Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dalmacja - Italiano 2008

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 23.10.2008 14:10

Janusz Bajcer napisał(a):Być może Rogoźnica będzie moim miejscem pobytu na wakacje 2009 :lol:
Ponieważ tam nie ma kempingu , pierwszy raz mogę być w Chorwacji na kwaterze.

Nie wiecie czy są tam kwatery z możliwością wykupienia wyżywienia , bo moi znajomi nie chcą obierać kartofli na obiad będąc na wakacjach. :wink:

Ja sobie poobieram :lol:

Nasz gospodarz nazywał się Iwanica jego dom mieści się niemal centralnie naprzeciwko zatoki(po lewej stara Rogożnica do której chodzi się przez groblę, po prawj stronie Marina ze Smoczym Okiem. Bardzo miły i lubi Polaków (chociaż pytał co stało się z jaruzelskim, czy załatwiliśmy go tak samo jak Rumuni Causescu :D ) .Udało nam się przed sezonem(koniec maja)wynegocjować niezłą cenę 10 euro od osoby(byliśmy we dwójkę) za dzień :D z widokiem na zatokę w pierwszym rzędzie domków. I to właśnie podoba mi się w Chorwacji,że nie trzeba mieszkać w hotelach molohach z drinkami z palemką tylko są apartamenty i każdy żyje jak mu się podoba. :D A właśni w 2009 wyboirę się chyba na półwysep Chalcydycki w Grecji .Czy ktoś tam może był i wie jak przedstawia się sprawa z noclegami? Jak tam się przedstawia sprawa noclegu poza kempingiem? Ale wracając do tematu- Iwanica pracował w Czechach i nieżle mówi w języku "polsko-czesko podobnym".A zamiast ziemniaków polecam lignie i hobotnice, można odpocząć od sarmatyzmów kulinarnych :D ,a właśnie ponawiam pytanie, czy ktoś może czyta ten temat i jest z Lublina i wie gdzie w Lublinie można kupić kalmary i ośmiornice(tylko nie w kawałkach? :D )w Rogożnicy rzeczywiście są fajne resteuracyjki i od mojego apartamentu była niedaleko niezła pizzeria.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2008 16:06

A do tego Italiano nic nie zastąpi np. śniadanka lub kolacji na tarasie apartamentu...tylko Ty...Twoja Luba, szum morza i dochodząca z oddali chorwacka muzyczka... :lol:
Kadi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kadi » 23.10.2008 16:20

muszę jednak powiedzieć żegdy spróbowałem bardzo mi smakowało. Później nasz gospodarz podał kilka innych przepisów na lignie, hobotnicę i są to smaki które za mną cały czas "chodzą"...a właśnie może ktoś wie gdzie w Lublinie mozna dostać takie kalmary i ośmiornice? :D[/quote]

Takie smakołyki możesz znaleźć w Makro. Po remoncie jest tam nowe większe stoisko z rybami i owocami morza.
Pozdrawiam :papa:
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 23.10.2008 19:55

dzięki jutro na sniadanie hobotnica :D a zatem może ktoś z cromaniaków ma wiadomości dotyczące półwyspu Chalcedyckiego w Grecji?
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 27.10.2008 12:36

No dobrze Splitu ciąg dalszy.. :D
Obrazek
popiersie założyciela Splitu
Obrazek
fronton pałacu Dioklecjana
Obrazek
Riva splitcka
Obrazek
przypadkowy gość na lodach
Obrazek
Obrazek
żelazna brama?? nie jestem pewien :D
Obrazek
średniowieczna część Splitu z wieżą zegarową
Obrazek
Obrazek
Dziedziniec pałacu Dioklecjana
Obrazek
Mauzoleum Dioklecjana
Obrazek
Sfinks???!!! :D
Obrazek
Płaskorzeżby nad wejściem do świątyni Jupitera
Obrazek
ekstatyczna maska w świątyni Jupitera :D
Dobra wystarczy już Splitu wieczorem pojechaliśmy obejrzeć jeszcze starożytną Solonę .Mi się bardzo podobała ale to już kwestia tego co kto lubi moja dziewczyna podejrzewam tego dnia się wynudziła :D ale to tylko jeden dzień . I :D mi się podobało. Dobra Asiu żartowałem . :D
Ostatnio edytowano 27.10.2008 15:47 przez Italiano, łącznie edytowano 1 raz
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 27.10.2008 12:55

Solona starożytne greckie miasto niedaleko Splitu warto zobaczyć!!!
Obrazek
chwila odpoczynku
Obrazek
i lecimy z Soloną wczesnochrześcijański cmentarz zaadoptowany z ruin Solony
Obrazek
Obrazek
ja z głową meduzy :D
cdn...
gosku24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosku24 » 27.10.2008 17:22

Janusz Bajcer napisał(a):Być może Rogoźnica będzie moim miejscem pobytu na wakacje 2009 :lol:
Ponieważ tam nie ma kempingu , pierwszy raz mogę być w Chorwacji na kwaterze.

Nie wiecie czy są tam kwatery z możliwością wykupienia wyżywienia , bo moi znajomi nie chcą obierać kartofli na obiad będąc na wakacjach. :wink:

Ja sobie poobieram :lol:

W Rogoznicy byłam 3 razy,i wybieram się na przyszły rok.
Janusz jeśli będziesz się wybierał do Rogoznicy ,to mój przyjaciel pomoże znależć ci kwaterę bez obieraczki do ziemniaków :D

Jakiś mały kamp jest w Rogoznicy!
W tym roku zauwżyłam,bo mieliśmy go za płotem.Nic szczególnego,ale do morza blisko.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 27.10.2008 17:57

Italiano napisał(a):Solona starożytne greckie miasto niedaleko Splitu warto zobaczyć!!!

Greckie czy rzymskie ? :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.10.2008 17:57

Dzięki gosku24 , jeśli znajomi zaakceptują wyjazd do Rogoźnicy (bo głównie Oni chcą mieć gotowe posiłki, mnie wystarczy apartament z dostępem do kuchni) to zgłoszę się po pomoc do Ciebie i Twojego Przyjaciela :lol:
gosku24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosku24 » 27.10.2008 18:04

Janusz Bajcer napisał(a):Dzięki gosku24 , jeśli znajomi zaakceptują wyjazd do Rogoźnicy (bo głównie Oni chcą mieć gotowe posiłki, mnie wystarczy apartament z dostępem do kuchni) to zgłoszę się po pomoc do Ciebie i Twojego Przyjaciela :lol:

Służe pomocą
:D
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 27.10.2008 23:55

AndrzejJ. napisał(a):
Italiano napisał(a):Solona starożytne greckie miasto niedaleko Splitu warto zobaczyć!!!

Greckie czy rzymskie ? :wink:

starożytna grecka osada Aspalathos koło Salona (obecnie Solin, przedmieście Splitu), rzymskie Spalatum od łac. palatium, gdzie w latach 295-305 n.e. cesarz Dioklecjan od 395 n.e. buduje swoją rezydencjęw Bizancjum a od VI wieku siedziba arcybiskupstwa
pewnie obydwaj mamy rację nazywając ruiny greckimi i rzymskimi ja miałem na myśli pierwszych kolonistów tego miejsca i których miasto rzymianie rozbudowali :wink:a właściwie jak to było w ich zwyczaju napadli, wymordowali i stworzyli nowe piękniejsze miasto :D i dali cywilizację( w przypadku Aspalathos- Salona może wsparli Greków :D )
Ostatnio edytowano 28.10.2008 00:12 przez Italiano, łącznie edytowano 1 raz
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 28.10.2008 00:08

odpoczynek w cieniu wejścia do już zamkniętego muzeum :(
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Solin ,Solona właściwe :D
Obrazek
pozostałości wczesnochrześcijańskiej bazyliki
Obrazek
rzymski wynalazek dla realizacji idei chleba i igrzysk- czyli amfiteatr a właściwie jego resztki :(
Obrazek
ave, Caesar, morituri te salutant - cóż można zawsze pomarzyc : :twisted: D
Obrazek
ostatnie spojrzenie na kochane Solin :(
Obrazek
i w związku z zapadającym zmierzchem wracamy do Rogożnicy
cdn...
Ostatnio edytowano 30.10.2008 17:51 przez Italiano, łącznie edytowano 1 raz
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 29.10.2008 18:28

Masz taką narzeczoną, że szkoda żeby tylko Twoje fotosy były na forum... :lol: :lol:
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 30.10.2008 13:28

MWN napisał(a):Masz taką narzeczoną, że szkoda żeby tylko Twoje fotosy były na forum... :lol: :lol:

No właśnie na większości zdjęć jesteśmy w ujęciach więc ciężko wybrać coś neutralnego i żeby zdjęcia były fajne ale się postaram. A co do narzeczonej to "nie dostałem dyspozycji do upuliczniania wizerunku" :D narazie :D jak mnie zezłości to upublicznię :D
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 30.10.2008 14:22

Italiano z wielkim zainteresowaniem obejrzałam zdjęcia ze starożytnej Solony. Uwielbiam zwiedzać starożytne zabytki .... Zostawiam sobie ten smakowity kąsek na przyszły rok :D
Widzę , że mamy podobne gusta architektoniczne :D
Czyżby pan Historyk, czy tylko z zamiłowania :?: :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie

Dalmacja - Italiano 2008 - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone