Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dalmacja bez samochodu (z noclegiem w Makarskiej )

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roland90
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roland90 » 16.07.2014 22:41

Też się dosiadam i chętnie poczytam , szczególnie kosztów całkowitych ciekaw jestem.
goonia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) goonia » 17.07.2014 15:37

Witam,

Niedługo lecimy samolotem do Splitu, a następnie pakujemy się w autobus do Breli. Nie orientujecie się, w którym miejscu się zatrzymuje?

Z góry bardzo dziękuję
Maś
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maś » 18.07.2014 20:31

goonia napisał(a):Witam,

Niedługo lecimy samolotem do Splitu, a następnie pakujemy się w autobus do Breli. Nie orientujecie się, w którym miejscu się zatrzymuje?

Z góry bardzo dziękuję

Jadąc z i do Splitu autobus zatrzymywał się w Breli, ale była to zatoczka przy Jadrance. To chyba oficjalny przystanek. W każdym razie bezpośrednio do miasteczka nic nie wjeżdżało.
Mała_Mi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mała_Mi » 19.07.2014 00:12

Pewnie to bardzo specyficzne pytanie, ale czy autobus może zatrzymywał się na przystanku na pograniczu Breli i Baskiej, koło hotelu Bluesun? Wiem że szansa że zwracałeś uwagę jest mała, ale można mieć nadzieje :wink:

Ale tak w ogóle, to zainspirowałeś mnie :mrgreen: Planujemy wycieczkę do Mostaru, i po zerknięciu pod podany przez Ciebie link jest szansa, że i w tym wypadku wycieczka zorganizowana będzie korzystniejsza niż organizowanie na własna rękę (cena taka sama, a przynajmńiej w Medugorje godzina na zwiedzanie). Tym samym bardzo dziękuje za przydatne informacje :hut:
Maś
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maś » 19.07.2014 22:01

Hehe no niestety nie ;p ale jak pisałem wcześniej te autobusy zatrzymywały się przy Jadrance, nie zjeżdzały z niej więc jeśli ten hotel znajduję się przy szosie to jest szansa że może sie zatrzymywał ;p

Fajnie że inspiruję xD
No wycieczki z tego biura są w fajnych cenach. Najtańsze na Makarskiej na pewno, także warto rozważyć wyjazd z nimi :hut:
Maś
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maś » 19.07.2014 22:04

Roland90 napisał(a):Też się dosiadam i chętnie poczytam , szczególnie kosztów całkowitych ciekaw jestem.

Sorki ale nie mogę się zebrać za ten temat. Długi będzie bo opiszę wszystko dokładnie ;p
Za dzień czy dwa ograne :D
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 20.07.2014 08:21

Witam. Fajna relacja. Super fotki. Ja tylko swoją Toyotką przemierzałem Chorwację dla tego chętnie poczytam jak sobie radzić bez. Pozdrawiam.
Maś
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maś » 21.07.2014 17:20

mirasowski napisał(a):Witam. Fajna relacja. Super fotki. Ja tylko swoją Toyotką przemierzałem Chorwację dla tego chętnie poczytam jak sobie radzić bez. Pozdrawiam.

Dzięki :D

Jak widać, bez samochodu też się da ! :hut:
Maś
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maś » 21.07.2014 18:02

Roland90 napisał(a):Też się dosiadam i chętnie poczytam , szczególnie kosztów całkowitych ciekaw jestem.

Propo kosztów.
To były moje drugie wakacje za granicą organizowane na własną rękę. Rok temu była Hiszpania.
Kombinowałem jak mogłem by było jak najtaniej ;p Najwięcej zachodu było z lotem. Zacząłem oczywiście od tego, potem nocleg itd.
Sam lot wyniósł mnie 474 zł w dwie strony. Jak zacząłem ogarniać temat, jakoś w marcu chyba do wyboru miałem w zasadzie tylko linie Eurolot i ceny w dwie strony od około 650zł wzwyż... ;/ ZA DUŻO ! ;] Loty odbywały się z kilku miast w Polsce. Próbowałem je połączyć - tani wylot z jednego miasta + tani powrót do innego miasta, ale to nie wychodziło bo opcja one-way to bilet droższy o kilkadziesiąt złotych... Moje kombinację trwały kilka dni, aż dowiedziałem się o lini EasyJet latającej z Belina SFX, dokąd jeździ PolskiBus. Stwierdziłem, że to będzie mój wybawiciel ;p Loty w fajnych terminach można było kupić już poniżej 300 zł w dwie strony !!!! Napaliłem się, ale na krótko ponieważ po obczajeniu godzinwylotów/przylotów okazywało się że w każdej kombinacji musiałbym choć raz czekać na lotnisku 7-9 h na odjazd Polskiego Busa. Jeździł o 8mej rano i wieczorem. Głównie wypadało to w nocy... Gra nie warta świeczki..., ale nie poddałem sie ;] Zacząłem robić kombinacje Eurolot+EasyJet :lol: To wypaliło.
Leciałem z Gdańska do Splitu Eurolotem za 350zł z bagażem rejestrowanym w cenie, a wracałem ze Splitu do Berlina za 124 zł z bagażem podręcznym bez limitu wagi. Swoją drogą, niezła różnica nie ? :o
Jakby kto pytał to dojazd na lotnisko w Gdańsku i z lotniska w Berlinie wyniósł nas po 40 zł/os. :D
Dopiero w maju/czerwcu pojawiły się jakieś loty do Zadaru na Gruponie za 400zł, potem EnterAir uruchomił połączenia do Chorwacji za 398 zł, jeszcze później przeloty last minute z biur podróży nawet za 200 zł (ceny oczywiście w dwie strony na osobę). Ale kto to wiedział, a poza tym musieliśmy zaklepać urlopy w pracy.

Za apartamencik płaciliśmy 27 Euro za dobę na dwie osoby. Byliśmy 9 dni/8 nocy. Czyli wyszło jakies 450 zł na osobę. Wyczaiłem spoko nocleg nawet za 20 E/doba ale wzieliśmy tamten ze względu na widoczek z tarasu - fota parę postów wyżej.

Do Chorwacji wzięliśmy, przeliczając ok. 650 zł na łebka. Około 500 zł z tego poszło na przejazdy(Lotnisko - Split - Makarska - Dubrovnik - Makarska - Trogi+Krka - Makarska - Brać - Makarska - Split - Lotnisko ) i wstępy ( Mury w Dubrovniku - 100 kn, Krka - 90kn). Reszta na jedzenie i jakieś przyjemności typu lody czy alko ;p Dużo suchego jedzenia mieliśmy od mam :P

Całkowity koszt:
474 + 450+ 650 + 80 = 1654 zł/os.

Myślę, że źle to nie wygląda, mając na uwadze ile zwiedziliśmy :wink:
banankochan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) banankochan » 04.08.2014 12:45

To była opowieść z beczki POLAK POTRAFI :) wystarczy tylko chcieć :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2014 13:17

650-500 = 150 złotych na jedzenie i picie na osobę przez 9 dni, uwzględniając że do samolotu bierze się mało bagażu, baaaardzo mało

Wychodzi 16 złotych dziennie na osobę ze śniadanie, obiad i kolację oraz napoje, w tym alkoholowe, :roll:
no i jeszcze lody :!:

A świstak siedzi i zawija w sreberka 8)
Maś
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maś » 04.08.2014 21:03

Lednice napisał(a):650-500 = 150 złotych na jedzenie i picie na osobę przez 9 dni, uwzględniając że do samolotu bierze się mało bagażu, baaaardzo mało

Wychodzi 16 złotych dziennie na osobę ze śniadanie, obiad i kolację oraz napoje, w tym alkoholowe, :roll:
no i jeszcze lody :!:

A świstak siedzi i zawija w sreberka 8)

Sr**nie w banie a nie świstak :evil:

Pisałem przecież że duzo jedzenia wzieliśmy z Polski i pisałem również, że mieliśmy bagaż rejestrowany lecąc do Chorwacji ! Łącznie mogliśmy wziąć 46 kg bagażu lecąc tam. Wystarczająco dużo żeby się spakować i nabrać extra żarcia co nie ? :lol:

A tak na marginesie to nawet na co dzien nie jem regularnych sniadan, obiadow i kolacji... A co dopiero na wakacjach gdzie 3/4 dnia spedza się poza "domem" i człowiek nie myśli o jedzeniu.

Dziękuję.
Maś
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maś » 04.08.2014 21:04

banankochan napisał(a):To była opowieść z beczki POLAK POTRAFI :) wystarczy tylko chcieć :D

:mrgreen: :D 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2014 21:29

Maś napisał(a):Dużo suchego jedzenia mieliśmy od mam :P

Maś napisał(a):
Pisałem przecież że duzo jedzenia wzieliśmy z Polski i pisałem również, że mieliśmy bagaż rejestrowany lecąc do Chorwacji ! Łącznie mogliśmy wziąć 46 kg bagażu lecąc tam. Wystarczająco dużo żeby się spakować i nabrać extra żarcia co nie ? :lol:

A tak na marginesie to nawet na co dzien nie jem regularnych sniadan, obiadow i kolacji... A co dopiero na wakacjach gdzie 3/4 dnia spedza się poza "domem" i człowiek nie myśli o jedzeniu.

Dziękuję.

Taa, jasne, całe 9 dni na suchym jedzeniu podarowanym przez mamy :D
Które oczywiście nic mamy nie kosztowało :D

No dobra, część mogliście zabrać swojego jedzonka.
Ale was też jedzenie zabrane z Polski nic nie kosztowało, bo o tym nie wspominasz w tak drobiazgowych wyliczeniach :D

A żyjesz z miłości :D
Bez ciepłego jedzenia przez 9 dni, z jedną pizzą, o której wspominasz :roll:

A świstak dalej siedzi i zawija ... :D
Ostatnio edytowano 04.08.2014 21:49 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Maś
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maś » 04.08.2014 21:48

Lednice napisał(a):
Maś napisał(a):

Dziękuję.

Taa, jasne, całe 9 dni na suszonym żarciu podarowanym przez mamy :D
Które oczywiście nic mamy nie kosztowało :D

A żyjesz z miłości :D

A świstak dalej siedzi i zawija ... :D

Akurat kosztow tego zarcia to nie znam i nie doliczałem ich.

Druga sprawa: pod pojeciem suche jedznie dla mnie miesci sie wiele rzeczy ale nie mam zamiaru tu jeszcze wyliczac co dokladnie zabralismy...

"Całe 9 dni na suszonym żarciu" - na miejscu tez kupowalismy jedzenie ! Pisałem.

Sorry, że za mało wydałem na jedznie... Musisz jakos to przeżyć :D

Kończe. Ta rozmowa do niczego nie prowadzi. Jedzenie jest chyba najbardziej subiektywna sprawa kazdego czlowieka, wiec nie powinienes podwazac tego co piszę. Jeden naje sie makaronem z sosem, drugi musi zjesc schabowego, ziemniaki i surowkę... :!:

Pozdrow swojego świstaka.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Dalmacja bez samochodu (z noclegiem w Makarskiej ) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone