Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dalmacja - Italiano 2008

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 22.10.2008 19:07

Następnego dnia pojechaliśmy do moim subiektywnym zdaniem najpiękniejszego miasta w Chorwacji- Śibenika, z najpiękniejszym kościołem mistrza Dalmaticusa, pięknym placem głównym ,najpiękniejszym widokiem z Rivy i najbardziej urokliwymi uliczkami :D stwierdzam to pomimo mojej miłości do kultury antycznej ..pomijając starożytny Split :( ..ale to tylko moje skromne zdanie.. no może jeszce Trogir , no może jescze Dubrownik :D
Obrazek
Obrazek
wejscie do twierdzy nad miastem
Obrazek
Obrazek
Obrazek
widok z twierdzy na Śibenik
Obrazek
Obrazek
niekonwencjonalne moje zejście z twierdzy :D
Obrazek
przepiękny plac przed katedrą symbolem Śibenika
Obrazek
Obrazek
Obrazek
głowa psa wśród wybitnych obywateli miasta
Obrazek
Obrazek
Obrazek
głowa z kryształowymi oczami
Obrazek
z armatą :D
Obrazek
na starym mieście
Obrazek
swojski widoczek
Obrazek
pieta Śibenicka
Obrazek
Dobra wystarczy Śibenika. Wracamy do Rogoznicy. Fajne miejsce parkingowe pod apteką :D
cdn :D
Ostatnio edytowano 22.10.2008 19:24 przez Italiano, łącznie edytowano 2 razy
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.10.2008 19:17

Italiano
Prawie mamy takie same odczucia.
Sibenik, Trogir, Dubrovnik. Kolejność dowolna... :wink:
Jak dla mnie, Split można sobie spokojnie podarować... :roll:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.10.2008 07:52

Hahahaha, takie same zdjęcia -pstrykaj dalej to powspominam z Tobą 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2008 08:09

Widzę, że w Rogoźnicy mieszkaliście na szlaku moich codziennych spacerków...ja miałem kwaterę po drugiej stronie za groblą blisko Straży Pożarnej...Wy zaś mieliście pod nosem dobrą pizzerię... :wink:
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 23.10.2008 08:41

alessandro1977 napisał(a):Widzę, że w Rogoźnicy mieszkaliście na szlaku moich codziennych spacerków...ja miałem kwaterę po drugiej stronie za groblą blisko Straży Pożarnej...Wy zaś mieliście pod nosem dobrą pizzerię... :wink:

To prawda łatwo było ja znależć bo miejscowi zawsze sie tam posilali :D
Nie kojarzę Straży Pożarnej. ale jak rozumiem mieszkałeś w starej Rogoźnicy( na dawnej wyspie) :D .My wlaściwie w Rogoźnicy tylko spaliśmy a całe dnie spędzaliśmy włócząc się po okolicznynych miasteczkach. Tak że Rogożnice znam o poranku z zakupów na targu i wizyt w supermarkecie. I wieczorem gdy wracaliśmy, siadaliśmy przy piwku i wódeczce na tarasie i podziwiali widok na starą Rogoźnice. Byliśmy oczywiście na wyspie i spacerowaliśmy po drugiej stronie półwyspu za Smoczym Okiem.Były tam plaże z bardzo ostrymi kamieniami i łagodna plaża dla turystów :D
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 23.10.2008 08:45

JacYamaha napisał(a):Hahahaha, takie same zdjęcia -pstrykaj dalej to powspominam z Tobą 8)

zatem które zdjęcia pobudziły cię do śmiechu? pewnie te z Śibenika :D też wielokrotnie widziałem je na forach. Ale nie wszystko może być zawsze unikalne, czasem trzeba iść razem z masą turystów i pstrykać to co i inni :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2008 09:00

Italiano napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):Widzę, że w Rogoźnicy mieszkaliście na szlaku moich codziennych spacerków...ja miałem kwaterę po drugiej stronie za groblą blisko Straży Pożarnej...Wy zaś mieliście pod nosem dobrą pizzerię... :wink:

Nie kojarzę Straży Pożarnej. ale jak rozumiem mieszkałeś w starej Rogoźnicy( na dawnej wyspie) :D .My wlaściwie w Rogoźnicy tylko spaliśmy a całe dnie spędzaliśmy włócząc się po okolicznynych miasteczkach. Tak że Rogożnice znam o poranku z zakupów na targu i wizyt w supermarkecie. I wieczorem gdy wracaliśmy, siadaliśmy przy piwku i wódeczce na tarasie i podziwiali widok na starą Rogoźnice. Byliśmy oczywiście na wyspie i spacerowaliśmy po drugiej stronie półwyspu za Smoczym Okiem.Były tam plaże z bardzo ostrymi kamieniami i łagodna plaża dla turystów :D

