Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 31.08.2009 12:48

W Varaždinie będziemy w piątek, 11.09, pewnie około południa. Tylko przejazdem, ale też by jak zwykle wymienić tam walutę w sympatycznej mjenjacnicy "Luna"
Na przyszły rok we wrześniu na 99% Grecja, nie mamy takich dylematów jak Ty, bo u nas będzie to podróż oczywiście lądowa :? :D

Życzymy dobrych wiatrów, spokojnego kołysania, ciepłych kąpieli, bezpiecznego cumowania i wspaniałych odkryć na lądzie.
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 31.08.2009 17:40

Danusiu i Wam Lidko - wspaniałych wakacji!!! Odpocznijcie, opalcie się ładnie i przywieźcie osiem fur wspomnień :D

Danusiu - mam tyle zaległości jeśli chodzi o Twoje pisanie... Mam nadzieję, że zdążę nim powstanie CD :lol: Ale znając Twoją obowiązkowość i systematyczność, to relacja będzie zaraz po powrocie, a ja będę nadal w ciemnym lesie :lol:

Całuję mocno i AHOJ PRZYGODO!!! :D :D :D
moscatel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moscatel » 31.08.2009 18:13

Danusiu, udanej wyprawy życzę :)
I zazdroszczę po cichutku, bo choć przede mną jeszcze 21 dni nieoczekiwanego urlopu, to żadna wspaniała podróż w tym roku mnie już nie czeka. A szkoda...
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 01.09.2009 10:51

Dziękuję Wam za "podróżowe" dobre życzenia :D . Prognozy pogodowe są korzystne, więc jestem pełna optymizmu :) co do tegorocznego żeglowania, chyba :idea: żadna bora nas nie dorwie. Co do dobrych wiatrów - mam nadzieję, że na Jadranie będą takowe 8) . Póki co inne wiatry mam :wink: , ale czy to zawsze jest pozytywny objaw?

Relacja z tegorocznej morskiej trasy oczywiście powstanie :) , chociaż nie wiem, czy tak zaraz po powrocie... Z przyczyn technicznych będzie przesunięcie, ale nie potrafię określić, jak długie. Od wczoraj "skończył" mi się domowy internet :(. Miał być od razu nowy, tańszy i lepszy, ale realnie jak zwykle wyszło nie tak :x . Była już nowa umowa z Netią, więc do TPSA poszła rezygnacja, oczywiście zgodnie z którą sieć wyłączyli. Tyle, że tuż przed instalacją, z Netii przyszło pisemko o braku możliwości technicznych (TPSA zablokowała im dostęp do łączy w rejonie działania naszej centrali , albo coś w tym guście) i umowa została rozwiązana, zanim zaczęła swój byt :(. Za szukanie nowego dostawcy tego dobra, bez którego jakoś trudni funkcjonować :wink: , zajmiemy się pewnie dopiero po powrocie z Cro, a mam wątpliwości, czy i tym razem nie będzie jakiegoś knota. Tak więc, na razie tylko internet pracowy, co oznacza że dla celów prywatnych wykorzystywany jedynie z doskoku, w czasie przerwy na kawkę i inne drobne spożycia. Nie ma szans, żeby na cropli wklejać własne opowieści. W krótkich chwilach da się najwyżej coś poczytać - lektury sporo :) , czasu na to stanowczo za mało :( . Przygody Monsunowych Księżniczek 8) na razie zakończyłam na pierwszym odcinku, widziałam że są już kolejne :D i chciałabym je zgłębić jeszcze przed wyjazdem, o ile starczy mi na to czasu przy służbowej kawce :wink:.

Brak netu w domu ma jednak niewątpliwą zaletę - mam znacznie więcej czasu dla domowników :) . A dodatkowo wykroiło się go trochę na przygotowanie małej cro-flagi, którą jako znak rozpoznawczy umieszczę gdzieś na łódce (pewnie przy tych relingach, co to są moją opoką przy przechyłach :lol: ). Ci, co będą w Cro w tym samym czasie co ja, mogą wypatrywać Bavarii 36 upiększonej specjalnie wyszytym "croplowym" elementem :D :

P8314308.JPG

Pozdrawiam serdecznie :papa:
Ostatnio edytowano 17.02.2020 09:50 przez dangol, łącznie edytowano 2 razy
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 01.09.2009 11:15

dangol napisał(a):Tyle, że tuż przed instalacją, z Netii przyszło pisemko o braku możliwości technicznych (TPSA zablokowała im dostęp do łączy w rejonie działania naszej centrali , albo coś w tym guście) i umowa została rozwiązana, zanim zaczęła swój byt :(. Za szukanie nowego dostawcy tego dobra, bez którego jakoś trudni funkcjonować :wink: , zajmiemy się pewnie dopiero po powrocie z Cro, a mam wątpliwości, czy i tym razem nie będzie jakiegoś knota.

Ci, co będą w Cro w tym samym czasie co ja, mogą wypatrywać Bavarii 36 upiększonej takim oto elementem :D :

Pozdrawiam serdecznie :papa:

No to faktycznie może być problem, ale jest CHYBA możliwe odwołanie tej rezygnacji z TPSA jeżeli to zrobi się dosłowie szybko. W ciągu kilku dni. Swoją drogą tepsa pomimo tylu kar za stosowanie praktyk monopolisty wciąż kombinuje jak innych operatorów nie dopuścić do swoich łącz. Spotkałam się z przypadkiem, że netia nie chciała zrobić łącza internetowego bo się jej dla jednego chętnego z ulicy nie opłacało, pomimo tego, że pod tym domem stoi dumnie taka wielka skrzynka z podpisem netia. Też znajomi zrezygnowali z usług tpsa, z linii telefonicznej również. I zostali przy komórkach oraz bardzo słabiutkim łączu mobilnym.

Flaga - bardzo ładna, jakie zdolności Dangol ujawniła :roll: :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 01.09.2009 11:52

Powrót do TPSA to ostateczność - a jeśli już to może raczej będzie neostrada, bo za ten DSL co mieliśmy, chcą stanowczo :? za dużo (Netia oferowała dużo więcej za mniejszą kasę, ale cóż :( ), cena była do strawienia tylko przez okres trwania promocji. W naszym budynku są łącza Dialogu, więc docelowo może tam, albo w UPC? To by likwidowało techniczne komplikacje, bo wszystko już w zasadzie jest. Trzeba tylko porównać ceny, ale już wstępnie widać, że byłoby mniej więcej o połowę taniej , a nie 1 Mb, lecz np. 6 Mb... Jakiś czas bez netu damy radę :wink: , więc nie będziemy działać bez zastanowienia. A przed urlopem jest jeszcze do załatwienia kilka bardziej istotnych spraw, niż dostęp do sieci...

A co co zdolności :wink: , to kiedyś miałam lepszy wzrok i takie robótki wychodziły mi o wiele dokładniej... Na dodatek czas mało praktycznych (w każdym bądź razie w tak małym mieszkaniu jak nasze) krochmalonych haftowanych obrusów już minął, a jak się nie ćwiczy regularnie, to wychodzi gorzej - jak w każdej dziedzinie zresztą...
Ostatnio edytowano 13.02.2020 20:35 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Kasia.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia.K » 01.09.2009 18:31

Ode mnie też szerokiej drogi, dobrych wiatrów, słońca... i czekam z na kolejną wspaniałą opowieść. :papa:
marius-d
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marius-d » 01.09.2009 21:29

hallo wszastkim razem,

co do tej sciezyny na Skardzie to jest i to calkiem zadbana, prowadzi z Griparicy na polnoc do zatoczki z kotwicowiskiem od strony Grebienia. co do spaceru to jest bardzo przyjemny wieczorem, piekny widok na zachod slonca. z powodu slodkiej wody na wyspie jest tam wieczorem plaga komarow. w griparicy fajnie odremontowany fort obronny.

sorry za wtret na tak stary temat, ale dopiero od wczoraj znam wasze forum i przyjemnie jest poznac wasze wrazenia na temat chorwacji /a szczegolnie zeglowania/.
pozdr.
md.

PS.
stopy wody pod kilem i silnych wiatrow.

dangol napisał(a):
Lidia K napisał(a): Jak to bujanie wytrzymała załoga.:? Choroba nikogo nie dopadła?

Tego dnia wszystkim udało się przeżyć bujanie bez sensacji :lol:, a ja o plasterkach wogóle zapomniałam, że je gdzieś mam na dnie torby...

Lidia K napisał(a): Dalszy ciąg tego dnia zapowiada się na pustkowiu. A wysepka też taka bardzo mało zaludniona. Jakąś ścieżynkę widać. Będzie spacer :?:

Czasu na specer po Škardzie nie było... A nawet gdyby udało się coś wykroić, to brzegi w zatoczce były tak zarośnięte kolczastą gęstwiną, że nikomu nawet nie pryszłoby do głowy, żeby się przedzierać (nie mieliśmy tyle samozaparcia, co Wy penetrując okolice na hvarskim półwyspie :wink: ). Ta googlowa ścieżka jest jakaś podejrzana, od strony wody nic nie wskazywało, żeby istniała naprawdę :lol:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 02.09.2009 08:51

Kasiu, fajnie że nadal jesteś ze mną :D .

marius-d napisał(a): dopiero od wczoraj znam wasze forum

Witaj. Teraz to także :idea: Twoje forum i mam nadzieję, że przekażesz sporo informacji, równie ciekawych jak ta o Škardzie :) . Kto wie, może przy okazji kolejnego rejsu po Północnej Dalmacji zatrzymamy się w Griparicy? A jak nie nasza ekpia, to inni żeglujący cromaniacy :).
Już w tę sobotę :D :D :D kurs na południe :arrow: może masz jakieś praktyczne uwagi o przystaniach na Lastovie?

Pozdrawiam serdecznie :papa: , Danka
marius-d
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marius-d » 02.09.2009 12:13

Halo,

ostatni raz bylem na Lastovie w tym roku w maju. stalismy w zatoce Zaklopatica zaraz przy konobie triton, muringi woda i prad za darmo, jedzenie w konobie Ok, nie nalezy oczekiwac kuchni jak na Istrii czy gornej Dalmacji, ale smakowalo i bardzo spokojnie. uwaga na koty, sa tak wyszkolone, ze jak tylko nowy podejdzie do nabrzeza siedza przed trapem i prosza o jakis kasek. jak wyjdziesz z lodki to robia inspekcje na pokladzie :)

Do Lastova jest ok. 60min. na piechote normalna asfaltowa droga, ale pod gorke i troche to meczace, z powrotem jest juz lepiej, jednak jest to piekna trasa wiekszosc wzdluz morza. podobno jezdza autobusy.

Sama miejscowosc jest pieknie polozona 500m nad poziomem morza i widoki sa imponujace. z malego parkingu kolo sklepow w gornej czesci miasteczka od strony morza widac stara przystan i zatoczke przed Lastovo, tam tez jest najlepszy widok, albo tez z tarasu kafejki, ale juz bez widoku na zatoczki u podnoza stoku.

Architektura i zabudowa jest b. urocza, caly dzien mozna poswiecic i jest naprawde warto. nie oczekujcie atrakcji jak w Splicie czy Dubrowniku, to jest poprostu stara piracka osada.

ja wyplywam ok. 12.09.09 w jakim kierunku jeszcze nie wiem zobaczymy jakie beda wiatry.

napiszcie jakiej wielkosci zdjecia mozna zamieszczac to moge kilka wkleic z Lastova.
pozdr.
md.

marius-d napisał(a): dopiero od wczoraj znam wasze forum

Witaj. Teraz to także :idea: Twoje forum i mam nadzieję, że przekażesz sporo informacji, równie ciekawych jak ta o Škardzie :) . Kto wie, może przy okazji kolejnego rejsu po Północnej Dalmacji zatrzymamy się w Griparicy? A jak nie nasza ekpia, to inni żeglujący cromaniacy :).
Już w tę sobotę :D :D :D kurs na południe :arrow: może masz jakieś praktyczne uwagi o przystaniach na Lastovie?

Pozdrawiam serdecznie :papa: , Danka[/quote]
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 02.09.2009 12:58

Dzięki :D , akurat takie informacje są dla nas cenne, bo zamierzamy się zatrzymać właśnie w Zaklopaticy :D. Z kotami się trochę podzielimy :D, a wejście na dół będziemy zastawiać, co by tam nie buszowały i zostawiły zabrane zapasy głównie dla nas :lol: . Spacer do miasteczka też mamy w planie :D, podejście pod górkę nam niestraszne :). Kiedyś dużo łaziliśmy po różnorakich szczytach, teraz też jeszcze damy radę :), zwłaszcza że potem czeka nas odpoczynek w pięknym miejscu. To, że miasteczko jest mniejsze od Dubrovnika czy Splitu, będzie jego dodatkową zaletą - lubię takie mieściny, które mają swój własny klimat 8).

Zdjęcia mile widziane :D :arrow: maksymalny dopuszczalny rozmiar na forum to 800 * 600.

Na morzu się nie spotkamy, w związku z tym że łódkę oddajemy rano właśnie 12 IX. Skąd startujesz?
Ostatnio edytowano 13.02.2020 20:36 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
marius-d
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marius-d » 02.09.2009 13:52

hallo,

moja lodka stoi w sukosanie w marinie dalmacija na tzw. wyspie naprzeciwko
konoby Laguna.

z twoich relacji wiem, ze wczesniej czarterowalas w tej samej marinie, takze bedziemy byc moze w tych samych dniach w sukosanie.
pozdr.
md.

ps.
jak wkleja sie obrazki do tekstu :?:
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 02.09.2009 13:55

marius-d napisał(a):jak wkleja sie obrazki do tekstu :?:

forum/viewtopic.php?t=17681
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 02.09.2009 14:22

marius-d napisał(a): z twoich relacji wiem, ze wczesniej czarterowalas w tej samej marinie, takze bedziemy byc moze w tych samych dniach w sukosanie

W tym roku zmieniliśmy miejsce startu :arrow: zamiast Sukosanu jest Kastel Gomilica
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.09.2009 14:31

Danusiu, ja też chciałabym Ci życzyć samych pomyślnych wiatrów i pięknej pogody, także po to, by się trochę poopalać i popływać :) Jestem ciekawa, czy zatrzymacie na Scedro, które zatoczki na Hvarze i Korculi odwiedzicie.
Będę oczywiście czekać na Twoją relację, nawet jeśli to czekanie, z przyczyn technicznych, będzie musiało potrwać trochę dłużej...

Pięknego rejsu życzę :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009) - strona 48
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies