Witam,
Już piszę co wiem
Odnośnie połączeń po Chorwacji to polecam ta stronkę :
http://www.buscroatia.com/timetable-bus-croatia/ Macie tam wszystkie najpopularniejsze połączenia, do tego średnie ceny za bilety jak i możliwość zakupu biletów u konkretnych przewoźników z konkretną oczywiście już ceną ;]
Przygotowując się do wyjazdu spędziłem na tej stronce dużo czasu, także polecam
Co do połączenia Makarska - Dubrovnik to na początku planowałem kupić bilety na stronce o której pisałem wyżej, można tam kupić bilet powrotny za około 140 Kn (zależy od przewoźnika), natomiast w jedną stronę kosztuje około 100 Kn (!), ale raz że nie wiedziałem którego dnia dokładnie wybiorę się do Dubrovnika (trzeba było podać konkretną datę), a dwa że jak godzina wyjazdu była spoko to powrót był za późno lub za wcześnie i odwrotnie... - mam na myśli tu oczywiście kursy tego samego przewoźnika.
Zdecydowałem, że kupię bilety na miejscu, na początku pobytu w Makarskiej byłem się wszystkiego wypytać, żeby nie było żadnych niespodzianek. A więc:
Bilety kupowałem na dworcu autobusowym w Makarskiej, leży zaraz przy głównej drodze. Są dwa okienka obok siebie, w jednym jest informacja w drugim sprzedaż (panie w okienkach nie były za bardzo mile ;p ) Dworzec jest mały, wszytko jest ładnie opisane itp.
Zniżki dla studentów były przy kupowaniu biletów on-line na wspomnianej przeze mnie stronce, na dworcu nie pytałem o nie ponieważ już rok po studiach jestem...
Chciałem kupić bilet powrotny żeby zaoszczędzić ale niestety pani powiedziała że nie można...
Więc biletu powrotnego do Dubrovnika nie kupicie na dworcu
Na to wychodzi, że jedynie on-line u konkretnego przewoźnika.
Zdjęcie biletu:
Jak widać bilet kosztował 109 kn, przwoźnik Promet Makarska - najwięcej ich tam jeździ. Problemów z miejscami nie było absolutnie żadnych. Przychodzisz na 10 min przed odjazdem autobusu, kupujesz bilet w kasie i jedziesz
Bilet powrotny kupowany na dworcu w Dubrovniku okazał się tańszy
a to dlatego że inny przewożnik. Autobus jednak jechał o jakieś pół h dłużej. Cena 93 Kn. Przewożnik APZ-Imotski
Foto:
Jak widać całkowita cena wyszła 203 kn, trochę dużo w porónaniu z tym co było on-line ale za to można jechać i wracać o której się chce ( autobusy średnio co godzinę tam i z powrotem).
Jedna ważna rzecz która mi umknęła przed wyjazdem. Mianowicie: dworzec autobusowy w Dubrovniku znajduję się dosyć daleko od Starego Miasta !! Nie zdawałem sobie z tego sprawy i poszliśmy z buta. Szliśmy jakies 40 min szybkim tempem (ponad połowa drogi pod górę... )Także miejcie to na uwadze! Z powrotem już kupiliśmy bilet na miejski autobus za 12 kn, nie mieliśmy już sił na dreptanie
Przystanek i kasa biletowa znajduje się niedaleko głównego wejścia na Starówkę. Na dworzec jeżdżą chyba aż 4 linie więc wszytko sprawnie idzie a ludzi pełno na przystankach ;]
Z Makarskiej można też pojechać zorganizowaną wycieczką do Dubrovnika za 260 kn, dojazd oczywiscie pod same Mury więc przekalkulujcie co Wam sie lepiej opłaca ;] Tu można zabookować sobie miejsca ( jechałem z tym biurem do Krka- polecam, widze że ceny podnieśli o 10 kn na bilecie)
http://www.==spam==/excursio ... 202012.pdfPrzy promenadzie w kierunku Baśki widziałem punkt gdzie inna agencja sprzedawała te same wycieczki co na tej stronce i po tych samych cenach.
Mam nadzieję że pomogłem