Właśnie, zależy jaką drogą szliście na ostre kamienie...koło knajpy Luki skręcając zaraz za groblą w lewo czy przez miasteczko koło lodzi przycumowanych do brzegu ...jeżeli tędy to straż pożarna jest już przy samej plaży po lewej stronie koło takiego długiego budynku, który straszy...my także dużo jeździliśmy ale były dnie kiedy chcieliśmy się powygrzewać..ten budynek, który jest dość brzydki i zaniedbany zaczyna się od tego pomarańczowego światła na Twoim zdjęciu nocnym po prawej stronie przy samej krawędzi...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.10.2008 09:59

Italiano napisał(a):zatem które zdjęcia pobudziły cię do śmiechu? pewnie te z Śibenika :D

To żaden przytyk z mojej strony-raczej uśmiech nostalgii.
A śmiech był do zdjęcia z rybami.
Pozdrawiam i czekam na dalej
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 23.10.2008 10:41

alessandro1977 napisał(a):
Italiano napisał(a):

Właśnie, zależy jaką drogą szliście na ostre kamienie...koło knajpy Luki skręcając zaraz za groblą w lewo czy przez miasteczko koło lodzi przycumowanych do brzegu ...jeżeli tędy to straż pożarna jest już przy samej plaży po lewej stronie koło takiego długiego budynku, który straszy...my także dużo jeździliśmy ale były dnie kiedy chcieliśmy się powygrzewać..ten budynek, który jest dość brzydki i zaniedbany zaczyna się od tego pomarańczowego światła na Twoim zdjęciu nocnym po prawej stronie przy samej krawędzi...

Kojarzę już gdzie mogliście mieszkać :D Starą Rogożnicę widziałem tylko wzdłuż nadbrzeża dokładnie do budynku w którym straszy :D Natomiast plaże z ostrymi kamieniami o których pisałem to te za Mariną po drugiej stronie półwyspu ud strony morza za Jeziorkiem Smocze Oko. :D
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 23.10.2008 11:02

zdaję sobie sprawę ,że prawie każdy wyjężdza do Chorwacji "po morze i plaże" w mojej relacji jak dotąd jest dużo miast i miasteczek. Ale ten element Chorwacji bardzo lubię.A szczególnie podobają mi się niewielkie rozmiary i kameralność. Włściwie poza Zagrebiem i Splitem Chorwacja to tylko takie miasteczka które można obejść w kilkadziesiąt minut. I to jest super :D
Zatem po zwiedzeniu Śibenika i Primostem następnego dnia wybraliśmy się do Splitu. Split zrobił na mnie średnie wrażenie. Właściwie przyjechałem tu tylko ze względu na moje zamiłowanie do starożytności czyli by zobaczyć Pałac Dioklecjana i pobliską Solonę. :D i właściwie tylko takie zdj,ęcia posiadam ze Splitu....
Obrazek
i co tu można zobaczyć :D
Obrazek
i jesteśmy pod Złotą Bramą
Obrazek
przed mauzoleum Dioklecjana
Obrazek
Obrazek
a właśnie czy ktoś wie coś na temat tego pomieszczenia i tej patery z wizerunkiem Dioklecjana
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2008 11:14

Ja też już wiem w takim razie gdzie chodziliście...faktycznie, większość ludzi z tamtych stron chodziło właśnie tam...lub moczyli się tuż przy Marina Frapa...ale czy to jeziorko

Obrazek

...nie nazywa się Jezioro Słone ??? Tak przynajmniej mówił Chorwat, który tam mieszka...???
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.10.2008 12:12

Info ze strony rogoznica.net

Zmajevo oko - Smocze Oko (zmaj to smok)
W jeziorze jest woda morska, jest ono o nieregularnym kształcie owalnym (150 o 70 metrów), o powierzchni 5.300 m2 metrów, a maksymalna głębokość 15 metrów.
Jezioro jest uważane za hydrogeologiczny fenomen.

Obrazek

To Smocze Oko widać za Mariną
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2008 13:12

Czyli ja miałem jednak błędne informacje a nigdy nie zastanawiałem się nad tym aby je zweryfikować...dzięki, Panie Januszu... :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.10.2008 13:21

Być może Rogoźnica będzie moim miejscem pobytu na wakacje 2009 :lol:
Ponieważ tam nie ma kempingu , pierwszy raz mogę być w Chorwacji na kwaterze.

Nie wiecie czy są tam kwatery z możliwością wykupienia wyżywienia , bo moi znajomi nie chcą obierać kartofli na obiad będąc na wakacjach. :wink:

Ja sobie poobieram :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2008 13:41

Janusz Bajcer napisał(a):Być może Rogoźnica będzie moim miejscem pobytu na wakacje 2009 :lol:
Ponieważ tam nie ma kempingu , pierwszy raz mogę być w Chorwacji na kwaterze.

Nie wiecie czy są tam kwatery z możliwością wykupienia wyżywienia , bo moi znajomi nie chcą obierać kartofli na obiad będąc na wakacjach. :wink:

Ja sobie poobieram :lol:

O tym przynajmniej ja nie mam pojęcia bo nigdy nawet nie brałem pod uwagę takiej możliwości...myślę jednak, że nie byłoby problemu dogadać sie z gospodarzami, którzy nie tylko wynajmują ale akurat także mieszkają na miejscu...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie

Dalmacja - Italiano 2008 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone