Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czyżby Chorwacja zdrożała???

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kasi@
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasi@ » 10.08.2006 13:18

Witam, wybieram się na Chirwację 27.08 i zastanawiają mnie opinie niektórych moich znajmych, którzy po powrocie z Chorwacji dzielili się opiniami, że jest tam dużo drożej niż w zeszłym roku. Nawet nie chodzi o ceny apartamentów tylko o jedzenie, nawet zwykłe placowe jarzynki, o knajpkach to ponoć lepiej nie mówić...
Czy wiecie coś o tym?
Zastanawiam się mocno ile jedzonka wziąć z Polski. Trochę przeraża mnie fakt tej drożyzny, bo wiem, że w tamtym roku też tanio tam nie było....
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 10.08.2006 13:25

tyle sobie dorobia ze z powodu cen duzo polakow przestanie tam jezdzic
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 10.08.2006 15:51

slawek66 napisał(a):z powodu cen duzo polakow przestanie tam jezdzic

Wątpię :) np.Bułgaria też musiała się rozwinąć turystycznie od zera i cały czas jest droga i taka pewnie pozostanie,a rodaków dlej jeździ,a raczej leci tam sporo.
Piker
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piker » 10.08.2006 16:09

Ja bym nie wyolbrzymiał tych cen. Byłem w lipcu w Makarskiej przez 10 dni i na samo życie wydałem 500zł. Każdy musi sam ocenić czy to dużo czy mało... Jadłem, piłem nic sobie nie żałując :D A chyba więcej piłem niż jadłem 8)
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 10.08.2006 16:39

Piker napisał(a):Ja bym nie wyolbrzymiał tych cen. Byłem w lipcu w Makarskiej przez 10 dni i na samo życie wydałem 500zł. Każdy musi sam ocenić czy to dużo czy mało... Jadłem, piłem nic sobie nie żałując :D A chyba więcej piłem niż jadłem 8)

To skromnie jadłeś i piłeś bo to wypada około 90 kun dziennie.
exit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) exit » 10.08.2006 17:45

slawek66 napisał(a):tyle sobie dorobia ze z powodu cen duzo polakow przestanie tam jezdzic

i moze skonczy sie marudzenie o wysokich cenach.Polecem poludnie Francji gdzie obiad w restauracji to koszt minimum 30 EURO na osobe.

Chorwacja na chwile obecna jest bardzo przystepna cenowo dla polakow i nie trzeba chodzic i przeliczac dokladnie wszystko na PLN.

Na cele szczescie nie jest jeszcze w UE i w strefie EURO:-))

pozdrawiam
exit
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 10.08.2006 17:58

Myślę ,że można śmiało powiedzieć ,że wczasy w cro są 100% droższe niż te w Polsce. :wink:
amrys
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) amrys » 10.08.2006 19:11

eeeee 100% przesada!!! pokój za łaz... nad polskim morzem 30-40pln/os apartament k/Primosten 3os 35E to ok 44pln/os (lazienka+sypialnia+pokój dzienny z aneksem kuchennym i jest zawsze lodówka), karlowacko 4.99kn to daje ok 2,4-2,6pln
mleko 1l 5,69kn to ok3pln
maslo tansze jak u nas !!! generalnie to wychodzi 15-20% drozej jak u nas!!! bez paniki!!! ale ta woda jest warta!!!!!! pzdr
exit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) exit » 10.08.2006 19:16

AndrzejJ. napisał(a):Myślę ,że można śmiało powiedzieć ,że wczasy w cro są 100% droższe niż te w Polsce. :wink:

i juz tam na urlop nigdy wiecej nie pojedziesz?Teraz wczasy a kraju?

pozdrawiam
exit
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 10.08.2006 19:36

Zawsz było jedzenie było droższe 15-20% kwatery są w tej samej cenie co u nas na wybrzeżu (kliteczki ok 35 zł od łóżka wspólna kuchnia i łazienka) w zeszły piątek TVN pokazał repotaż z Gdyni i Władysławowa Ceny pomidory 1 kg 7,80zł 10dkg ryby w smażalni 4,5zł nie doważone i niewiadomo jaka ryba ja trzy lata temu zamówiłem w smażalni nad możem flądre zapłaciłem za 30 dkg dostałem jakiś wiórek i pytam ile to waży wytłumaczono mi bardzo obrazowo że ryba ważona jest z głową przed wypatroszeniem surowa i tyle właśnie zostało. Nad nasze morze mam ok. 700km do Baśki Vody 1200 jeszcze 19 dni i jadę.
A co do cen to najdrożej jest na przełomie lipca i sierpnia.
Piotr Bydgoszcz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Bydgoszcz » 10.08.2006 20:40

Witam. Jeżdżę do Cro od 4 lat i wydaje mi się, że wczasy nad Bałtykiem są porównywalne cenowo. Chodzi mi przedewszystkim o ceny kwater i extrasów, tj. knajpki, rybki i takie inne. Różnica jest tylko w cenie dojazdu, ale jeśli lubimy pływać i nurkować to tu jest in plus dla Cro, że o pogodzie nie wspomnę. Ja jutro wyjeżdżam do środkowej Dalmacji w okolice Splitu i Trogiru. Pozdrawiam wszystkich. Szczęśliwy Piotr.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.08.2006 20:56

Fakt. Zostańcie nad Bałtykiem.
A teraz poważnie, lub mniej.
Cena kwatery tej samej taka, jak 3 lata i rok temu. 40 euro. Knajpa Giorgino- to samo. Drinki w Malej Febrze-taniej. Rejs statkiem taniej. Mięso ca. to samo (smak, którego w polskich sklepach nie znam! Takie dobre). Chleb także. Piwo też. Autostrady również.
Dajcie se luz i jedźcie do Monte Carlo.
Na obiad (jeden) wystarczy. O hotelu (kiepskim) w mieście zapomnijcie.
Szerokości i przyczepności. Nad Bałtykiem może się przydać, jak będzie lało. Ten rok i lipiec wymyka się opisowi.

FUX
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 11.08.2006 10:04

FUX napisał(a):Fakt. Zostańcie nad Bałtykiem.
A teraz poważnie, lub mniej.
Cena kwatery tej samej taka, jak 3 lata i rok temu. 40 euro. Knajpa Giorgino- to samo. Drinki w Malej Febrze-taniej. Rejs statkiem taniej. Mięso ca. to samo (smak, którego w polskich sklepach nie znam! Takie dobre). Chleb także. Piwo też. Autostrady również.
Dajcie se luz i jedźcie do Monte Carlo.
Na obiad (jeden) wystarczy. O hotelu (kiepskim) w mieście zapomnijcie.
Szerokości i przyczepności. Nad Bałtykiem może się przydać, jak będzie lało. Ten rok i lipiec wymyka się opisowi.

FUX

warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz przy okazji tej mini dyskusji. chodzi o kurs euro do złotego. poprzednim razem byłem w chorwacji 4 lata temu i za euro płaciłem w polsce ponad 4 zł - w chorwacji dostałem za euro niewiele ponad 7 kn (dokładnie nie pamiętam - w każdym razie wychodziło mi grubo ponad 0.6 zł za 1 kn).
przy aktualnym kursie złotówki ( w maju płaciłem coś koło 3,85 zł za euro) ten stosunek jest korzystniejszy - w cro za euro dostałem 7,21 kn.
ponieważ przez te cztery lata troche nam się zarobki w kraju poprawiły to realne terażniejsze koszty wyjazdu do cro w porównaniu do roku 2002 (przy aktualnym kursie złotego) są zatem podobne, tym bardziej, że ceny nie zwiększyły się znacznie nad adriatykiem w ciągu tych 4 lat - mogło to być 10 góra 15 %.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 11.08.2006 10:06

Chodziło Ci o Bałtyk w Szwecji?
Bo Polskie wybrzeże jest zdecydowanie tańsze od Chorwackego. Niby gdzie znajdziesz nad Chorwackim wybrzeżem piwo w knajpie za 8 kn (0,5) albo obiad za 20 kn bo w Polsce nie ma żadnego problemy z obiadem za 12 zł czy piwem za 5. A można też znaleźć tańsze oferty.
A takie teksty to tylko zwykłe pouczenia "światowca" dla maluczkich. Dawniej jeszcze taki światowiec" dodawał coś o toaletach na stacji benzynowej, że bardzo skomplikowane bo na fotokomórkę.
Czasy się zmieniły mnóstwo ludzi jeździ za granice a "światowcy" tego nie zauważyli tylko dalej chcą pouczać.
Moim zdaniem Bałtyk jest tez dużo ładniejszy tyle, że niestety zimny ale to już subiektywne odczucie.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 11.08.2006 10:21

exit napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Myślę ,że można śmiało powiedzieć ,że wczasy w cro są 100% droższe niż te w Polsce. :wink:

i juz tam na urlop nigdy wiecej nie pojedziesz?Teraz wczasy a kraju?

pozdrawiam
exit

Lipiec ,sierpień kwatera w Polsce taka jak w Chorwacji wzięta z drogi agroturystyczna :wink: jest od 20 zł/osoba,a w Chorwacji min.40zł/osoba.
Obiad w restauracji w Polsce dla 5 osób około 100 zł ,a w cro minimum 200zł.
Czyli jest droższa o 100 %? :wink:
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone