Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tymona
Cromaniak

Postnapisał(a) Tymona » 05.11.2008 20:25

No to się ujawnię jako skryty podczytywacz i ładnie się przywitam :)

Własnie z Tobą odkrywam uroki jesiennej, opustoszałej Chorwacji :papa:
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 05.11.2008 20:40

Tymona napisał(a):No to się ujawnię jako skryty podczytywacz i ładnie się przywitam :)

Miło mi , Tymono, że podczytujesz :D . Ale mam też nadzieję, że przez to nie zaniedbasz dalszych swoich odcinków, nawet jeśli mają być mało rzeczowe :wink:
Pozdrawiam serdecznie, Danka
Ostatnio edytowano 13.02.2020 18:55 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Tymona
Cromaniak

Postnapisał(a) Tymona » 05.11.2008 21:59

dangol napisał(a):
Tymona napisał(a):No to się ujawnię jako skryty podczytywacz i ładnie się przywitam :)

Miło mi , Tymono, że podczytujesz :D . Ale mam też nadzieję, że przez to nie zaniedbasz dalszych swoich odcinków, nawet jeśl mają być mało rzeczowe :wink:

Rozdwoję się, a dam radę :)
pozdrawiam
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 06.11.2008 21:51

Rano budzimy się ... stanowczo za wcześnie (7:20) :roll: .

1-P9220457.JPG

Nie sprawdziliśmy wieczorem rozkładu jazdy Jadrolinii, to nasz błąd podstawowy :wink: , bo właśnie godzina dopłynięcia promu wyznacza rytm porannego życia w Molacie. Przed ósmą wszystko pozamykane :arrow: nie ma czego szukać ani w sklepiku, ani w kawiarence, w którą rano zmienia się wczorajszy piwny tarasik :) . Najgorsze, że zamknięte są również przykawiarniane toalety... Życie na łódce w zasadzie już polubiłam :) , ale jakoś cały czas :? nie pasuje mi sanitarne rozwiązanie problemu w sytuacji, gdy jesteśmy nie daleko na wodzie, lecz przy kei. Gdy toalety są w pobliżu - ne ma problema :wink: . Ale gdy tak jak teraz wokół nic czynnego, to co czynić? Jakoś tak głupio korzystać z jachtowego kingstonu, przecież wszystko zaraz trafi do wody w porcie :( ... ale co zrobić, gdy pęcherz nie chce już czekać kolejnych kwadransów czy nawet godzin? Pal licho, gdy tylko pęcherz... Zbyt wczesna pobudka w niektórych portach nie jest więc zupełnie wskazana :roll: .

Ale skoro już nie śpimy, to obserwujemy natężający się w porcie "ruch", którego największym przejawem są :o kotki, kocurki, kociaczki... Już wczoraj zaobserwowaliśmy, że gęstość zakocenia jest w Molacie spora :arrow: prawdziwa Wyspa Kotów :D , głównie maści rudej, chociaż zdarzają się wyjątki od reguły.

2-P9217562 LGO.JPG

3-IMG_8306 MS.JPG

Koty witają nas oczywiście od samego rana :D .

4-IMG_7737.JPG

5-IMG_7738.JPG

6-IMG_8328.JPG

7-IMG_8332.JPG

8-IMG_8334.JPG

I jak tu nie nakarmić kociarni? Polska kiełbasa jest najlepsza, niemiecka nie ma takiego wzięcia u crokotów :lol: . Mamy niezbity dowód, że polska kiełbasa przegoniła ich kiełbasę :wink: .

9-P9220458.JPG

10-IMG_7739.JPG

A po kiełbasie kotki są bardzo zadowolone 8) .
Ostatnio edytowano 14.02.2020 11:43 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
ines
Cromaniak

Postnapisał(a) ines » 06.11.2008 21:57

Kotki piękne... :)
klopot
Cromaniak

Postnapisał(a) klopot » 06.11.2008 22:11

Powitać w kolejnym porcie.
Zawsze interesowało mnie życie, taki prozaiczne np. "jak załatwia się potrzeby fizjologiczne na jachcie", i teraz jestem już bliżej rozwiązania tej zagadki.
Koty to chyba motyw który powinien zostać uznany przez odpowiednią instytucję UE jako narodowy Chorwatów.
Pozdrawiam
Rafał
Tymona
Cromaniak

Postnapisał(a) Tymona » 06.11.2008 23:27

dangol napisał(a):Polska kiełbasa jest najlepsza, niemiecka nie ma takiego wzięcia u crokotów

Te crokoty to jednak bardzo mądre stworzenia i jaki mają wyrafinowany gust :D
:papa:
traper
Turysta

Postnapisał(a) traper » 06.11.2008 23:58

Dwa tygodnie temu widziałem program w TVP o rejsie po wyspach chorwackich statkim. O Molacie mówili, że to wyspa kotów. Coś w tym musi być.
Czekamy na ciąg dalszy.
marsylia
Cromaniak

Postnapisał(a) marsylia » 07.11.2008 09:43

och piękne koteczki :hearts:

dangol napisał(a):Mamy niezbity dowód, że polska kiełbasa przegoniła ich kiełbasę :wink: .

Się wie :lool:
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 07.11.2008 21:00

traper napisał(a):Dwa tygodnie temu widziałem program w TVP o rejsie po wyspach chorwackich statkim. O Molacie mówili, że to wyspa kotów. Coś w tym musi być.

Szkoda, że nie trafiłam na ten program :( , miałabym na szybko jakieś porównanie obserwacji innych osób z moimi :). Ale z tego co napisałeś, to co najmniej ta o kotach Molatu jest zbieżna :D . Bo kotów było tam naprawdę mnóstwo :arrow: miałam wrażenie, że więcej było tych zwierzaczków, niż stałych mieszkańców Molatu rodzaju ludzkiego...

1-P9220460.JPG

No to rudzielce nakarmione 8) , a w międzyczasie przypływa prom, przyjeżdża do sklepiku piekarz... I co najważniejsze, :roll: otwierają kawiarenkę wraz z oczekiwanym przybytkiem ulgi :wink: :D . Pora więc na tradycyjną kawkę-srawkę. A Zbynek niestandardowo :arrow: dziś tylko srawka :lol: .

Kameralność Molatu i niewielka odległość kawiarenki od łódki ma swoje zalety :arrow: popijać kawusię można będąc ubranym w "wersji łazienkowej", a nawet gdyby przyszło się w piżamce, to też byłoby OK :D .

2-P9220459.JPG

3-IMG_7743.JPG

Przed odpłynięciem jest jeszcze robota dla jachtowej ekipy remontowej - trzeba naprawić silnik do pontonu.

4-P9227565.JPG

5-IMG_8324.JPG

6-IMG_8326.JPG

Dosztukowany zostaje kawalątek, który wypadł i uniemożliwiał zapalenie diesela. Panowie są z siebie dumni :arrow: "wytrzyma co najmniej pięć lat!" He he, zobaczymy :wink: .

7-IMG_8330.JPG

8-IMG_8335.JPG
Ostatnio edytowano 14.02.2020 11:57 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
traper
Turysta

Postnapisał(a) traper » 08.11.2008 10:09

Tak na marginesie, to silnik do pontonu jest benzynowy, a nie disel. :wink: . Disel jest silnikiem głównym jachtu.
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 08.11.2008 10:21

Dzięki za poprawkę - no cóż, sprawy techniczne są dla mnie równie obce :oops: jak i tajniki żeglowania, ja tam na tym rejsie mam zupełnie inne zadania 8) . Pewnie wiele jeszcze wód musiałabym przepłynąć, żeby te wszystkie dziwne dla mnie rzeczy zrozumieć i... zapamiętać :lol:
Ostatnio edytowano 13.02.2020 18:56 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Mdziumka
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Mdziumka » 08.11.2008 17:25

Dopiero zaczynam :roll: czytać Twoją relację, a już mi się podoba :lol: . To Chorwacja widziana od tej drugiej strony. Mimo, że wolę lądowe wędrówki, to czytam z przyjemnością i jachtuję razem z Tobą. Trochę to jednak potrwa zanim dotrę aż tutaj, dlatego chciałam tylko zaznaczyć swoją obecność. Jestem i w wolnych chwilach czytam. :P
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 09.11.2008 00:38

Mdziumka napisał(a): Trochę to jednak potrwa zanim dotrę aż tutaj (...)

Zrozumiałe, zwłaszcza że początek jest rok temu i ciut. Ale miło mi, że będziesz w wolnych chwilach pływać ze mną również ubiegłorocznymi kursami :D :papa:
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 09.11.2008 01:03

Zostało nam jeszcze dolanie wody do zbiorników, co też czynimy (ale 100 llitów jakie mamy w cenie postoju ... okazuje się, że to za dużo, bo :o tyle jeszcze nie zużyliśmy).
Teraz już na pewno :idea: można szykować się do odpłynięcia.
Molat żegnamy już w pięknym słoneczku, robi się coraz cieplej :D i jest duża szansa, że kocyk na pokładzie dziś potrzebny mi nie będzie :wink:. Wreszcie trochę lata, po które przybyliśmy nad Adriatyk 8) , żeby rozgrzać się chociaż trochę przed jesienią, której ślady w Polsce są już całkiem spore...

1-P9227566.JPG

2-IMG_7744.JPG

3-IMG_7745.JPG

4-IMG_8337.JPG
Ostatnio edytowano 14.02.2020 12:08 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009) - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies