Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czyżby Chorwacja zdrożała???

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 13.08.2006 12:45

Refilla napisał(a):Właśnie wróciliśmy z Breli i chciałam powiedzieć, że to co piszą że ceny jedzenia są o 20 % wyzsze niż w Polsce to bzdura. Prawie wszystko jest droższe o 150 - 200 %. Jedyne co bylo w tej samej cenie co u nas to reklamówka w Konzumie( 1kn). Byliśmy w 3 osoby za kwatere płaciliśmy 380 E za 10 dni (bylo 1 km do plazy), prawie cale jedzenie z Polski, w restauracji byliśmy tylko raz. Na miejcsu kupowaliśmy tylko chleb, ziemniak, pomidory i t p. Wydaliśmy w sumie z ubezpieczeniem i paliwem ok.4000zł. Ale warto bylo pojechać, bo jest naprawde super. Acha, zapomniałam dodać, że było tylko 2 dni pelnego słońca a reszta duże zachmurzenie lub burze lub deszcz. ale i tak było warto!

Najważniejsze, że jesteście zadowoleni z pobytu a komu drogo to polecam Ukrainę. Wcześniej coś napisałem dla tych co tak narzekają ale ugryzłem się w język i wszystko wycofałem.
Anuśka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anuśka » 13.08.2006 16:09

krakuscity napisał(a):
Refilla napisał(a):Właśnie wróciliśmy z Breli i chciałam powiedzieć, że to co piszą że ceny jedzenia są o 20 % wyzsze niż w Polsce to bzdura. Prawie wszystko jest droższe o 150 - 200 %. Jedyne co bylo w tej samej cenie co u nas to reklamówka w Konzumie( 1kn). Byliśmy w 3 osoby za kwatere płaciliśmy 380 E za 10 dni (bylo 1 km do plazy), prawie cale jedzenie z Polski, w restauracji byliśmy tylko raz. Na miejcsu kupowaliśmy tylko chleb, ziemniak, pomidory i t p. Wydaliśmy w sumie z ubezpieczeniem i paliwem ok.4000zł. Ale warto bylo pojechać, bo jest naprawde super. Acha, zapomniałam dodać, że było tylko 2 dni pelnego słońca a reszta duże zachmurzenie lub burze lub deszcz. ale i tak było warto!

Najważniejsze, że jesteście zadowoleni z pobytu a komu drogo to polecam Ukrainę. Wcześniej coś napisałem dla tych co tak narzekają ale ugryzłem się w język i wszystko wycofałem.

AAAAAAle się naczytałam tych postów , czy taniej czy drożej , czy lepiej tu- nad Bałtykiem czy lepiej tam - na Chorwacji ????
I to co myślę -w prostych słowach ujmę tak: . Jesteśmy 4 osobową rodziną , przecietnie zarabiającą, którą stać co roku gdzieś pojechać za zaoszczędzoną pulę pieniędzy na wczasy.
Zawsze jeździłam nad Bałtyk - ze względu na dzieci - bo jod, bo częste anginy itp...Śniadania robiliśmy sobie sami - na obiady chodziliśmy do przeróżnych knajpek-tanich drogich- przeróżnych.
W tamtym roku pierwszy raz wybraliśmy się na Chorwację ze znajomymi Czytając Cro Forum,sugerując się wskazówkami znajomych - zabraliśmy do jedzenia co sie da- nastawiając się na przygotowywanie posiłków .
I mogę dzisiaj napisać z pełną świadomością - że naprawdę STO RAZY BARDZIEJ WOLĘ GOTOWAĆ OBIADKI NA CHORWACJI i delektować się przepięknymi widokami , ciepłą i czystą wodą , słoneczkiem i przepysznymi targowymi owocami niż jeść nad Bałtykiiem w knajpach,na każdym zakręcie potykać się o budkę z lodami czy z lanym piwem i jeszcze na dodatek stać w kolejkach po pizzę czy danie chińskie. I nie daj , Boże, jeszcze pogoda zawiedzie -to zaczyna sie problem co zrobić z czasem- zaczyna pachnieć nudą a pieniądze jeszcze bardziej się ulatniają.
Jeżeli chodzi o wydatki - udaliśmy mniej wiecej tyle samo pieniedzy co w Polsce nad morzem, tyle że doszło nam przygotowywanie obiadów.Nic poza tym. Taras z widokiem na morze może okazać się najlepszym miejscem do zjedzenia wspólnego posiłku z rodziną szczególnie wtedy, kiedy na codzień nie mamy takich możliwości( wszystko w biegu, o różnych porach...). Tak, że każdy z nas wie , czego najbardziej potrzebuje na wczasach.Dla mnie - póki nas nie stać na co innego- wypoczynek na Chorwacji jest idealny. W tamtym roku "naładowałam akumulatory na 100%" i w tym roku wczasy na Chorwacji przed nami - wyjeżdżamy 16 lub 17.08.2006.Pozdrawiam wszystkich-pa pa :)
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 13.08.2006 20:02

Anuśka - Twoje podsumowanie podoba mi sie bardziej od poprzednich :lol: Jedż i wypoczywaj zdrowo.
Pozdrawiam pa ,pa
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 17.08.2006 14:30

Moim zdaniem Bałtyk jest tez dużo ładniejszy

Fajnie, ze doceniasz walory naszego Bałtyczku, ale chyba niewiele osób podziela Twoje zdanie.

Oj podziela podziela. Chorwacja jest fajna dla osób ceniących sporty wodne, to oczywiste że daje lepsze warunki jak chodzi o pływanie czy nurkowanie, no ale co do "ładności" Bałtyku, to tu dla mnie nie ma i nigdy nie było dyskusji, a tegoroczny debiut w Chorwacji tylko to wrażenie potwierdził. Przy pięknie Bałtyku wybrzeże chorwackie to po prostu badziewie - piszę tu o kwestiach estetycznych, malarskich, wizualnych tylko i wyłącznie. Nie ma porównania i w ogóle nie wiem jak można dyskutować o tym że Rozewie jest ładniejsze od jakieś tam wody lekko drżącej (lżej niż Śniardwy w czasie flauty) na tle rządku palm. To nie jest temat do dyskusji - Rozewie jest ładniejsze i tyle.
A że chorwackie wybrzeże ma inne walory znacznie lepsze od Bałtyku to inna i równie oczywista sprawa. Ale wypowiedź dotyczyła "ładnego" a nie "przyjaznego wodniakom" Bałtyku i tu będę go bronić do upadłego!
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 17.08.2006 19:04

Bałtyk piękny i Adriatyk wspaniały. Ceny wyższe w Chorwacji, a będą jeszcze wyższe, nie ma na to rady. Trzeba się przyzwyczaić. W Chorwacji na teraz pogoda bardziej obliczalna i brak zagrożenia sinicami. Chorwacja ciekawsza krajobrazowo i trochę egzotyki - palmy, melony, oliwki. Jednak to inna strefa klimatyczna, odmiana dla człowieka północy. Dla osób z południa Polski - Kraków, Katowice, Wrocław - dojazd nad Adriatyk chyba wygodniejszy niż nad Bałtyk. Czemu kilogram winogron tam kosztuje 20 kun a w Polsce około 10 kun tego to już nie rozumiem, ale przestałem to analizować żeby się nie denerwować.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.08.2006 19:53

G. Drzycimski napisał(a):....... Dla osób z południa Polski - Kraków, Katowice, Wrocław - dojazd nad Adriatyk chyba wygodniejszy niż nad Bałtyk. Czemu kilogram winogron tam kosztuje 20 kun a w Polsce około 10 kun tego to już nie rozumiem, ale przestałem to analizować żeby się nie denerwować.

Z pierwszą częścią cytatu sie zgadzam. Twierdzę też, że mamy piękne plaże. Jeśli chodzi o pogodę i morze...przegrywamy z południem co najmniej 0:3 :cry: Dwie następne bramki "w plecy" to nastawienie do turystów: TAM i TU.
Co do drugiej części cytatu.
Jeżdżę sporo po naszym kraju, statystycznie najdroższe paliwo jest w ....Trójmieście 8O i .....Płocku 8O 8O ....najtańsze na Górnym Śląsku w okolicach Leszna i w opolskim (czasami róznica na litrze w stosunku do oddalonego o niecałe 100 km Wrocka sięga 30 gr :cry:)
Jak mi to kolego G.Drzycimski wytłumaczysz racjonalnie...to ja postaram się coś podpowiedzieć w sprawie cen polskich i chorwackich winogron... :wink: :lol: :lol: :lol:
Pozdravki
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.08.2006 20:20

W okolicach Rawicza, Leszna, parę we Wrocku, jest ileś stacji, które należą do człowieka, których tych stacji ma ze 30 albo i więcej. Poszedł na ilość sprzedawanego paliwa (jakościowo ma naprawdę dobre; jeżdżę na nim od kilkunastu lat). BP, JET i inne chromolą i trzymają cenę. Jadą na marce. I na debilnych punktach. Ilę muszę ich zgromadzić, żeby dostać jeden płyn do spryskiwaczy?!
Masz odpowiedź, co do cen paliwa. Cen chorwackich nie podejmuję się rozszyfrowywać. O bałtyckich nie mam ochoty pisać.

FUX
P.S. Przekroczyłem 1000 postów i jeszcze mnie nie wykopali z tego Forum :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: . Dzięki.
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 17.08.2006 20:30

slapol napisał(a):Jeżdżę sporo po naszym kraju, statystycznie najdroższe paliwo jest w ....Trójmieście 8O i .....Płocku 8O 8O ....najtańsze na Górnym Śląsku w okolicach Leszna i w opolskim (czasami róznica na litrze w stosunku do oddalonego o niecałe 100 km Wrocka sięga 30 gr :cry:)

Tak, a kiedyś jadąc na trasie Gdynia-Zamość i mijając kolejne stacje Rafinerii Gdańskiej z coraz tańszym paliwem, najtańsze paliwo zauważyłem pod... Lublinem...
Doszedłem do wniosku, że to pewnie przez transport, pewnie się psuje i dlatego tam jest tańsze niż u nas :x
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.08.2006 20:34

FUX napisał(a):W okolicach Rawicza, Leszna, parę we Wrocku, jest ileś stacji, które należą do człowieka, których tych stacji ma ze 30 albo i więcej. Poszedł na ilość sprzedawanego paliwa (jakościowo ma naprawdę dobre; jeżdżę na nim od kilkunastu lat). BP, JET i inne chromolą i trzymają cenę. Jadą na marce. I na debilnych punktach. Ilę muszę ich zgromadzić, żeby dostać jeden płyn do spryskiwaczy?!
Masz odpowiedź, co do cen paliwa. Cen chorwackich nie podejmuję się rozszyfrowywać. O bałtyckich nie mam ochoty pisać.

FUX
P.S. Przekroczyłem 1000 postów i jeszcze mnie nie wykopali z tego Forum :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: . Dzięki.

Przede wszystkim gratuluję tysiączka FUX :lol: ...nie powiem, FUX-nęło Ci się , że Cię nie wykopali :lool:
Co do paliwka i gościa - wiem o czym mówisz, ale ja się wyleczyłem z tego tankowania - w przeciwieństwie do Ciebie trafiłem na bardzo marną jakość :cry: Teraz tankuję na Neste i narazie nie narzekam. Porównując ceny opolskie i wrockowe mówiłem o stacjach tego samego koncernu :!: np. BP...co do cen płockich...patrz..jak wyżej....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.08.2006 20:39

krzychu_72 napisał(a):
slapol napisał(a):Jeżdżę sporo po naszym kraju, statystycznie najdroższe paliwo jest w ....Trójmieście 8O i .....Płocku 8O 8O ....najtańsze na Górnym Śląsku w okolicach Leszna i w opolskim (czasami róznica na litrze w stosunku do oddalonego o niecałe 100 km Wrocka sięga 30 gr :cry:)

Tak, a kiedyś jadąc na trasie Gdynia-Zamość i mijając kolejne stacje Rafinerii Gdańskiej z coraz tańszym paliwem, najtańsze paliwo zauważyłem pod... Lublinem...
Doszedłem do wniosku, że to pewnie przez transport, pewnie się psuje i dlatego tam jest tańsze niż u nas :x

Krzychu,
a ja wracając z Jastrzębiej Góry po iluś tam dniach bez tankowania, na obwodnicy Trójmiasta zatankowałem na RG, bo pomyślałem, że to musi być taniocha przy rafinerii :lol: ....no i podobnie jak Ty w drodze na południe...obserwowałem coraz niższe ceny.... :lol: (myślę, że trafiłem na promocję transportową.. :wink: ).
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 17.08.2006 20:54

Ha, ha - bo w Gdańsku pewnie doliczają taksę klimatyczną do benzyny, a poza tym wzorują się cenowo na Warszawce, ceny tylko w górę. Trójmiasto ma chyba najwyższe, snobistyczne ceny po Warszawie, która dzierży prym. Może Kraków w tym chorym rankingu może jeszcze powalczyć. Swoją drogą to dla mnie nowość. Nie wiedziałem, że ceny paliw najdroższe w Płocku i Trójmieście. Fajne i zupełnie nielogiczne, tak jak z cenami winogron w Cro. Zgadzam się też, że nastawienie do turystów w Polsce jest na niziutkim poziomie w porównianiu z Cro. Szkoda, że te porównania tak niekorzystnie wypadają dla PL.
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 17.08.2006 20:57

Dołączam się do gratulacji za 1001 post. Ładnie wygląda 1001. Pozdrowienia i życzenia następnego tysiączka i wielu wizyt w realu w Cro.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.08.2006 21:07

Dzięki wszystkim za miłe słowa. Naprawdę!

W sobotę wybieram się w okolice Białki Tatrzańskiej i Zakopca na weekend. Postaram się przekazać kilka informacji, za jaką kiesę tam się wypoczywa.
Mam nadzieję, że spotkam się z Croforumowiczmi z Nowego Sącza i wypijemy za zdrowie Chorwacji i Forumowiczów oraz za miło zawiązaną znajomość.

FUX
Ostatnio edytowano 17.08.2006 21:07 przez FUX, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.08.2006 21:07

G. Drzycimski napisał(a):Ha, ha - bo w Gdańsku pewnie doliczają taksę klimatyczną do benzyny, a poza tym wzorują się cenowo na Warszawce, ceny tylko w górę. Trójmiasto ma chyba najwyższe, snobistyczne ceny po Warszawie, która dzierży prym. Może Kraków w tym chorym rankingu może jeszcze powalczyć. Swoją drogą to dla mnie nowość. Nie wiedziałem, że ceny paliw najdroższe w Płocku i Trójmieście. Fajne i zupełnie nielogiczne, tak jak z cenami winogron w Cro. Zgadzam się też, że nastawienie do turystów w Polsce jest na niziutkim poziomie w porównianiu z Cro. Szkoda, że te porównania tak niekorzystnie wypadają dla PL.

No dobra, próbowałeś powalczyć...no to ja teraz o tych winogronach. Widzisz - jak po okwieceniu na południu przyjdą upały - to winne grono nie zdąży urosnąć, tylko zaraz zostaje wysuszone....na rodzynkę (co zauważyli już Rzymianie :!: ) Dlatego jest full rodzynek i zero winogron :cry: Jak ich mało - to drogie - prawa rynku :lol:
A u nas? Małe to to, ale nie wyschnięte :!: Jak pada deszcz - to nie zgniją, bo zawieszone nad glebą :lol: - czyli musi się tego urodzić więcej, a co za tym idzie - cena mniejsza :lol:
P.S.
Import owoców pominięto.

Nieźle wykombinowałem G.Drzycimski :?: :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.08.2006 21:09

SLAPOL!!!!!
Rozłożyłeś mnie tą argumentacją. Gadasz, jak działacze z przewodniej partii. Wszystko obrócą na swoje. No nie. Ze śmiechu nie mogę! K....a.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Czyżby Chorwacja zdrożała??? - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone