście zgodnie z którą sieć wyłączyli. Tyle, że tuż przed instalacją, z Netii przyszło pisemko o braku możliwości technicznych (TPSA zablokowała im dostęp do łączy w rejonie działania naszej centrali , albo coś w tym guście) i umowa została rozwiązana, zanim zaczęła swój byt :(. Za szukanie nowego dostawcy tego dobra, bez którego jakoś trudni funkcjonować :wink: , zajmiemy się pewnie dopiero po powrocie z Cro, a mam wątpliwości, czy i tym razem nie będzie jakiegoś knota. Tak więc, na razie tylko internet pracowy, co oznacza że dla celów prywatnych wykorzystywany jedynie z doskoku, w czasie przerwy na kawkę i inne drobne spożycia. Nie ma szans, żeby na cropli wklejać własne opowieści. W krótkich chwilach da się najwyżej coś poczytać - lektury sporo :) , czasu na to stanowczo za mało :( . Przygody Monsunowych Księżniczek 8) na razie zakończyłam na pierwszym odcinku, widziałam że są już kolejne :D i chciałabym je zgłębić jeszcze przed wyjazdem, o ile starczy mi na to czasu przy służbowej kawce :wink:.

Brak netu w domu ma jednak niewątpliwą zaletę - mam znacznie więcej czasu dla domowników :) . A dodatkowo wykroiło się go trochę na przygotowanie małej cro-flagi, którą jako znak rozpoznawczy umieszczę gdzieś na łódce (pewnie przy tych relingach, co to są moją opoką przy przechyłach :lol: ). Ci, co będą w Cro w tym samym czasie co ja, mogą wypatrywać Bavarii 36 upiększonej specjalnie wyszytym "croplowym" elementem :D :

P8314308.JPG

Pozdrawiam serdecznie :papa:
Ostatnio edytowano 17.02.2020 08:50 przez dangol, łącznie edytowano 2 razy
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 01.09.2009 10:15

dangol napisał(a):Tyle, że tuż przed instalacją, z Netii przyszło pisemko o braku możliwości technicznych (TPSA zablokowała im dostęp do łączy w rejonie działania naszej centrali , albo coś w tym guście) i umowa została rozwiązana, zanim zaczęła swój byt :(. Za szukanie nowego dostawcy tego dobra, bez którego jakoś trudni funkcjonować :wink: , zajmiemy się pewnie dopiero po powrocie z Cro, a mam wątpliwości, czy i tym razem nie będzie jakiegoś knota.

Ci, co będą w Cro w tym samym czasie co ja, mogą wypatrywać Bavarii 36 upiększonej takim oto elementem :D :

Pozdrawiam serdecznie :papa:

No to faktycznie może być problem, ale jest CHYBA możliwe odwołanie tej rezygnacji z TPSA jeżeli to zrobi się dosłowie szybko. W ciągu kilku dni. Swoją drogą tepsa pomimo tylu kar za stosowanie praktyk monopolisty wciąż kombinuje jak innych operatorów nie dopuścić do swoich łącz. Spotkałam się z przypadkiem, że netia nie chciała zrobić łącza internetowego bo się jej dla jednego chętnego z ulicy nie opłacało, pomimo tego, że pod tym domem stoi dumnie taka wielka skrzynka z podpisem netia. Też znajomi zrezygnowali z usług tpsa, z linii telefonicznej również. I zostali przy komórkach oraz bardzo słabiutkim łączu mobilnym.

Flaga - bardzo ładna, jakie zdolności Dangol ujawniła :roll: :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 01.09.2009 10:52

Powrót do TPSA to ostateczność - a jeśli już to może raczej będzie neostrada, bo za ten DSL co mieliśmy, chcą stanowczo :? za dużo (Netia oferowała dużo więcej za mniejszą kasę, ale cóż :( ), cena była do strawienia tylko przez okres trwania promocji. W naszym budynku są łącza Dialogu, więc docelowo może tam, albo w UPC? To by likwidowało techniczne komplikacje, bo wszystko już w zasadzie jest. Trzeba tylko porównać ceny, ale już wstępnie widać, że byłoby mniej więcej o połowę taniej , a nie 1 Mb, lecz np. 6 Mb... Jakiś czas bez netu damy radę :wink: , więc nie będziemy działać bez zastanowienia. A przed urlopem jest jeszcze do załatwienia kilka bardziej istotnych spraw, niż dostęp do sieci...

A co co zdolności :wink: , to kiedyś miałam lepszy wzrok i takie robótki wychodziły mi o wiele dokładniej... Na dodatek czas mało praktycznych (w każdym bądź razie w tak małym mieszkaniu jak nasze) krochmalonych haftowanych obrusów już minął, a jak się nie ćwiczy regularnie, to wychodzi gorzej - jak w każdej dziedzinie zresztą...
Ostatnio edytowano 13.02.2020 19:35 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Kasia.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia.K » 01.09.2009 17:31

Ode mnie też szerokiej drogi, dobrych wiatrów, słońca... i czekam z na kolejną wspaniałą opowieść. :papa:
marius-d
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marius-d » 01.09.2009 20:29

hallo wszastkim razem,

co do tej sciezyny na Skardzie to jest i to calkiem zadbana, prowadzi z Griparicy na polnoc do zatoczki z kotwicowiskiem od strony Grebienia. co do spaceru to jest bardzo przyjemny wieczorem, piekny widok na zachod slonca. z powodu slodkiej wody na wyspie jest tam wieczorem plaga komarow. w griparicy fajnie odremontowany fort obronny.

sorry za wtret na tak stary temat, ale dopiero od wczoraj znam wasze forum i przyjemnie jest poznac wasze wrazenia na temat chorwacji /a szczegolnie zeglowania/.
pozdr.
md.

PS.
stopy wody pod kilem i silnych wiatrow.

dangol napisał(a):
Lidia K napisał(a): Jak to bujanie wytrzymała załoga.:? Choroba nikogo nie dopadła?

Tego dnia wszystkim udało się przeżyć bujanie bez sensacji :lol:, a ja o plasterkach wogóle zapomniałam, że je gdzieś mam na dnie torby...

Lidia K napisał(a): Dalszy ciąg tego dnia zapowiada się na pustkowiu. A wysepka też taka bardzo mało zaludniona. Jakąś ścieżynkę widać. Będzie spacer :?:

Czasu na specer po Škardzie nie było... A nawet gdyby udało się coś wykroić, to brzegi w zatoczce były tak zarośnięte kolczastą gęstwiną, że nikomu nawet nie pryszłoby do głowy, żeby się przedzierać (nie mieliśmy tyle samozaparcia, co Wy penetrując okolice na hvarskim półwyspie :wink: ). Ta googlowa ścieżka jest jakaś podejrzana, od strony wody nic nie wskazywało, żeby istniała naprawdę :lol:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 02.09.2009 07:51

Kasiu, fajnie że nadal jesteś ze mną :D .

marius-d napisał(a): dopiero od wczoraj znam wasze forum

Witaj. Teraz to także :idea: Twoje forum i mam nadzieję, że przekażesz sporo informacji, równie ciekawych jak ta o Škardzie :) . Kto wie, może przy okazji kolejnego rejsu po Północnej Dalmacji zatrzymamy się w Griparicy? A jak nie nasza ekpia, to inni żeglujący cromaniacy :).
Już w tę sobotę :D :D :D kurs na południe :arrow: może masz jakieś praktyczne uwagi o przystaniach na Lastovie?

Pozdrawiam serdecznie :papa: , Danka
marius-d
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marius-d » 02.09.2009 11:13

Halo,

ostatni raz bylem na Lastovie w tym roku w maju. stalismy w zatoce Zaklopatica zaraz przy konobie triton, muringi woda i prad za darmo, jedzenie w konobie Ok, nie nalezy oczekiwac kuchni jak na Istrii czy gornej Dalmacji, ale smakowalo i bardzo spokojnie. uwaga na koty, sa tak wyszkolone, ze jak tylko nowy podejdzie do nabrzeza siedza przed trapem i prosza o jakis kasek. jak wyjdziesz z lodki to robia inspekcje na pokladzie :)

Do Lastova jest ok. 60min. na piechote normalna asfaltowa droga, ale pod gorke i troche to meczace, z powrotem jest juz lepiej, jednak jest to piekna trasa wiekszosc wzdluz morza. podobno jezdza autobusy.

Sama miejscowosc jest pieknie polozona 500m nad poziomem morza i widoki sa imponujace. z malego parkingu kolo sklepow w gornej czesci miasteczka od strony morza widac stara przystan i zatoczke przed Lastovo, tam tez jest najlepszy widok, albo tez z tarasu kafejki, ale juz bez widoku na zatoczki u podnoza stoku.

Architektura i zabudowa jest b. urocza, caly dzien mozna poswiecic i jest naprawde warto. nie oczekujcie atrakcji jak w Splicie czy Dubrowniku, to jest poprostu stara piracka osada.

ja wyplywam ok. 12.09.09 w jakim kierunku jeszcze nie wiem zobaczymy jakie beda wiatry.

napiszcie jakiej wielkosci zdjecia mozna zamieszczac to moge kilka wkleic z Lastova.
pozdr.
md.

marius-d napisał(a): dopiero od wczoraj znam wasze forum

Witaj. Teraz to także :idea: Twoje forum i mam nadzieję, że przekażesz sporo informacji, równie ciekawych jak ta o Škardzie :) . Kto wie, może przy okazji kolejnego rejsu po Północnej Dalmacji zatrzymamy się w Griparicy? A jak nie nasza ekpia, to inni żeglujący cromaniacy :).
Już w tę sobotę :D :D :D kurs na południe :arrow: może masz jakieś praktyczne uwagi o przystaniach na Lastovie?

Pozdrawiam serdecznie :papa: , Danka[/quote]
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 02.09.2009 11:58

Dzięki :D , akurat takie informacje są dla nas cenne, bo zamierzamy się zatrzymać właśnie w Zaklopaticy :D. Z kotami się trochę podzielimy :D, a wejście na dół będziemy zastawiać, co by tam nie buszowały i zostawiły zabrane zapasy głównie dla nas :lol: . Spacer do miasteczka też mamy w planie :D, podejście pod górkę nam niestraszne :). Kiedyś dużo łaziliśmy po różnorakich szczytach, teraz też jeszcze damy radę :), zwłaszcza że potem czeka nas odpoczynek w pięknym miejscu. To, że miasteczko jest mniejsze od Dubrovnika czy Splitu, będzie jego dodatkową zaletą - lubię takie mieściny, które mają swój własny klimat 8).

Zdjęcia mile widziane :D :arrow: maksymalny dopuszczalny rozmiar na forum to 800 * 600.

Na morzu się nie spotkamy, w związku z tym że łódkę oddajemy rano właśnie 12 IX. Skąd startujesz?
Ostatnio edytowano 13.02.2020 19:36 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
marius-d
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marius-d » 02.09.2009 12:52

hallo,

moja lodka stoi w sukosanie w marinie dalmacija na tzw. wyspie naprzeciwko
konoby Laguna.

z twoich relacji wiem, ze wczesniej czarterowalas w tej samej marinie, takze bedziemy byc moze w tych samych dniach w sukosanie.
pozdr.
md.

ps.
jak wkleja sie obrazki do tekstu :?:
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 02.09.2009 12:55

marius-d napisał(a):jak wkleja sie obrazki do tekstu :?:

forum/viewtopic.php?t=17681
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 02.09.2009 13:22

marius-d napisał(a): z twoich relacji wiem, ze wczesniej czarterowalas w tej samej marinie, takze bedziemy byc moze w tych samych dniach w sukosanie

W tym roku zmieniliśmy miejsce startu :arrow: zamiast Sukosanu jest Kastel Gomilica
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.09.2009 13:31

Danusiu, ja też chciałabym Ci życzyć samych pomyślnych wiatrów i pięknej pogody, także po to, by się trochę poopalać i popływać :) Jestem ciekawa, czy zatrzymacie na Scedro, które zatoczki na Hvarze i Korculi odwiedzicie.
Będę oczywiście czekać na Twoją relację, nawet jeśli to czekanie, z przyczyn technicznych, będzie musiało potrwać trochę dłużej...

Pięknego rejsu życzę :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009) - strona 48
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone