Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
traper
Turysta

Postnapisał(a) traper » 23.11.2008 18:19

Wiktorku. Witku. W najbiwszą wiosnę już płyniemy,.
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 23.11.2008 18:51

Wiedziałam, że może by protest jeśli idzie o termin BC, zarezerwowany przez panów od lat :wink:

traper napisał(a):Wiktorku. Witku. W najbliższą wiosnę już płyniemy,.

Ale to w weekend pierwszomajowy, a nie BC :wink: , na dodatek ze starej ekipy będzie tylko dwóch... Z pozostałymi można negocjować :) , a może złamie się też któryś z tych dwóch? Zwłaszcza, że była już gadka o Grecji za dwa lata, może warto wcześniej nabrać doświadczenia na tamtejszych wodach?

Wiktor59 napisał(a):Pomyślcie też o młodzieży. Może oni by gdzieś popłyneli.

Popłynęliby chętnie, ale prędzej :idea: w jesiennych terminach. Jako ewentualna druga zmiana po tym pierwszomajowym tygodniu, odmówili Jędrkowi współpracy, no bo tu już okres zdobywania zaliczeń... BC -totalnie odpada, bo wtedy sesja w pełni. Czerwiec odpowiedni co najwyżej dla maturzystów - albo jako nagroda za wcześniejsze starania, albo na leczenie stresa.
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 23.11.2008 18:54

ines napisał(a):Danusiu, miło popatrzeć w taki śnieżny dzień na Twoje ciepłe i słoneczne fotki :)
czekam na więcej...

Ines, specjalnie dla Ciebie postaram się jeszcze dziś wrzucić kolejny odcinek. Fotki co prawda słoneczne nie będą, bo to wieczór przed nami, ale... I tak będzie cieplej :D , niż teraz u nas za oknem.
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 23.11.2008 23:14

0-IMG_8477.JPG

Czasu na zwiedzanie dużo nie ma, ale chyba nie poprzestaniemy tylko na fontannach, które są na centralnym placyku tuż przy porcie? Cóż z tego, że jedna fontanna to delfinki 8) , największa atrakcja okolicznych wód, o ile ktoś ma wystarczająco dużego farta, żeby na nie popatrzeć z bliska...

1-P9220553.JPG

2-P9227608.JPG

3-IMG_8475.JPG

4-P9220555.JPG

Może chociaż jeden :) kościółek? A jak jeden - to ten największy, którego wieżę widać z portu. Nie jest to daleko, a trafić tam łatwo, o wiele łatwiej niż do jakiejkolwiek małej kapliczki gdzieś w wąskiej uliczce. Podświetloną wieżę kościoła znajdziemy nawet po ciemku :D .

No i doszliśmy :wink: .

5-IMG_8493.JPG
Ostatnio edytowano 14.02.2020 18:29 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.11.2008 23:42

dangol napisał(a): Cóż z tego, że jedna fontanna to delfinki 8) , największa atrakcja okolicznych wód, o ile ktoś ma wystarczająco dużego farta, żeby na nie popatrzeć z bliska...

Można sobie zaadoptować delfinka :lol:

Info z forum

Adopcja delfina

Obrazek
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 23.11.2008 23:51

O adopcji już wiedziałam, ale najpierw muszę "bliżej" zapoznać się z jakimś delfinkiem na wodach Jadranu :wink:. Jak mi się spodoba, to pomyślę o matkowaniu :D
ines
Cromaniak

Postnapisał(a) ines » 24.11.2008 00:02

Mali Lošinj na Twoich fotkach prezentuje się bardzo urokliwie..
8)
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 24.11.2008 00:05

Ines, coś jeszcze będzie, ale już jutro :) . Dziś za późno rodzinka zwolniła komputer i nie udało się więcej...
ines
Cromaniak

Postnapisał(a) ines » 24.11.2008 00:13

dangol napisał(a):Ines, coś jeszcze będzie, ale już jutro :) . Dziś za późno rodzinka zwolniła komputer i nie udało się więcej...

no nic :)
to czekamy :P
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.11.2008 00:25

Tymona
Cromaniak

Postnapisał(a) Tymona » 24.11.2008 18:34

dangol napisał(a):Ines, coś jeszcze będzie, ale już jutro :) . Dziś za późno rodzinka zwolniła komputer i nie udało się więcej...

Ach, ta rodzinka okupująca komputer :) Danusia - Ty się im nie dawaj :wink: :) :) Powiedz, że masz zobowiązania :wink:
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 24.11.2008 19:14

Tymona napisał(a):
Ach, ta rodzinka okupująca komputer :) Danusia - Ty się im nie dawaj :wink: :) :) Powiedz, że masz zobowiązania :wink:

Nie daję się :wink: , ale egoistką być nie mogę (zwłaszcza we własnej rodzinie) i czasem ustąpić muszę :lol:. Teraz akurat, zanim wezmę się za odgrzewanie obiadu (w zasadzie to już pora kolacji?), mam komputer tylko dla siebie, więc za chwilę kolejny odcinek :D
Ostatnio edytowano 13.02.2020 19:15 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 24.11.2008 19:24

Kościół Narodzenia Najświętszej Marii Panny (Male Gospe) zbudowano na przełomie XVII i XVIII w., w związku z tym króluje barok. Zwiedzanie wnętrza odpada :arrow: wyjątkowo wcale nie dlatego, że kościół zamknięty :wink: . Wręcz przeciwnie - czynny jest w pełnym znaczeniu tego słowa, właśnie odprawiana jest msza. Ludzi dużo, nabożeństwo mniej więcej w połowie, nie będziemy rozpraszać, nie wchodzimy...

1-IMG_0307.JPG

3-IMG_8494.JPG

2-IMG_8491.JPG

Koniec zwiedzania, wracamy :idea: na nabrzeże.Tutejsze zabytki muszą na mnie poczekać, aż tu może kiedyś dotrę na cały dzień lub dłużej. Co prawda, sam Mali Lošinj, chociaż ładny 8) , nie urzekł mnie tak mocno, jak miasteczka Dalmacji... Wyspa Lošinj jako całość podoba mi się znacznie bardziej - jest w niej coś takiego, o czym wspomniał Andrzej:
wojan napisał(a):(..) gdy miałem trochę więcej chorwackich doświadczeń zrozumiałem,że wyspa Losnij to taka mała Dalmacja w Kwarnerze ....

Trudno byłoby mi doradzić, czy Mali Lošinj nadaje się na dłuższy wypoczynek, czy jest tu fajnie, czy... wręcz przeciwnie. Każdemu przecież co innego pasuje :wink: . A dla mnie :arrow: w Cro wszędzie jest dobrze :lol: , wystarczy mi jakiś urokliwy widoczek albo rozsypująca się kamienna kapliczka i już miejsce jest w danym momencie to najpiękniejsze i jedyne w swoim rodzaju... do czasu aż nie znajdę w następnym. Skoro jednak w czasie krótkiego pobytu odwiedzane miejsce nie sposób poznać dokładniej, to i chęć powrotu jest u mnie zawsze :) , problemem może być tylko dokąd w pierwszej kolejności, no i najważniejsze - czy taka możliwość się pojawi? Jasne, mam kilka miejsc ulubionych szczególnie :P , do których chciałabym wrócić wielokrotnie :arrow: chociaż też nie na długo, bo zaraz ciągnie mnie gdzieś w inne strony, żeby odkryć jeszcze mi nieznane...

4-IMG_8506.JPG
Ostatnio edytowano 14.02.2020 18:40 przez dangol, łącznie edytowano 2 razy
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 24.11.2008 19:35

Danusiu, widzę u Ciebie tę samą pasję odkrywania nowych zakątków, którą sama posiadam. Niespokojny duch, który ciągle każe gonić za nieznanym, ale i wracać do miejsc darzonych szczególnym sentymentem.

Nie mam żadnych doświadczeń z pobytu na Kvarnerze; najdalej na północ byliśmy na Pagu. Trudno mi jest więc porównać opisywane przez Ciebie miejsca do tych znanych dalmatyńskich. Ale do szczęścia potrzebuję na pewno przejrzystego morza, skalistej plaży, miasteczka z urokliwą starówką (plątaniną wąskich uliczek) i dużo chorwackiego słońca.
Jeśli znalazłabym to w Maly Losinj, to byłabym szczęśliwa :)
Tymona
Cromaniak

Postnapisał(a) Tymona » 24.11.2008 19:38

dangol napisał(a):
Tymona napisał(a):

Nie daję się :wink: , ale egoistką być nie mogę (zwłaszcza we własnej rodzinie) i czasem ustąpić muszę :lol:. Teraz akurat, zanim wezmę się za ogdrzewanie obiadu (w zasadzie to już pora kolacji?), mam komputer tylko dla siebie, więc za chwilę kolejny odcinek :D

Danusiu, ja oczywiście żartowałam - sama własnie zaczynam poznawać
"uroki" rodzinnej okupacji komputerowej, i się po cichu uśmiechnęłam:"skąd ja to znam" :wink: :)

dangol napisał(a): Jasne, mam kilka miejsc ulubionych szczególnie :P , do których chciałabym wrócić wielokrotnie :arrow: chociaż też nie na długo, bo zaraz ciągnie mnie gdzieś w inne strony, żeby odkryć jeszcze mi nieznane...

:) ładnie powiedziane :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009) - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies