napisał(a) darek1 » 12.08.2006 23:06
Czas na podsumowanie i komentarz na co poniektóre bzdury wypowiadane na forum. W Chorwacji jest drozej i chyba tylko Jeleń lub Snob nie zgodzi sie ze mna. Osobiście mam dalszych znajomych (całe szczeście) którzy negatywnie wypowiadaja sie na temat chorwacji, że tam nic nie ma, rozrywki, standartu, prostota itp, a we włoszech to tam dopiero raj albo we Francji , tylko dziwię sie , że w ubiegłym roku i w tym roku byli w chorwacji na campingu i jakoś dziwnie do tego się nie przyznaja - ot narodowa cecha jeść na codzień kaszankę ale broń Panie Boże nie przyznać sie do tego bo to wstyd. Wracam do mojego krótkiego resime:
1. Poziom cen kwater chorwackich jest na takim samym pułapie jak w Polsce. Ich kwatery są przestronne, maja kuchnie , tarasy, sypialnie itp. W Chorwacji nie ma kwater za 15-25 zł, czyli łózka i łazienki. Standart lokali chorwackich generalnie jest wyższy.
2. Cena artykułów miesnych i ogólnie żywności niestety droższa niż w naszym kraju, makarony, mleko, chleb także troszkewyzsze ceny, owoce dużo droższe nie mówiąc juz o rybie - horror. Cena wody ognistej jest nizsza.
3. Knajpy duzo droższe 100, 200 % i oprócz owoców morza, kurczaka, troche mielonego itp. nie ma tam żadnego wyboru. Polskie knajpy bija na głowę chorwackie wyborem dań i ceną i to bardzo mocno.
4. Nie drwijmy z osób , które zabieraja żywność z Polski bo jest i smaczniejsza i wie się co sie je. Tam w chorwackich sklepach nie za bardzo jest co wybrać (porównuje supermarket w Makarskiej i jego odpowiednik w Polsce), faktem jest że chorwaci chyba inaczej się żywia niż rodacy.
5. Chyle czoła przed dużymi rodzinami wyjezdzjacymi nad Adriatyk, oni muszą liczyć razy 4, a i 5 albo 6 osób. Czy sadzicie ze ich stac na knajpy. Stać to moze być ale singli, pseudosnobów albo młode pary i jeszcze dobrze zarabiajace osoby które nie mają dzieci i w w zwiazku z tym nie martwią sie o jutro.
6. Ostatnia moja uwaga - [b]nie ważne z kim się śpi, ważne żeby sie wyspać [/b]czyli dość szpanu po za granicami kraju i na forum. Bogaci jezdza na karaiby albo pilnuja interesu w kraju zeby nikt im nie rozkradł. Do Chowacji jezdzi klasa srednia i to w przewadze z dolnej półki.
6. Koszt pobytu czteroosobowej rodziny kształtuje się w granicach 5000 - 6500 zł prz założeniu , że zywność zabierana jest z Polski i niewielkim stołowaniu się w konobach oraz powyżej 6500 - 10000 jesli korzysta sie codziennie lub co drugi dzień z Konob (nie mam na mysli taniej pizzy tylko normalne jednodaniowe dania bo zup nie podaja i kompotu) lub dyskotek i róznych wyskokowych imprez i to tez z umiarem. Powyższy koszt podałem przykładowo - rodzina 4 osobowa, dwa tygodnie pobytu i wliczone wycieczki na fish picnic, Plitwice oraz inne lokalne. Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 12.08.2006 23:40 przez
darek1, łącznie edytowano 1 raz