Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dalmacja - Italiano 2008

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 30.10.2008 14:37

Italiano napisał(a):
MWN napisał(a):Masz taką narzeczoną, że szkoda żeby tylko Twoje fotosy były na forum... :lol: :lol:

No właśnie na większości zdjęć jesteśmy w ujęciach więc ciężko wybrać coś neutralnego i żeby zdjęcia były fajne ale się postaram. A co do narzeczonej to "nie dostałem dyspozycji do upuliczniania wizerunku" :D narazie :D jak mnie zezłości to upublicznię :D

Rozumiem, znam ten ból....
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 30.10.2008 16:04

anjas napisał(a):Italiano z wielkim zainteresowaniem obejrzałam zdjęcia ze starożytnej Solony. Uwielbiam zwiedzać starożytne zabytki .... Zostawiam sobie ten smakowity kąsek na przyszły rok :D
Widzę , że mamy podobne gusta architektoniczne :D
Czyżby pan Historyk, czy tylko z zamiłowania :?: :wink:

Niestety nie jestem Historykiem. Jestem co prawda z wykształcenia jurystą :D i uwielbiam tylko historię i starożytne ruiny :D Niestety nie zrealizowałem marzenia swojego dzieciństwa by zostać archeologiem od śródziemnomorskich kultur (właściwie to chcialem być polskim Indianą Jones :D )więc musialem zostać prawnikiem i teraz ścigam przestępców :D ale marzenia pozostają. No cóż zostaje nam podziwiać tylko to co już ktoś wykopał :D mam fajne zdjęcia z wyjazdu w 2007 roku na Istrię i do Wenecji zapraszam. Może posiadasz też zdjęcia z jakiś ruin albo "architektoniczne pejzaże" z jakiejś wyprawy chętnie obejrzę :D
Ostatnio edytowano 30.10.2008 17:46 przez Italiano, łącznie edytowano 1 raz
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 30.10.2008 16:30

Po Solonie przyszedł czas na średniowieczny Trogir, zatem kilka ujęć z TROGIRU , :D
Obrazek
portal drzwi wejściowych do katedry w Trogirze
Obrazek
magistrat Trogirski :D
Obrazek
żygacz katedry w Trogirze
Obrazek
dalej magistrat
Obrazek
Obrazek
bardzo dobry średniowieczny śródziemnomorski pomysł "sąd na powietrzu".Przydałoby się w Polsce :D tylko ta nasza zima :D
Obrazek
jako sędzia z Trogiru :D
Obrazek
Obrazek
trogirska szkoła
Obrazek
Obrazek
Obrazek
uliczki Trogiru
Obrazek
Obrazek
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 30.10.2008 16:47

Od tego momentu nie miałem już wyjścia :D .Nadszedł czas na przyrodę sensu stricto :D cdn... w Krka
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 30.10.2008 16:49

Ha, ale Jesteś z zamiłowania historykiem :D W tym roku byłam po raz pierwszy w Cro. Wcześniej omijałam " wysokim łukiem " ponieważ fascynują mnie starożytne zabytki. Przemierzyłam wzdłuż i w szerz Grecję, we Włoszech widziałam Pompeję i starożytny Rzym i troszkę ruin w Turcji. Podróżowałam z niezawodnym zenitem, niestety nie mam zgranych zdjęć. Ale obiecuję jak znajdę czas cosik wrzucić. W tym roku nie dotarliśmy do Trogiru, Splitu i Solony. Planuję zostawić to na przyszły rok :D Dlatego z miłą chęcią oglądam Twoje fotki.
Ja też chciałam zostać archeologiem (archeolożką :wink: )ale nie wyszło.A filmy z Indianą Jonesem bardzo lubię :wink:
Pozdrawiam. :papa:
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 30.10.2008 20:26

Zatem przyszła pora w trakcie tego wyjazdu na Chorwację by zobaczyć wodospady i rzekę Krka :D Dopiero po 4 dniach pobytu na chorwacji zaświeciło prawdziwe słońce a nie tylko kilkugodzinne przebłyski.Ale miało to swoje zalety , miasta mogliśmy oglądać nieumęczeni upałem, co spotkało na s w Dubrowniku :D ale po kolei
Obrazek
jakoś trafiliśmy :D
Obrazek
zrezygnowaliśmy z autobusu i na dół wybraliśmy się na piechotkę :D WARTO Polecam
Obrazek
doszliśmy niemal z autobusem który jechał po serpentynach :D
Obrazek
i dochodzimy do rzeki
Obrazek
rybki - podobnie jak na Plitwicach
Obrazek
i mamy wodospady
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
widok z góry na rzekę Krka postanowiliśmy obejrzeć jeszcze rzekę Krka z drugiej strony tam rzadko jeżdżą turyści
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
przyroda...
Obrazek
pojechaliśmy w górę rzeki ..:D
Obrazek
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 03.11.2008 18:06

Następnego dnia postanowiliśmy w poszukiwaniu słoneczka pojechać bardziej na południe :D .Już wystarczyło nam zabytków przyszedł czas na plaże. Zatem o 7.00 rano pożegnaliśmy Ivanicę naszego go spodarza w Rogoźnicy i pojechali właściwie do niesprecyzowanej miejscowości na południe. Był to właściwie półmetek naszego pobytu w 2008 roku w chorwacji i trzeba było sie posmazyć troszeczkę na słońcu.(oczywiście planowałem jeszcze 1 dzień w Dubrowniku) :D . Ruszamy więc na południe.
Obrazek
pierwszy postój urządzamy w Omiś!!! :D
Obrazek
niemal na pierwszy rzut oka widać że jest to miasto "pod"turystów ale bardzo mi się podoba .Ujście do morz rzeki Cetina przepiękne szkoda że nie mieliśmy czasu by pojechać w górę rzeki :?
Obrazek
Obrazek
oczywiście nie mogliśmy sobie odmówić wspinaczki na zamek :D
Obrazek
Obrazek
poranny spacer plażą w Omniś kosztował nas 100PLN (nie zauważyłem znaku płatnego parkingu przy plaży w Omiś) i dostałem mandat :twisted: zapłaciłem od razu w urzędzie miasta, ciekawe czy wyegzekwowali by go w Polsce. Słowackiego mandatu nie zapłaciłem i nie przyszedł. Ale nie chciałem być "na jakiejś czarnej" liście w Chorwacji. co innego Słowacja ja zawsze da się ominąć :D
Obrazek
Obrazek
i ruuszamy na południe, gdzie cieplej ,cieplej cieplej :D
Obrazek
tylko gdzie sie zatrzymamy :D
Ostatnio edytowano 06.11.2011 08:53 przez Italiano, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.11.2008 18:25

Jak to dobrze , że w Jadranie była mała fala :lol: i żonkę na brzeg wyrzuciła :wink:
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 03.11.2008 18:41

Janusz Bajcer napisał(a):Jak to dobrze , że w Jadranie była mała fala :lol: i żonkę na brzeg wyrzuciła :wink:

tzn :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.11.2008 18:56

To znaczy że wreszcie żonkę widzimy na zdjęciu :lol: :papa:
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 03.11.2008 20:22

Janusz Bajcer napisał(a):To znaczy że wreszcie żonkę widzimy na zdjęciu :lol: :papa:

a teraz rozumiem. Asia to jeszcze moja narzeczona nie żona. Ajej zdjęcia już jakieś były na pierwszej stronie :D pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.11.2008 22:36

Narzeczona w Chorwacji to jak żona :lol:

Pozdravki dla przyszłej młodej pary :papa:
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 04.11.2008 12:57

Janusz Bajcer napisał(a):Narzeczona w Chorwacji to jak żona :lol:

Pozdravki dla przyszłej młodej pary :papa:

Masz racje przyznaję sie do dylematu roku 2009:D wykańczać mieszkanie po ślubie czy jechać do Chorwacji. Może w 2009 być z Chorwacja cienko ale sie postaramy mam nadzieje jakoś to pogodzić :D
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 06.11.2008 09:10

Jak już wspomniałem nie mieliśmy skonkretyzowanych planów gdzie chcielibyśmy mieszkać. więc jechaliśmy na południe w poszukiwaniu fajnego miejsca z mieszkaniem w pierwszym rzędzie do morza i palży i w rozsądnej cenie :D
Obrazek
Obrazek
wjeżdzamy na Riwierę Makarską :D
Obrazek
tylko gdzie się zatrzymać jak za każdym zakrętem robiło się coraz piękniej
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
podróż Jadarską cesta to wyjątkowe przeżycie :D :D :D
Obrazek
i jakoś dojechaliśmy w okolice Zivogosce ..tylko nie pamiętam teraz nazwy tej miejscowości...mieliśmy kilkaset metrów do Malej Duby :?
Marcin29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin29 » 06.11.2008 09:44

Italiano napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Być może Rogoźnica będzie moim miejscem pobytu na wakacje 2009 :lol:
Ponieważ tam nie ma kempingu , pierwszy raz mogę być w Chorwacji na kwaterze.

Nie wiecie czy są tam kwatery z możliwością wykupienia wyżywienia , bo moi znajomi nie chcą obierać kartofli na obiad będąc na wakacjach. :wink:

Ja sobie poobieram :lol:

Nasz gospodarz nazywał się Iwanica jego dom mieści się niemal centralnie naprzeciwko zatoki(po lewej stara Rogożnica do której chodzi się przez groblę, po prawj stronie Marina ze Smoczym Okiem. Bardzo miły i lubi Polaków (chociaż pytał co stało się z jaruzelskim, czy załatwiliśmy go tak samo jak Rumuni Causescu :D ) .

podoba mi się ten Gospodarz!! trzeba było odpowiedzieć, że już wkrótce :wink:

relacja fajna, zdjęcia bardzo fajne, byłem w okolicy...fajnie przypomnieć sobie wakacje :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie

Dalmacja - Italiano 2008 - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone